Nogomet

Kralj Vuga svrgnuo Kneza Igora

Piše:Damir Žbulj • ponedjeljak, 16.04.2012.
Kralj Vuga svrgnuo Kneza Igora
Foto: FaH

Odigrano je još jedno krnje kolo MAXtv Prve lige. Prema svim statistikama, Davor Vugrinec novi je kralj topnika u povijesti Prve HNL, Dinamo je proslavio novi naslov prvaka pred praznim tribinama, Hajduk je poražen u Osijeku, a klubovi koji moraju do kraja sezone po rasporedu igrati s Varaždinom trljaju ruke. Proteklog vikenda Karlovčani su do tri boda stigli bez da su prolili i kap znoja. No, nije da će im ta pobjeda išta značiti. Dakle, ništa novog na domaćim travnjacima...

Umjesto da krenemo od vrha, pregled 26. kola MAXtv Prve lige započet ćemo od dna, kako to i priliči domaćim nogometnim zbivanjima.

Karlovac i Varaždin, da je legendarni klub sjeverozapadne Hrvatske kojim slučajem i dalje u natjecanju, odigrali bi proteklog vikenda pravi derbi začelja. Posljednje plasirani gostovao bi bi kod pretposljednjeg na ljestvici, a na travnjaku bi se odlučivalo koja je momčad ove sezone najlošija. No, ovako je Karlovac bez borbe stigao do zaslužene pobjede. Nevjerojatno, ali prve prvenstvene nakon 5. studenog i 2:0 slavlja nad Zadrom. Lijep uspjeh, mora se priznati, ali ionako im neće ovi bodovi biti od neke koristi.

U pravoj borbi za opstanak Inter je u Zaprešiću ugostio ekipu Lučkog, koju je ipak samo teorija držala na toj misiji. Nakon ove utakmice ostaje im samo nada, i možda jedan posto šansi. Uspavanku od utakmice je u 72. minuti pogotkom probudio Mislav Oršić, za vodstvo Intera, no, u sudačkoj nadoknadi sve je iznenadio Miroslav Šarić, bivši igrač, pogađate, upravo zaprešićkog sastava. Lučko ovim bodom neće spasiti svoju sezonu, ali može itekako pokvariti završnicu Iliji Lončareviću, koji će morati izvaditi poneki adut iz rukava ukoliko, uz prvoligaški opstanak, želi sačuvati i trenersku glavu. Lučani su ovom predstavom, kao i u posljednjih nekoliko kola, pokazali kako nikome neće popustiti i kako igraju samo za sebe i svoj prvoligaški ugled. U posljednja četiri kola nisu poraženi, istina, nisu niti pobijedili, ali načinom na koji se opraštaju od Prve lige podsjećaju na Dragovoljce u završnici prošle sezone.

Utakmica kola igrala se u Koprivnici, gdje je Slaven nastavio živjeti svoj europski san. Stigao im je u goste Din..., pardon, Lokomotiva, a u sjajnoj predstavi Farmaceuti su potvrdili kako njihove ambicije nisu bez temelja. Goste iz Zagreba dokrajčili su Mario Gregurina i Josip Brezovec, no, načeo ih je Davor Vugrinec, koji je novim pogotkom završio svoju prvoligašku misiju rušenja rekorda Igora Cvitanovića, kao najboljeg strijelca HNL-a u povijesti. No, o Vugi ipak malo više nešto kasnije...

Hit završnice sezone bit će Zagreb, a valjda ih neće stići neko prokletstvo sada kada smo ih prozvali i čim smo ih pohvalili. Fenomenalan posao radi Dražen Besek, od skupine igrača koji su gotovo bili glavni kandidati za ispadanje. Zagreb je počeo igrati nogomet, Zagreb je u pobjedničkom nizu, ali što je najvažnije, s devet bodova u posljednja tri kola, Zagreb je na pravom putu da i osigura prvoligaški opstanak. Nije ih zaustavila niti proljetno probuđena Pamićeva Istra, a kao kruna sezone u utorak ih očekuje uzvratni dvoboj polufinala Kupa. Dinamo u Kranjčevićevu dolazi samo s 1:1 i morat će se Čačićevi odabranici stvarno potruditi ukoliko žele izboriti priliku da u vitrine na maksimirskom stadionu utrpaju još jednu kantu.

Naime, kako su prvaci igrali u petak protiv Zadra, ako nešto ne promijene, imat će velikih problema s Pjesnicima. Dinamo je novi naslov, potvrđen u Šibeniku, proslavio na svom travnjaku spašenim bodom protiv Zadra. Maksimirske tribine zjapile su prazne, što i nije neka novost, ali, barem su ovaj put Uprava, trener i igrači imali izgovor. Disciplinska komisija odlučila je zbog izgreda navijača kazniti Modre jednim susretom igranja pred praznim tribinama i tako im, u biti, učinila uslugu, jer, ionako se na tribinama ne bi skupilo puno više ljudi. No, o odnosu publike, navijača i Uprave zagrebačkog sastava više u nekim drugim redovima.

Iako nije, zbog objektivnih, Vugrinčevih slavljeničkih razloga završio u rubrici pogodak kola, gol Antonija Mršića, za vodstvo Zadra, bio je u pravom smislu te riječi pogodak kola (za nestrpljive, pogledajte na 3:02).

