Nogomet

Jednostavan recept gostiju, odluka u nogama Badelja, Šorše, modrih bokova i osječke obrane

Pišu:Ante Zovko, Damir Žbulj, Ante Dubravac • srijeda, 09.05.2012.
Jednostavan recept gostiju, odluka u nogama Badelja, Šorše, modrih bokova i osječke obrane
Foto: Hrvoje Knežević

Osijek na uzvratnu utakmicu finala Kupa s Dinamom dolazi s aktivnih 0:0. Kakav se rasplet može očekivati, koji će biti Osijekov recept za uspjeh, bi li Dinamu bilo lakše protiv Cibalije i tko će odlučiti?

Dinamo na proljeće u Kupu bilježi "neizvjesne" rezultate (Istra 1:1 i 1:1, Zagreb 1:1 i 2:1, Osijek 0:0). Hoće li opet biti tako?

Ante Zovko: Moguće da bude, zašto ne? To je utakmica koja će odlučiti pobjednika Kupa, a ne obična prvenstvena utakmica u završnici prvenstva za nebitne bodove. S "nulom" u Gradskom vrtu Bijelo-plavi bi trebali doći u metropolu s dosta sampouzdanja. Dinamo je davno osigurao naslov prvaka i od tada igra utakmice u kojima nema mnogo uloga. Pametno postavljenom igrom Osijek sigurno može pružiti dobar otpor. Gostujućim igračima pruža se prilika da se upišu u klupsku povijest. Dolaze u goste s aktivnim rezultatom, a Dinamovi prethodni protivnici u Kupu dokazali su da Maksimir nije neosvojiva tvrđava.

Damir Žbulj: Mogući problem Dinama je da su igrači Ante Čačića jednostavno previše uvjereni u svoje kvalitete te smatraju kako u dvije utakmice niti jedna ekipa u Hrvatskoj nije bolja od njih. Od tuda vjerojatno njihova rezerva u igri, ali i rezultatu. Protiv Istre i Zagreba provukli su se kroz ušicu igle, u Osijeku nisu osigurali dovoljnu rezultatsku zalihu i ako u uzvratu na Maksimiru na zaigraju maksimalno angažirano, mogli bi ponovno imati poteškoća s iznimno motiviranim suparnikom. Pobjeda neće stići sama od sebe, Osječani se sigurno neće preplašiti prilike za osvajanje trofeja, a kako se prema najavama očekuje i velik broj njihovih simpatizera, što iz Slavonije, što zagrebačkih slavonskih studenata, nošeni dobrom atmosferom, nisu bez izgleda protiv favoriziranog suparnika.

Ante Dubravac: Koliko god trener Dinama, Ante Čačić, govorio da njegova momčad igra jako dobro činjenica je da su Modri opasno živjeli i protiv Istre i protiv Zagreba te su u daljnju fazu natjecanja prošli uz dosta sreće. Oba dvoboja u Maksimiru završena su rezultatom 1:1, a u slučaju da se isti rezultat ponovi i danas Dinamo ostaje bez titule. Ništa bolju igru aktualni prvak nije prikazao niti u prvom susretu u Osijeku, ali unatoč tome vjerujem da će Dinamo odigrati maksimalno ozbiljno i uz kvalitetu koja je neosporna doći do dvostruke krune te tako na najbolji mogući način završiti još jednu uspješnu domaću sezonu.

Tko će biti nogometaš ili nogometaši odluke u uzvratnoj utakmici finala?

Ante Zovko: Možda najbolji dojam u zagrebačkim redovima u Gradskom vrtu ostavio je Ivan Tomečak. U Čačićevoj eri krila su opet dobila značajnu ulogu u Dinamovoj igri, a vjerojatno će i u uzvratu Dinamo pokušati raširiti osječku obranu, možda preko Tomečaka i Pivarića, kako bi ili ubacivao upotrebljive lopte u napad ili otvarao prostor za šuteve s dvadesetak metara gdje će prijetiti Badelj, Sammir, Leko i drugi. Osijek će, logično, prijetiti u kontrama. U toj igri važan faktor mogli bi biti Tomislav Šorša i Anton Maglica.

Damir Žbulj: Osijek na Maksimiru neće jurnuti prema protivničkim vratima od prve minute te će priliku za iznenađenje sigurno čekati iz opasnih protunapada. Poznato je da je desna strana osječke ekipe posebno kvalitetan dio sastava, a čitave sezone prednjačio je Tomislav Šorša, koji svojim probojima po krilu, asistencijama suigračima, ali i ponekim postignutim pogotkom sigurno može na ovaj ili onaj način, možda ne odlučiti utakmicu, no sigurno zadati velike probleme Dinamovoj obrani. Najkorisniji ovosezonski igrač Bijelo-plavih ove sezone četiri puta je svladao protivničke vratare, ali je upisao i čak devet asistencija.

Ante Dubravac: Pošto očekujem da će Osijek većinu utakmice provesti s mišlju kako obraniti svoj gol najveća odgovornost bit će na najužoj obrani koju predvodi iskusni kapetan Ivo Smoje te vrataru Ivanu Vargiću. S druge strane igra Dinama ponajviše ovisi o Milanu Badelju koji u posljednjih nekoliko utakmica pokazuje da se polako vraća u formu te o Sammiru. Iako brazilski nogometaš s hrvatskom putovnicom nakon ozljede ne pokazuje igre koje se od njega očekuju ako Sammir bude imao svoj dan onda će cijela momčad Dinama djelovati moćno i goropadno, a tada se Osijeku ne piše dobro.

