Nogomet

Samopouzdani Dinamo i odmoreni Osijek za Rabuzinovo sunce

Ante Zovko, Damir Žbulj • srijeda, 09.05.2012.
Samopouzdani Dinamo i odmoreni Osijek za Rabuzinovo sunce
Foto: FaH

U Maksimiru će se u srijedu navečer dodijeliti i drugi nogometni trofej sezone. Dinamo ide po 12. Rabuzinovo sunce, a Osijek po drugo. Status favorita je na domaćoj strani, no psihološka prednost na gostujućoj.

Nakon što su prije mjesec dana osigurali svoj 14. naslov prvaka Hrvatske, Dinamovi nogometaši imaju priliku osvojiti i 12. Kup. U tom slučaju bila bi to osma dupla kruna momčadi iz Maksimirske, peta otkad traje sedmogodišnja prvenstvena dominacija i druga zaredom.

U posljednje dvije runde Kupa Dinamo se mučio sa svojim protivnicima nego što je to bio slučaj u prvenstvu. Istra 1961 protiv Modrih pala je tek nakon jedanaesteraca, a Zagreb je bio na rubu iznenađenja. I Osijek se potvrdio kao tvrd orah u Gradskom vrtu. Ipak, zagrebački strateg Ante Čačić ne vjeruje da će Bijelo-plavi biti problem za njegovu momčad u uzvratu:

Slavonska okupacija Zagreba

Prema najavama, očekuje se kako bi iz Osijeka na put Maksimira moglo krenuti i nekoliko stotina, čak možda i tisuću navijača Bijelo-plavih. Kohorta je obećala odličnu podršku svojim ljubimcima, što bi svakako mogao biti veliki poticaj Mršićevim igračima.

"Ishod ovisi o nama, nadam se da ćemo pružiti partiju kao protiv Istre 1961 ili Zagreba u prvenstvu. Želimo dominirati, ali Osijek ima obećavajućih 0:0. Oni će nas čekati, bit će strpljivi i uzdati se u protunapade ili prekide. U tome su dobri i vodit ćemo računa o tome. Kvaliteta je na našoj strani i to bi se moralo vidjeti. Sve je moguće u nogometu, ali mi smo favoriti i očekujem da ćemo to prezentirati"

Junak polufinala protiv Zagreba, Ivan Krstanović, ozlijeđen je i ne konkurira za sastav, kao i Ante Rukavina. Napadačke zadaće tako će pasti na leđa Fatosa Beqiraja kojem bi iza leđa trebali podršku davati Sammir i Milan Badelj, a s krila Ivan Tomečak i Josip Pivarić.

Manjih problema ima i u obrani jer će se spremnost Šime Vrsaljka utvrditi na posljednjem treningu. Čačić smatra da će utakmicu ipak odlučiti Dinamove isturenije linije. Modri su ovog proljeća zabijali gotovo tri pogotka po utakmici.

Zato nije bilo posebnih priprema za eventualno izvođenje jedanaesteraca: "Znamo poslije treninga pucati jedanaesterce, ali mislim da do njih neće doći", rekao je trener.

Pred nogometašima Osijeka definitivno je utakmica sezone, a vjerojatno i najvažnija utakmica od njihova posljednjeg boravka na Maksimiru u finalu Kupa 1999. godine, kada su preko Cibalije stigli su svog prvog i jedinog trofeja u povijesti HNL-a.

Prvi susret finala u Gradskom vrtu prošao je po željama stratega Osječana Stanka Mršića, jer su Bijelo-plavi uspjeli svoju mrežu sačuvati netaknutom. Odlično su otvorili taj dvoboj, gotovo su iznenadili Dinamo u otvaranju utakmice, no, do kraja dvoboja Zagrepčani su preuzeli inicijativu, ali nisu uspjeli postići pogodak, iako su i uzdrmali gredu.

Upravo su to osječki nogometaši trebali pred ovaj uzvrat, odličan, povoljan i aktivan rezultat, koji bi ih motivirao do krajnjih granica i donio dodatno samopouzdanje kako se mogu nositi s trenutno najboljom hrvatskom nogometnom ekipom.

Jer, ne treba zaboraviti, ovo je Kup, gdje su često moguća i veća iznenađenja nego što bi bilo slavlje Osijeka.

Između dvije utakmice finala Osijek je odradio gostovanje u Šibeniku, uspio je ostati neporažen, iako je Mršić odmorio najvažnije igrače. Sastav koji bi trebao istrčati na Maksimiru stoga bi trebao biti iznimno sličan onome iz Gradskog vrta protekle srijede.

"Cilj nam je u tih 90 minuta odigrati svoju najbolju ovosezonsku utakmicu," poručio je strateg Osječana.

Mršić je svjestan kako neće biti lako još jednom sačuvati praznu mrežu protiv najefikasnije ekipe prvenstva pa se nada i postignutom pogotku: "Morat ćemo biti rastrčani i angažirani, a teoretski i jedan postignuti pogodak mogao bi nam biti dovoljan za ukupno slavlje. Dinamo će biti pod imperativom, a što duže će rezultat biti na našoj strani to će njima biti sve nervozniji. Mislim da tu može biti naša prilika."

U nedavno odigranoj proljetnoj međusobnoj utakmici na gostovanju Slavonaca na Maksimiru, Osijek je bio bolji sastav, Babić je promašio penal, pogodili su i vratnicu, ali na kraju je Dinamo stigao do minimalne pobjede. Osječani ne bi imali ništa protiv nekog naopakog scenarija, gdje bi Dinamo ove srijede dominirao, a kada bi nogometaši iz Osijeka na kraju podigli Rabuzinovo sunce.

Finale Hrvatskog kupa, uzvratna utakmica:
Dinamo - Osijek (0:0) 18 h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.05.2012. u 14:54
    Danas je velika prilika igračima Osijeka pokazat ''gospodi'' iz dinama što mogu. Biti će velika podrška kohorte i samo da to odrade muški i neka srce ostave na terenu svi do jednoga. AJMO OSIJEK !!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2012. u 12:25
    sad je bilo na vijestima da će ipak biti prijenos na htv........ ;p......pa prvi april je prošo...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2012. u 12:10
    sad je bilo na vijestima da će ipak biti prijenos na htv........ ;p
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir09.05.2012. u 11:40
    da......baš.........ajmoooooooooooo!!
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik09.05.2012. u 11:10
    ajmo osijek
    Obrisan korisnik