Nogomet

Francuzi za četvrtfinale, Šveđani za čast

Branimir Korać • utorak, 19.06.2012.
Francuzi za četvrtfinale, Šveđani za čast
Foto: EPA

Francuska i Švedska u posljednjem kolu skupine D igrat će svaki za svoju računicu. Francuska traži barem bod koji bi je i teoretski stavio u društvo četvrtfinalista dok Švedska želi Ukrajinu napustiti s minimalno bodom na kontu nakon dva razočaravajuća poraza...

Kažu brojke...

Francuska i Švedska su dosad odigrali ukupno 17 susreta, četiri pobjede je odnijela Švedska, pet ih je završilo neriješeno, a u osam navrata je bolja bila Francuska. Ne računajući prijateljske dvoboje, Francuska ima također bolji omjer i to s upisanih tri pobjede, tri remija i jednim porazom. Od posljednje švedske pobjede u službenim susretima prošle su već 43 godine.

Nakon što na posljednja dva velika natjecanja Francuzi nisu uspjeli upisati niti jednu pobjedu, negativan niz je prekinut u susretu s Ukrajinom. S tom pobjedom su prekinuli seriju od osam utakmica bez pobjede na velikim natjecanjima, ali su isto tako i nastavili veliki niz nepobjedivosti pod Laurentom Blancom koji se sad proteže na čak 23 utakmice. Posljednji koji su uspjeli svladati Francuze bili su Bjelorusi još 2010. godine.

U susretu s Ukrajinom u službenim susretima je debitirao Olivier Giroud dok je sljedeći na redu za to Laurent Koscielny. Yohan Cabaye je u tom dvoboju upisao prvi gol u dresu francuske reprezentacije u 15 nastupa.

Što se Šveđana tiče, jedan rekord je srušio Ollof Mellberg koji je s 34 godine i 286 dana postao najstariji švedski strijelac na Euru nadmašivši za dvije godine Henrika Larssona.

U potpuno različitom raspoloženju Francuzi i Šveđani dočekuju posljednji susret u skupini. Francuska je na rubu ulaska u četvrtfinale. s bodom će tamo biti i teoretski, međutim i poraz ju može odvesti dalje. S druge strane Švedska igra svojih posljednjih 90 minuta na ovogodišnjem Euru, imali su u oba dosadašnja susreta prilika za pobjedu, ali nisu ih znali iskoristiti.

Upravo Švedska predstavlja jedno od onih neugodnijih iznenađenja nakon prva dva kola, ne toliko samom igrom koliko konačnim rezultatom. I protiv Ukrajine i protiv Engleske imali su vodstvo, nisu bili u lošoj poziciji, ali su u oba navrata dozvolili protivniku preokret. Unatoč velikom razočaranju, odmah nakon poraza protiv Engleske igrači su najavili kako će već u narednom kvalifikacijskom ciklusu pokazati kako vrijede puno više od ovog rezultata.

Francuzi su, pak, bili nešto bolji od Engleza u prilično dosadnom dvoboju prvog kola da bi nakon toga posve nadigrali domaćina Ukrajinu. Upravo u tom susretu pokazali su potencijal za veće stvari koliko god iz njihovog stožera spuštali loptu na zemlju. U igri Francuza se nakon dugo vremena vidi "glava i rep", zna se tko što treba činiti na terenu i ovo je posve drugačija reprezentacija od one "južnoafričke" koja se propisno izblamirala i igrom i rezultatom i ponašanjem.

Laurent Blanc je svjestan koliko je tanka linija između pobjednika i gubitnika, koliko je malo potrebno da se uruši sve ono dobro napravljeno dosad i stoga puše i na hladno. Niti švedski kolega neće previše kalkulirati, Hamren će krenuti s najboljim igračima koji su mu na raspolaganju jer se nikako ne želi pomiriti s diobom posljednjeg mjesta na ovom Euru.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Kako je već napisano, s natjecateljske strane ova utakmica je nemjerljivo važnija Francuzima. Dosad su osvojili četiri boda, u boljoj su poziciji od Engleza i Ukrajinaca koji će igrati međusobno. U bolju poziciju ih stavlja i ukupna gol-razlika s obzirom da su jedina momčad u skupini koja je uspjela upisati uvjerljiviju pobjedu od minimalne. Čak i poraz ih može odvesti dalje, no oni će teško kalkulirati na taj način.

Švedske šanse su potpuno potopili Walcott i Welbeck, a prije toga Ševčenko. No veliki broj navijača koji ih je došao popratiti u Ukrajinu tražit će barem pobjedu za oproštaj. Bez obzira na veliko razočaranje u momčadi, kako nalaže skandinavski mentalitet, neće izaći s bijelom zastavom. Imaju dobru reprezentaciju s nizom odličnih igrača i to će pokušati pokazati u ovom susretu.

