Tenis

Nije Vicario, ali je Arantxa

Piše: Vedran Babić • petak, 27.05.2011.
Nije Vicario, ali je Arantxa
Foto: EPA

I dok je srijeda na Roland Garrosu bila prilično nezanimljiva iz perspektive neutralnih promatrača, dotle je četvrtak bio uistinu spektakularan i mogao je zadovoljiti svačije apetite. Praktički nije bilo terena na kojem nije bilo uzbuđenja, a bilo je i nekoliko velikih iznenađenja, među kojima i pobjeda Antonija Veića nad bivšim polufinalistom Nikolajem Davidenkom te ispadanje Kim Clijsters od Arantxe Rus. Očito je moralo doći do svojevrsne kompenzacije nakon što u srijedu niti jedan favorit nije izgubio...

Naša jedina dva preostala mušketira u pojedinačnoj konkurenciji Roland Garrosa i dalje nas uveseljavaju. Nagovijestio sam da Ivan Ljubičić nipošto nije bez šansi protiv Sama Querreya, dapače. No, jednako tako nisam baš očekivao ovako laganu pobjedu u tri seta i to uz vrlo dobru igru. Igru koja ulijeva vjeru i u pobjedu nad Fernandom Verdascom u trećem kolu.

Gledao sam jedan dio trećeg seta njegova meča protiv Xaviera Malissea i Belgijac je trebao dobiti taj set, no u ključnim trenucima počeo je nekontrolirano promašivati, nakon čega se u četvrtom setu raspao. Verdasco nije u bogzna kakvoj formi ove sezone i zaista vjerujem da bi Ivan mogao napraviti i još jedan korak dalje.

Interesantno je da je Ivanov put u Roland Garrosu prošle i ove godine vrlo sličan. Naime, u oba navrata je u drugom kolu eliminirao Amerikanca (prošle godine Mardyja Fisha), a u trećem kolu prije godinu dana izgubio je od ljevaka Thomaza Belluccija. I Verdasco je ljevak, ali nadam se da ishod neće biti isti. U konkurenciji parova Ljubo je izgubio zajedno s Rusom Igorom Kunjicinom i to je pozitivna stvar jer sada će imati jednu obvezu manje i više odmora prije meča sa Španjolcem.

Premda Nikolaj Davidenko više nije ni blizu svjetskom vrhu, pobjeda Antonija Veića svakako spada među veća iznenađenja dana. Ugodno me Lošinjanin iznenadio. Ni ja, kao vjerujem ni većina ostalih, nisam očekivao da bi naš predstavnik mogao eliminirati bivšeg dvostrukog polufinalista ovog turnira i nekoć trećeg tenisača svijeta.

Veiću je ovo prvi plasman u treće kolo Grand Slama, a o veličini njegova uspjeha možda će najviše reći činjenica da je samo s dvije pobjede u glavnom ždrijebu zaradio već 42.000 eura, što je više od jedne četvrtine njegova ukupnog osvojenog iznosa u cijeloj karijeri!

Ostali pretendenti za naslov u muškoj konkurenciji, Andy Murray i Robin Söderling, upisali su pobjede bez izgubljenog seta premda je prvospomenuti mogao upasti u veće probleme protiv Talijana Simonea Bolellija. Sjećate se možda njega? To je onaj momak koji je u Dubrovniku prije tri godine u Davis Cup dvoboju s glatkih 3:0 porazio Ivu Karlovića. Sada je tek 126. tenisač svijeta, no sigurno da vrijedi više.

Od nositelja svoj nastup još su završili veliki showman Marcos Baghdatis te Južnoafrikanac Kevin Anderson, a onako iz sjene u treće kolo plasirali su se Mardy Fish, Viktor Troicki i Aleksandr Dolgopolov. Posjetitelji PBZ Zagreb Indoorsa primijetit će da je dalje prošao i Nijemac Michael Berrer izbacivši francusku legendu Arnauda Clementa.

U posljednjem meču dana Gilles Simon je u francuskom okršaju bio bolji od Jeremyja Chardyja. Četvrti i posljednji set bio je vrlo dramatičan i odigran je u uvjetima loše vidljivosti (set je započeo oko 21 sata po pariškom vremenu) i povremene kišice. Odmah sam dobio flashback meča iz prošle godine između Gaela Monfilsa i Fabija Fogninija kada su tenisači na terenu ostali gotovo do 22 sata! Malo je reći da nisu vidjeli ni prst pred sobom.

