Tenis

Đoković odmoran i uspješan

Ivor Krapac • subota, 28.05.2011.
Đoković odmoran i uspješan
Foto: EPA

Novak Đoković prošao je najteži od dosadašnja tri ovogodišnja izazova na Roland Garrosu, u nastavku svoje pobjedničke serije. Đoković je dovršio u petak započeti posao protiv Juana Martina Del Potra, riješivši taj zadatak u dva relativno laka subotnja seta, s čime je došao do čistih 40-0 u sezoni, a sveukupno 42. pobjede u nizu. Drugi nositelj, tako, ove subote nije imao razloga za brigu, no isto se ne može reći za Andyja Murraya, bez obzira što je i on slavio uvjerljivo...

Nakon što je u petak navečer osvojio drugi set, što mu je bio prvi set koji je uzeo u ogledima s Novakom Đokovićem, Juan Martin Del Potro u subotnjem nastavku više nije imao prave odgovore na igru najraspoloženijeg tenisača današnjice. U preostalom dijelu meča Đoković je dovršio stvar bez previše problema, sa 6:3, 3:6, 6:3 i 6:2, povisivši prednost u međusobnom omjeru s 22-godišnjim Argentincem na čistih 4-0 u mečevima, a 10-1 u setovima.

Nema više Amerikanaca

Na Grand Slam turnirima, a pogotovo na njima ne baš dragom Roland Garrosu, u posljednje vrijeme ovo i nije toliko iznenađenje, ali ipak vrijedi spomenuti - osminu finala neće dočekati nijedan američki tenisač. Posljednji adut bio im je njihov prvi reket, deseti nositelj Mardy Fish, jedini koji je došao do trećeg kola, no 18-postavljeni Francuz Gilles Simon ipak je jači na zemlji, što je u subotu potvrdio sa 6:3, 6:4 i 6:2.

Američkih aduta više nema ni u ženskom turniru, no to je, uzimajući u obzir izostanak sestara Williams, još manje iznenađenje. Posljednje dvije nade bile su im Bethanie Mattek-Sands i Vania King, obje s porazima u trećem kolu.

Kako je izgledao subotnji dio meča, ispalo je da je Đokoviću dobro došao prekid zbog mraka večer ranije - u petak je Del Potro bio nešto opasniji, uhvatio je zamah u drugom setu, da bi u subotu jedinu opipljivu šansu imao s dvije break-lopte u petom gemu trećeg seta. Drugopostavljeni Srbin tada se izvukao nakon 15:40, gem kasnije došao je do breaka, a i gotovo sve ostalo otišlo je u njegovom smjeru.

"Imao sam priliku u trećem setu, 2:2, dvije break-lopte, no nisam ih iskoristio. Ako protiv ovakvog igrača ne uzmeš ono što se ponudi, onda i gubiš", prisjetio se Del Potro važnog trenutka subotnjeg dijela meča, ali opet, da je tada i breaknuo, nema garancije da se zahuktali Đoković u nastavku tog seta ne bi vratio.

S druge strane, Đoković je priznao da uoči meča nije bio najmirniji, bez obzira na sve pobjede koje je ove godine ostvario, a i prednost od 3-0 u međusobnom omjeru s Del Potrom. "Bio sam nešto nervozniji nego što je to obično slučaj", opisao je subotnji nastavak: "I on i ja imali smo puno neforsiranih pogrešaka na početku, ali kasnije je bilo i dijelova meča kada smo obojica igrali dobro. Bilo mi je jasno da ću se vrlo teško vratiti ukoliko prvi izgubim servis".

S obzirom da će osminu finala protiv Richarda Gasqueta igrati u nedjelju, za 24-godišnjeg Beograđanina je dobra vijest i što u subotu nije predugo bio na terenu. Treći i četvrti set trajali su po 40 minuta.

Kutak za kvalifikante

U donjoj četvrtini gornjeg dijela ždrijeba, za proboj u osminu finala borila su se trojica kvalifikanata, a jedini koji je uspio bio je Kolumbijac Alejandro Falla - tenisač kojeg ćete se možda sjetiti s lanjskog Wimbledona, kada je u prvom kolu imao 2-0 u setovima protiv Rogera Federera, pa izgubio preostala tri, četvrti u tie-breaku. Ljevoruki Kolumbijac je u ogledu igrača iz kvalifikacija sa 6:7(4), 6:4, 7:5 i 6:4 prošao Poljaka Lukasza Kubota, čime je ostvario svoj novi najbolji rezultat na Grand Slam turnirima.

