Tenis

Federer i dalje dominira

Ivor Krapac • petak, 27.05.2011.
Federer i dalje dominira
Foto: EPA

Iako je u dva od prva tri kola imao suparnike koji nisu bezazleni, Feliciana Lopeza na startu, a Janka Tipsarevića ovog petka na trećoj prepreci, Roger Federer ostao je vrlo uvjerljiv na Roland Garrosu. S manje pritiska nego na svojim leđima imaju Rafael Nadal i Novak Đoković, Federer ove godine u Parizu zasad izgleda vrlo raspoloženo, još uvijek bez izgubljenog seta...

Bez obzira što nije prvi favorit za naslov, ne bi bilo baš uputno zaobići Rogera Federera u razgovoru o kandidatima za ovogodišnju titulu u Parizu. Dovoljna preporuka je bogata povijest na Grand Slam turnirima, uključujući i četiri uzastopna finala Roland Garrosa, s porazima od Rafaela Nadala od 2006. do '08. i naslov godinu potom, a ne treba smetnuti s uma ni tri Švicarčeve dominantne predstave na putu do osmine finala. Janko Tipsarević u petak nije prošao ništa bolje nego Feliciano Lopez i Maxime Teixeira, koje je treći nositelj slomio u prva dva kola - 29-postavljeni Srbin arhiviran je sa 6:1, 6:4 i 6:3, čime je Federer potvrdio da je spreman za dalek put na pariškoj zemlji.

No, nakon pobjede, veliki Švicarac istaknuo je da dosad prijeđeni put neće previše značiti ukoliko tako ne nastavi i u ostatku turnira. "Zasad sam obavio dobar posao, ali tek na kraju turnira moći ćemo procijeniti kakav sam zapravo bio", rekao je: "Moram biti na ovoj razini i protiv najjačih igrača u ždrijebu".

Težak posao u Melbourneu

Federeru je pariška pobjeda bila četvrta u isto toliko međusobnih susreta s Tipsarevićem, ali među tri ranije, krije se i jedna izborena vrlo teško, prije tri sezone u trećem kolu Australian Opena, kada je Švicarac okrenuo zaostatak od 2-1 u setovima i slavio s 10:8 u petom.

Taj meč trajao je četiri i pol sata, a iako Tipsarević nije došao do meč-lopte, muke kroz koje je tada prošao vjerojatno su Federeru ostale u pamćenju i dodatno ga "napalile" za ovaj ogled.

Federerov idući suparnik bit će jači iz ogleda Jo-Wilfrieda Tsonge i Stanislasa Wawrinke, korak iza, u četvrtfinalu, moguć je ogled sa sedmim nositeljem Davidom Ferrerom, dok u polufinalu, stignu li obojica tako daleko, ždrijeb vodi na Novaka Đokovića.

Kao i trećepostavljeni Švicarac, i David Ferrer prošao je treće kolo bez poteškoća, sa 6:1, 6:1 i 6:3 protiv Sergiya Stahovskog. Na idućoj prepreci, Španjolca čeka ogled s domaćim adutom, devetopostavljenim Gaelom Monfilsom, polufinalistom iz 2008., koji je sa 6:3, 6:4 i 7:5 prekinuo pobjednički niz belgijskog kvalifikanta Stevea Darcisa. Nakon prolaska kvalifikacija, Belgijac je obavio pravi posao u prva dva kola glavnog turnira, nadjačao je Michaela Llodru i Philippa Petzschnera, no preko devetog na svijetu nije išlo.

U petak je bilo i poraza postavljenih igrača. Za glavno iznenađenje pobrinuo se Albert Montanes, u dijelu ždrijeba u kojem je na startu zapeo Marin Čilić, koji je dohvatio osminu finala sa 6:1, 7:6(0) i 6:1 protiv 12. nositelja Mihaila Južnog. Montanesov suparnik u osmini finala bit će Talijan Fabio Fognini - 24-godišnjak rodom iz San Rema proslavio je 4:6, 6:3, 6:3 i 6:1 protiv 30-postavljenog Guillerma Garcia-Lopeza, dohvativši svoj najbolji rezultat na Grand Slam turnirima. Fognini je dosad dvaput dolazio do trećeg kola, lani na Roland Garrosu i Wimbledonu.

Garcia-Lopezu je, pak, ovaj meč očito bio jedan previše nakon trilera u drugom kolu, kada je s 13:11 u petom setu slomio Turčina Marsela Ilhana, u meču koji je trajao tri sata i 58 minuta. Fognini je do međusobnog susreta došao bez gubitka seta u dva nastupa u singlu, petak je dočekao puno svježiji.

Roland Garros, tenisači, treće kolo: Ferrer (Španjolska, 7) - Stahovsky (Ukrajina, 31) 6:1, 6:1, 6:3, Monfils (Francuska, 9) - Darcis (Belgija, Q) 6:3, 6:4, 7:5, Federer (Švicarska, 3) - Tipsarević (Srbija, 29) 6:1, 6:4, 6:3, Fognini (Italija) - Garcia-Lopez (Španjolska, 30) 4:6, 6:3, 6:3, 6:1, Montanes (Španjolska) - Južni (Rusija, 12) 6:1, 7:6(0), 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!