EP 2012., Skupina D, 2. kolo, 15.06.2012, 20:45 h, Kijev, Olimpijski stadion, gledatelja: 64640
Suci: Damir Skomina, Primož Arhar, Matej Žunič (svi Slovenija)
Švedska
Švedska
Glen Johnson 49' (ag)
Olof Mellberg 59'
2:3(0:1) Engleska
Andy Carroll 23'
Theo Walcott 64'
Danny Welbeck 78'
Engleska

Video: Englezi u utakmici punoj preokreta Šveđanima zatvorili vrata četvrtfinala

Igor Šestak • petak, 15.06.2012.
Video: Englezi u utakmici punoj preokreta Šveđanima zatvorili vrata četvrtfinala
Foto: EPA

U utakmici drugog kola, igranoj na Olimpijskom stadionu u Kijevu, Engleska je s 3:2 pobijedila Švedsku i približila se prolasku u četvrtfinale Europskog prvenstva. Utakmicu su obilježili brojni preokreti, a Šveđani su ovim porazom izgubili sve šanse za prolazak skupine D.

Švedska
Engleska
Švedska
Engleska
1
Andreas Isaksson
3
Olof Mellberg
4
Andreas Granqvist
(do 66')
5
Martin Olsson
6
Rasmus Elm
(do 81')
7
Sebastian Larsson
8
Anders Svensson
9
Kim Källström
10
Zlatan Ibrahimović
11
Johan Elmander
(do 79')
13
Jonas Olsson
Pričuvni igrači
2
Mikael Lustig
66'
22
Marcus Rosenberg
79'
21
Christian Wilhelmsson
81'
Trener
Erik Hamren
1
Joe Hart
2
Glen Johnson
3
Ashley Cole
4
Steven Gerrard
6
John Terry
9
Andy Carroll
11
Ashley Young
15
Joleon Lescott
16
James Milner
(do 61')
17
Scott Parker
22
Danny Welbeck
(do 90')
Pričuvni igrači
7
Theo Walcott
61'
21
Alex Oxlade-Chamberlain
90'
 
Trener
Roy Hodgson

Izrazito uzbudljivu utakmicu odigrale su Engleska i Švedska u drugom kolu skupine D. Englezi su dominirali u prvom poluvremenu, nakon kojeg su zasluženo vodili pogotkom Andyja Carrolla. Šveđani su rezultat okrenuli u svoju korist u samo 14 minuta igre u drugom dijelu, pogocima iz dva prekida.

Roy Hodgson je tada povukao ključni potez i uveo Thea Walcotta, koji mu se odužio pogotkom i asistencijom Welbecku za novi preokret i pobjedu Engleske s 3:2. Prva je to pobjeda Engleske nad Švedskom u natjecateljskim utakmicama.

Veliko nevrijeme koje je pogodilo Doneck i uzrokovalo prekid utakmice Ukrajina – Francuska, utjecalo je i na drugu utakmicu dana, igranu u Kijevu. Kako se utakmice ne bi igrale istovremeno, na Olimpijskom stadionu se s centra krenulo 15 minuta kasnije nego je to bilo predviđeno.

Šveđani su u susret ušli bez poraza od Engleske u službenim utakmicama. U dosadašnjih sedam okršaja, dva puta je slavila Švedska, a pet puta je bilo neodlučeno. Tradicije su tu da se ruše, pa je tako srušena i švedska nepobjedivost protiv Engleza.

Igrač utakmice

Danny Welbeck: Iako su se ovoj rubrici mogli naći i Mellberg (da je slavila Švedska) i Walcott, zbog pobjedničkog pogotka i to vjerojatno najljepšeg pogotka dosadašnjeg dijela prvenstva, titulu igrača utakmice je zaslužio engleski napadač Welbeck. Napadač Manchester Uniteda je odigrao vrlo dobru utakmicu, koju je okrunio pogotkom koji je odveo Englesku na prag četvrtfinala.

