Rukomet

Može i bez tableta za smirenje

Piše:Marin Vuković • subota, 21.01.2012.
Može i bez tableta za smirenje
Foto: EPA

Požutjele stranice udžbenika sportske povijesti svjedoče da je hrvatska rukometna reprezentacija nekoć davno znala pobjeđivati svoje protivnike bez odveć muke i iritacije živcima ionako oskudne nacije. Da to nisu tek isprazne priče, da se povijest nekada ipak može ponoviti i da se ne moraju baš uz svaku utakmicu konzumirati tablete za smirenje, Kauboji su pokazali baš kada je trebalo. Moćnom predstavom protiv Norveške inkasirali smo šesti bod, od čega ćemo dva ostaviti Vršcu kao dar za gostoprimstvo, a u Novi Sad odnijeti maksimalna četiri.

Kad se na rukometnom terenu nađete oči u oči s reprezentacijom za koju nastupa čovjek po imenu Rambo, očekujete probleme, a potom se nađete iznenađeni kada vam najviše problema stigne s posve druge strane terena, od pojedinca bezazlenog imena Ole Erevik.

Norveški je vratar poput magneta privlačio lopte u prvih petnaestak minuta, no jednom kada su naši rukometaši shvatili da taktika "zažmiri i ožeži" ne funkcionira, već da valja dobro naciljati, Norveškoj više nije bilo spasa. S druge strane, naši protivnici do kraja utakmice nisu našli rješenja niti za sjajnog Mirka Alilovića, niti za hrvatski napad, koji je napokon pokazao raznolikost i onu već toliko očekivanu brzinu.

Lako za napad, reći će kritičari, što je bilo s obranom? Za razliku od utakmice sa Slovenijom, u kojoj je našim susjedima polazilo za rukom sve što su zamislili (pa i ono što nisu), a pogotovo ako je zamisao uključivala guranje lopte na šest metara, hrvatska je obrana za predstavu s Norveškom zaslužila čistu peticu.

Međutim, ponajviše od svega veseli činjenica da smo iz tri ogleda s teškim i neugodnim suparnicima izvukli maksimalan broj bodova, uz maksimalnu štednju Ivana Balića te Drage Vukovića, koji je tek danas upisao prve minute, tek toliko da osjeti teren. Bez novih ozljeda i neokrznuti bez poraza selimo u Novi Sad, gdje nas za nagradu čeka još teži posao. Samo dajte, ovi su momci na to navikli.

A upravo taj Novi Sad proteklih je dana svjedočio kolapsu jednog rukometnog imperija. Mađarska je reprezentacija u paklenoj atmosferi dvorane ispunjene njihovim navijačima dovršila ono što su Španjolci započeli još prvoga dana Europskog prvenstva. Pobjedom nad Francuskom svjetske je prvake ostavila na tek dva osvojena boda.

Na žalost Francuza, ni od ta dva neće imati previše koristi jer osvojili su ih protiv Rusa, pa će u sljedeći krug prenijeti okruglu nulu, a svoje izglede za osvajanje jedne od medalja svesti na minimum. "Crna mačka" hrvatske reprezentacije i sastav koji nam je (pre)često stajao na putu do najsjajnijih odličja ovoga bi puta svoj put mogao završiti znatno ranije.

Iz iste skupine put u drugi krug izborila je i Španjolska, koja je zahvaljujući seriji od 8:0 u prvom poluvremenu rutinski svladala Rusiju i nekadašnju rukometnu velesilu poslala kući već nakon prvoga kruga. U našoj je pak skupini Slovenija bila bolja od Islanda s 34:32 i u Novi Sad odvukla dva boda, pa i naši susjedi ostaju u igri za medalju.

Utakmica dana

U nadi kako me netko od vatrenih navijača hrvatske reprezentacije neće naciljati tvrdim predmetom, utakmicom dana umjesto ogleda Hrvatske i Norveške proglasit ću ogled Mađara i Francuza jer ne događa se svakoga dana da europske, svjetske i olimpijske prvake, jednu od najmoćnijih rukometnih sila gledamo u ovako podređenom položaju.

Radi li se o pretjeranom opuštanju, zasićenju ili pak doista o sutonu jedne generacije koja je u proteklih pet-šest godina osvojila sve što se osvojiti može, pokazat će ogledi drugoga kruga, u kojima se Karabatić, Narcisse i društvo nalaze pred nemogućom misijom. Mađari su ih večeras ubili preciznošću Zubaija i Harsányija te nesavladivošću Nándora Fazekasa.

Igrač dana

Upravo mađarskom vrataru Nandoru Fazekasu dodijelit ćemo i nagradu igrača dana, jer riječ je o čovjeku koji je zaustavio čak 21 od 44 udarca Francuza. Mađarska hobotnica francuske je topnike Nikolu Karabatića i Daniela Narcissea ostavila na zajedničkom učinku od šest pogodaka iz 25 (dvadeset i pet) pokušaja, a da ih utješimo - niti ostalim Francuzima nije išlo puno bolje.

Tragičar(i) dana

U Srbiju su doputovali kao veliki favoriti za osvajanje najsjajnijeg odličja, a vrlo vjerojatno će je napustiti bez ijednog. Riječ je, dakako, o Francuzima koji su kraj ogleda s Mađarskom dočekali u nevjerici, pognutih glava, svjesni da će s nula bodova u drugome krugu samo čudom do jednog od prva dva mjesta.

Izjava dana

"Nikoga se ne bojimo, no treba nam vremena. Naime, vidi se da se polako dižemo. Ovu utakmicu nismo odigrali, kako se kaže, na živce, što je veoma dobro", zborio je po završetku utakmice izbornik Slavko Goluža, a mi bismo dodali – nitko zahvalniji od nas i našeg dragocjenog, ograničenog i neobnovljivog živčanog tkiva.

Film dana

Rambo 4, na Hrvatskoj televiziji odmah poslije utakmice. Tek toliko da norveškom Rambu pokaže kako se to radi.

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2012. u 11:58
    Bravo za članak, odlično, bolje od Pacijenta. Treba uzeti u obzir da nam Vori previse igra 2:30 minuta u 3 utakmice.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2012. u 11:30
    Film dana HHHAHAAHAHAHAHAHAHAH
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8821.01.2012. u 10:55
    Rambo 4, ha ha
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik21.01.2012. u 10:24
    dobra. bolja od ovotjednog pacijenta....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2012. u 09:34
    Nista sto vec ne znamo ali duhovito u svakom pogledu. Nadam se jos kojem "rukometnom pacijentu" :-)
    Obrisan korisnik