Nogomet

Ukrajina za četvrtfinale mora srušiti francusko prokletstvo

Piše:Branimir Korać • petak, 15.06.2012.
Ukrajina za četvrtfinale mora srušiti francusko prokletstvo
Foto: EPA

Ukrajina je trenutno vodeća reprezentacije skupine D i tako u najboljoj poziciji za prolazak u četvrtfinale. No da bi došli tamo, moraju svladati Francuze ili Engleze što neće biti nimalo lagan posao. Prvi su na redu Francuzi koje nisu još nikada uspjeli pobijediti...

Danas su na rasporedu posljednji susreti drugog kola u skupinama Europskog prvenstva. Igraju se susreti skupine D, a prvi će na teren Francuzi i Ukrajinci. Dvoboj je to protivnika koji bi trebali pružiti dobru i zanimljivu utakmicu, entuzijastičnog domaćina i vrlo jakih Francuza. Dok je Ukrajina u prvom susretu protiv Švedske mnoge ugodno iznenadila, Francuska je ostala dužna nakon dvoboja s Engleskom, no ipak malo manje dužna nego Englezi koji su bili vrlo skromni.

Ono što je važno za ovaj dvoboj je sam rasplet koji pokazuje koliko je ovo važna utakmica. Ukrajincima pobjeda donosi sigurno mjesto u četvrtfinalu, s remijem su i dalje u odličnoj poziciji, a poraz ih već stavlja u probleme. Francuzi za razliku od Ukrajine ne mogu osigurati već danas nastup u četvrtfinalu, ali se mogu približiti tome. Nakon remija s Engleskom, njima je u preostala dva kola svaki susret iznimno važan i jedino ih još dvije pobjede sigurno vode u četvrtfinale. Za sve ostalo treba uključiti matematiku.

U najavi susreta obje strane sipaju superlative prema protivniku, očekuju tešku utakmicu i, naravno, pobjedu. Ukrajina je u euforiji, slavi se Andrij Ševčenko i od svog najboljeg igrača novijeg doba očekuju nove pogotke. Francuska, pak, svjesna kako u susretu protiv Engleza nije odigrala onako kako se od nje očekivalo, mora popraviti dojam i nastaviti tradiciju nepobjedivosti u dvobojima s Ukrajinom. Prepuna Donbass Arena će biti većinski žuto obojena, ali Blanc smatra kako to njegovim igračima neće predstavljati problem.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Ukrajinci i Francuzi će svoj dvoboj drugog kola skupine D odigrati na Donbass Areni u Donecku. Francuzima je taj teren poznat iz prvog kola jer su upravo ovdje remizirali s Engleskom 1:1. Ukrajina je prvi susret odradila u Kijevu, ali, naravno, stadion Šahtara ih neće vidjeti po prvi put jer su brojne prijateljske i kvalifikacijske utakmice odigrali na ovom mjestu.

Kažu brojke...

Francuska i Ukrajina su dosad odigrali šest utakmici i Ukrajina nije nikada slavila. Tri pobjede Francuske i tri neriješena rezultate govore u prilog Blancovoj momčadi. Zanimljiv je i podatak vezan uz stadion Donbass Arenu, Ukrajina je ovdje odigrala pet utakmica i nikada nije upisala pobjedu. Protiv Francuske je na Šahtarovom stadionu igrala 2011. godine i izgubila 4:1.

Francuski niz utakmica bez poraza se nastavlja. Trenutno su na 22 od čega su u 15 upisali pobjede. Posljednji poraz stigao je još prije dvije godine doma protiv Bjelorusije. No kako raste niz utakmica bez poraza, raste i niz utakmica bez pobjede na velikim natjecanjima. Posljednja je upisana još 2006. godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i trenutno su na osam utakmica bez upisane pobjede.

Zanimljivost vezana uz Andrija Ševčenka, zvijezda kijevskog Dynama je najmlađi strijelac u dresu ukrajinske A reprezentacije pogotkom protiv Turske s 19 godina i 215 dana iz 1996. godine, ali je golom protiv Švedske postao i najstariji ukrajinski strijelac. Šveđanima je zabio s 35 godina i 256 dana.

Bit će to sedmi dvoboj ova dva protivnika u povijesti. Dosad su tri puta slavili Francuzi, a tri susreta su završila neriješeno. Još 1999. godine su odigrali prva dva susreta u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo i oba su završena 0:0. U prijateljskom srazu 2004. godine Francuska je slavila s 1:0 da bi 2007. godine, ponovno u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, prvi susret otišao na stranu Francuske s 2:0, a drugi završen neriješeno 2:2. Posljednji dvoboj odradili su prošle godine upravo u Donecku, a Francuska je slavila s 4:1. Ukrajina je u tom susretu povela golom Tymoščuka dok je Francuska u posljednjih pola sata pogocima Gameira, Kaboula i dvaput Martina napravila potpuni preokret. Dok će Tymoščuk zaigrati za Ukrajinu od prve minute, nijedan od ovih igrača najvjerojatnije neće vidjeti prvih 11 u momčadi Laurenta Blanca.