Nijedan izbornik u utakmicu nije krenuo s identičnim sastavom kao u prvom kolu. Očekivano, više je mijenjao švedski izbornik Erik Hamren. Umjesto Lustiga je u obranu uveo Jonasa Olssona, što je pomaknulo Granqvista na poziciju desnog braniča, dok je Olsson zaigrao u stoperskom paru s Mellbergom. Iz prvog sastava su još ispali Toivonen i Rosenberg, a od prve minute su krenuli Anders Svensson i Johan Elmander.

Roy Hodgson je napravio jednu promjenu u odnosu na susret s Francuskom i njom najavio nešto ofenzivniju Englesku. Na klupi je ostao mladi Chamberlain, a mjesto u napadu je uz Welbecka dobio Liverpoolov Andy Carroll. Ashley Young se pak priključio Milneru, Gerrardu i Parkeru u veznom redu. Unatoč lakšoj ozljedi, u prvih 11 je istrčao Ashley Cole i tako postao engleski rekorder po broju utakmica na velikim natjecanjima.

Nakon pet minuta nepovezane igre i jednih i drugih, kontrolu nad igrom je preuzela Engleska. Hodgsonova momčad je u ovoj utakmici zaigrala puno ofenzivnije i kreativnije nego u prvom kolu s Francuzima. Najzaslužnija za to je četvorka u engleskom veznom redu, koja se u potpunosti nametnula večerašnjim suparnicima. U početnoj fazi utakmice najopasnije je zaprijetio Parker, snažnim udarcem izvan kaznenog prostora, ali je Isaksson uspio obraniti.

Šveđani su teško dolazili do prostora, u napadima su bili prilično bezidejni, a Engleska se još jednom odlično branila. Ibrahimović je češće bio u veznom redu, nego u društvu isturenog napadača Elmandera, no švedski ofenzivci su bili prilično odsječeni od ostatka momčadi. Nije bilo ni napada preko bočnih pozicija pa je Švedska prijetila jedino dalekometnim udarcima Larssona i Ibrahimovića.

Ključni trenutak

Odlučujući potez povukao je engleski izbornik Roy Hodgson u 61. minuti kada je pri negativnom rezultatu (1:2) u igru uveo Thea Walcotta. Krilni napadač londonskog Arsenala zabio je pogodak za 2:2 nakon samo tri minute provedene u igri, a u 78. minuti je nakon individualne akcije odlično poslužio Welbecka, koji je odličnom reakcijom pogodio za 3:2.

Englezi su svoju dominaciju okrunili u 23. minuti, a pogodak je stigao u režiji dvojice Liverpoolovih igrača. Steven Gerrard je poslao odličnu loptu u kazneni prostor Švedske, gdje je pravovremeno utrčao Andy Carroll i snažnim udarcem glavom svladao nemoćnog Isakssona. Drugi je to pogodak Carrolla u nacionalnom dresu u petom nastupu.

U drugoj polovici poluvremena Šveđani nisu uspjeli odgovoriti. Iako su nešto češće prijetili Hartu, engleski je vratar sve prijetnje otklonio sa sigurnošću. Najbolju priliku za 2:0 imao je Young u 37. minuti, ali je nakon dobre akcije po lijevoj strani pucao pored gola.

U drugih 45 minuta se ušlo s istim sastavima, a nakon samo četiri minute igre Šveđani su izjednačili. Ibrahimović je iz slobodnog udarca pogodio živi zid pa poslao novu loptu u kazneni prostor, gdje ju je dočekao Olof Mellberg. Njegov udarac nisu uspjeli zaustaviti ni vratar Hart ni Glen Johnson na gol-crti, koji je dotaknuo loptu prije nego je prešla crtu pa je njemu pripisan autogol.