Ovaj put nije bilo prepirke kao u tom meču kada je Fognini kod ATP supervizora tražio prekid u petom setu, no ipak smo u par navrata vidjeli Simona kako raspravlja sa sucem u stolcu. Doduše, samo onda kada mu rezultat nije odgovarao. Na kraju je ipak priveo meč kraju, zasigurno na svoje golemo olakšanje jer nitko se ne voli vraćati sljedeće jutro na teren kako bi dovršio meč.

Pobjedu Arantxe Rus protiv Kim Clijsters opisao sam u rubrici "Iznenađenje dana", no tamo se vrlo lako mogla naći i nova francuska nada, 17-godišnja Caroline Garcia. Ona je u prvih set i pol naprosto nadigrala, nadjačala Mariju Šarapovu i imala meč u rukama. Vodila je sa 6:3 i 4:1 u drugom setu (dvostruki break), ali onda kao da je ostala bez goriva i do kraja meča više nije osvojila ni gem.

Unatoč porazu, Garcia je pokazala da ima udarce s kojima se može nositi s ponajboljima, no sada je na njoj da nastavi raditi na neupitnom talentu te da se kroz dogledno vrijeme razvije u tenisačicu koja će se boriti za najveće trofeje. Ovim mečom skrenula je, barem nakratko, svjetla pozornice na sebe i bit će zanimljivo pratiti njezin daljnji napredak.

Slične šokove, zato, nisu imale Viktorija Azarenka, Na Li i Petra Kvitova koje uvjerljivo koračaju naprijed i šalju jasnu poruku ostatku konkurencije da su tu i da se na njih može i te kako računati. Porazom Clijsters praktički cijela donja polovica ždrijeba se još više otvorila i zaista je nemoguće predvidjeti tko će ući u finale.

"Novak Đoković ženskog tenisa", Andrea Petkovic, također nije izgubila ni set, a osim na nju, pažnju treba obratiti i na Soranu Cirsteu i Kaiu Kanepi, dvije bivše četvrtfinalistice.

Meč dana

Rekao sam već da je Rafael Nadal moj favorit za konačnog pobjednika, no nakon prva dva meča jasno je da će morati popraviti svoju igru ukoliko želi i po šesti put podignuti pobjednički pokal sljedeće nedjelje. Iako je sunarodnjaka Pabla Andujara porazio u tri seta, meč je trajao čak tri sata i 18 minuta, tijekom kojih je prvi tenisač svijeta čak pet puta gubio prednost početnog udarca.

Andujar, koji je tijekom meča sigurno stekao brojne obožavatelje, je odigrao vrlo dobro i realno zaslužio je barem jedan set. Od prvog poena se vidjelo da vjeruje u svoja oružja i da vjeruje da može pobijediti. Očito je kako su pobjede Novaka Đokovića nad Nadalom na zemlji te sjajna izvedba Johna Isnera u prvom kolu i njemu dali do znanja kako Španjolac ovih dana nipošto nije nepobjediv.

Da je Andujar imao malo više sreće i iskustva u pojedinim trenucima, meč bi vjerojatno otišao u četvrti set. Naime, u trećem setu je vodio s čak 5:1, a kroz naredna četiri gema propustio je ukupno golemih osam set lopti. Mnogi tenisači bi otpisali taj set i počeli se pripremati za sljedeći. Ne i Nadal. Taj čovjek se nikada ne predaje i zato ga velika većina teniskih obožavatelja diljem svijeta i cijeni.

Meč je bio odigran na vrlo dobro ispunjenom stadionu Suzanne Lenglen u vrhunskoj atmosferi i sjajnom duhu, posebno prisutnom u trećem setu. Andujar je toliko očajnički želio taj set da je često i izgarao u prevelikoj želji. Kako su se propuštene set lopte gomilale, tako je i raspoloženje u njegovu kampu počelo doživljavati promjene pa je i njegov trener nekoliko puta viđen s osmijehom na licu. Od muke vjerujem da čovjeku ništa drugo nije ni preostalo.

Tenisač dana

Konkurencija za ulazak u ovu rubriku bila je prilično žestoka, no na kraju sam bio prisiljen odabrati dvojicu umjesto jednoga ili jedne. Ipak su uspjesi kvalifikanata Lukasza Kubota i Alejandra Falle to zaslužili. Zašto?