Susret će suditi teatralni Portugalac Pedro Proenca kojem će pomagati sunarodnjaci Bertino Miranda i Ricardo Santos, četvrti sudac je Nizozemac Pol van Boekel, a rezervni sudac Slovak Roman Slyško.

Treba svakako napomenuti i kako Švedska u službenim utakmicama s Francuskom ima iznimno negativan skor. Jedinu pobjedu upisali su još davne 1969. godine kada su u Stockholmu slavili s 2:0, a nakon toga im je remi bio najveći doseg. Posljednje natjecateljske utakmice odradili su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u SAD-u, u Švedskoj je bilo 1:1 zahvaljujući pogotku Dahlina u 88. minuti dok je Francuska u Parizu s dva pogotka Cantone slavila 2:1. Češće su se susretali u prijateljskim dvobojima, a posljednja dva su završila pobjedom Francuske 3:2 i remijem 1:1.

Ovo će ujedno biti i švedski oproštaj s Olimpijskim stadionom u Kijevu na kojem će odigrati sva tri susreta na ovogodišnjem Europskom prvenstvu.

S trenerske ploče

Niti Blanc, a niti Hamren neće previše toga mijenjati. Promjene će biti tek na onim pozicijama gdje su nužne, to jest gdje su igrači u takvom stanju da nisu sposobni za današnji nastup.

Najveća Blancova briga je Yohan Cabaye koji će zbog ozljede vrlo vjerojatno propustiti ovaj susret. Na njegovo mjesto će najvjerojatnije uskočiti mladi pehist Yann M'Vila. Ostali su spremni za nastup i nema razloga za mijenjanje dobitne postave. Tako neće pauzirati niti Mathieu Debuchy, Philippe Mexes i Jérémy Ménez koji imaju kartone iz prethodnih mečeva, ali Blanc smatra da je preopasno eksperimentirati i kalkulirati.

S druge strane i Hamren je najavio kako će igrati svi koji mogu, uključujući i Zlatana Ibrahimovića pa i neke igrače za koje su klubovi poslali izborniku zamolbe da njihovi igrači ne nastupe u tom susretu. Johan Elmander i Rasmus Elm su oni koji ipak neće moći nastupiti zbog ozljeda.

Švedski izbornik je najavio napadačku igru bez ikakvih kalkulacija jer su tri boda ono što žele za kraj svog puta na Euru. Isto najavljuje i Blanc stoga možemo očekivati dobru i atraktivnu utakmicu s, nadamo se, dosta pogodaka.

Iz svlačionice

O ozbiljnosti i oprezu s kojima Blanc pristupa ovo susretu, dovoljno govore njegove izjave.

"Uvijek postoji opasnost gubitka koncentracije ili jednostavno opuštanja. Zbog toga se moramo pripremiti vrlo ozbiljno i studiozno. Nakon Ukrajine smo bili zadovoljni, ali ta utakmica je odmah ostala iza nas i kako sam rekao svojim igračima, jednako ozbiljno moramo pristupiti i narednom susretu."

Iako su Šveđani na dnu ljestvice bez bodova, Blanc ih ne podcjenjuje. Dapače, za ovu momčad je ostavio nekoliko komplimenata i neće dopustiti iznenađenje.

"Od Švedske sam očekivao malo više, ali bez obzira na to, vrlo su težak protivnik za igranje. Fizički su iznimno jaki i u svaki duel ulaze vrlo čvrsto. Imaju nekoliko fizički impozantnih igrača te ne smijemo dozvoliti ulazak u prečvrstu igru. Svjesni smo da se neće samo pojaviti na terenu već će i tražiti pobjedu."

Hamren je bez obzira na ljestvicu pohvalio svoju momčad.

"Vrlo sam sretan treningom i povratkom na posao nakon slobodnog dana poslije Engleske. Svi su bili motivirani i odradili odličan trening i upravo zato vjerujem u ovu momčad i vjerujem da može biti jako dobra. Oni sami imaju visoke ambicije i mogu ih ostvariti."

Jedan od onih koji bi se mogli pojaviti u startnoj postavi je i Yann M'Vila. "Debi na Europskom prvenstvu u posljednjih 22 minute protiv Ukrajine je najveći trenutak u mojoj karijeri. Igranje u tako važnom meču protiv domaćina Prvenstva je nešto što ću pamtiti do kraja života. Ukoliko dobijem priliku protiv Švedske, neću razočarati izbornika, dat ću sve od sebe da dokažem da sam s pravom ovdje."

Zlatan Ibrahimović je stao u obranu pojedinih igrača koji su se našli na najjačim kritikama. "Nismo izgubili zbog pojedinačnih pogrešaka. Kada gubimo, onda gubimo kao momčad, a ne kao pojedinci. Kada pobjeđujemo, pobjeđuje momčad, a ne pojedinci. Sada moramo pokazati da možemo pobijediti i to vrlo jakog protivnika. Ovo činimo za našu čast."

EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Švedska2:0Francuska
Engleska1:0Ukrajina
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!