Nogomet

Poljacima bi mogao nedostajati Szczesny, Česima bodovi, a Grcima sigurno neće borbenosti

Pišu:Josip Piršljin, Lovro Štrbinić, Igor Šestak • utorak, 12.06.2012.
Poljacima bi mogao nedostajati Szczesny, Česima bodovi, a Grcima sigurno neće borbenosti
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Na nekoliko aktualnih pitanja uoči drugog kola skupine A odgovorila su trojica Sportnetovih novinara...

Rusija je uvjerljivom pobjedom protiv Češke "pokazala zube", hoće li u istom ritmu nastaviti prvenstvo ili će proraditi Borussijin trojac u Poljskoj Lewandowski - Piszczek - Blaszczykowski?

Lovro Štrbinić: Izvedba koju su Rusi pokazali u prvoj utakmici na ovom Euru sugerira da je Dick Advocaat dobro posložio svoju momčad. U njihovoj igri se vidjela "glava i rep", dojam je da ne ovise i pojedincu, makar je Aršavin taj koji daje ritam, već su svi dio uigranog sustava. Ukoliko ih Poljaci žele nadigrati, bit će potreban doprinos i ostatka ekipe, a ne samo njihovog trenutno najopasnije trojca i desne strane napada.

Josip Piršljin: Rusi su, pomalo i neočekivano, demonstrirali lijep, napadački stil igre kojem se češki braniči nisu mogli prilagoditi. Isto će pokušati napraviti i protiv Poljske, no imat će dosta teži zadatak. Poljaci su domaćini i u svom prvom susretu nisu došli do željenog rezultata, te će protiv Zbornaje komande igrati s još više htijenja i odlučnosti i mogli bi slaviti. Desna strana na kojoj su Piszczek i Blaszczykowski ponovno će biti najveća opasnost, a očekujem da će imati više prostora pošto se Rusi ne brane tolikim intenzitetom kao što su to činili Grci.

Igor Šestak: Rusi su prvi nastup na Euru odradili zaista maestralno i upisali do sada najuvjerljiviju pobjedu prvenstva. Očekujem da će uspješno odraditi i utakmicu s Poljacima i već nakon drugog kola slaviti prolaz u drugi krug. Ipak, protiv Poljske bi mogli imati nešto teži posao. Igraju protiv domaćina Eura, što je svakako otegotna okolnost, a osim toga Poljaci su si za glavni cilj postavili izbjegavanje poraza pa bi Ruse mogao dočekati nešto čvršći obrambeni blok, kojeg neće biti lako probiti. Žele li parirati snažnim Rusima, Poljaci se, uključujući i Borussijin trojac, moraju pobrinuti da pokažu svoje "bolje lice", ono iz prvog poluvremena utakmice s Grčkom.

Koliko će poljskoj reprezentaciji nedostajati vratar Wojciech Szczesny? Može li ga Przemyslaw Tyton dostojno zamijeniti protiv efikasnog ruskog napada?

Lovro Štrbinić: Wojciech Szczesny je ove sezone u Arsenalu pokazao da je sazrio kao vratar i s razlogom su poljski navijači, kao i struka, u njemu vidjeli snažnog aduta za kontinentalnu smotru. Pomalo i nesmotrenom reakcijom protiv Grčke kompromitirao je izglede svoje momčadi u toj, a možda i u drugoj utakmici. Tyton je, pak, odlično odradio svoj dio posla i "vadio kestenje iz vatre", ali pitanje je može li u kontinuitetu pružati takve izvedbe ili je to bio jedan inspirirani dan. Dojam je kako će sigurnost koju bi poljski braniči imali da se Szczesny nalazi iza njih nedostajati izabranicima Smude.

Josip Piršljin: Gubitak Szczesnyja zbog crvenog kartona mogao bi ostaviti posljedice u susretu Poljaka s Rusima. Vratar Arsenala jedna je od jačih karika u reprezentaciji Franciszeka Smude, a zadatak zamijeniti ga dobio je Tyton koji je sve donedavno bio tek treći vratar u momčadi. Protekle sezone nije igrao redovito u PSV-u, ali obranio je jedanaesterac Karagounisu i postao junakom navijača. Ipak, vjerojatno bi i oni bili mirniji da se između vratnica protiv Rusa nalazi Szczesny.

Igor Šestak: Može. Smatram da Wojciech Szczesny nije puno kvalitetniji vratar od Przemyslawa Tytona i da se izostanak Arsenalovog vratara ne bi trebao odraziti na nastup Poljaka. Tyton već godinama brani u Nizozemskoj, dokazao se u Rodi, a ovog je proljeća priliku dobio i na vratima PSV-a. Najjači adut su mu obrane kaznenih udaraca, a svoje sposobnosti je pokazao i u dvadesetak minuta utakmice protiv Grčke, kada je zaustavio Karagounisov udarac s bijele točke.

