Tenis

Najveća pobjeda u karijeri vodi na Nadala

Iz Pariza:Maja Giljanović • četvrtak, 26.05.2011.
Najveća pobjeda u karijeri vodi na Nadala
Foto: Bruno Karadža

Činjenica da mu je protivnik nastup u glavnom ždrijebu izborio kroz kvalifikacije, da je tek drugi put u karijeri u drugom kolu jednog Grand Slama i da je ovog tjedna 227. igrač svijeta Nikolaja Davidenka je nagnala da ga potcijeni. Antonio Veić je odigrao meč života, poslije tri sata i 20 minuta igre dvostrukog polufinalistu Roland Garrosa i bivšeg trećeg igrača svijeta izbacio u pet setova, 3:6, 6:2, 7:5, 3:6, 6:1 i izborio meč protiv prvog igrača svijeta i peterostrukog pobjednika Roland Garrosa Rafaela Nadala.

Još Nikolaj Davidenko pamti Roland Garros 2008. kada je u trećem kolu protiv Ivana Ljubičića vodio 2:0 u setovima i izgubio 6:4, 6:2, 3:6, 2:6, 4:6, a danas je u drugom kolu protiv Antonija Veića doživio novu traumu. 23-godišnji kvalifikant je nakon tri sata i 20 minuta slomio otpor dvostrukog polufinaliste, pobijedio ga 3:6, 6:2, 7:5, 3:6, 6:1 i izborio susret trećeg kola protiv prvog tenisača svijeta, prvog nositelja i peterostrukog pobjednika Roland Garrosa Rafaela Nadala.

1.SET

Veić je dobro krenuo, nije se stisnuo od pogleda na bivšeg trećeg tenisača svijeta s druge strane mreže i na svom je prvom servis-gemu ispustio samo jedan poen. Ali baš kad je izgledalo da se Davidenko namjerio na tvrđi zalogaj nego što je očekivao Veića je uhvatila žuta minuta, poklonio je Davidenku cijelu seriju besplatnih poena i prije nego se snašao pao u zaostatak od dva breaka. Jednom kad je crnom nizu došao kraj smanjio je na 3:5 i briljantnom forhend paralelom prošao Davidenka na mreži za novi break, ali 28. se nositelj izvukao i nakon što je Veić savršeno skraćenom loptom spasio prvu set-loptu na drugoj je prvi set nakon 35 minuta spremio na sigurno (6:3).

2.SET

U prvom gemu drugog seta Davidenko je odmah pokušao dotući Veića, napao je i izborio break-loptu, ali Lošinjanin ga je sjajnim volejem ostavio u čudu i poveo 1:0. U četvrtom gemu ovog puta on je bio taj koji je napao, stigao je do 30:40 i forhend winnerom obrisao crtu za vodstvo od 3:1. Bez previše dvoumljenja break je potvrdio i odvojio se na 4:1, a na 2:5 iz njegove prespektive Davidenko mu je olakšao posao: izgubio je još jedan svoj početni udarac i rezultat se nakon sat i 10 minuta igre vratio na početak (6:2).

3.SET

Treći set za Veića nije mogao početi gore, spasio je 30:40 i još dvije prednosti, ali Davidenko nije popuštao stisak: četvrtu break-loptu je iskoristio i od starta preuzeo inicijativu.Veić se vratio u četvrtom gemu (2:2), ali break prednosti Davidenko je ponovno osigurao odmah u sljedećem gemu, Veić je na 15:40 ničim izazvan izbacio forhend van terena i opet se doveo u poziciju da lovi rezultat. U sedmom je gemu spasio tri break-lopte, a u osmom se nakon najduljeg gema susreta i pet izjednačenja vratio na 4:4. I u trenutku kad se činilo da će odluka pasti u tie-breaku Veić je bljesnuo: na 6:5 je izborio prednost na Davidenkov servis i na set-lopti nakon što je prvo dvaput obrisao crtu loptom zakačio mrežu, a „prasica“ se, em prevalila na Davidenkovu stranu, em još pala i na crtu za vodstvo Veića od 2:1 u setovima (7:5).

