Nogomet

Nije Babić Messi...

Piše:Lovro Štrbinić • nedjelja, 23.10.2011.
Nije Babić Messi...
Foto: Hrvoje Knežević

...pa da promaši jedanaesterac u sudačkoj nadoknadi. Bivši hrvatski reprezentativac pogotkom s bijele točke donio je bod Osijeku i spriječio slavlje Varaždina, prvo u 12 kola MAXtv Prve lige. Ono zanimljivije, ali i očekivanije odradili su Dinamo i Hajduk kontra Rijeke, odnosno Lučkog, a pobjede za izlazak iz manjih ili većih kriza potpisali su Cibalia, Inter i Lokomotiva. Bilo je tu još pobjeda i poraza, kao i novih poveznica Prve lige i Barcelone...

Iza nas je 12. kolo MAXtv Prve lige, a udaljenost između prvog i drugog na tablici je i dalje četiri boda. Nešto manje udaljeni, izraženo u minutama, bili su nogometaši Varaždina od premijerne ovosezonske prvoligaške pobjede. Trebala se ona dogoditi u Gradskom vrtu, ali onda je iz jedanaesterca "kojeg bi Babiću dosudila samo rodbina" isti taj igrač, bivši reprezentativac, napravio nešto što ni Lionelu Messiju ne ide od noge.

Realizirao je jedanaesterac u sudačkoj nadoknadi i pobrinuo se da u povijesnim knjigama, onima koje nastaju nakon 12. kola, piše da su dotad dvije posljednjeplasirane ekipe u Osijeku ostvarile identičan rezultat i ostale neporažene. Inače, dotad su Osječani pritiskali onako kao već hrvatski prvoligaši pritišću, a Varaždinci u skladu s tim odrađivali jednako "hrvatske" kontranapade. Vugrinec je još jednom pokazao koliko voli taj Varaždin jer u situaciji kad je bio sam pred vratarom nije pucao, unatoč neskrivenim ambicijama da postane prvi "topnik" lige u povijesti, već je "kao na pladnju" poslužio Antoleka.

No, vratimo se sad nekih 24 sata unazad kad je Hajduk gostovao u Kranjčevićevoj. Iz same lokacije gostovanja nije odmah jasno tko je protivnik jer stadion u spomenutoj ulici služi kao nekakvo utočište raznim domaćim klubovima. Ovaj put čast da se naziva domaćinom imao je klub iz predgrađa metropole, točnije Lučko. Hajdukovci su došli s najavama o najvažnijoj utakmici ovog dijela prvenstva, a onda su zaigrali kao da su u - Karlovcu.

Da, u Karlovcu, jer je utakmica dobrim dijelom podsjećala baš na gostovanje Splićana prije kojih mjesec dana u gradu na četiri rijeke. Počelo je dobro za goste, počeo je Anas slalomom, pomalo simbolično s obzirom na početak skijaškog Svjetskog kupa dan poslije. Akciju "dragulja s Grobnika" završio je Tomasov i donio onima na istočnom stajanju razlog za "pojačavanje tona". Umjesto pojačavanja tempa njegovih ljubimaca uslijedio je anemičan period igre u kojem bi tek povremeno bljesnuo Sharbini, Tomasov ili netko treći.

S druge strane su domaćini, službeno ih možemo tako zvati, unatoč vidljivom kvalitativnom manjku u odnosu na protivnika pokazivali želju da nešto naprave. Neke prilike su i stvorili, a nikad nećemo znati bi li Bijeli upali u "depresiju" da je Rak bio samo malo precizniji. Ovako on nije bio novi Stambolija i Hajduk je preživio najmanje gledljiv dio svoje igre, bez posljedica poput onih drugog dana listopada. U nastavku su rutinski postigli dva pogotka, od kojih posebno treba izdvojiti posljednjeg, pravi primjer "školske" kontre koja se u MAXtv Prvoj ligi ne viđa prečesto.

Balakov je uspio tako u namjeri da dođe na bod od Dinama, a dan poslije je Jurčić uspio u namjeri da pobjegne na ranije u tekstu spominjanu razliku. Iako, nije ni Rijeka na Maksimiru bila bez šansi. Doduše, bez onih za postizanje pogotka kao da jest, ali je imala određene da dođe do boda. Nakon prvih pola sata utakmice poznati domaći sportski komentator zaključio je da bi rezultat bio isti da je na vratima jedne od momčadi bio i netko od nas gledatelja. Prevedeno, tek je Tomečak krajem prvog dijela uputio prvi udarac u okvir gola.