Susret Ukrajine i Francuske sudit će nama poznati Björn Kuipers sa svojom stalnom ekipom pomoćnika. Kuipers je sudio dvoboj Hrvatske i Irske, nije briljirao, napravio je nekoliko pogrešaka zbog kojih su i jedni i drugi bili nezadovoljni dijeljenjem pravde. Nizozemcu će pomagati njegovi sunarodnjaci Sander van Roekel i Erwin Zeinstra , četvrti sudac bit će Norvežanin Tom Harald Hagen, a rezervni sudac Irac Damien MacGraith.

Ukrajina i Francuska će s centra krenuti u 18 sati pred u potpunosti ispunjenim tribinama Donbass Arene, dakle, očekuje se gotovo 50 tisuća navijača.

S trenerske ploče

Niti Oleg Blohin, a niti Laurent Blanc nisu bili posebno nezadovoljni nakon prvih susreta u grupi. Francuzi su nastavili niz nepobjedivosti, bili su bolji od Engleza i pokazali su više. S druge strane Ukrajina je preokrenula rezultat protiv Švedske i stigla do velike pobjede koja im u konačnici može biti ključna u borbi za četvrtfinale.

Bez obzira na zadovoljstvo nakon starta u Prvenstvo, obojica su najavili određene promjene u sastavima.

Blohin razmatra uvođenje od prve minute Jaroslava Rakytskog, braniča Šahtara za kojeg vjeruje kako mu može pomoći u ovom dvoboju. "Ovo je njegov stadion, tu se odlično snalazi, a i u jako dobroj je formi. Od njega očekujem da nam donese dodatnu čvrstinu u obrambenom dijelu, ali i kompaktnost u veznoj liniji. Još uvijek razmatram hoću li krenuti s Jaroslavom, ali velike su šanse da će se to dogoditi", najavio je Blohin. Ostatak momčadi je zdrav i spreman te se očekuje samo ta promjena u startnih 11 u odnosu na utakmicu sa Švedskom.

Blanc je primio dobru vijest od liječničke ekipe i Yanna M'Vile. Mladi veznjak Rennesa je spreman za nastup i vrlo vjerojatno će dobiti priliku od prve minute. Francuski izbornik nije mogao biti zadovoljan igrom Florenta Maloude i Aloua Diarre nakon Engleske i oni su glavni kandidati za selidbu na klupu. M'Vila je prirodni nasljednik Diarre i trebao bi ući na njegovu poziciju, no posebno je Malouda razočarao i za očekivati je kako će se on naći na klupi, bilo da uđe M'Vila ili ga zamijeni Hatem Ben Arfa.

Iz svlačionice

Iz obje svlačionice prebacuju ulogu favorita na onog drugog. Nitko ne želi ponijeti taj teret, a nakon što je Blanc rekao kako je Ukrajina apsolutni favorit, Blohin mu je odgovorio. "Mislim da su Engleska i Francuska među najboljim reprezentacijama svijeta i ukoliko Laurent Blanc tvrdi da je Francuska autsajder, ne govori potpunu istinu jer ima svjetske klase u momčadi. Još nakon utakmice protiv Švedske rekao sam kako nismo napravili ništa posebno i držim se toga. Moram igrače uvjeriti kako trebamo ići na pobjedu u svakoj utakmici."

U Donecku se očekuju teški uvjeti, visoka temperatura i igračima neće biti lako. Blohin upozorava da u takvim uvjetima ne treba očekivati neki poseban spektakl. "Vrijeme će igrati veliku ulogu, ne vjerujem da će biti moguće igrati 90 minuta napadački nogomet na temperaturi iznad 30 stupnjeva uz dosta sparno vrijeme. Morat ćemo se priviknuti i vjerujem kako će moji igrači to učiniti bolje od protivnika."

Blanc posebno upozorava da im se ne smije dogoditi loš ulazak u utakmicu kao protiv Engleske. "Tada je prvih 25 minuta moglo biti kobno, da smo igrali protiv neke od najjačih reprezentacija, moglo je biti sve riješeno u tom razdoblju igre. Igrači moraju imati više vjere u svoje mogućnosti, moraju biti bliže golu protivnika i svi kao momčad raditi na tome. Danas očekujem od naših najvažnijih igrača da budu pravi. Veliki igrači briljiraju na ovakvim turnirima i ukoliko ih mi imamo, očekujem da se pojave na travnjaku u pravom svjetlu."

Jedan od onih igrača koji po dobrom pamte Ukrajinu je Marvin Martin. Upravo u susretu protiv Ukrajine u Donecku je debitirao u dresu nacionalne momčadi, odradio je odličnu utakmicu i postigao dva pogotka. Danas se vjerojatno neće naći u startnoj postavi, međutim za očekivati je ponovno njegov ulazak u određenoj fazi susreta.

"Ovaj stadion u meni budi lijepa sjećanja. Prije Engleske sam dosta razmišljao o tome, međutim kada sam izašao na travnjak sve sam zaboravio i osjećao se kao na svakom drugom terenu i mislio sam samo na igru. Šteta što nismo uspjeli krenuti pobjedom, nismo igrali loše, pokazali smo karakter i vratili se nakon lošeg starta. Uostalom imali smo 19 udaraca na gol, a Engleska samo tri - to dovoljno govori."

EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Ukrajina0:2Francuska
Švedska2:3Engleska
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 14:36
    može -zašto ne.Ukraina ima dobar sastav
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 14:35
    za kraj nogometne karijere volio bih da jedna takva nogometna legenda i veličina upravo u svojoj domovini obilježi ovo Europsko prvenstvo
    Obrisan korisnik