Engleska dominacija je na početku drugog dijela u potpunosti nestala, a Šveđani su postajali sve opasniji. Deset minuta nakon izjednačenja, Švedska je iz još jednog prekida stigla do vodstva. Milner je srušio Martina Olssona i zaradio žuti karton. Slobodni udarac je izveo Larsson i pronašao Mellberga, koji je glavom pogodio nebranjeni dio Hartove mreže.

ŠVEDSKA – ENGLESKA

Udarci: 12/15
Udarci u okvir: 8/9
Posjed lopte: 48/52
Prekršaji: 14/10

Hodgson se tada okrenuo klupi i uveo Thea Walcotta, što je odmah urodilo plodom. Prvo je Terry u 63. minuti pucao glavom, ali je njegov udarac jajno obranio švedski vratar. Minutu kasnije i tri minute nakon ulaska u igru, Walcott je izjednačio udarcem s ruba kaznenog prostora. Vratar Isaksson je bio pokriven vlastitim igračima i nije vidio putanju lopte.

Nakon izjednačenja rezultata, izjednačila se i igra. Obje su reprezentacije nastojale doći do pobjedničkog pogotka. Englezi su prijetili pokušajem Carrolla i slobodnim udarcem Younga, dok je odličnu priliku za Šveđane kreirao Martin Olsson nakon prodora po lijevoj strani. Njegovu akciju je nepreciznim udarcem završio Källstöm. Hartove dlanove je još jednom zagrijao Ibrahimović u 76. minuti.

Festival prilika nastavio se pred Isakssonovim golom, a Englezi su stigli do svog drugog vodstva u 78. minuti. Još je jednom ključnu ulogu odigrao Walcott. Krilni igrač Arsenala je prošao dvojicu čuvara i zavrnuo loptu u švedski peterac, gdje ju je petom u mrežu sproveo Welbeck. Napadač Manchester Uniteda pokazao je odličnu snalažljivost jer je u trenutku udarca bio leđima okrenut golu.

S pet pogodaka, pregršt prilika i dva velika preokreta ova utakmica za sada može ponijeti titulu "ljepotice prvenstva". Šveđani se ovim porazom opraštaju od daljnjeg natjecanja budući da nakon dva kola nisu osvojili ni bod. Englezi su se priključili Francuzima na četiri osvojena boda i u posljednjem će kolu igrati protiv Ukrajine za prolaz u četvrtfinale. Engleskoj reprezentaciji će za prolaz skupine biti dovoljan i remi.


EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Ukrajina0:2Francuska
Švedska2:3Engleska
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 14:42
    Ma nije bolji Hart, Plete brani u Rostovu. Nek se javi Hart kad dođe u takav klub! Danas sam ovdje pročitao da mi imamo bolje napadače nego španjolci, pa mi ovo i nije neka čudna tvrdnja.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 13:50
    glup ti je komenar ja ne pamtim kad je pletiksoa nesto obranio osim te obrane protiv taljiana neki danmto mu je jedia  obrana u zadnjih 5 godina,a ni 1 od ona 2 gola nisu hartova,hart je izmislo nogomet za pletikosu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 13:49
    slazem se i meni je ovo najbolja utakmica za sada,mislim da hodgson zna zasto je walcott ostao na klupi,poceo je milner koji je solidan igrac ali kasnje ulazi svjezi walcott koji je ioanko jedan od najbrzih igraca protiv vec izmorene obrane koja je na terenu 60 minuta..pa vidili smo sta sljedi
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir16.06.2012. u 10:37
    Najbolja tekma do sada na EP-u!!...... (PS-potpisujem ono za bbc/sport)
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 09:57
    Wallcot brz kao vjetar, Wellbeck zabio najljepši na prvenstvu, Carrolova glava kao topovski udar. Dramaturški i kvalitetom jedna od naj utakmica eura. Već sada Ep znatno kvalitetniji od Sp-a u JAR-u. Još kad upadne čupavi Wayne bit će vatre i od Engleza.
    Obrisan korisnik