Preostali kvalifikant koji je igrao u trećem kolu u tom dijelu ždrijeba bio je Čeh Lukaš Rosol, kolo ranije jači od lanjskog polufinalista i osmog nositelja Jürgena Melzera. Rosola je sa 6:2, 6:4, 3:6 i 7:6(5) ispratio Juan Ignacio Chela.

U redovnom programu, u gornjem dijelu ždrijeba, dosta velik razlog za zabrinutost dobili su navijači Andyja Murraya, a naravno, i Murray sam. Četvrtopostavljeni Škot slavio je vrlo lako, sa 6:2, 6:3 i 6:2 protiv Michaela Berrera, ali bitnija stvar od rezultata bila je ozljeda desnog gležnja pretrpljena u drugom setu, zbog koje se u ostatku meča teško kretao - što, kako možete i zaključiti po rezultatu, ljevoruki Nijemac nije baš znao iskoristiti.

Ipak, problem očito nije mali. "Ne znam hoću li biti 100 posto spreman. Ne znam ni hoću li moći igrati sljedeći meč, valjda hoću", opisao je Murray, koji će više znati nakon snimanja ozlijeđenog gležnja: "Izgurao sam gotovo puna dva seta u ovakvom stanju, preostaje mi samo čekati i vidjeti kako će se stvari nastaviti kretati, naravno, i napraviti sve što mogu da bude bolje. Sutra me čeka nešto lakši ritam, to je sve za što sam trenutno u stanju".

Uoči osmine finala protiv Viktora Troickog, koju bi trebao igrati u ponedjeljak, ovo ne zvuči baš obećavajuće za četvrtog nositelja. Troicki je svoj dio posla u subotu obavio bez sličnih poteškoća, sa 6:4, 3:6, 6:3 i 6:4 protiv Aleksandra Dolgopolova.

Robin Söderling se u posljednjem meču subote, nešto prije 20 sati, pobrinuo da ovaj dan prođe bez prave senzacije. Petopostavljeni Šveđanin, finalist posljednja dva izdanja pariškog Grand Slam turnira, probio se u osminu finala sa 6:1, 6:4 i 6:3 protiv argentinskog kvalifikanta Leonarda Mayera, a među posljednjih 16 čekat će ga Gilles Simon.

Roland Garros, tenisači, treće kolo: Simon (Francuska, 18) - Fish (SAD, 10) 6:3, 6:4, 6:2, Söderling (Švedska, 5) - L. Mayer (Argentina, Q) 6:1, 6:4, 6:3, Murray (Velika Britanija, 4) - Berrer (Njemačka) 6:2, 6:3, 6:2, Troicki (Srbija, 15) - Dolgopolov (Ukrajina, 21) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4, Falla (Kolumbija, Q) - Kubot (Poljska, Q) 6:7(4), 6:4, 7:5, 6:4, Chela (Argentina) - Rosol (Češka, Q) 6:2, 6:4, 3:6, 7:6(5), Đoković (Srbija, 2) - Del Potro (Argentina, 25) 6:3, 3:6, 6:3, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • randy marsh29.05.2011. u 09:10
    nevjerovatno zvuči činjenica da nema Amerikanaca na turniru, a još se nije ušlu ni u drugu sedmicu grand slama...?!
    randy marsh
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 23:27
    Nije baš da je jedva hodao ali jednostavno Murray je puno puno bolji tenisač od Berrera i Murray je nakon ozljede počeo strašno udarat svaku lopticu i ovaj nije mogao parirat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 23:14
    ovaj berrer mora da je neki totalni antitalent za tenis,iskreno,ne znam ni kak je dosao do 3.kola...jer ovdje pise da je murray igrao dva seta(!!),ne dva gema ili zadnji set...i ovaj ga dobije 6:3 6:2,a jedva hodao po terenu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 22:07
    a ja stavio pare na skota...
    Obrisan korisnik