Nogomet

Keržakov ili Pavljučenko, Tyton ili Szczesny? Ključne dvojbe uoči kola istine

Branimir Korać, Vedran Babić, Maj Gašparac • subota, 16.06.2012.
Keržakov ili Pavljučenko, Tyton ili Szczesny? Ključne dvojbe uoči kola istine
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Posljednje kolo u skupini A dat će nam putnike u četvrtfinale Europskog prvenstva. Svi su još u igri za prolaz, ali i za ispadanje, očekuje nas neizvjesnih 90 minuta, a o nekoliko dvojbi uoči ovog susreta svoje mišljenje daje Sportnetov "KGB tim"...

Posljednje kolo u skupini A donijet će odluku o putnicima u četvrtfinale. Poljska i Češka izravno odlučuju o putniku u četvrtfinale, pobjednik sigurno ide dalje, dok remi može ostaviti i jedne i druge bez četvrtfinala. Što očekujete od ovog dvoboja?

Branimir Korać: Očekujem otvorenu utakmicu jer obje reprezentacije moraju ići na pobjedu. Prvenstveno se to odnosi na Poljake kojima neriješeno apsolutno ništa ne znači. Česi se s remijem još mogu provući do četvrtfinala, međutim ne očekujem da će se samo braniti. Ulog u ovom susretu je obostrano velik, pobjeda puno toga donosi i logično je da obje reprezentacije krenu po sva tri boda. Poljaci na ovom Prvenstvu igraju vrlo dobar nogomet, izgledaju bolje od Čeha, no to ne mora previše značiti u pogledu jednog susreta. Sve tri opcije su moguće, a ono što je posve izvjesno je da borbenosti neće nedostajati i da će obje momčadi svom snagom ići po pobjedu.

Maj Gašparac: Može se od prve minute očekivati ofenziva poljskih nogometaša koji su svjesni velike važnosti ove utakmice. Imat će ogromnu podršku svojih navijača i na toj euforiji bi trebali uspjeti izboriti pobjedu te plasirati se u toliko željeno četvrtfinale. Iako se Češku ne smije lagano otpisivati, ipak je velika prednost na strani Poljske.

Vedran Babić: Očekujem agresivan, napadački i beskompromisan pristup poljskih nogometaša, nešto kao u prvom poluvremenu dvoboja s Grčkom. Kao domaćini, vjerujem da neće kalkulirati te da će od prve minute krenuti po svoju prvu pobjedu na Euru uopće. Isto tako, za njih je to jedinstvena prilika jer su na korak od plasmana u četvrtfinale. Na krilima publike, koja im je u prve dvije utakmice bila 12. igrač, vjerujem da će Poljaci pobijediti Češku i ostvariti svoj san.

Wojciech Szczesny je odradio kaznu zbog isključenja u susretu s Grčkom, međutim njegova alternativa Przemyslaw Tyton ga je odlično zamijenio. Što bi poljski izbornik trebao napraviti, ostaviti Tytona ili vratiti prvog vratara na gol?

Branimir Korać: Pitanje za milijun dolara. Tyton je odlično odreagirao i zamijenio vratara Arsenala, protiv Rusa je bio odličan, Grcima je obranio jedanaesterac i izbornik nema laganu odluku. Szczesny je odličan vratar, iako je mlađi od Tytona ima puno više iskustva u velikim utakmicama s obzirom da je ipak startni vratar Arsenala. Uz sve dobro što je Tyton napravio, ipak bih se odlučio za nominalno prvog vratara reprezentacije. Ne sumnjam da bi i Szczesny bio odličan da nije dobio taj crveni karton i da bi i on sada bio jedna od važnijih karika Poljske. Tyton je došao kao pričuvni vratar i svoj posao je odlično odradio, koliko god je teško promijeniti uspješnog igrača, ipak Szczesny ulijeva veću sigurnost i ne bih ponovno iskušavao sreću s Tytonom.

Maj Gašparac: Przemyslaw Tyton ga je solidno zamijenio, ali po svojoj kvaliteti Wojciech Szczesny je bez sumnje prvi vratar poljske reprezentacije. Golman Arsenala je cijelu sezonu u klubu odradio na vrlo visokoj razini i zasluženo mu je pripala 'jedinica' i u reprezentaciji. Iako je teško pronaći slabe točke u Tytonovim nastupima na Euru, izbornik Franciszek Smuda bi ipak protiv Češke trebao na teren poslati Szczesnyja, svojeg najkvalitetnijeg vratara.

