Nogomet

Tri lava oslabljena, posvađana, ali i samouvjerena

Piše:Ante Zovko • nedjelja, 01.04.2012.
Tri lava oslabljena, posvađana, ali i samouvjerena
Foto: EPA

Izgubila je izbornika u veljači i dobila novog mjesec dana prije Eura, najbolji igrač ne može nastupiti u prve dvije utakmice, promijenila je četiri kapetana u posljednje dvije godine, ali Engleska kao i uvijek vjeruje da može do kraja.

ENGLESKA

Izbornik: Roy Hodgson
Kapetan: Steven Gerrard
Najviše nastupa: Peter Shilton (125)
Najviše golova: Bobby Charlton (49)
Nadimak: Gordi Albion
Broj nastupa na EP-u: 13
Najveći uspjeh na EP-u: treće mjesto (1968.)
Plasman na prošlom Euru: nije se plasirala
FIFA renking (9. svibnja): 7.

U kolijevci nogometa nikad se nije slavio naslov europskog prvaka. Na svojem prvom nastupu na europskoj smotri, 1968. u Italiji, tadašnji aktualni svjetski prvaci osvojili su treće mjesto. Od sljedećih šest natjecanja, na tri se Engleska nije uspjela plasirati, a na tri je ostala kratkih rukava u skupini.

1996. godine sami su organizirali natjecanje i spremali šampanjac, ali momčad Terryja Venablesa izgubila je u polufinalu od vječnih rivala Nijemaca na jedanaesterce. Mladi branič Gareth Southgate postao je tragičar kad je jedini bio neprecizan od 12 izvođača. Uslijedio je debakl 2000., novo ispadanje u skupini.

U Portugalu 2004. momčad Sven-Gorana Erikssona, vjerojatno igrački najkvalitetnija u posljednjih deset godina, svladala je na putu do četvrtfinala Hrvatsku 4:2 i poslije izgubila od domaćina Portugala u četvrtfinalu. Hrvatska se sa Slavenom Bilićem na klupi revanširala u kvalifikacijama za Euro 2008. i pobjedom na Wembleyju 2007. ostavila Englesku bez osmog nastupa na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Put do Eura

Momčad Fabija Capella drugi je put zaredom prilično uvjerljivo pronašla put do velikog natjecanja. Osvojila je skupinu G kvalifikacija ostavivši iza sebe Crnu Goru za šest bodova, a iza nje Švicarsku, Wales i Bugarsku. Wayne Rooney je prekinuo jednogodišnji post u dresu reprezentacije u prvoj pobjedi u Švicarskoj (3:1), a Engleska je uzela maksimalnih šest bodova u prve dvije utakmice.

Raspored utakmica

Engleska - Francuska 11. lipnja (Doneck)
Engleska - Švedska 15. lipnja (Kijev)
Engleska - Ukrajina 19. lipnja (Doneck)

Išli su joj na ruku i neki rezultati protivnika, poput remija Crne Gore Zlatka Kranjčara s Bugarskom te pobjeda Bugarske u Švicarskoj. Međutim, iako je Capellova momčad sigurno brodila prema Poljskoj i Ukrajini, u Podgorici, u remiju 2:2 kojim je Engleska osigurala izravni plasman, Rooney je zaradio izravni crveni karton i suspenziju na tri utakmice Eura zbog udaranja Miodraga Džudovića. Nakon žalbenog postupka, Rooneyju je kazna smanjena na dvije utakmice.

Za dodatnu dramu pobrinuli su se Capello i FA. Talijan je 8. veljače podnio ostavku nakon što se javno suprotstavio oduzimanju kapetanske vrpce Johnu Terryju kojem će se nakon Eura suditi za navodno rasističko vrijeđanje Antona Ferdinanda, Riova brata, u listopadu 2011 u utakmici Premier lige Chelseaja i Queens Park Rangersa. Kapetan je potom na kratko postao Scott Parker, da bi dolaskom Hodgsona vrpca prešla na ruku Stevena Gerrarda.

Izbornik

Roy Hodgson imenovan je izbornikom nešto više od mjesec dana prije Eura. Bivši trener Liverpoola slovi kao trener koji iz prosječnih momčadi izvlači najbolje, što se posebno očitovalo kad je Fulham 2010. vodio do finala Europske lige.

Roy Hodgson: "Engleska uvijek ide na turnir s ciljem da ga osvoji jer smo mi nogometna nacija. Bit će teško jer sam kasno stigao, ali mislim da bi igrači bili razočarani ako pokušam išta manje od toga."

