Nogomet

Može li Ševčenko nastaviti bajku, a Englezi i Francuzi krenuti u napad?

Josip Piršljin, Lovro Štrbinić, Igor Šestak • petak, 15.06.2012.
Može li Ševčenko nastaviti bajku, a Englezi i Francuzi krenuti u napad?
Foto: EPA

Skupina D danas će doći korak bliže svom raspletu, a na nekoliko nepoznanica, o Ševčenku, obrambeni nastrojenim Englezima, potencijalu Francuza i ostanku na "nuli" Šveđana, mišljenje su dala trojica Sportnetovih novinara

Andrij Ševčenko je najljepša priča dosadašnjeg dijela natjecanja. Na leđima mu je 35 godina, iza sebe ima tešku sezonu obilježenu ozljedama, a s dva je pogotka srušio Šveđane. Može li samo četiri dana kasnije još jednom zablistati i stvoriti probleme francuskoj obrani?

Lovro Štrbinić: Ševčenko je slomio Švedsku s dva pogotka, nakon što u prvom dijelu dvoboja i nije bio toliko raspoložen i opasan po protivnička vrata. Jedan je od onih igrača koji zabijanje golova ima u sebi, koji i kad nema svoj dan uvijek ostaje najveća prijetnja protivniku. Istina je i kako je već u poodmaklim godinama i kako će izbornik možda dozirati njegovu minutažu i tako pokušati izbjeći njegovu preveliku potrošnju uoči posljednjeg dvoboja u skupini, ali Blohinu je vjerojatno jasno da je Ševčenko njegov trenutno najopasniji čovjek, koji protiv ne toliko uvjerljive francuske obrane ima što za reći.

Josip Piršljin: Ševčenko je pokazao kako je i dalje veliki napadač i u svakom trenutku može biti opasan za protivnička vrata. Uoči početka prvenstva bilo je sumnji u njegov doprinos ukrajinskoj reprezentaciji s obzirom na godine i formu u posljednje vrijeme, no vjerujem kako i Francuzima može pokvariti planove. Golovi protiv Švedske samo su ga dodatno motivirali i igrat će s još više htijenja i odlučnosti kako bi sa svojom ekipom dogurao što dalje jer će mu ovo najvjerojatnije biti posljednje utakmice u dresu nacionalne vrste.

Igor Šestak: U njegovim godinama i s njegovim zdravstvenim problemima, svakako mu za oporavak nakon teške utakmice treba nešto više vremena nego njegovim mlađim kolegama. Ipak, Andrij je i prije prvenstva i u prvoj utakmici pokazao koliko mu je važno ovo natjecanje i da je spreman ići iznad svojih objektivnih mogućnosti kako bi pomogao Ukrajini. Postoji mogućnost da susret protiv Francuza počne na klupi, posebno ako će Blohin igrati s jednim napadačem, ali u kojoj god fazi utakmice zaigrao, Ševčenko će svojim iskustvom i "nosom" za gol biti velika prijetnja francuskoj obrani.

Utakmica Francuske i Engleske bila je vrlo nesadržajna. Iako su dominirali posjedom lopte, Francuzi su igrali sporo i nemaštovito. Jesu li igrači Laurenta Blanca sposobni za utakmicu s Ukrajinom promijeniti svoj stil i zaigrati brže, direktnije prema golu, s manje "davljenja" lopte?

Lovro Štrbinić: Francuska je, baš kao što je njihov strateg napomenuo, svoju najbolju igru prikazala nakon što je došla u rezultatski zaostatak. Sigurno je kako europski prvaci iz 2000. godine imaju respektabilnu momčad, pogotovo u napadačkom dijelu i to bi u dvoboju u kojem moraju jurišati na sva tri boda moglo doći do izražaja. Ribery, Benzema i Nasri trebali bi biti jamci bolje izvedbe Les Bluesa i prve pobjede na ovom turniru.

Josip Piršljin: Francuska će za utakmicu s Ukrajinom morati promijeniti način igre. Iako rezultat iz prvog susreta nije loš za njih, Francuzi vjerojatno nisu oduševili svoje navijače igrom. Istina je da su kroz veći dio utakmice dominirali i držali loptu u svom posjedu, no bilo je tu premalo konkretnih poteza. Kratka dodavanja na malom prostoru nisu im ništa posebno donijela, ukoliko žele pobijediti Ibrahimovića i društvo morat će zaigrati "okomitije" prema golu. Po igračkom kadru oni to mogu, samo je pitanje u kolikoj će im mjeri to Ukrajinci dopustiti.

Igor Šestak: Francuze u drugoj utakmici čeka još jedan težak napadački zadatak. Zbog domaćeg terena i euforije nakon uvodne pobjede Ukrajincima neće nedostajati borbenosti i htijenja, a moguće je da zaigraju i s nešto defenzivnijom postavom nego je to bio slučaj protiv Švedske. Francuzi su protiv Engleza loše napadali i moguće je da domaćini pokušaju kopirati engleski recept. Za uspjeh Francuza biti će ključno da Nasri, Ribery i Benzema ubrzaju protok lopte i da smanje solo akcije. U svojim klubovima pokazuju da su za to sposobni, a sada je vrijeme da se podrede i interesu reprezentacije.

