Nogomet

Nasljednik Makelelea nezamjenjiv kotačić u Blancovom stroju

Piše:Branimir Korać • nedjelja, 01.04.2012.
Nasljednik Makelelea nezamjenjiv kotačić u Blancovom stroju

Francuska zvijezda u dolasku je mladi defanzivni veznjak Rennesa Yann M'Vila. Karakterizacija "u dolasku" možda i ne stoji jer se M'Vila već dokazao na reprezentativnom planu, međutim s obzirom na njegove godine, možemo itekako očekivati dodatni napredak i izrastanje u veliku zvijezdu...

Sve velike momčadi imaju onog "tihog igrača" koji obavlja nevidljivi dio posla, nemjerljivo je važan za momčad, a rijetko će se naći u fokusu javnosti i biti junak navijača. Uvijek se prvo gleda učinak napadača, kreatora igre, onih igrača koji nude atrakciju, a ne jednostavnost i ti razarači protivničke igre ostaju nepravedno zapostavljeni. No Yann M'Vila nije takav primjer. Iako mu je tek 21 godina, već je itekako dobar i cijenjen od strane struke, suigrača i navijača.

Yann M'Vila

Aktualni klub: Rennes
Dosadašnji klubovi: Amiens, Mantes
Broj nastupa za reprezentaciju: 18
Broj golova za reprezentaciju: 1
Najveći uspjeh s reprezentacijom: plasman na EP 2012.

Kada mladom igraču stavite etiketu da je nasljednik velikog Claudea Makelelea, očekivanja postaju velika. Upravo se s takvim očekivanjima mora nositi i M'Vila, zasad to čini jako dobro, vjeruju mu i u klubu i u reprezentaciji gdje je postao u kratkom roku nezamjenjivi član udarnih 11.

"Yann čita igru kao Claude Makelele, nastupa poput Patricka Vieire i ima kvalitetu distribucije lopte poput Yaye Tourea", ukratko je opisao svog igrača trener Rennesa Frederic Antonetti. Riječi su to koje imaju težinu, no što je najvažnije, M'Vila ga nije demantirao. Da posjeduje snagu, vidljivo je već u samom prisustvu na travnjaku, u duelima je izuzetno čvrst i s lakoćom ostvaruje prednost i dolazi do lopte. Takvih igrača "razarača" je jako puno, međutim ogromna većina njih kada uzme loptu, jednostavno ne zna što s njom učiniti. Mladi Francuz nije takav, a sam podatak da je vodeći igrač Francuske po broju dodavanja i broju točnih dodavanja (uz visokih 84 posto uspješnosti) te da je na reprezentativnoj razini u jednoj utakmici imao čak 93 posto točnih dodavanja od 134 pokušaja, pokazuje kako posjeduje potrebnu nogometnu inteligenciju.

Frederic Antonetti o M'Vili: "Yann nikada ne staje, izuzetno je jak u duelima i već sada nevjerojatno zreo igrač. Čita igru kao Claude Makelele, nastupa poput Patricka Vieire i ima kvalitetu distribucije lopte poput Yaye Tourea."

Trenutno je član Rennesa u kojem je i započeo profesionalnu karijeru, međutim veliki je upitnik koliko će ga Rennes još moći zadržati. S matičnim klubom ima ugovor do 2015. godine, no nije nikakva tajna kako su već Bayern, Real, Manchester United i Liverpool iskušavali sreću i raspitivali se za njegovu cijenu. Ona će biti "masna", Rennes će na njemu itekako zaraditi, međutim pokušat će ga zadržati još neko vrijeme jer je riječ o ključnom igraču kluba.

Rođen u Amiensu krajem lipnja 1990. godine, M'Vila posjeduje nogometne gene. Naime, njegov otac Jean-Elvis M'Vila je 1983. preselio iz Konga u Francusku gdje je igrao za Amiens punih 13 godina. Ti geni su prešli i na Yanna koji je već sa šest godina počeo napucavati loptu u malom lokalnom klubu. Utjecaj oca, ali i starijeg brata koji je također u nogometnim vodama, djelovali su na malog Yanna koji je nastavio "obiteljski biznis".

Raymond Domenech o M'Vili: "Već uoči SP-a sam vidio da posjeduje mentalitet najboljih igrača. Gledajući ga na travnjaku, mislio sam kako gledam igrača od 26 godina, a ne tinejdžera. Njegove odluke na terenu, postavljanje, distribucija lopte pripadaju nekom puno zrelijem, iskusnijem i starijem igraču."