Dvaput je prije Engleske bio izbornik. Sa Švicarskom je izborio drugi krug Svjetskog prvenstva 1994., a kasnije Finsku s kojom nije uspio dohvatiti veliko natjecanje, ali ju je doveo do njezinog najboljeg plasmana na Fifinoj ljestvici. Poliglot koji govori pet jezika vodio je i Inter, Blackburn, Grasshoppers, Copenhagen, Udinese i West Bromwich Albion.

Preferira klasičnu englesku 4-4-2 taktiku. Objašnjava da je glavni razlog tome obrambena linija koja uvijek mora imati četiri braniča koji će pokriti cijelu širinu terena te biti oslonci veznjacima. Iako kaže da voli igrati s dva napadača kako bi ne bi došlo do odsječenosti napada i zbog bloka koji čine dva napadača i dva središnja veznjaka, zbog suspenzije Rooneyja možda će baš posegnuti za igrom s jednim napadačem s obzirom na veliki broj odličnih krilnih igrača.

Kadar, taktika i forma

Kao i obično, Engleska raspolaže po imenima impresivnim kadrom, no uvijek se dovodi u pitanje složnost igrača na putu do zajedničkog cilja, a i iscrpljujuća premierligaška forma uvijek dođe do naglaska kad Engleska ne uspije u svojem cilju. Jasno, Rooneyjev izostanak bit će najveći hendikep iako Engleska ima sasvim dovoljno "materijala" kojim to može nadomjestiti.

Nakon dugo godina Engleska ima vratara vrhunske klase u Joeu Hartu, Terry će držati obranu najvjerojatnije u paru s Joleonom Lescottom, Ashleyjem Coleom na lijevom, a Philom Youngom na desnom beku. U sredini je najveća gužva. Kapetan Gerrard siguran je za početni sastav, a u engleskim medijima vjerojatno će se voditi tema mogu li se s njim u istoj momčadi naći i Frank Lampard i/ili Parker te Gareth Barry. Posebno opasni bit će bokovi s mladim snagama.

Ashley Young i Theo Walcott kandidati su za krilne pozicije, pogotovo u prve dvije utakmice kad će trebati nadomjestiti Rooneyja. U napadu će se naći ili Andy Carroll ili Danny Welbeck, teško obojica.

Očekivanja

Englezi će vjerojatno biti prvaci po broju navijača koji će okupirati Ukrajinu, a tradicionalno bahatiji dio medija proglasit će reprezentaciju kandidatom za naslov. Engleska svakako ne spada u prvi red favorita za osvajanje Europskog prvenstva, ali joj vjerojatno više odgovara uloga momčadi koja može sve pobijediti iako na nju nitko ne računa u prvom redu favorita.

Izostanak Rooneyja u prve dvije utakmice ogroman je hendikep. Važan faktor bit će, kao uostalom i u svim drugim momčadima, kemija. Kod Tri lava to možda neće biti jača strana jer Terryju prijeti suđenju za navodno vrijeđanje suigračeva brata, a i sapunica s kapetanskom vrpcom učinila je svoje.

Ako izbornik uspije posložiti psihologiju i pronaći najsvježije noge, Englezi se mogu prometnuti u goropadnog suparnika. Ako to ne bude slučaj, jednako se brzo sve može raspasti kao kula od karata. Kod Gordog Albiona obično nema sredine.

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 15:08
    Nisam ja ni rekao da Gerrard nije kompletnij i polivalentnij igrač od Lamaprda.Ali da je on odličan tehničar!?Ja ne znam šta ti podrazumijevaš pod nogometnu tehniku?Ti tu pričaš o taktici i polivalentnosti a ne o tehnici tog Gerrarda.Tebi su ubačaj,šut prema golu dio tehnike ajde dobro onda i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 12:10
    barry je povrjeđen i neće ga biti na ep-u i nije phil young nego jones :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 08:50
    Da hoce uvijek ostati posvadjani, nikada nista ne osvojili, arogantni englezi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 07:37
    Daj molim te razmisli o cemu pricas. Ovo gore se možda donekle odnosi na Lamparda ali na Gerarda??Pa u kojem ti svijetu zivis? Gerard je jedan od najkompletnijih igraca unazad 10 godina. Moze igrati apsolutno sve pozicije u vezi, odlican tehnicar, zna dodat, ima top u obje noge, zna ubacit , zna... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 02:29
    neka mi neko da jedan razlog zatšo bi bilo tko normalan navijao za bahate engleze
    Obrisan korisnik