Šveđani su svoje šanse na Euru značajno kompromitirali uvodnim porazom od Ukrajine i sada im trebaju bodovi protiv Engleske i Francuske. Mogu li unaprijediti svoju igru za dvoboj s Engleskom ili će već nakon drugog kola rezervirati karte za domovinu?

Lovro Štrbinić: Pomalo i naivno ispuštenim vodstvom u prvom susretu na Euru Ukrajinci su se doveli u neugodnu situaciju. Bodovi protiv Ukrajine bili su nasušno potrebni kako bi se održala realna nada za prolaz u četvrtfinale, ali Zlatan i suigrači nisu kvalitetom toliko daleko od Francuza i Engleza da se ne bi mogli nadati "ulovu" protiv njih. Sam napadač Milana dovoljan je za brigu njihovih protivnika, pogotovo Engleza koji znaju da Šveđani u ogledu s njima imaju što za reći.

Josip Piršljin: Skandinavci nisu loše igrali protiv domaćina prvenstva. Bili su u vodstvu koje su ispustili nakon dva sjajna poteza Andrija Ševčenka. Čak su i nakon pada u zaostatak stvorili nekoliko vrlo izglednih prilika, no nisu imali dovoljno sreće/preciznosti. Englezi su u nešto boljoj poziciji od njih, no smatram kako će i nakon drugog kola situacija u toj skupini ostati otvorena, te da će svaka od četiri reprezentacije zadržati šanse za prolaz u četvrtfinale. Po prikazanoj igri Šveđani su ostavili bolji dojam od Engleza iako je Gordi Albion osvojio jedan bod, a oni su ostali na nuli. Očekujem ravnopravnu borbu u kojoj će detalji odlučiti.

Igor Šestak: Švedska je protiv Ukrajine bila neprepoznatljivo slaba i daleko od igara kakve je pružala u kvalifikacijama ili primjerice na Maksimiru protiv Hrvatske. Za preostale dvije utakmice je najvažnije da iz poraza od domaćina izvuku pouke i poprave segmente igre u kojima su griješili. Izbornik Hamren je eksperimentirao s rasporedom svojih veznih igrača, ali se taj eksperiment pokazao lošim pa sada najavljuje nove promjene. Šveđani moraju napasti, što će dodatno izložiti njihovu ionako načetu obranu. Iako ni Englezi nisu blistali u prvom nastupu, Šveđani bi se već u drugom kolu mogli oprostiti od nastupa u četvrtfinalu.

Defenzivnim pristupom Englezi su umrtvili Francuze i osvojili bod pogotkom iz jedinog udarca u okvir Llorisovog gola. Hoće li Hodgson jednako oprezno pristupiti Šveđanima ili će svojim igračima ipak dati više slobode u igri?

Lovro Štrbinić: Moguće je kako je pristup Hodgsona u prvoj utakmici bio "isprovociran" i neigranjem Rooneya, ali i pokušajem da se na početku turnira ne stvori negativna atmosfera u momčadi. Međutim, engleski stil i tradicija ne bi smjeli dopustiti Hodgsonu da i protiv Švedske odigra "ziheraški", da Tri lava ne odigraju u skladu sa svojim nadimkom. U momčadi ima dovoljno potencijala, i bez Rooneya, da napadačkim pristupom zarade plus kod navijača, ali i povećaju izglede za osvajanje bodova s kojima mogu ozbiljnije planirati produženi boravak u Poljskoj i Ukrajini.

Josip Piršljin: Hodgson očito više preferira oprezniju igru i zbog toga očekujem kako će Englezi i protiv Šveđana igrati u sličnom tonu. Od njih se očekuje bolja igra nego protiv Francuske, posebno u napadačkom dijelu, no pitanje je koliko je to moguće. Ukoliko engleski izbornik da više slobode svojim igračima to ne znači kako će i bolje igrati, Šveđani djeluju kao kompaktnija momčadi i mogli bi kazniti nesmotrene pokušaje pojedinaca.

Igor Šestak: Engleska je u prvom kolu iznenadila svojim izrazito defenzivnim pristupom, ali je njime ostvarila svoj cilj i prošla prvo kolo bez poraza. Sada ju očekuje "ranjena" Švedska, protiv koje bi ipak trebali vidjeti drukčiju Englesku. Čak i ako se Hodgson ponovno odluči za prepuštanje inicijative protivniku, engleski će reprezentativci kraj švedske obrane imati znatno više prostora. Ukrajinci su uspjeli otkriti brojne pukotine u švedskom zadnjem redu pa bi Welbeck, Young i društvo ovoga puta trebali lakše dolaziti do prilika.

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 17:29
    pa nije Ševa Maradona da sam rješi Euro..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 20:46
    Puna mi je kapa Ukija.Radim sa njima vec skoro 9 godina i hocu da ih Francuska opali jedno 4:0.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 15:00
    moze...ako sa 36 godina moze u 3 dana razmaka odigrati dvije takve sjajne utakmice, i to jos nakon sezone u kojoj je bio uglavnom ozlijedjen ako to napravi, svaka cast
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 14:29
    za kraj nogometne karijere volio bih da jedna takva nogometna legenda i veličina upravo u svojoj domovini obilježi ovo Europsko prvenstvo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 14:24
    ukrajina dobija francusku, a švedska englesku.
    Obrisan korisnik