Nogomet

Rooney bi trebao podići Engleze, a Švedska će spašavati obraz protiv jakih Francuza

Pišu:Branimir Korać, Maj Gašparac, Mišo Gulić • utorak, 19.06.2012.
Rooney bi trebao podići Engleze, a Švedska će spašavati obraz protiv jakih Francuza
Foto: EPA

Na rasporedu su posljednja dva susreta grupne faze natjecanja na ovogodišnjem Europskom prvenstvu. Hoće li Wayne Rooney podići Engleze, mogu li Ukrajina i Švedska iznenaditi favorite, samo su neka od pitanja s kojima se bavimo u današnjoj analizi...

Poljska kao domaćin nije uspjela proći u četvrtfinale. Ukrajinci su još uvijek u igri, ali je pred njima težak test protiv Engleske. Može li Ukrajina prekinuti neuspješan niz organizatora Eura i upisati pobjedu?

Branimir Korać: Ne vjerujem. Englezima se vraća Rooney, protiv Švedske su izgledali puno bolje nego protiv Francuske i njihova forma je u uzlaznoj putanji. Što se Ukrajine tiče, čini se kako su se potpuno fokusirali na utakmicu protiv Švedske i u susretu s Francuskom su izgledali potpuno ispražnjeno. Protiv Engleske trebaju pobjedu do koje će vrlo teško doći. Ševčenko nije fizički u najboljem izdanju, njegov nastup još uvijek nije siguran i to bi bio vrlo velik hendikep za domaćina. Englezi izgledaju puno življe na terenu, Gerrard igra jako dobro, a mladi Walcott i Welbeck su snaga više. Dodajmo tu Rooneya i Ukrajina će se teško spasiti od poraza.

Maj Gašparac: Ukrajinska reprezentacija će puna motiva započeti utakmicu protiv Engleske i uz bučnu podršku brojnih navijača pokušati izboriti četvrtfinale. Definitivno mogu do pobjede, no neće im biti lako. Engleska reprezentacija je u prošlosti mnogo puta razočarala na velikim natjecanjima, ali ove godine izgleda poprilično dobro i s pravom se može nadati prolasku skupine.

Mišo Gulić: Jako teško, skoro i nemoguće. Ukrajinci su sa sjajnim Ševčenkom dobili i jedan velik problem, a on je posebno vidljiv bio u srazu s Francuskom gdje su sve akcije išle na njega, dok je ostatak momčadi bio prilično daleko od "akcije" i u jednom rezerviranom tonu. Svakako se ne smije smetnuti s uma niti velik pritisak domaće javnosti naviknute na vrlo dobre rezultate ukrajinskih klubova u Europi, što je ipak jedan sasvim drugi svijet u odnosu na ono što nudi u reprezentativnim okvirima. Realno, do nekog povoljnijeg rezultata mogu isključivo ako dočekaju kakvu englesku "glupost", što opet i nije neka nemoguća stavka, znajući bogatu prošlost njihovih nerazumljivih poteza u trenucima kada je bilo - biti ili ne biti.

Englezima se vraća Wayne Rooney, koliko će on poboljšati englesku igru i kakav će utjecaj imati na daljnji put Engleske?

Branimir Korać: Rooney je ekstra klasa, igrač koji donosi ne samo kvalitetu, već i energiju i nosi momčad prema pobjedi. Njegov ulazak u igru Englezima može samo pomoći, a nikako odmoći. U kojoj će formaciji Englezi zaigrati, umjesto koga će Rooney ući, to je već pitanje za Hodgsona, ali kako god bilo, očekujem od Rooneya da bude igrač prevage s obzirom na svoju kvalitetu i propuštene prve dvije utakmice. Gladan je igre, a vjerujem i golova, a kada je takav, malo je obrana koje ga mogu zaustaviti.

Maj Gašparac: Wayne Rooney je jedan od najboljih napadača na svijetu i njegov povratak će mnogo značiti engleskoj reprezentaciji. Iako je momčad Roya Hodgsona dobro izgledala i bez nogometaša Manchester Uniteda u prve dvije utakmice na turniru, njegov povratak nakon suspenzije bit će jako veliki plus za englesku reprezentaciju.

