Nogomet

"Panenka" - hrabrost ili neozbiljnost?

Piše:Ante Jukić • nedjelja, 24.04.2011.
"Panenka" - hrabrost ili neozbiljnost?
Foto: FaH

Četiri kola prije kraja Prvenstva nogometaši Dinama proslavili su šesti uzastopni naslov prvaka, a konačno je nešto malo sunca zasjalo i njihovim rivalima iz Splita, koji su u Koprivnici pomalo neočekivano svladali Slaven Belupo. Iz ostalih rezultata 24. kola, posebno "strši" pobjeda Lokomotive na gostovanju u Varaždinu.

1850 gledatelja svjedočilo je na Maksimiru potvrdi 13. ukupne, a šeste uzastopne titule prvaka zagrebačkih Modrih. Dinamo se i protiv Osijeka poslužio već prokušanim receptom "jedan gol, tri boda" - ovog puta čovjek odluke bio je Milan Badelj, koji je u ovoj utakmici ponio kapetansku vrpcu.

I dok njihov najveći rivali u klupskim vitrinama traži prostor za još jednu "kantu", Hajduk prolazi kroz možda i najturbulentnije razdoblje u svojoj povijesti. Ipak, u situaciji kada je novi gostujući poraz izgledao vrlo izglednim, Splićani su iznenadili i sebe i javnost, slavivši s 2:1 na za njih uvijek neugodnom terenu u Koprivnici. Slaven Belupo je pogotkom Kokalovića vrlo rano došao do vodstva, potom je propustio i nekoliko izglednih prilika za udvostručenje prednosti, da bi Hajduk u nastavku utakmice preko svog napadačkog dvojca Vukušić - Čop okrenuo rezultat i donio barem malo mira novom/starom/budućem/bivšem treneru Anti Miši.

Uz Hajduk, gostujuću pobjedu u ovom kolu upisala je i Lokomotiva. Momčad Krunoslava Jurčića, kojoj je svaki bod važan u borbi za ostanak, iskoristila je varaždinsku euforiju i opuštanje nakon ulaska u finale Kupa, a naravno da nije odmogla ni činjenica da igrači Samira Toplaka uopće nisu trenirali nakon spomenute utakmice s Cibalijom. Tri boda Lokosima u Varaždinu donio je Bule, no više nego o njegovom pogotku nakon susreta pričalo je o nekim drugim temama, koje, nažalost, nemaju veze sa sportom.

Na ruku Lokomotivi sinoć su išli i rezultati njihovih izravnih konkurenata u borbi za ostanak. Iako je u tom dvoboju imala svojih prilika, Istra 1961 je s 2:0 (Vukman, Čulina) u susjedskom derbiju poražena od Rijeke, a do pobjede nije stigao ni posljednjeplasirani Hrvatski Dragovoljac, koji je na svom terenu odigrao 0:0 s Cibalijom. Zagrepčani su ovog proljeća odigrali nekoliko dobrih utakmica, u jednom trenutku čak ni spas od ispadanja više nije izgledao tako dalekim, no prošlotjedni poraz od Intera i ovaj remi s Vinkovčanima ponovno ih je bacio u vrlo tešku situaciju. Što se, pak, tiče Cibalije, izgledno je kako je ovim rezultatom prvoligaš s Bosuta i definitivno ispao i iz borbe za treće mjesto.

Za kraj pregleda 24. kola, ostavili smo tri domaće pobjede. Zadru je minimalno, ali iznimno važno slavlje protiv Intera u samoj završnici osigurao Mršić, dok je čovjek odluke u 1:0 pobjedi Splita nad Šibenikom bio Vitaić. Karlovac je nova tri boda upisao protiv Zagreba, pobijedivši 2:1 uz pogotke Primorca i Kovačevića. Jedini strijelac za Pjesnike bio je Krstanović.

Pogodak kola

Iz kola koje nije obilovalo spektakularnim pogocima, valja izdvojiti onaj Antoninija Čuline za 2:0 Rijeke protiv Istre 1961. Čulina je Škorića matirao prekrasnim udarcem iz daljine, nakon dobro izvedenog protunapada domaće momčadi.

Igrač kola

Njegov pogodak protiv Osijeka donio je Dinamu novi naslov prvaka, što je sasvim dovoljan razlog da Milana Badelja proglasimo igračem 24. kola. Osim što je bio važan, pogodak kapetana Zagrepčana bio je vrlo lijep, te je pokazao i jednu dimenziju koju baš ne viđamo često kod Badelja - odličnu igru glavom.

Potez kola

Vratar Šibenika Goran Blažević je u 33. minuti dvoboja sa Splitom imao pravi show, koji na kraju ipak nije imao sretan kraj. Blažević je najprije obranio jedanaesterac Vitaića, potom je zaustavio i pokušaj Obilinovića, no kod novog udarca Vitaića nije imao šanse.

Dvojba kola

Je li, dakle, "panenka" hrabar ili neozbiljan potez? Kada ovakav način izvođenja jedanaesterca završi neuspješno, kao što je to bilo u Alispahićevom slučaju, uglavnom ćemo se prikloniti ovoj drugoj teoriji, dok u slučaju happy-enda veličamo hrabrost i vic egzekutora. Ovakav način razmišljanja pomalo je glup, jer "panenka" je jednako hrabra (neozbiljna) bez obzira na konačan ishod.

Zapravo, najbliže istini bilo bi reći da je to samo jedan od načina na koji možete izvesti najstrožu kaznu, i to način koji nudi dosta velike šanse za postizanje pogotka. Promašaj i obrana vratara su, naravno, mogući, no isto vrijedi i za sve ostale načine izvođenja kaznenog udarca, pa se svejedno neće "razapeti" igrača ako mu vratar obrani "normalan" jedanaesterac. Dakle, "panenka", silovit udarac po sredini, plasiranje lopte u kut ili nešto drugo - u biti je jednako.

Izjava kola

Porazi su sastavni dio sporta, pa je tako Samir Toplak i nakon utakmice s Lokomotivom pronašao razlog za optimizam. Prekid godinu dana dugačkog niza neporaženosti na domaćem terenu varaždinski je strateg popratio zanimljivom izjavom: "Svaki prekid serije je početak neke nove".

Promašena prognoza kola

Sportnetov prognozerski dvojac nije se baš istaknuo u ovom, Uskršnjem kolu HNL-a. Bernard Jurišić i Borna Rupnik posebno su se "proslavili" prognozom za susret Varaždin - Lokomotiva, u kojem su obojica bez previše razmišljanja odigrala "jedinicu". I Bernard i Borna su, doduše, stidljivo spomenuli moguće opuštanje Varaždinaca nakon ulaska u finale Kupa, no očito im to nije bio dovoljan razlog za malo više vjere u Lokomotivu.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.04.2011. u 13:36
    Zanimljivo kolo... To što je bilo neočekivanih rezultata i daje smisao nogometne igre... Još samo da gledatelji dođu u većem broju bilo bi to puno bolje sve...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2011. u 10:44
    Neki od nas su i zaradili na "pobjedi" Lokomotive, barem mi Varaždinci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.04.2011. u 23:44
    Da je pogodio dizalo bi ga se u nebesa, sad kad nije uspio ga se pribija na križ. Da je nabio ko stoka i pogodio prečku, to bi znači bilo opravdavajuče.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.04.2011. u 16:42
    genijalnost!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.04.2011. u 13:56
    ja bi ga drakonski kaznija da mu ovakve sulude egzibicije više ne padnu napamet
    Obrisan korisnik