Nogomet

Švedska - protivnik po mjeri Hrvatske

Piše:Josip Piršljin • utorak, 28.02.2012.
Švedska - protivnik po mjeri Hrvatske
Foto: Davor Sajko

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u srijedu očekuje prva pripremna utakmica uoči nastupa na Europskom prvenstvu ovog ljeta. Protivnik je Švedska, momčad koja u svjetskom nogometu uživa veliki ugled, a njeni su igrači članovi poznatih europskih klubova. Šveđani izazivaju repekt, no Hrvatska s njima ima samo ugodna iskustva.

Kvalifikacije za Euro 2012.

Švedska se na Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini plasirala iz skupine E gdje su joj protivnici bili Nizozemska, Mađarska, Finska, Moldavija i San Marino. Švedska je na kraju kvalifikacije završila kao najbolja drugoplasirana momčad, te se uz Nizozemsku izravno plasirala na Euro.

Osim više-manje očekivanog poraza od Nizozemske u Amsterdamu, Šveđanima je sve išlo prema planu. Do sedmog kola skupili su pet pobjeda, no tada se stvar zakomplicirala kada ih je u Budimpešti porazila Mađarska pogotkom u sudačkoj nadoknadi.

U posljednjem su kolu Šveđani strepili jer im je u goste dolazila Nizozemska od koje nisu smjeli izgubiti, a u slučaju pobjede Mađarske nad Finskom ostali bi bez druge pozicije. Iako su Nizozemci poveli s 2:1, Švedska je uspjela okrenuti rezultat i izravno osigurati nastup na Euru. Najbolji švedski strijelac u kvalifikacijama bio je Zlatan Ibrahimović s pet pogodaka.

Švedska se na Euru smjestila u vrlo tešku skupinu, možda i najjaču. Snage će odmjeriti s domaćom Ukrajinom, a tu su još Engleska i Francuska. Iako se čini poput nemoguće misije, Skandinavci žele proći skupinu i sve će podrediti tom cilju. Ohrabruje ih i činjenica kako su već jednom bili u skupini smrti, na Svjetskom prvenstvu 2002. zajedno s Engleskom, Argentinom i Nigerijom, i tada su prošli dalje s prve pozicije.

Izbornik

Nakon što nije uspio izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi, tadašnji izbornik Švedske Lars Lagerbäck podnio je ostavku, a na njegovoj ga je poziciji zamijenio Erik Hamren koji je dobio zadatak odvesti reprezentaciju u Ukrajinu i Poljsku.

Hamren je već dugi niz godina u trenerskom poslu, ali većinu vremena proveo je trenirajući manje poznate švedske klubove. Prvi zahtjevniji angažman imao je u AIK-u s kojim je osvojio dva Kupa, a 2003. godine odlazi u danski Aalborg gdje će provesti sljedećih pet sezona.

Povijest

Švedska je od samih početaka bila u vrhu svjetskog nogometa. Prvi je put nastupila na Svjetskom prvenstvu 1934. godine, a ukupno se na Mundijal plasirala 12 puta. Najveći uspjeh bilježi 1958. kada je bila domaćin. Šveđanima je naslov izmakao u finalu kada je slavio Brazil predvođen Peleom. U dva su navrata bili treći na svijetu, posljednji put 1994., a imaju i tri medalje s Olimpijskih igara. Na Euru su bili u četiri navrata, a ponovno su najveće dostignuće ostvarili kada su ugostili natjecanje. Bilo je to 1992. kada ih je u polufinalu izbacila Njemačka.

Za to vrijeme uspio je osvojiti tek jedno prvenstvo, no uspješniji je bio u norveškom Rosenborgu kojeg je trenirao prije preuzimanja izborničke pozicije. Pobornik je napadački orijentiranog nogometa, a njegova je momčad postigla 31 gol u 10 kvalifikacijskih susreta, što znači da u prosjeku zabija više od tri pogotka po utakmici. Hamren je u momčadi zadržao "veterane" Olofa Mellberga i Andersa Svenssona, a žestoko je branio Ibrahimovića od kritika javnosti.

Igrački aduti

Kao glavnu uzdanicu švedske reprezentacije mnogi već godinama smatraju Zlatana Ibrahimovića. Napadač Milana je uistinu puno pridonio svojoj ekipi, u dosadašnja 74 nastupa postigao je 28 golova, uključujući pet u proteklim kvalifikacijama. Nesuđeni hrvatski reprezentativac je i trenutno u velikoj formi pošto dijeli drugu poziciju najboljih strijelaca Serie A s 15 pogodaka.

Švedska najjače adute ima u napadačkom redu. Osim Ibrahimovića, tu je još Ola Toivonen, drugi najbolji strijelac vodeće momčadi nizozemskog prvenstva PSV-a, a zabijati nije zaboravio niti Johan Elmander u turskom Galatasarayu. John Guidetti je ime koje svakako treba zapamtiti za ubuduće.

U veznom redu još uvijek glavnu riječ drži 35-godišnji dokapetan Svensson koji ima čak 125 nastupa za nacionalnu vrstu, a pažnju treba obratiti i na Kima Källströma. U obrani se također ističu igrači s mnogo iskustva, a predvode ih Mellberg i Daniel Majstorović. Mnogo nade u dobar rezultat na predstojećem Euru Šveđani polažu u svog vratara Andreasa Isakssona, bivšeg člana Manchester Cityja.

Mlada nada

Budućnost švedskog nogometa zove se John Guidetti. 19-godišnji napadač Manchester Cityja, koji je trenutno na posudbi u nizozemskom Feyenoordu, označen je kao predvodnik nove švedske generacije premda za izabranu nacionalnu vrstu još nema niti jedan nastup. To bi se trebalo promijeniti u Zagrebu.

Šveđanin s talijanskim i brazilskim korijenima se već u prvoj sezoni nametnuo treneru Feyenoorda Ronaldu Koemanu i unatoč svojoj mladosti izborio mjesto u početnoj jedanaestorici. Fascinantno zvuči podatak da je Guidetti u svojoj prvoj ozbiljnoj igračkoj sezoni zabio čak 18 pogodaka u samo 16 nastupa.

Guidetti je izuzetno brz i sposoban je stvoriti veliku pomutnju u protivničkm obranama, a posebno će ga pamtiti braniči Twentea, Ajaxa i Vitessea. Šveđanin je tim momčadima u tri uzastopne utakmice zabio svakome po tri pogotka skrenuvši tako pažnju nogometne javnosti na sebe priskrbivši si nadimak Mr. Hat-trick.

Utakmice s Hrvatskom

Švedska zasad nema pozitivnih iskustva s Hrvatskom. U tri odigrana susreta Skandinavci su upisali tri poraza, a posebno su važne bile utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine.

Prvi susret sa Šveđanima Hrvatska je imala 2003. godine u prijateljskom srazu u Stockholmu. Pogotke su postigli Ivica Olić i Boris Živković za pobjedu Hrvatske od 2:1, a strijelac za domaće je bio Ibrahimović. Susret je obilježio i duel Stjepana Tomasa i Ibrahimovića nakon kojeg mu potonji nije htio pružiti ruku.

Ove dvije reprezentacije su se potom srele u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006., a Hrvatska je slavila u oba susreta. Najprije je u Göteborgu Darijo Srna sjajnim slobodnjakom donio minimalnu pobjedu, a isti je igrač na Maksimiru presudio Šveđanima iz jedanaesterca.

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!