Nogomet

Vrijeme je za amsterdamski Dinamo

Iz Amsterdama:Tomislav Pacak • utorak, 01.11.2011.
Vrijeme je za amsterdamski Dinamo
Foto: Kristijan Komarica

Nakon tri Ajaxove pobjede u nizu splasnula je priča o Kopljanicima kao Dinamovoj mušteriji, no uoči novog gostovanja u Amsterdamu vrijedi podsjetiti kako su Modri tu priču o "mušteriji" i zaslužili s dvije pobjede u najvećem nizozemskom gradu, a ne kod kuće. Jesu li bolje predstave u gostima slučajnost ili za to postoje nogometni razlozi, i možemo li očekivati najbolju Dinamovu predstavu u Ligi prvaka do sada?

Poraz od Ajaxa prvi je nakon kojeg je ostao gorak okus razočaranja, pa su Dinamovi navijači "došli na svoje", na dobro poznat osjećaj. Dinamo je bio nadigran i zasluženo poražen od momčadi koju su i u Dinamu okarakterizirali kao najslabijeg protivnika u skupini i koja se mučila sa slabom formom ili barem nizom slabih rezultata.

I u Dinamu su se zavarali nizom loših rezultata – među kojima je samo jedan stvarni, pravi kiks, a zanemarila se činjenica da je Ajax proigrao ovog proljeća pod Frankom de Boerom, da je uspio konačno doći do naslova prvaka, što primjerice nije uspjelo Suarezovom Ajaxu koji je dva puta svladao Dinamo prije dvije godine. Znači, kada se stvari malo stave u perspektivu, ono što smo vidjeli u zagrebačkoj utakmici nije trebalo biti takvo razočaranje kakvo je ispalo.

No, zagrebački susret je već arhiviran, kao i posljedične kritike od strane javnosti i dijela medija, pa i opravdanja iz usta igrača i trenera, i onog drugog dijela medija.

Sada kada je Ajax postavljen kao favorit, što je prema svemu što ta dva kluba, ali i te dvije momčadi, predstavljaju apsolutno ispravno, postavlja se pitanje – što može Dinamo u Amsterdamu i ima li pravo očekivati bolji rezultat, ili makar bolju igru?

Od tri okršaja s Ajaxom, Dinamo je uglavnom bolje igrao u Amsterdamu i u pravilu ostvarivao bolji rezultat. 1998. je, istina, Dinamo bio kvalitetniji i opasniji u Zagrebu gdje je ostalo 0:0, dok je iz podređenije ulogu u Amsterdamu uspio doći do pobjede, no u posljednja dva, ne tako davna ogleda, bolje su partije pružali Modri u Nizozemskoj, dok su doma oba puta razočarali prvenstveno napadački, odigravši utakmice s malim brojem prigoda.

To može dati nadu da će i ovaj uzvrat biti nešto lakša utakmica za Dinamo. Breme favorita sada je u potpunosti na Ajaxu, Dinamo nije u poziciji da mora krenuti napadački, da se mora trošiti u nekakvom presingu, nema pritisak da mora "raskopati" igru Ajaxa.

U Amsterdamu Dinamo ima pravo i mogućnost odigrati onako kako realno ovakvu utakmicu, u ovakvom natjecanju i protiv ovakvog protivnika i treba odigrati. Onako kako je igrao kod kuće protiv Reala.

Obrambeno.

Ne bunkeraški, ali kao momčad koja respektira suparnikovu kvalitetu u posjedu lopte i pogotovo u (polu)kontri i koja će se tomu suprotstaviti strpljivom, organiziranom, mudrom, pokretljivom igrom. Budimo realni, Dinamo nije u Amsterdamu dva puta dobio napadačkom rapsodijom nego onako kako se može skinuti favorita u gostima – koncentrirano, pametno u obrani, a hrabro i agresivno u napadu, koristeći svaku priliku da se napadne sa što je više igrača.

Ajax je u Zagrebu nadigrao Dinamo i pokazao je da je bolja momčad – s čim se mogu složiti svi koji dobro poznaju odnose snaga u nogometu – ali Ajax nije toliko bolja momčad kako je ispalo u Zagrebu. Dinamo ima pojedinačnog talenta igrati al pari s Ajaxom – ako Kopljanici imaju više "baruta" u napadu, Dinamo ima – ili bi trebao imati – nešto više kreativnosti u sredini terena. No, Milan Badelj i Sammir još čekaju veliku, pravu utakmicu u Ligi prvaka, a kredit nije beskonačan – kao najeksponiraniji Dinamovi igrači oni moraju pokazati vrijednost kakva im se pripisuje i kakvu sami smatraju da posjeduju.

I obrambeno Dinamo ima "težinu" u odnosu na Ajax, ima i reprezentativnog vratara, pa se nema čega bojati. I ovoga puta ne može biti "iznenađen" dobrom igrom Ajaxa, sada znaju koja je to razina i na kojoj razini oni moraju igrati da bi se Ajaxu suprotstavili.