Kada smo već kod Mršića, još je jedan obilježio proteklo kolo. Otac Zadrova junaka iz Maksimira, Stanko Mršić, nadmudrio je kolegu na klupi Hajduka Krstičevića. Splićani u Osijeku nisu slavili od 2008. godine i stvarno nije bilo baš nikakvog razloga da u ovom trenutku, s ovakvim sastavom, sruše tu tradiciju. Trenerski posao Mršić radi i u Osijeku odlično, na putu je da klub vrati na pobjedničke staze iz prvog mandata, kada je na ulazu u 21. stoljeće bio na klupi Osječana. Sada nema Nenada Bjelicu, ali ima neke nove klince. Hajduku su presudili Šorša i Maglica, što je, naravno uz vrijedne bodove, veliki poticaj za novi slavonski derbi s Cibalijom, koji ih u uzvratnom susretu polufinala Kupa u srijedu čeka u Vinkovcima. Prednost je velika, 3:0 iz prvog susreta bilo bi umijeće prokockati, ali posljednje izdanje Toplakova sastava sigurno će opreznog Mršića staviti u stanje pripravnosti.

Eh, kada bi barem Cibaliji u Kupu protivnik bio Šibenik, tada bi bez problema osigurali finale. Sigurna, uvjerljiva 5:1 pobjeda nad solidnim mladim Šibenčanima sigurno je dobar pokazatelj kako vinkovački sastav ima potencijala za iznenađenje. Trener Toplak je najavio kako mu za prolaz preko Osijeka potreban 'ludi dan' i 'luda utakmica' njegovih igrača. Pitanje je koliko će ludi njegovi prvotimci biti u srijedu i hoće li im to biti dovoljno za nadoknadu zaostatka? "Da, to zbilja treba biti ludi dan. Sigurno da će Osijek stvoriti koju šansu, nama treba sreće da ta lopta ne uđe u našu mrežu", kaže trener Toplak. Mogli bi, za svaki slučaj, ovih dana trenirati i penale.

Slavljenik kola

Hrvatska nogometna liga ima još jednog 100-godišnjaka. Živahni starčić koji je u nedjelju proslavio svoj jubilej je RNK Split. Kako to i priliči slavljeniku, pobjedom su uveličali rođendan, a darivala ih je Rijeka. Koja bi vjerojatano i bez rođendanskog povoda na isti način uveselila sve Splitovce. I RNK Split je kroz svoju dugu povijest prolazio kroz razne turbulentna razdoblja, mijenjao svoje ime, čime se se može povući paralela s još jednim 100-godišnjakom hrvatskog nogometa, a nije njihov gradski rival Hajduk. Splitovci su trenutno na trećoj poziciji i sa Slaven Belupom vodit će veliku borbu do kraja prvenstva za novi izlazak na europsku scenu.

Slavljenik kola 2: Pogodak kola, sezone, Prve lige

Filmski naslov dovoljno je dobar da opiše što je Davor Vugrinec postigao u susretu protiv Lokomotive. Samo prvi i 127. se pamte, kazat će vjerojatno legendarni Vuga, kada će ga pitati o rekordu kojeg je srušio.

"Vjerujem da ću postići još koji pogodak u nastavku prvenstva i povećati vlastitu prednost. Iako imam 37 godina, još ne razmišljam o kraju igračke karijere. U Slavenu Belupu se sjajno osjećam i mislim da ću svojim igrama pridonijeti da Farmaceuti još jednom izađu u Europu," kazao je Vugrinec, pospremivši u povijest još jednu legendu, Igora Cvitanovića. Možda se Cvita iduće sezone vrati iz mirovine, poput Scholesa. Ne znam što je Dinamo čekao još ove godine.

Slavljenik kola 3: Igra živaca i pirotehnike

Navijači splitskog Hajduka igraju se sa živcima sudaca, delegata utakmica, ali i Disciplinske komisije. I Hajduk će morati odigrati jedan domaći susret bez prisustva navijača, baš kao što je to Dinamo odradio proteklog petka pa je Torcida svoj pirotehnički doprinos nadoknadila na gostovanju u Slavoniji.

U dva navrata je zbog ubačenih baklji u teren sudac Vučkov prekidao dvoboj u Gradskom vrtu, a gotovo je nastradao domaći igrač Mislav Leko. Ima Hajduk sreće da mu ne sudi Strahonja

Na utakmici s Hajdukom svoj je 24. rođendan proslavila i Kohorta! Obilježili su ga prigodno, novom navijačkom himnom.

Izjava kola: Strah i trepet u Osijeku

"Došli smo ovdje bez desetorice standardnih, s dosta mladom momčadi. Nekima smo morali rotirati mjesta u momčadi, ali nemam puno toga reći o tome. Dosta mladih igrača se uplašilo," kazao je trener Hajduka nakon poraza u Osijeku.

Što bi tek trebao onda reći trener Osječana Stanko Mršić, koji je u dvoboj s Hajdukom odlučio poslati 22-godišnje Jugovića i Šoršu, 20-godišnjeg Peroševića, vršnjake mu Leškovića, Pušića i Maglicu i tek punoljetnog Pongračića...

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.04.2012. u 20:41
    Čisto me zanima... što ide poslije kralja? Knez... Kralj... što slijedi? Ah te godine neizvjesnosti!... :)))
    Obrisan korisnik
  • Hektor33326.04.2012. u 21:16
    bravo,ali nemoj da je tu kraj, daj još jednog
    Hektor333
  • Obrisan korisnik20.04.2012. u 23:04
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2012. u 23:03
    dobar
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2012. u 06:18
    Jpš kada bi bile popračene i rezultati i tablice županijskih liga to bi onda bilo ok.Na primjer u Slavoniji ima idalmatinaca.zagoraca.ličana idr. az Zagreb da ne govorim gdje je stopljena cijela Hrvatska ta bi im veza sa rodnim krajem puno značila.Jer vidjeti svoje selo iz kojeg su potekli i njegov... [više na forumu]
    Obrisan korisnik