Nogomet

Dinamo otišao na +5, Slaven prijeti Hajduku

Piše:Nikola Vlahović • ponedjeljak, 29.08.2011.
Dinamo otišao na +5, Slaven prijeti Hajduku
Foto: Bruno Karadža

Hrvatski prvoligaši odradili su i šesto kolo koje je bilo veoma uzbudljivo, kako na terenima tako i izvan njih. Dinamo je odigrao koliko mu je trebalo za pobjedu nad svojim susjedima iz Lučkog, a Hajduk i Split u gradskom derbiju podijelili su bodove. Nove pobjede upisali su Rijeka, Slaven Belupo, Zagreb, Inter, Osijek, a do prve pobjede na svom terenu ove sezone stigla je Istra 1961. Šesto kolo bilo je kobno za Stanka Mršića koji više ne sjedi na klupi vinkovačkog prvoligaša...

Dinamo je s Ligom prvaka u mislima na Maksimiru dočekao Lučko, a šareni sastav kojeg je na teren poslao Krunoslav Jurčić zabio je jedan gol i došao do nova tri boda. Čovjek odluke bio je mladi Mario Šitum koji je udarcem s vrha šesnaesterca iznenadio gostujućeg vratara. Kako je biti kapetan Dinama od subote zna i Mateo Kovačić. Nakon što je igru napustio Leandro Cufre kapetansku traku preuzeo je mladi veznjak. Treba još spomenuti da je za Dinamo nastupio i povratnik u Modru svlačionicu, Nikola Pokrivač. Dinamova statistika nakon šestog kola izgleda fascinantno. Šest utakmica, šest pobjeda, a gol razlika je 16:0.

Gradski derbi između Hajduka i Splita prošao je isto kao i onaj prošle godine odigran u Parku mladeži. Uraganski početak donio je odmah dva gola, međutim, kasnije se igralo isprekidano i grubo s puno pogrešaka na obje strane. Hajka na suca Brunu Marića vodila se nekoliko dana prije utakmice, a zasigurno će se voditi i par dana poslije. U taboru Bilih nikako nisu zadovoljni suđenjem Marića još od prije, a nakon gradskog derbija njihovo nezadovoljstvo bit će još veće. Stručni stožer i navijači Hajduka smatraju da ih je Marić oštetio jer, pri rezultatu 1:1 u 35. minuti, nije sudio jedanaesterac kada je Ahmada Sharbinija srušio Andrija Vuković. Osim te odluke, simpatizere Hajduka posebno je razljutila situacija iz 87. minute. Naime, Lendrić je na asistenciju Ivana Vukovića zatresao mrežu Splita, a Bruno Marić je poništio pogodak jer je pomoćnik mahao da je zalede. Vrlo dvojbena odluka o kojoj će se sigurno još dugo pričati. Rezultatom iz Splita najzadovoljniji može biti Dinamo koji sada s pet bodova dočekuje veliki derbi protiv Hajduka.

Meksička hrana i razni meksički suveniri od petka bi mogli biti vrlo traženi u Rijeci. Naime, trojica igrača koja su došla na Kantridu iz meksičkog Atlasa "zapalili" su Kantridu, posebno se to odnosi na Carlosa Alberta Gutiérreza i Heberta Alfereza. Razigran i neugodan za čuvanje bio je Alferez koji je u svom debiju odigrao odličnu utakmicu protiv Šibenika te je odmah "planula" ljubav između njega i Armade. Napadač je pokazao da je vrlo vješt s loptom te je bio prava napast za obranu Šibenika. Gostima sa Šubićevca presudio je gol Kreilacha iz 22. minute. Nezadovoljstvo u redovima Šibenika sve je veće te su teški dani ispred Vjekoslava Lokice.

Inter iz Zaprešića bez velikih najava osvaja bodove iz kola u kolo. Iskusni Ilija Lončarević zaista radi dobar posao i Žuti bi mogli biti odličan primjer mnogim našim prvoligašima. Do punog plijena Inter je u petak došao protiv Zadra i trenutno se nalazi na sedmom mjestu. I dok je u Zaprešiću idila u Varaždinu je tuga. Klub tone sve dublje i ne nazire se kraj agoniji koju preživljavaju igrači tog kluba. Plaće tko zna kad su zadnji put dobili, Izvršni odbor nije se u stanju sastati, a kao normalan slijed svega toga zaredali su i loši rezultati na terenu. Varaždin je za dno tablice dodatno prikovao poraz od Pjesnika u Kranjčevićevoj.