Ima li to Dinamo u sebi?

Znali smo da će Liga prvaka biti težak izazov za Dinamo, i ne mislim da je 0:5 s nula bodova nakon tri utakmice tragičan učinak protiv Reala, Lyona i Ajaxa koji su zaista europske veličine. Europski top 5, top 15 i top 30.

Ali Dinamo ima talenta igrati s Ajaxom. Ne znam imaju li momčadske kvalitete – koja dolazi kroz dugoročan kvalitetan rad u jednom klubu – ali talenta ima. Kada usporedimo Ivankovićevu momčad Ajaxa i gdje su ti igrači danas, s tadašnjom Ajaxovom, možemo konstatirati da je i tada Ajax imao nešto malo težu momčad, pa je ipak Dinamo u Amsterdamu bio ravnopravan. Imali su Modri Modrića, Mandžukića, Vukojevića, Sammira, ali i Drpića, Tadića, Schildenfelda, a Ajax je imao Suareza, Huntelaara, Stekelenburga, Heitingu, Stama. Znači, Dinamo je i tada, kao i danas, imao poneku slabiju kariku, ali i vrijedan talent koji će kasnije zaigrati u većim europskim klubovima.

Kao što bi trebali i Sammir, Badelj, Vrsaljko (koji će konačno zaigrati u LP), Kovačić, Vida, možda i još ponetko.

Toliko je puta rečeno – ovakve se utakmice moraju igrati sa samopouzdanjem.

Dinamo nema pritisak rezultata, to je bilo jasno i prije početka natjecanja. Ali ima pritisak da njegovi navijači, javnost, vodstvo kluba, sponzori, mediji, očekuju da pokaže nešto. To nešto je djelomično pokazao protiv Reala kada je puno igrača odigralo zaista inspiriranu utakmicu, a to nešto bi moralo doći još više do izražaja protiv Ajaxa jer je Real ipak prilično bolja momčad.

U Zagrebu Modri to nešto nisu pokazali, Amsterdam im je najbolja preostala prigoda da to učine.

To nešto je inspiracija. Hrabrost. Agresivnost. Vjera. Znanje. Dribling. Udarac. Snažan start. Dobar skok. Samopouzdanje da se odigra iz prve, da se gurne dobar pas, da se uđe u duel "muški" jer za Ajax isto uvelike igraju "klinci". Koliko god patetično zvučalo, to nešto je i srce.

No, da ne ostanemo na voljnim momentima, to nešto je i taktička spremnost. Smiješno je da se pomoćni trener oblači kao skupljač lopti da bi lijevom beku rekao nešto zaista elementarno. Ovo je puno viši nivo, očekuje se da je Dinamo naučio ponešto od Feyenoorda, PSV-a, AZ-a, Lyona i drugih momčad koje Ajax NIJE pobijedio i da će na neki bolji način blokirati Ajaxovu igru i lagane kombinacije u sredini, da će bolje znati zaustaviti prodore po krilima, i da će bolje pronalaziti pukotine, prostore između vezne i obrambene linije Ajaxa.

I Krunoslav Jurčić, ne samo igrači, mora pokazati da Dinamo zajedno s njim pripada ovdje, mada bio i stanovnik onog donjeg razreda Lige prvaka, ali neka pokaže da je zasluženo ovdje dospio.

Očekujemo amsterdamski Dinamo. Što uobičajeno znači – bolji od zagrebačkog, barem kada je o okršajima s Ajaxom riječ.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.11.2011. u 15:04
    ajax je bolji od dinama to je jasno, ali nisu toliko bolji kako se činilo u zagrebu, realno dinamo je u prvoj tekmi bio zreo za katastrofu..., očekujem hrabriji dinamo, pravog sammira i badelja to je mislim ključ, i malo sreće
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2011. u 14:48
    kakva psihologija...sve tri ekipe bi dobile minimum 8 od 10 utakmica sa Dinamom jer su jednostavno bolje. No, nadam se da ce se sve poklopiti i da ce Dinamo iznenaditi u Amsterdamu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2011. u 14:41
    Tako je bit uspjeha je u psihologiji igrača i pripremi meča,a ne samo u fizičkom smislu,jer mogao je Ruki i zabiti i protiv Reala i Ajaxa i mogli su svi bolje ali psihološka priprema je zakazala i kao da im je netko prije tekme rekao (JUrčić) " ma nebitan je rezultat,samo vi dečki lagano i za gušt... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2011. u 14:35
    U dinamovim gostujućim utakmicama glavnu ulogu po meni igra psihologija.Taktika je bitna,ali ponajprije kada se igra na maksimiru,no u gostima je recept uvijek isti kada se igra protiv jačeg suparnika:kompaktna,gusta obrana i u kontrama ili polukontrama realizirati malobrojne šanse.Primjer uspjele... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2011. u 12:53
    Slažem se da treba biti optimist..međutim u zadnje vrijeme dovoljno mi je čuti riječ krunoslav i potonu mi sve lađe.
    Obrisan korisnik