Mišo Gulić: Nema sumnje kako je on najopasniji engleski igrač po gol protivnika, okomit i direktan, s "topom" u nogama, međutim, teško se oteti dojmu da bi to još jednom mogla biti "loša" priča. U prošlosti je redovito bio dijelom onih ne baš sjajnih trenutaka, a sada u turnir ulazi s velikim teretom očekivanja otočke javnosti na svojim leđima i bit će vrlo zanimljivo pratiti razvoj situacije. Što se tiče nekog većeg poboljšanja neuvjerljive engleske igre, teško da će sve okrenuti njegovim ulaskom, jer ključ je ipak u veznoj liniji koja bi njega trebala hraniti loptama u prostor, ali krajnje je vrijeme da jedan turnir odigra na visokom nivou. Možda, ali samo možda i samo ako...

Švedska se već oprostila od Eura, međutim protiv Francuske će tražiti iskupljenje. S druge strane Francuska se bori za prvo mjesto u skupini. Hoće li opušteni Šveđani otežati posao Francuzima?

Branimir Korać: Švedska uopće ne igra toliko loše koliko pokazuje ljestvica. Nakon susreta s Ukrajinom motivacijski govor je održao i Zlatan Ibrahimović i protiv Francuske će krenuti po pobjedu po svaku cijenu, bez obzira što ne mogu proći dalje. Francuzima neće biti nimalo lako, svjestan je toga i Laurent Blanc i ništa ne prepušta slučaju. Veliku opasnost predstavlja i činjenica da će igračima u podsvjesti biti podatak kako im je dovoljan remi pa i da s minimalnim porazom mogu dalje. Francuska je u svakom slučaju motiviranija, ali Švedska, ako bude u glavi prava, može iznenaditi Francuze i zakomplicirati im put do pobjede.

Maj Gašparac: Šveđani će sigurno večeras pokušati pobijediti i na ljepši način se oprostiti od natjecanja. Kako je i najavio njihov napadač Johan Elmander, Šveđani će igrati za svoj ponos i dat će sve od sebe kako bi otežali posao Francuzima. No, suprotstavit će im se vrlo dobra momčad Laurenta Blanca koja će također dati sve od sebe kako eventualnim porazom ne bi pokvarila raspoloženje uoči četvrtfinala.

Mišo Gulić: Poznavajući njihov skandinavski mentalitet teško da će se raspasti i dopustiti neku veću blamažu, stoga će Francuzi iz sebe morati izvući jednu od boljih predstava kako bi na kraju došli do prve pozicije. Apsolutna kvaliteta je na strani Galskih pijetlova, tu nema sumnje, i za očekivati je njihovu pobjedu. Njihova intencija bit će prilično jasna, lopte na bok i otvaranje situacija jedan na jedan, prije svega za Riberyja, odakle se onda otvara niz mogućnosti za ugroziti protivnički gol. Šveđani definitivno nisu pokazali kompaktnost koja im je jedan od zaštitnih znakova, a tek sada im slijedi najteži ispit, što je savršena prilika za iskupljenje. Na kraju krajeva, moraju negdje i naplatiti one pozitivne stvari koje su prikazali...

Koji su razlozi švedskog pada i dva poraza iako su od strane mnogih viđeni kao reprezentacija koja može iznenaditi?

Branimir Korać: Kako već rekoh, Švedska uopće nije igrala loše na ovom Prvenstvu. Protiv Ukrajine i Engleske su u oba susreta imali vodstvo i ispustili ga. Obrana im je priličan problem, nije baš na onoj najvišoj razini i to se osjetilo. Isto tako u napadu su se previše pouzdavali u Ibrahimovića koji je odigrao korektno Prvenstvo, ali opet nije briljirao kao što on to zna. Uz pravog Ibrahimovića bi zasigurno napravili puno više, ali i uz više taktičke pameti. U trenucima kada su dolazili do vodstva trebali su stati na loptu i malo smiriti igru, međutim oni su nastavljali u svom stilu i protivnik je to kažnjavao, prolazio s lakoćom kroz prilično statičnu obranu koja nije imala pomoć veznog reda.

Maj Gašparac: Teško je procijeniti zašto je Švedska tako razočarala, no kao glavni uzrok poraza bi se mogao izdvojiti manjak koncentracije. Švedska obrana u nekoliko slučajeva je bila izuzetno neoprezna, što je posebno bilo očito u susretu protiv Ukrajinaca kada su primili dva pogotka na vrlo sličan način od istog igrača. Uz takve greške teško je očekivati prolaz u četvrtfinale, a kamoli nešto više od toga.