"Igore vrati se", zasigurno su to zavapili mnogi simpatizeri Karlovca nakon katastrofalne predstave njihovog kluba u Koprivnici. Momčad s Korane poražena je 3:0 od Slaven Belupa, a što je još gore Karlovac nema igru koja bi ponudila optimizam da će se nešto popraviti. Sa tri gostovanja Karlovac nije doma donio niti jedan bod, a u gostima su ove sezone primili 11 golova i nisu zabili niti jedan. Farmaceuti su nastavili s dobrim igrama te su došli do treće pobjede u nizu te sada imaju isto bodova kao i Hajduk, 13.

Slavonski derbi otišao je na stranu Osijeka, a dugo će ga pamtiti Stanko Mršić. Uprava vinkovačkog prvoligaša zahvalila se Mršiću na dosadašnjem radu te su mu uručili otkaz. Iako je prošlo tek šest kola, Mršić je već treći trener koji je ove sezone dobio otkaz u HNL-u, prije njega ista je sudbina zatekla Ivana Katalinića i Dražena Biškupa. Prve bodove na svom terenu napokon je osvojila Istra 1961 koja je rezultatom 2:1 bila bolja od Lokomotive.

Pogodak kola

Titula za najljepši gol ovog kola odlazi u ruke Srđana Vidakovića, koji je zabio jedini gol u slavonskom derbiju. Nakon lijepe akcije Osijeka Miličević je ubacio loptu prema šesnaestercu, a Vidaković se našao na pravom mjestu te je vrlo lijepo glavom matirao vratara Cibalije.

Igrač kola

Veznjak Rijeke, Damir Kreilach, zaista igra dobro ove sezone, a svojim pogotkom odlučio je i pobjednika u utakmici protiv Šibenika. Tri boda koja je donio Rijeci održala su momčad s Kantride u gornjem dijelu ljestvice te ih samo dva boda dijele od drugog mjesta. Trener Rijeke, Alen Horvat, pohvalio je Kreilacha te je rekao da je u odličnoj formi i da igra na reprezentativnoj razini.

Potez kola

Kamerunac Henri Belle već je pokazao da u sebi ima "ono nešto", a polako postaje i ljubimac Istrinih navijača. Premda je njegov pogodak mogao ići i u kategoriju iznad ove, završio je u ovoj zbog upornosti koju je Kamerunac pokazao. U sprintu je pretrčao više od pola igrališta, pretekao stopera Lokomotive i na kraju lijepo poslao loptu u mrežu.

Tragičar kola

Pošto se u ovom kolu nitko od igrača nije posebno dokazao da završi u ovoj ne baš lijepo kategoriji, tu ćemo svrstati cijelu momčad Karlovca. Naime, momčad s Korane doživjela je najveći poraz u ovom kolu (3:0) i pokazala da je daleko od one forme koju je imala u prošle dvije sezone. Loš ulazak u sezonu mogao bi koštati posla trenera Lušića, a igrači Karlovca moraju se trgnuti ukoliko žele sačuvati prvoligaški status.

Izjava kola

Poslije utakmice Splita i Hajduka predsjednik Bilih, Hrvoje Maleš, rigao je vatru na suca Brunu Marića, a u svemu tome spomenuo je Zdravka Mamića i Josipa Šimunića. "Ovo je liga u kojoj Dinamo mora biti prvi, a Mamić mi se osvećuje pošto sam uspio u Hajduk dovesti Josipa Šimunića. Razočaran sam ovakvim suđenjem jer smo vidno pokradeni. Razmišljamo o tome da istupimo iz lige jer ovako se nema smisla natjecati".

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.09.2011. u 18:48
    nemoj reć!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.08.2011. u 10:19
    Dinamo se polako odmiče od drugih klubova po bodovima u HNL-u
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2011. u 23:45
    Od sveg srca želim Hajduku da uspije i istupi iz HNL-a, da potraži bolju Ligu unutar Dalmatinske regionalne ili BiH Premier Lige, pa čak i Crnogorska Liga je tu negdje za uteći. Tamo se negdje skrasite i uživajte do mile volje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2011. u 11:32
    Dinamo da bi bio prvak , zbog neregularnosti lige oko Lokomotive i njene uloge, statusa i vođenja, mora imati na kraju najmanje 6 bodova više od drugoplasiranog ( uz naravno bolji međusobni skor). Dinamo forsira da se ta razlika čim prije napravi. Aki bi na kraju lige Dinamo imao manje od 6 bodova... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2011. u 11:32
    Dinamo da bi bio prvak , zbog neregularnosti lige oko Lokomotive i njene uloge, statusa i vođenja, mora imati na kraju najmanje 6 bodova više od drugoplasiranog ( uz naravno bolji međusobni skor). Dinamo forsira da se ta razlika čim prije napravi. Aki bi na kraju lige Dinamo imao manje od 6 bodova... [više na forumu]
    Obrisan korisnik