Koji će biti Osijekov recept za uspjeh na Maksimiru?

Ante Zovko: Chelseajev autobus, rekao bi cinik. Dobro, nije sve tako jednostavno. Osječani su, jasno, kvalitativno podređeni svojim domaćinima i to moraju nadoknaditi kvalitetnim postavljanjima na svojoj polovici, čvrstim, muškim duelima i uz "žlicu" trke koja bi stvarala probleme Dinamovoj pas-igri i otvarala prostor za kontre. To sve činili su u prvoj utakmici i isplatilo je se. Osječanima nema smisla srljati i nadigravati se s Modrima jer će svog vratara ostaviti na milost domaćim prijetnjama.

Damir Žbulj: Osječki recept je jednostavan. U interesu im je rastrčanom, borbenom i defenzivno mudrom igrom što dulje držati na semaforu povoljan, aktivan rezultat, čime bi se u zagrebački sastav unijela dodatna nervoza. Jer, bez neke dileme, Dinamo je i nakon 0:0 iz Gradskog vrta veliki favorit za Rabuzinovo sunce. Ukoliko se Dinamo, ako najefikasnija hrvatske ekipa, ne raspuca i ako ne odluči susret rano postignutim golovima, moglo bi biti neugodno za Zagrepčane. Samo jedan pogodak Osijeka u mreži Kelave mogao bi bitno promijeniti tijek utakmice. Recept je poznat, ali Osijek ima i dobrog kuhara. Stanko Mršić iskusni je trenerski lisac i sigurno će znati i posložiti ekipu za uzvrat, ali i motivirati svoje igrače da na maksimirskom travnjaku ostave i zadnji atom snage.

Ante Dubravac: Iskusni strateg Stanko Mršić sasvim sigurno neće krenuti u bezglavo nadigravanje s Dinamom u Zagrebu jer je svjestan da bi takav pristup vrlo vjerojatno bio pravo samoubojstvo za njegovu momčad. Siguran sam da bi Mršić uoči susreta odmah potpisao da se o osvajaču Kupa odlučuje izvođenjem jedanaesteraca. Osječani će, kao i u prvom susretu, čvrsto stajati iza lopte te svoje prilike tražiti u brzim protunapadima i eventualno iz prekida. Za njih je vrlo važno da što duže izdrže bez primljenog pogotka jer što će se utakmica više bližiti svome kraju nervoza među Dinamovim igračima će rasti, a to je voda na mlin Osijeka.

Bi li Dinamu u finalu bilo lakše, teže ili jednako da je u finale Kupa prošla Cibalia?

Ante Zovko: Jednako. Dinamo je u oba slučaja puno kvalitetnija momčad, u oba slučaja protivnik je prilično neugodan, ponajviše zbog svojih trenera, Mršića i Toplaka, i u oba slučaja protivnik nema što izgubiti. Ako pobijedi, pobijedit će prvaka, momčad koja je nedodirljiva sedam godina u prvenstvu. Ako izgubi, neće biti tragedija. Za Dinamo nema dvojbe - tko god je protivnik, Rabuzinovo sunce je imperativ s obzirom na sve što ga čini dominantnim u hrvatskom nogometu.

Damir Žbulj: Modrima bi vrlo vjerojatno bilo lakše protiv Cibalije, jer poznavajući njihova trenera Samira Toplaka, on bi se s Dinamo krenuo nadigravati. Njegova nogometna filozofija nije okrenuta defenzivi, čime bi se Dinamo otvorio dodatni prostor na terenu, lakše bi stvarali prilike i na kraju, vjerojatno i postigli više pogodaka od suparnika. Toplak je prošle sezone vodio Varaždinu u finalu baš protiv Dinama, a konačnih 8:2 u dvije utakmice dovoljno govori. Sadašnji strateg Cibalije godinu je dana iskusniji, vinkovački ovosezonski sastav vjerojatno je i bolji i kvalitetniji od prošlosezonskog varaždinskog, no, ne mislim da bi se puno bolje proveo u ovogodišnjem finalu. Uostalom, Osijek je sigurnom i uvjerljivom predstavom u prvoj polufinalnoj utakmici ovog natjecanja nadigrao Cibaliju s tri pogotka razlike, uspješno obranio stečenu prednost u uzvratu te tako potpuno zasluženo dobio priliku protiv Dinama krenuti u borbu za drugi klupski trofej.

Ante Dubravac: Ako gledamo trenutno stanje na ljestvici, tradiciju dvoboja ovih suparnika, ali i međusobne susrete tijekom sezone dojam je da bi Cibalia bila teži protivnik za Dinamo. Međutim Dinamo je toliko dominantan u posljednjih nekoliko godina da je teško od bilo koga očekivati da mu se može ozbiljnije suprotstaviti u dvije utakmice i tražiti prolaz. Uz dužno poštovanje prema Cibaliji ili Osijeku i jedna i druga momčad u susret s Modrima ulazi bez velikih izgleda i konačan rezultat najviše ovisi o trenutnom raspoloženju Dinamovih igrača te o neizostavnoj dozi sreće koja određuje hoće li neka lopta završiti u mreži ili će pogoditi vratnicu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.05.2012. u 18:53
    Unogometu i nemoguče je moguče .
    Obrisan korisnik