Mišo Gulić: Švedska igra upala je u problem vrlo sličan onom Ukrajinaca. Naime i oni su previše nada položili u samo jednog čovjeka, a njihovom "Ševčenku" ime je Zlatan Ibrahimović. Ne može se reći da nisu imali svoje prilike, u oba susreta su bili u prednosti, u oba su to prokockali, a dok se kroz kvalifikacije u sudaru s ipak kvalitetom inferiornijim protivnicima to može kamuflirati, Euro je razotkrio sve njihove slabosti. Iako se kroz pet primljenih zgoditaka problem može tražiti u propusnoj obrani, mnogo je veći problem vezna linija koja je svoje suigrače u zadnjem redu prečesto ostavljala na širokom prostoru s igračima koji su dolazili iz drugog plana.

Koliko daleko mogu otići reprezentacije koje se kvalificiraju iz skupine D?

Branimir Korać: Teško je reći, ali tko god prođe u četvrtfinale očekuje ga iznimno težak posao. Španjolska drugoplasiranog, Italija prvoplasiranog. Prvoplasirani iz ove skupine u polufinalu može ići na Njemačku tako da kakav god rasplet bio, na putu do finala će morati skinuti skalp jednom od dva najveća favorita. U ovom trenutku se možda Francuzi čine najsposobniji za takvo što, imaju čvrstinu, dobri su na obje strane terena i mogli bi biti iznenađenje. Engleska je dosta čudna reprezentacija, ali i oni isto tako mogu biti tvrd orah. U slučaju prolaza Ukrajine, nekako sumnjam da bi mogli otići dalje od četvrtfinala, igrali protiv Italije ili Španjolske, svejedno. No Englezi i Francuzi su posebna priča, posebno Francuzi koji su sposobni nadigrati prvenstveno Italiju, a onda se nadati u polufinalu poljupcu sreće.

Maj Gašparac:: Nije izgledno da će otići predaleko kad se uzme u obzir da ih u četvrtfinalu očekuju utakmice protiv dvije najbolje plasirane momčadi iz skupine C, jedne od najsnažnijih grupa na prvenstvu. Sudeći po stanju na tablici uoči posljednjeg kola, pretpostavlja se da će u četvrtfinale proći Francuska i Engleska. Ako tako uistinu i bude, više izgleda za dobrim plasmanom će imati nogometaši Laurenta Blanca koji su se pokazali u boljem svjetlu od Engleza.

Mišo Gulić: Teško je davati neke konkretne prognoze nakon prilično izjednačenih predstava u dosadašnjem dijelu Eura, ali glavno je pitanje - tko će na Španjolce? Italija nikog nije uvjerila da može polučiti neki konkretan rezultat, previše je manjkavosti u njihovoj igri, stoga će upravo oni biti motiv svima da se pošto-poto pokušaju dokopati prve pozicije. Prema viđenom, veće probleme Španjolcima bi trebali raditi Francuzi koji su najjači upravo tamo gdje je Furija najslabija, ako se uopće može govoriti o nekim slabostima svjetskih i europskih prvaka, dok bi s druge strane Englezi išli na Italiju i samim time bili u kudikamo povoljnijoj situaciji. S tog gledišta, mogli bi jako daleko, no ipak neće se samo njih pitati u tom slučaju.

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.06.2012. u 18:51
    S Ronijem to če biti sasvim drugi tim. A taj novi jjači i močniji tim može ostvariti dobar rezultat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2012. u 18:46
    Ma englezi su losi ,ali losi nikakvu igru niti ideju nemaju , kada bi i Messija nekako uspjeli da prevare ne bi ih podigao .. Samo ih sreca moze pratiti dok ne nalete na npr Grcku !!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2012. u 17:57
    hugo @ haha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2012. u 16:05
    Držimo palčeve za tandem snova Sušec JR/Zeko, užitak za uši!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2012. u 16:04
    kad je već hrvatska ispala, navijam za englesku. ali za englesku kojoj je rooney glavni igrač, a ne neki okslade
    Obrisan korisnik