Grci su se na otvaranju prvenstva prezentirali kao vrlo borbena momčad koja ne odustaje ni kad je u zaostatku gola i igrača, ima li Češka odgovor na njihov način igre?

Lovro Štrbinić: Za igru koju prikazuju Grci teško je naći siguran "protuotrov", a izuzetno je bitno napuniti se maksimalnom dozom strpljenja. Česi ne smiju srljati već moraju pokušati raširiti dvije posljednje linije Grka i zapravo čitavu njihovu obranu te ubacivanjem iz drugog plana što češće dolaziti pred Chalkiasa. Dakako, izuzetno je bitno prilike iskoristiti jer što duže Grci izdrže bez primljenog pogotka to bivaju opasniji po protivnička vrata, a svoje prilike uglavnom ne propuštaju iskoristiti. Također, Česi moraju biti izuzetno oprezni kod prekida, dosta jakog oružja ekipe pod vodstvom Fernanda Santosa.

Josip Piršljin: Nakon prvog poluvremena u Varšavi činilo se kako će Grci završiti utakmicu s nekoliko golova u svojoj mreži, ali još su jednom pružili maksimum od sebe i skoro odnijeli sva tri boda. Nisu odustali od čvrste obrane i destrukcije igre što im već godinama donosi solidne rezultate, ali Poljaci su pokazali kako i u tom segmentu grčki reprezentativci znaju pokazati određene slabosti. Česi bi trebali slijediti taj put, imaju momčad s pokretljivom napadačkom linijom koja protiv Rusa nije imala svoj dan. Ukoliko se na Grke krene pametno i strpljivo, može se doći do pobjede, no treba paziti na nepredvidljivost prvaka Europe iz 2004. godine.

Igor Šestak: Česi u utakmici protiv Grka moraju napasti, a to je ono što najviše odgovara njihovim protivnicima. Grci uoči utakmice ne skrivaju da bi ih zadovoljio i bod, a poznato je da se najbolje osjećaju u situacijama kada postave čvrsti obrambeni blok i čekaju svoje prilike iz kontranapada i prekida. Rusi su u utakmici s Češkom odlično koristili prostor koji su im protivnici ostavljali u svojim pokušajima da nadoknade rezultatski zaostatak, a slična bi se situacija Česima mogla ponoviti i protiv Grka. Iako Santosova reprezentacija nema napadački potencijal poput ruske, mislim da će svojom poznatom igrom uspjeti u zaustavljanju čeških napada i osvojiti barem bod.

"Ključna je druga utakmica", rekao je Petr Čech. Tješi li se češki vratar zbog lošeg starta protiv Rusije ili će se dvoboj s Grčkom uistinu pokazati presudnim za razvoj skupine?

Lovro Štrbinić: Rezultati drugih utakmica uvelike će odrediti daljnji razvoj događaja u ovoj skupini, kao i pokazati jesu li uvodni rezultati bili slučajni. Lako je moguće da poraženi iz ogleda između Grčke i Češke ostane van realnih kombinacija za četvrtfinale pa će obje reprezentacije biti pod posebnim pritiskom. Pogotovo to vrijedi za Čehe koji se nalaze na "nuli" i treba im barem bod kako bi u posljednjem kolu protiv Poljske eventualno mogli pobjedom doći do jednog od prva dva mjesta.

Josip Piršljin: Česima je dvoboj s Grcima izuzetno važan, ali ključni susret bi ipak mogao biti protiv Poljske u zadnjem kolu. Naravno, uz uvjet da momčad Michala Bileka ne izgubi od Grčke. Čech prije početka turnira vjerojatno nije očekivao ovakav poredak u skupini A, te poslije visokog poraza od Rusije psihološki želi rasteretiti svoje suigrače izjavama kako im je bitnija utakmica u drugom kolu. Rasplet će umnogome ovisiti i o ostalim susretima, a vrlo bi se lako moglo dogoditi da uoči posljednjeg, trećeg kola sve momčadi još uvijek imaju šanse za prolazak u četvrtfinale.

Igor Šestak: U skupini Europskog prvenstva igraju se samo tri utakmice, što svaku od njih čini ključnom. Uoči prvih utakmica igrači i izbornici su govorili kako je ključan početak prvenstva, a nakon prvog kola će reći kako je ključna druga utakmica. U češkom slučaju ona to zaista i jest jer u slučaju poraza Česi počinju s pakiranjem kofera i rezervacijom karata za povratak u domovinu. Česima bi remi ostavio kakve-takve nade, ali zapravo im jedino pobjeda nad Grčkom donosi realnu priliku za nastavak natjecanja.

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 16:52
    Neigranje Szczesny je veliki nedostatak i rusima će znatno olakšati posao. Tyton nije golman na razini za euro.
    Obrisan korisnik