Pa, Kubot (122.) je pobjedom nad Carlosom Berlocqom postao prvi Poljak u trećem kolu Grand Slam turnira još od 1984. godine i tadašnjeg specijalista za parove, Wojciecha Fibaka, koji se u toj fazi turnira i zaustavio. Zanimljivo, i Kubot je puno uspješniji u parovima te je na toj ljestvici trenutno 18. (najviši renking 7. mjesto).

Falla (120.) je, pak, iznenadio 20. nositelja Floriana Mayera u četiri seta i tako postao prvi Kolumbijac u Open Eri koji je dosegao treće kolo na ovoj razini. Grand Slam iz snova za nekoga od ove dvojice sigurno će se nastaviti jer će u trećem kolu "ukrstiti" rekete jedan protiv drugoga.

Iznenađenje dana

Poslije nekih sat vremena igre sve je izgledalo normalno. Favorizirana Kim Clijsters imala je 6:3 i 5:2 protiv Nizozemke Arantxe Rus (ukupno dvije meč lopte) i bilo je samo pitanje vremena kada će meč završiti. No, ono što se dogodilo bilo je zaista neuobičajeno. Četverostruka osvajačica Grand Slama počela je, kako je kasnije i sama izjavila, sumnjati u svoju igru. Sumnjati do te razine da je do kraja meča osvojila još samo jedan jedini gem!

Nije Sanchez Vicario, ali Arantxa jest. I danas je odigrala zaista vrhunski meč, pa čak u rangu nekih izvedbi puno poznatije Arantxe.

Tako je talentirana ljevoruka 20-godišnjakinja, inače bivša broj jedan u konkurenciji juniorki, stigla do svoje najveće pobjede u karijeri (3:6, 7:5, 6:1) i do najboljeg rezultata na nekom Grand Slamu. Trenutno je 114. tenisačica svijeta, no ova pobjeda donijet će joj veliki bodovni utržak i, još važnije, dodatnu dozu samopouzdanja uoči trećeg kola i dvoboja protiv Ruskinje Marije Kiriljenko.

Izjava dana

Gledajući meč Šarapova - Garcia, i Andy Murray je ostao impresioniran izvedbom francuske tenisačice, barem u prvih set i pol, te je na svom Twitter profilu napisao: "Ova cura protiv koje Šarapova igra jednog dana će biti broj jedan na svijetu. Caroline Garcia. Kakva igračica!" Živi bili, pa vidjeli.

Zanimljivost dana

U svojoj najvećoj pobjedi karijere protiv osmog nositelja Jürgena Melzera 111. tenisač svijeta Lukaš Rosol ispucao je 69 izravnih poena, 14 asova, osvojio je 14 poena manje protiv servisa, spasio dvije meč lopte u četvrtom setu itd., no među statističkim podacima posebno u oko upada onaj da je napravio čak 100 neprisiljenih pogrešaka! To na kraju nije bilo bitno jer je 25-godišnjak iz češkog Brna sa 6:4 u petom setu uspio eliminirati igrača koji je na putu do lanjskog polufinala porazio danas nepobjedivog Đokovića.

Potencijalni meč idućeg dana

Obećao sam u ovoj rubrici malo analizirati dvoboj između Novaka Đokovića i Juana Martina Del Potra i to obećanje ću i ispuniti. Iako sam mišljenja kako je Argentinac trenutno prilično daleko od pobjede protiv drugog tenisača svijeta, meč je to koji će u petak zasigurno plijeniti najveću pažnju.

Organizatori su, sasvim logično, meč odlučili staviti na najveći stadion Philippe Chatrier i nema sumnje kako će tribine biti ispunjene možda čak i do posljednjeg mjesta. Neki vide Del Potra kao ozbiljnu prijetnju Đokoviću, no da je vrijeme radnje 2009. godina, onda bih se i ja složio s tom konstatacijom. Dapače, u to vrijeme sumnjam da bi postojao posebno izraženi favorit.

No, dvije godine kasnije situacija je potpuno drukčija. Nole je u životnoj formi i jedva gubi i setove, a Del Potro je proteklih godinu i pol prošao kalvariju s ozljedama i još uvijek nije na onoj razini na kojoj je bio početkom 2010. kada se popeo i na četvrto mjesto ljestvice.

Đoković je, usuđujem se reći, veliki favorit i pobjeda Del Potra ipak bi bila veliko iznenađenje. U mečevima protiv Ive Karlovića i Blaža Kavčića pokazao je neke slabosti, koje bi ovakav Đoković trebao eksploatirati. U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti koliko je Del Potro daleko od najboljeg tenisača svijeta u ovom trenutku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!