Košarka

Cibona i Cedevita započinju utrku za naslovom prvaka

Piše:Branimir Korać • subota, 26.05.2012.
Cibona i Cedevita započinju utrku za naslovom prvaka
Foto: Kristijan Komarica

Ulazimo u posljednju etapu borbe za naslov prvaka Hrvatske u košarci. Prema viđenom tijekom Lige za prvaka i u samom doigravanju, Cibona i Cedevita zasluženo ulaze u borbu za naslov i pokazali su kako su ovom trenutku ipak za klasu bolji od ostatka društva...

Dvije naše najbolje momčadi odradit će novu seriju dvoboja nakon kojih će biti poznato tko je novi prvak Hrvatske. Prošle godine titulu je odnio Zagreb, no ove godine nije došao u priliku boriti se za naslov. "Mravi" su odradili vrlo loše Ligu za prvaka, zapravo od samog početka sezone roster je bio jako loše posložen i na kraju su to skupo platili.

S druge strane Cedevita i Cibona su svaki na svoj način dogurali do ovih pozicija. Anzulovićeva momčad je od samog početka sezone na okupu, promjena u hodu nije bilo i poznaju se savršeno. Cibona je, pak, mijenjala trenera, dovodila nove igrače, ali i proigrala u najvažnijem trenutku - s početkom Lige za prvaka.

Par činjenica

Cibona - Cedevita 2-2 ove sezone

Ciboni nedostaje Barbour, Cedeviti Smodiš

Cibona ima 16 naslova prvaka Hrvatske, Cedevita 0

Cibona u PH prosječno ubacuje 89.6 poena, a Cedevita 87.1

Cibona u PH prosječno prima 69.7 poena, a Cedevita 74.0

Cibonini igrači koji će u subotu nastupiti u karijeri su osvojili ukupno 17 naslova prvaka, a Cedevitini 14

Već sada i jedni i drugi mogu sezonu proglasiti relativno uspješnom. Cedevita već ima jedan trofej, osigurala je nastup u Euroligi, igrala finale ABA lige - u svakom pogledu napredovala u odnosu na sezonu ranije. Preostaje im još uzeti naslov prvaka Hrvatske da bi napredak bio potpun.

Cibona nije napravila ništa posebno i upravo zbog njih stoji taj "relativno". Naime, da se sezona računa tamo negdje od veljače, "Vukovi" bi mogli biti itekako zadovoljni učinjenim. No, kako se ne računa, imat će pravo na potpuno zadovoljstvo tek ukoliko uzmu novi naslov prvaka. Šteta za početak sezone i razdoblje do promjene trenera, napravljeno je previše krivih koraka, momčad je bačena na dno i trebalo je proći vremena da se počinjena šteta popravi. Sada su tamo gdje su željeli biti i po igri i po rezultatu.

"Početkom sezone smo svi bili sretni što smo uspjeli sklopiti kakvu-takvu ekipu, nije bilo nekih osobitih očekivanja, jednostavno smo krenuli igrati. Bilo je problema, bilo je i promjena, ali stabilizirali smo se i sada to ide jako lijepo", sažeo je kapetan Cibone Marin Rozić.

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Promjene koje su se događale za vrijeme sezone bile su gotovo u potpunosti pogođene. Igrači koji su pristigli, trener koji je pristigao, svi su oni opravdali dolazak, izuzev Čeha Hampla, no on je ionako bez dugoročnog ugovora, na posudbi, ne može se pričati niti o tome da uzima nekom mjesto, recimo da popunjava broj i pomaže koliko može.

Cedevita nije imala tih problema. Složili su momčad na vrijeme, nisu mijenjali trenera i ostvarili su manje-više rezultate kakve su i priželjkivali. Već sada imaju najbolju sezonu u povijesti kluba, a osvajanje naslova prvaka Hrvatske bio bi samo kruna dosadašnjeg rada i Tedeschijevog ulaganja u ekipu.

Na papiru imaju kvalitetu za to, međutim u Ligi za prvaka nisu bili na najvišoj razini, dosta su se mučili pa i u samom doigravanju protiv Splita čak i nisu bili daleko od ispadanja. Sjetimo se samo prve utakmice polufinala koju je Split imao na dlanu, tko može garantirati da bi se Cedevita uspjela na Gripama spasiti? Ili malo dalje u Ligi za prvaka kada su u Zadru bili pred porazom što ih je moglo dovesti u situaciju da im opasno visi ulazak u polufinale.

No uspješno su svladali sve te nedaće i sada su spremni za okršaje s Cibonom. "Bit će zanimljivih okršaja na svim pozicijama, a ja mislim da smo kvalitetniji, igrački bolji na svim pozicijama. No, to ništa ne znači, mi to moramo potvrditi i pokazati isključivo na parketu. Vjerujem da ćemo to kvalitetno odraditi i osvojiti naslov", izjavio je Cedevitin centar Miro Bilan što pokazuje s kakvom samouvjerenošću ulaze u finale.

Put do finala

Cibona je uhvatila finale s dvije uvjerljive pobjede nad Zadrom u i ako se tome pridoda 14-0 iz Lige za prvaka, Cibosi uoči finala u Prvenstvu Hrvatske imaju savršenih 16-0. Jedino su dvoboji s Cedevitom bili neizvjesni, samo im je Anzulovićeva momčad stvarala probleme. Ostali su ispraćani pomalo rutinski, bez prave šanse za slavlje. Cedevita nije bila tako uvjerljiva. U polufinalu su imali dva izuzetno teška i neizvjesna dvoboja sa Splitom. U Zagrebu su slavili doslovno iščupavši pobjedu nakon minusa većim dijelom susreta. Uslijedio je tijesan poraz u Splitu, a zatim su u Zagrebu s lakoćom stigli do pobjede protiv već posve iscrpljenih Splićana. Prije toga u Ligi za prvaka Cedevita je ubilježila dva poraza od Cibone te jedan od Splita.

Ovosezonski dvoboji

Prva dva ovosezonska dvoboja odradili su u sklopu ABA lige i oba su otišla na stranu Cedevite. U prvom susretu Cedevita je svladala Cibonu s uvjerljivih 95:69 i to nakon držanja kakvog-takvog priključka Cibone do početka zadnje dionice kada je uslijedio totalni raspad i težak poraz. Drugi dvoboj je također pripao Cedeviti i to nakon dva produžetka 106:102. Tu je već na klupi Cibone bio Jasmin Repeša i lagano su počeli dobivati konture momčadi kakva je sadašnja. Međutim, još uvijek to nije bilo dobro, Cedevita je stigla do pobjede uz dosta izostanaka pa su tako priliku dobili i mladi Mustapić i Junaković i to u važnim trenucima u produžecima.

U Ligi za prvaka se posve promijenila situacija. Cibona se dodatno podignula, dobila i veliko pojačanje u Zacku Wrightu te je već u prvom međusobnom dvoboju u toj fazi natjecanja stigla do pobjede. Slavili su Cibosi u Domu sportova 76:69 uz briljantnu partiju Gorana Sutona. Kako se s dizanjem u formi Sutona podigla i Cibona, vidjelo se i u posljednjem susretu. Još jedna pobjeda Cibone, ovaj put u svojoj dvorani 79:76 i još jedna double-double predstava Sutona. S tom pobjedom Cibona je stigla do omjera 2-2 u ovosezonskim dvobojima i tko bude ukupno bolji u međusobnom omjeru, bit će novi prvak Hrvatske. Pravedno.

Igrači odluke

Cibonina lepeza igrača i Repešin način vođenja momčadi uvijek ostavljaju prostora za nekog drugog da pomalo iskoči i povuče momčad. Međutim, to se ponajviše očekuje od Zacka Wrighta, Gorana Sutona, Damjana Rudeža ili možda čak Žižića, Rozića, Kusa, Zubčića, El-Amina, bilo tko od njih može biti igrač koji je okrenuo i pokrenuo utakmicu. Dosad je Suton bio taj koji je bio nerješiva enigma za Cedevitu, no vidjet ćemo tko će to biti u finalu. Sa strane Cedevite sva pažnja će biti usmjerena prema Dontayeu Draperu. Drapera će pratiti i predstavnici Reala koji su se već najavili putem faksa Cedeviti i bit će zanimljivo vidjeti kako će se Amerikanac snaći pod pritiskom skauta. Oni koji bi mogli biti presudni na stranu Cedevite su i Vedran Vukušić, Miro Bilan, Chris Warren, Marino Baždarić i Marko Car. Sve su to igrači koji su se već nebrojeno puta nalazili po učinku u vrhu momčadi za koje su nastupali.

Finale PH, prva utakmica:
Cibona - Cedevita, 20 sati

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava26.05.2012. u 13:53
    tko te pita : ja pijem samer Cedevitu grejp................
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik26.05.2012. u 13:38
    skauti dosli gledat drapera,a na kraju ce im se svidjet wrighht!!!ajmo cibosiiiiii
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2012. u 13:30
    cibosi dobivaju
    Obrisan korisnik
  • Gomez6926.05.2012. u 09:33
    odličan uvod u finale... jedva čekamo
    Gomez69
  • Master Yoda26.05.2012. u 08:13
    HEA HEA CIBOSI
    Master Yoda