4.SET

Četvrti set naopako je krenuo u trećem gemu, Davidenko je izborio 15:40 i osigurao break za 2:1, a isti je scenarij ponovio i u petom i pobjegao na 4:1. Veić je nadoknadio jedan izgubljeni servis i smanjio na 3:4, ali nakon 37 minuta igre na 5:3 Davidenko je na servisu 23-godišnjaka za ostanak u setu izborio i iskoristio set loptu za 2:2 u setovima (6:3).

5.SET

Peti set, pak, nije mogao krenuti bolje: Veić je na Davidenkovom servisu odjurio na 0:40, promašio prvu, ali iskoristio drugu šansu i osigurao vodstvo od 1:0 s breakom. Davidenko je svaku nadu ostavio u petom gemu, ponovno je Veić došao do 0:40 i pobjegao na 4:1, a potpuno demoraliziran, Rus se više nije ni upisao na semafor (6:1).

MEČ

Veić je ubacio 53 % prvog servisa, napravio tri duple, a neobranjivih je servisa zabio pet. Osvojio je 63 % poena nakon prvog i 46 % nakon drugog servisa, return je pogodio u 49 % slučajeva, winnera je zakucao okruglo 50, neprisiljenih pogrešaka je imao 37, iskoristio je 10 od 16break-lopti, osvojio je 55 % poena na mreži i ukupno sedam poena više (145) i potpuno se zasluženo bacio na leđa i podigao sve četiri u zrak.

3.KOLO

Nakon najveće pobjede u karijeri koja mu je donijela prvi plasman u treće kolo na jednom od Grand Slam turnira - prošle godine je nakon 6:4, 3:6, 6:7, 6:1, 6:4 protiv Daniela Köllerera u drugom kolu Australian Opena izgubio od Gaela Monfilsa (4:6, 4:6, 4:6) – Veića čeka Nadal koji je sa 7:5, 6:3, 7:6 pobijedio Pabla Andujara (u trećem setu Andujar je ispustio 5:1 i 40:0 na svom servisu).

Roland Garros, 2. kolo, tenisači:
VEIĆ (Hrvatska) – Davidenko (Rusija, 28) 3:6, 6:2, 7:5, 3:6, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.05.2011. u 07:17
    Kao prvo dobio je 25 000 a ne 40 000.kao drugo to što ima para ne znači da ne želi imati još više.I ne znam zašto misliš da se na Grand Slamu ne namještaju mečevi.Tko može dokazat da je davidenko ovo pustio?Ama baš nitko,čovjek je u lošijoj formi,na kraju karijere i ja iskreno vjerujem da tu nije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2011. u 00:16
    Davidenko je namistia dosta svojih mečeva po raznim turnirima i to je već poznata stvar,al čisto sumnjan da je toliki idiot da će namištat rezultat nekog Grand slama,a posebno na zemlji di je spreman napravit velike stvari...
    Obrisan korisnik
  • Sejlor26.05.2011. u 23:23
    Ne pricaj gluposti, ako ko ima para onda su to tenisaci. Davydenko je dobia 40,000 eura samim ulaskom u drugo kolo. Teniski mecevi se namjestavju na Challanger levelu i ITF-u, sigurno se to ne radi na Grand Slamovima. Jel mozda znas jel se LIVE kladia izmedju gemova, tu je jos vise moga profitirat?
    Sejlor
  • Shaggy26.05.2011. u 23:08
    nadalu je ovo deveti turnir u sezoni i ovo će bit šesti turnir da igra s našim igračem. dvaput čilić, karlović, ljubičić, dodig i došao red na veića. karlo mu jedini uzeo set. da spojimo svu petoricu u jednog bilo bi idealno. karlov servis, ljubina taktika, veićeva trka, dodigova borbenost i... [više na forumu]
    Shaggy
  • Obrisan korisnik26.05.2011. u 23:05
    Naravno da me nije zeznuo na listiću,ja ne igram tak male koeficijente,ali ako malo bolje pratiš tenis i ako poznaš neke ljude koji su u tenisu onda znaš da ovo što sam ja napisao nije glupost jer postoji dosta Rusa i Ruskinja koji se klade na svoje mečeve i vjeruj mi neke sam i vidio svojim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik