Nogomet

Promjene koje život (ne) znače

Piše:Josip Tolić • četvrtak, 22.03.2012.
Promjene koje život (ne) znače
Foto: Duje Bonačić

Ubrzani ritam MAXtv Prve lige neke je klubove, ali i trenere, izbacio s kolosijeka. Hajduk je uvjerljivom predstavom pružio dostojan oproštaj treneru Balakovu, Rijeka je ostavila "knedlu u grlu" novom strategu Skočiću, a Lučko, Karlovac i Šibenik pretrpjeli su nove poraze u borbi za ostanak. Proljetno je sunce, pak, obasjalo Alda Drosinu i Stanove.

Tridesetak dana odgođeno kolo zbog tada snijegom okovane Hrvatske u domaće je prvoligaške klubove donijelo neka bolna spoznanja, ali i probudilo uspavane borce za ostanak. Sva se pažnja ovih dana usmjerila na Hajduk koji je lijepom predstavom zadržao drugo mjesto, a pod vodstvom novog trenera Dragana Skočića Riječki bijeli primili su novi udarac te se nisu uspjeli trgnuti iz "letargije". S druge strane, "trica" Bilih na Kantridi bila je posljednja utakmica što ju je vodio Krasimir Balakov koji je brže-bolje otišao u "obećanu zemlju" Njemačku pokušati spasiti Kaiserslautern od ispadanja. Ako Splićani i ne uspijevaju transferirati svoje igrače u neku od liga petice, mora se priznati da im s trenerima dosta dobro ide.

Dok neki čiste trenerski kadar, vodeća momčad lige zbija snage u igračkim redovima. I bez Igora Bišćana, koji je prestao biti kapetan broda koji sigurno nastavlja ploviti haenelovskim vodama do novog naslova prvaka, Modri su apsolvirali prijetnju koprivničkog Slavena zahvaljujući nadahnutoj predstavi Fatosa Beqiraja. Farmaceuti će put za što bolju europsku startnu poziciju morati tražiti na drugom mjestu.

Osim zagrebačkim plavima, ruže su u proljetnim danima počele cvjetati i dvama jadranskim klubovima. Istra 1961 s dva je gola upisala petu uzastopnu prvenstvenu utakmicu bez poraza te tako slomila otpor motiviranog Lučkog kojem ostanak u ligi polako izmiče iz ruku. I Zadrani su odmakli od "crvene zone", i to trećom uzastopnom pobjedom; ovaj put protiv Varaždina koji je treći put u nizu bodove izgubio pogocima u završnici dvoboja. Upravo će Zadar i Istra ukrstiti koplja u idućem prvoligaškom kolu za vikend te igrati za neslužbeni trofej "hita proljeća".

Za vrat Slaven Belupu nastavile su puhati momčadi Splita i Lokomotive koje su s tri, odnosno jednim pogotkom prednosti "počastile" klubove u borbi za ostanak. Na Parku mladeži Splitovci su u trećem pokušaju slomili otpor momčadi s dna ljestvice slavljem 3:1; bio je to Karlovac koji i dalje živi na rubu suspenzije i trenutno mu je cilj, vjerojatno, tek završiti sezonu. Drugačije planove, pak, imaju Šibenčani koji su na svom terenu potonuli od Lokomotive. Kao da narančasti ne mogu pronaći lijek za agilne zagrebačke momke koji su ih šesti put u nizu ostavili bez zabijenog gola i, treba li spominjati, bez pobjede.

U dvjema utakmicama koje su završile neodlučenim rezultatom suviše zadovoljan ne može biti nitko. Zaprešićki Inter "otkinuo" je bod Cibaliji koja drugu utakmicu u nizu ne zna za pobjedu te je propustio doći na mjesto koje jamči ostanak odigravši 1:1 s Vinkovčanima, a Zagreb i Osijek odigrali su uzbudljivih drugih 45 minuta u Kranjčevićevoj u kojima su pala četiri pogotka. Iako je svaka momčad imala rezultatsku prednost, na kraju su se i jedni i drugi morali zadovoljiti bodom koji ih drži u nezavidnoj poziciji, s dva boda iznad crte ispadanja. Za utjehu, barem nisu "s one strane".

Igrač kola

Iako je njegovom kolegi na suprotnoj strani terena Davoru Vugrincu prolazilo kroz glavu kako što brže zabiti prijeko potrebne pogotke za obaranje rekorda Igora Cvitanovića, Fatosa Beqiraja to nije omelo da dvama pogocima Slaven Belupu približi Dinamo još jedan korak ka osvajanju novog naslova prvaka i sebe isprofilira kao prvog strijelca lige s 13 postignutih golova.

Pogodak kola

U "normalnim" bi okolnostima u ovoj rubrici mogao završiti i njegov suigrač Duje Čop koji je krasnim volejem zabio drugi gol Karlovcu u pobjedi Splita, no posljednji na toj utakmici bio je još ljepši. Velimir Vidić, kojemu posao inače nije postizati pogotke, maestralno je "potegao" nakon Rašićeva ubačaja iz kornera te lijevom nogom neobranjivo pogodio za "šlag na torti" lijepe splitske večeri. Barem što se "crvenog dijela" Splita tiče.

Izjava kola

Lokomotivin strateg Tomislav Ivković ovako je nakon minimalnog slavlja protiv Šibenika zborio o kolegi Goranu Tomiću: "Treneru čestitam na kvalitetnom radu, bez puno jaja napravi jedan vrlo dobar omlet. Vidi se da zna, da želi, da hoće, da živi za to. Želim mu da tako i nastavi i sigurno je da će imati blistavu budućnost." Možda se na Šubićevcu krije i dobar kuhar? U svakom slučaju, prijatelji Šibenika voljeli bi da Tomić "skuha" ili "ispeče" ostanak u elitnom društvu i iduću sezonu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.03.2012. u 17:52
    "Tako je, igrač kola je Beqiraj, a ne Vukušić." Ovo sam bio ironičan :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2012. u 16:37
    jos samo 2 mjeseca muke a onda ce bit gustanja godinama
    Obrisan korisnik
  • maniacx22.03.2012. u 16:23
    hahahah da Beqiraj...Caktaš...Caktaš je najbolji...
    maniacx
  • Obrisan korisnik22.03.2012. u 16:15
    Hajduk je tvornica trenera :D, idući ide u Man City :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2012. u 15:04
    Tako je, igrač kola je Beqiraj, a ne Vukušić.
    Obrisan korisnik