I dok Yann nastupa za Francusku, njegov brat Yohan, inače igrač belgijskog Charleroija, odlučio se obući dres reprezentacije Konga. Yohan nije bio toliko uspješan i u Francuskoj je igrao tek za Ajaccio i Dijon i nije mogao niti sanjati o nastupu za Francusku iako je i on poput mlađeg brata mu rođen u Amiensu. Međutim, dobio je pozivnicu za nastup za Kongo, prihvatio ju je te u nekoliko navrata sudjelovao u kampu reprezentacije, ali ne i debitirao.

Za razliku od brata Yohana, Yann se vrlo brzo izborio za svoje mjesto pod nogometnim suncem. Već u mladim kategorijama Rennesa je nosio kapetansku vrpcu, osvajao naslove prvaka i pokazivao nogometni talent. To mu je donijelo i brzi debi u dresu prve momčadi i to već na početku sezone 2009./2010. gdje je debitirao pod vodstvom novog trenera Frederica Antonettija. Nije trebalo proći puno vremena da se potpuno ustali u momčadi, zapne za oko i izborniku Laurentu Blancu i dođe na pozicije gdje se sada nalazi.

Yann M'Vila: "Kada mi je izbornik Blanc nakon susreta u Sarajevu rekao kako je zadovoljan i pružio mi ruku, bio sam presretan, puno mi je to značilo. Impresionirao me na 'prvu loptu' i potpuno sam posvećen reprezentaciji. Igranje za Francusku mi je najvažniji doseg u karijeri, ništa ne može biti veće od toga."

Navijači su i ranije očekivali njegovo pojavljivanje u prvoj momčadi, no tihi rat s tadašnjim trenerom Guyom Lacombeom je uporno odgađao uvrštavanje među najbolje. Lacombe nije bio zadovoljan M'Vilinim ponašanjem, konstantno je prigovarao i slao ga u drugu momčad u niži rang natjecanja. Danas mu M'Vila ništa ne zamjera iako je to moglo imati i negativnog utjecaja na njegovu karijeru. "Ne postoji animozitet među nama, nisam igrao i to je njegov problem, smatrao je da su neki igrači bolji od mene. Ako se sretnemo, pružit ću mu ruku, zašto ne, nemam nikakvih problema s njim", rekao je M'Vila o svom bivšem treneru koji je prije toga rekao kako samo M'Vila može biti kriv za neku svoju buduću lošu sezonu, nikako njegovi treneri.

U krugu reprezentativnih selekcija je od 2006. godine kada je dobio prvu pozivnicu u reprezentaciju do 16 godina, a prvi koji ga se sjetio u kontekstu A reprezentacije je Raymond Domenech. Domenech ga je čak bio uvrstio i među kandidate za nastup na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, ali dalje od samog popisa nije došao. Na debi i pravu priliku morao je pričekati sve do dolaska Blanca, ovaj ga je odmah uvrstio u startnih 11 gdje mu je uz Llorisa bio najstandardniji član sve do danas.

Od debija protiv Norveške u ljeto 2010. godine, M'Vila se potpuno ustalio u dresu reprezentacije, veliki klubovi ga oblijeću, a Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj bit će velika prilika za ostvarivanje velikog transfera. "Možda tako izgleda, ali meni se ne žuri. Igrač sam Rennesa, klub će odlučiti o mojoj sudbini. Ukoliko im je potreban novac od moje prodaje, nema problema, ukoliko me i dalje žele, opet nema problema." U Rennesu, naravno, i dalje ga žele, no zov eura mogao bi postati preglasan, posebno ako M'Vila na Euru odigra onako kako zna i može.

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ElKun1002.06.2012. u 12:49
    Šteta zbog ozljede..
    ElKun10
  • Obrisan korisnik31.05.2012. u 10:40
    majstor ima 21 god i već 2 djece, to se zove potentnost! A Wenger ako je već uvjeren u njegove kvalitete, nek ne sere oko 5-10 mil više ili manje... 
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2012. u 00:07
    Bit će među 4-5 najboljih veznjaka na svijetu za koju godinu,odličan igrač
    Obrisan korisnik
  • San Lorenzo30.05.2012. u 23:06
    Sjajan tekst, gotovo sam zaboravio da se ovako nešto može pročitati na nekom domaćem portalu. Volio bih nešto ovakvo pročitati i o ostalim talentima koji će ostaviti trag na nadolazećem Euru... Strootman, Eriksen, Gotze...
    San Lorenzo
  • ElKun1030.05.2012. u 21:51
    Dovest će njih Blanc u red.
    ElKun10