Vedran Babić: Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Tyton je dočekao svoju priliku protiv Grčke, odmah obranio jedanaesterac i automatski se prometnuo u jednog od ključnih igrača svoje reprezentacije. Iako je Szczesny nominalno "jedinica", smatram da bi izbornik trebao ukazati povjerenje Tytonu, koji je protiv Rusije odigrao cijelu utakmicu na vrlo visokom nivou. Tyton će zasigurno biti u boljem psihičkom stanju i ima više samopouzdanja s obzirom na to da je Szczesny protiv Grčke umalo postao tragičarom svoje nacije i to na samom otvaranju Eura. Taj događaj mogao bi negativno utjecati na njegovu psihu pa eto još jednog argumenta u prilog tezi da je Tyton trenutno bolje rješenje od Szczesnyja.

Češka obrana dosad je izgledala prilično neuvjerljivo, a samim time nije se istaknuo niti Petr Čech. Poljaci imaju nekoliko vrlo opasnih igrača, imat će iza sebe brojne navijače i igrati euforično. Može li Češka obrana izdržati sve to?

Branimir Korać: Još jedno pitanje za milijun dolara, što se događa s Petrom Čechom u reprezentaciji Češke? Dok u Chelseaju briljira i nosi epitet ponajboljeg vratara svijeta, u reprezentaciji radi netipične greške i prima smiješne golove. Čech je ključ uspjeha ove reprezentacije. Prijenos forme iz Chelseaja bi Češkoj mogao i čak trebao donijeti prolaz. Obrana je tako-tako, ništa posebno, Rusi su to najbolje pokazali i sada će veliki dio odgovornosti pasti na leđa Čecha. Poljaci su dosta agresivni, napadaju u valovima nošeni gromoglasnom podrškom i samo ako Čech bude na vrhunskoj razini, Češka će sve to izdržati. Novi kiks ovog velikog vratara mogao bi i značiti oproštaj Češke od četvrtfinala.

Maj Gašparac: Teško. Poljaci će od početka utakmice krenuti u napad i može se očekivati opsada češkog gola. Domaćini natjecanja imaju povijesnu priliku proći u drugi krug i učinit će sve da ju ne propuste. Iako je jedan od ponajboljih svjetskih golmana, niti Petr Čech ne može biti na visokoj razini bez odgovarajuće podrške svoje obrane, stoga možemo očekivati da će nekoliko puta vaditi loptu iz svoje mreže.

Vedran Babić: Smatram da ne može. Česi su protiv Rusa zaista djelovali loše u obrani, čak ni famozni Čech nije bio onakav kakvoga smo ga navikli gledati. Navijači će Poljacima apsolutno biti jaki vjetar u leđa i baš na valu te euforije domaća reprezentacija može ostvariti ono što se od njih traži - pobjedu. Česi će imati pune ruke posla s Lewandowskim, ali i kapetanom Blaszczykowskim, pravim vođom i "motorom" poljske selekcije. Nisu ni Poljaci svemogući u obrani, mislim da će i oni primiti poneki pogodak, ali će ipak postići barem jedan više od Češke.

Grcima protiv Rusije igra samo pobjeda, imaju dosta problema, ali su borbeni do krajnjih granica. Mogu li prirediti iznenađenje i doći do vitalnih bodova?

Branimir Korać: Što očekivati od Grka, jako je teško pogoditi. Rusi su nešto opušteniji, u najboljoj su situaciji za prolazak u četvrtfinale i bod im je dovoljan. Nakon briljantne igre protiv Češke i svih silnih hvalospjeva, malo su pali i protiv Poljske nisu bili toliko dobri, međutim još uvijek su dovoljno dobri za pobjedu protiv Grka. Od Grka možemo očekivati fanatičnost, nema tu nekih velikih klasa koje bi mogle iskočiti, ali upravo ta fanatičnost im daje nadu. Dosta ih muče ozljede, nisu u najboljem izdanju, ali koliko god ih svi podcjenjivali i smatrali kako su "ništa posebno" reprezentacija, Grci su uvijek na velikim natjecanjima. Sjetimo se Portugala, nisu bili u nekoj bajnoj situaciji niti tada, međutim uspjeli su proći grupu i otići do kraja. Sada su šanse da otiđu do kraja vrlo male, čak i manje nego onda jer je teško dvaput napraviti takvo čudo, no protiv Rusa se neće predati. Među vratnicama imaju čovjeka koji ne ulijeva povjerenje, obrana im je možda prespora za ruske brzance, Rusi su odlični prema naprijed i izgledaju dosta dobro, ali to je Grčka. Mogu iznenaditi i zakomplicirati situaciju u skupini zahvaljujući tom borbenom i "nikad ne odustajem" pristupu.

