Tenis

Đokoviću i Del Potru po set

Ivor Krapac • petak, 27.05.2011.
Đokoviću i Del Potru po set
Foto: Bruno Karadža

Najzanimljiviji meč šestog dana muškog turnira Roland Garrosa bit će dovršen u subotu. Novak Đoković i Juan Martin Del Potro su u petak izašli na teren tek oko 19:30 sati, odigrali su dva seta, a prekid zbog slabe vidljivosti dogodio se kod 1-1, nakon što je Argentinac osvojio svoj prvi set u međusobnim susretima sa svjetskim brojem dva...

Prvo su dugo čekali na svoj red na stadionu Philippea Chatriera, središnjem terenu teniskog kompleksa drugog Grand Slam turnira sezone, no kako su Stanislas Wawrinka i Jo-Wilfried Tsonga u ranijem meču na tom stadionu ušli u peti set, Novak Đoković i Juan Martin Del Potro premješteni su na teren Suzanne Lenglen, kako bi prije mraka stigli odraditi barem set ili dva. S obzirom da se nije igralo baš maratonski dugo, prekinuti su nakon završetka drugog seta. Đokoviću je sa 6:3 pripala prva dionica, Del Potru također sa 6:3 druga, a odluka o pobjedniku past će u subotnjem nastavku.

S obzirom da je Del Potro postajao sve agresivniji i opasniji forhendom kako je meč išao dalje, za drugog nositelja i nije tako loša vijest što ih je ove večeri, nešto iza 21 sata, prekinuo mrak. U svakom setu presudio je po jedan break, a nedugo prije nego su otišli s terena, Argentinac je na servisu kod 5:3 u drugom pronašao nekoliko odličnih prvih servisa nakon što je bio suočen s 15:40 i s njima izvukao taj teški servis-gem.

Premještaj izazvao pobunu

S obzirom da su organizatori promijenili prvotne planove premještanjem Đokovića i Del Potra na teren Suzanne Lenglen, na kojem je "redovni" program petka tada već bio priveden kraju, nastala je zbrka tko ima pravo uživo gledati taj meč, a kada su gledatelji nakon završetka dana na stadionu Philippea Chatriera poželjeli pratiti meč koji je ionako bio "njihov" prije nego je došlo do izmjene plana i pritom naišli na neočekivanu prepreku na ulasku na Lenglen, izbila je prava pobuna.

Organizatori su držali ljude izvan stadiona cijeli prvi set, kada se nigdje drugdje više nije igralo ništa, a zvižduci i uzvici koji su dopirali izvan terena ometali su igrače, ponajprije Đokovića, kojem je to, čini se, smetalo nešto više. No, čim su u drugom setu promijenili odluku i počeli puštati ljude, situacija se ubrzo primirila.

Podsjetimo, trenutno drugi tenisač svijeta, a daleko najraspoloženiji igrač ukoliko gledamo samo aktualnu sezonu, u ogledu s Del Potrom traži nastavak niza od 41 dobivenog meča, s početkom te serije još u lanjskom finalu Davis Cupa. No, 22-godišnji Argentinac će subotu dočekati s više samopouzdanja i vjere u sebe s obzirom da je u tri ranija međusobna susreta s Đokovićem gubio bez osvojenog seta, a kako je sada osvojio svoj prvi, to obećava intrigantan nastavak meča.

U subotu će u akciji biti kao treći iza 11 sati, ponovno na terenu Suzanne Lenglen.

Pobjednika ogleda Đokovića i Del Potra će u osmini finala dočekati Richard Gasquet, koji se ranije ovog mjeseca napunio samopouzdanjem dolaskom do Masters 1000 polufinala na zemlji Rima, uz pobjedu nad Rogerom Federerom među posljednjih 16 na tom turniru. Gasquet je u trećem kolu sa 6:2, 6:3, 3:6 i 6:3 izdržao izazov ljevorukog Brazilca Thomaza Belluccija, tenisača koji je prije 20 dana u polufinalu Masters 1000 turnira u Madridu ozbiljno prijetio Đokoviću, s propuštenih 6:4 i 3:1 u tom meču.

Dok je Gasquet razveselio Francuze, Stanislas Wawrinka pobrinuo se da u petak predvečer ne slave još jednu pobjedu. Iako je nakon prva dva seta i s breakom zaostatka u trećem bio "u rupi", Wawrinka je u nastavku našao put do 4:6, 6:7(3), 7:6(5), 6:2 i 6:3 protiv Jo-Wilfrieda Tsonge, osiguravši švicarsku osminu finala protiv Rogera Federera. Protiv slavnijeg sunarodnjaka ubilježio je samo jednu pobjedu, preklani u Monte Carlu, dok je Federeru pripalo preostalih osam međusobnih susreta, ukljujući i oba ovogodišnja - na Australian Openu i u Indian Wellsu, oba puta bez Federerovog izgubljenog seta.

Ipak, s obzirom na ono što je izvukao protiv Tsonge, Wawrinka ima razloga barem psihološki osjećati se dobro prije nedjeljnog švicarskog ogleda, ako se već fizički iscrpio u četiri sata i tri minute dugom meču. Francuz je imao 6:4, 7:6(3) i 4:1 - no, nije mu bilo dovoljno.

Roland Garros, tenisači, treće kolo: Wawrinka (Švicarska, 14) - Tsonga (Francuska, 17) 4:6, 6:7(3), 7:6(5), 6:2, 6:3, Gasquet (Francuska, 13) - Bellucci (Brazil, 23) 6:2, 6:3, 3:6, 6:3.

Prekinuto zbog mraka: , Đoković (Srbija, 2) - Del Potro (Argentina, 25) 6:3, 3:6.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 17:59
    "Dokoviću svaka čast,al' mislim da Del Potro ovo uzima...AJMOOOO" Evo, uzeo Del Potro! Uzeo set, a Nole ono što treba :)
    Obrisan korisnik
  • rios28.05.2011. u 14:43
    Ljudi, najavljujete tog Nadala - koji je stvarno car na zemlji, kako će on svima pokazat, ali mislim da je već jadno da bježimo od činjenice tko je prvi igrač svijeta ove godine, to je definitivno Đoković. Govorilo se o njegovom gubljenju na pravoj zemlji u Madridu, nakon što je Rafu dobio u... [više na forumu]
    rios
  • Cholo28.05.2011. u 11:41
    Dokoviću svaka čast,al' mislim da Del Potro ovo uzima...AJMOOOO
    Cholo
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 08:43
    del potro bi mogao slijedecih par godina dominirati bijelim sportom...
    Obrisan korisnik
  • cameosis28.05.2011. u 01:04
    muhammad ali -- no on je boksač.
    cameosis