Kasnije je to, mnogo uspješnije, učinio Ante Rukavina, odbacivši tako barem mali dio kritika koje na njegovu adresu pristižu još od ogleda u Malmöu i susreta "oči u oči" s Casillasom. Krstanović je poslije pokazao da je još uvijek živ, baš kao što su to činili i Bad Blue Boysi tijekom cijelog susreta. Pobjeda prijeko potrebna za smirivanje strasti "sletjela" je u Maksimir koji će nakon jednog tjedna "hrvanja" s Ajaxom, Lyonom i Real sljedeći utorak ukrstiti koplja s HAŠK-om na Peščenici.

Također, vrijedi spomenuti pobjedu koja je "iz bunara" izvadila Lokomotivu. Nakon sedam kola posta, sedam utakmica bez pobjede svladali su Karlovčane pogotkom Filipa Škvorca. Treba spomenuti i prekid još jednog posta, onog Dina Kresingera koji je Zadru zabio nakon 167 dana čekanja na pogodak. Zabio je potom i Bartolović i tako ostavio desetkovane Zadrane na gostujućoj "nuli" u ovom kolu.

Splitovci su, pak, nastavili novi pohod prema europskim pretkolima. Obilinović je sam presudio gostima s dva pogotka i asistencijom (o tome više u rubrici ispod). Također, u još jednoj od rubrika koje slijede vidjeti možete koja je još ovotjedna poveznica katalonskog diva i hrvatske prvoligaške karavane (povezana s ogledom u Parku mladeži). Ili barem nekih njezinih pojedinaca.

Bilo bi nepristojno ne reći koju lijepu riječ o izvedbi Intera jer su igrači Ilije Lončarevića potvrdili izjave koje su tijekom proteklog tjedna sugerirale kako je poraz od Lučkog bio samo loš dan. Isto tako, izdvajamo "kontrolirani nogomet" Slaven Belupa, ali i nepreciznost igrača iste ekipe. Šibenčani nakon nadahnute prezentacije protiv Cibalije u Koprivnici nisu pokazali jednako dobru igru, pa su domaćini ranim pogotkom Brezovca ostali u borbi za treću poziciju.

Igrač kola:

Izvedbom u Parku mladeži ovog je vikenda sve prisutne oduševio Romano Obilinović. Već početkom utakmice glavom je sproveo u mrežu jedan ubačaj, a ponovno je stupio na scenu s konkretnim rješenjima kad je Istra zaprijetila uzimanjem boda. Pronašao je Rebića za drugi pogodaka Splita, a potom u posljednjoj minuti još jednom sam matirao Mancea snažnim udarcem u suprotni kut. Za slavlje Crvenih i za titulu igrača kola.

Pogodak kola:

U petoj minuti susreta u Osijeku Josip Golubar iznenadio je sve prisutne u Gradskom vrtu. Odapeo je loptu s nekih 25 metara od vrata domaćina, a ona se pokraj iznenađenog Karduma našla u mreži. Treba priznati i da je vratar Osijeka mogao bolje reagirati i da ostaje nejasno zašto se "prepao" lopte (kad mu je već posao da ga ona pogađa), no ovakvi udarci nisu svakodnevica u elitnom razredu hrvatskog klupskog nogometa.

Također, red je da Varaždincima negdje odamo priznanje, kad ih već okrutna nogometna sudba nije nagradila trobodom u Slavoniji. (Spomenuti trenutak je na 1:07 priložene snimke)

Izjava kola:

Pomalo i frustriran nakon poraza u završnici susreta trener Istrana Igor Pamić poslije ogleda u Parku mladeži ponudio je svoje viđenje nekih igrača. Nažalost, u njoj ne samo da se mogu prepoznati igrači pulskog prvoligaša, već i mnogi drugi koji nas iz vikenda u vikend nanovo uveseljavaju.

"Prvi puta ću reći da bi se za neke igrače, kada pričaju, reklo da su igrači za Arsenal ili Barcelonu, ili da su za te klubove igrali, ali kad izađu na teren nema ih nigdje. Govorim za pojedince, prepoznat će se oni", jasno je poručio Pamić suzdržavši se ipak od imenovanja onih koji su mu zagorčali jučerašnji dan.

Također, ponudio je i jedan podatak koji bi mogao zanimati lovce na Guinnessa: "Mi smo ove sezone od 14 pogodaka njih osam primili iz ubačaja. Mislim da je to svjetski rekord." Pa, ako se netko želi pozabaviti pomalo i egzotičnom statistikom, materijala ima napretek...

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.10.2011. u 22:00
    uvik se pošteno nasmijem u ovom dnevniku kola, a još da se i bockanje vrati...
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX23.10.2011. u 15:57
    LOL, uopće se niko ne veseli penalu u sudačkoj nadoknadi? Ovo ko da je bilo rutinski odrađeno. Eh, naša liga...
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik23.10.2011. u 14:28
    ja bi preformulirario naslov na 'nije messi babic' pa da pogodi jedanaesterac u sudackoj nadoknadi :)
    Obrisan korisnik