Maj Gašparac: Tijekom proteklih godina smo naučili da se Grke ne smije lako otpisivati. Radi se o izuzetno borbenoj momčadi koja će iskoristiti svaku priliku koja joj se pruži. Iako su Rusi mnogo kvalitetniji i u susret ulaze s ulogom favorita, morat će biti izuzetno oprezni i koncentrirani kako bi utakmicu s Grčkom odradili na željeni način.

Vedran Babić: Kao bivše europske prvake i kao reprezentaciju koja u svojim redovima ima nekoliko rutiniranih igrača koji su kroz svoje karijere prošli štošta, Grčku nikada ne smijete otpisati. Pa čak ni kada joj uoči posljednjeg kola u skupini igra samo pobjeda protiv favorizirane Rusije. Događala su se i veća iznenađenja nego što bi to bila eventualna pobjeda Grčke nad Rusijom. Pa ipak, svejedno očekujem pobjedu Rusije, ali uz puno muke. Grcima je ovo posljednja šansa za ostanak u turniru i sigurno neće pasti bez ispaljenog metka.

Ruski izbornik ne mijenja previše, dosad je kretao s Keržakovim u vrhu napada, no napadaču Zenita ništa ne polazi za nogom. Je li vrijeme za promjenu i što očekujete od Rusa koji će se suočiti po prvi put na ovom Prvenstvu s reprezentacijom koja igra dosta zatvoreno i napada ih njihovim jakim oružjem?

Branimir Korać: Rusi će tu imati dosta više problema nego dosad. Brza tranzicija iz obrane u napad zahvaljujući ponajviše Aršavinu i Džagojevu im je forte, no kako će igrati protiv zatvorene formacije Grka, tek ćemo vidjeti. Keržakov je napadač koji je na ovom Prvenstvu uputio najviše udaraca - pokraj gola. Ništa mu ne polazi za nogom, a s obzirom na to kakvu utakmicu očekujem, Keržakovu bih dao odmor i krenuo s Pavljučenkom. Bivši napadač Tottenhama je dobar u skok igri, ima visinu, ali i dobar udarac. Zasigurno je i svježiji od Zenitove zvijezde i mogao bi biti taj faktor koji će slomiti grčku obranu.

Maj Gašparac: Dick Advocaat bi u današnjoj utakmici priliku od prve minute na terenu mogao dati Romanu Pavljučenku. 30-godišnji napadač je u dosadašnjim utakmicama na natjecanju ulazio s klupe u posljednjih 20 minuta i u vremenu kojeg je proveo na terenu pokazao da može biti vrlo opasan. Kada se uzme u obzir slabija forma Keržakova, uvođenje Pavljučenka nameće se kao logično rješenje za tešku utakmicu protiv čvrstih Grka.

Vedran Babić: Rusi će morati biti strpljivi u kreaciji svojih napada jer pokretljiva i snalažljiva grčka obrana ne dopušta previše prostora suparniku. Od Aršavina i Džagojeva očekuje se da budu glavni pokretači svoje momčadi i da stvaraju šanse svojim suigračima, ali i sebi. Što se Keržakova tiče, kaže se da se nikad ne mijenja momčad koja pobjeđuje. Rusija je u prve dvije utakmice prikupila četiri boda, odigrala jednu odličnu i jednu dobru utakmicu i nema potrebe za nekim velikim promjenama. Keržakov nije iskoristio svoje prilike u tim utakmicama, ali nalazio se u izglednim situacijama za pogodak i to je za Ruse ohrabrujuće. Možda baš protiv Grčke "poludi". Vrijedi ga, zato, imati na travnjaku.

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 18:08
    "Prvenstveno se to odnosi na Čehe kojima neriješeno apsolutno ništa ne znači. Poljaci se s remijem još mogu provući do četvrtfinala" E da mi je i to vidjet-Poljaci sa remijem mogu proc a Cehi ne,a nalaze se bod ispred?! Cudna neka matematika :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 15:57
    moguča svakakva iznenađenja
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 15:57
    zanimljiv rasplet je moguč
    Obrisan korisnik
  • The Phantom16.06.2012. u 15:51
    Teže dvojbe iman ja na fantasyu. Gomez ili Ronaldo? Iniesta ili Fabregas? Podolski ili Gekas? Srna ili Kuba? Naravno uvik falijen
    The Phantom
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 15:06
    Da se nekako moze teleportirati Cehe u nasu skupinu a nas u ovu... No ipak, u ovim uvjetima navijam za Cehe, realno Poljaci i Rusi prolaze...
    Obrisan korisnik