Nogomet

"Španjolska je drhtala, ne može vam ne biti žao Hrvatske"

Borna Rupnik • utorak, 19.06.2012.
"Španjolska je drhtala, ne može vam ne biti žao Hrvatske"
Foto: Davor Sajko

Strani su mediji složni u ocjeni da je Hrvatska imala Španjolce "na pladnju" i da je malo nedostajalo da Bilićeva Hrvatska pobjedom izbjegne titulu tragičnog junaka...

Predstava hrvatske nogometne reprezentacije na Areni u Gdansku zaslužila komplimente iz cijele Europe i svijeta. Otpor favoriziranoj Španjolskoj prerastao je u veliku priliku za pobjedu, koja bi Hrvatima značila plasman u četvrtfinale. No, Španjolci su slavili 1:0 i osvojili prvo mjesto.

ESPN

"Igrač utakmice je Gordon Schildenfeld, hrvatski je branič bio izvanredan tijekom svih 90 minuta, kao dio cjeline koja je onemogućila Španjolskoj čiste prilike. Nije najbrži, ali uvijek je bio na pravom mjestu za oduzimanje ili izbijanje lopte. Može se smatrati izrazito nesretnim što je izgubio utakmicu. Ovom je predstavom sigurno stekao nove simpatizere"

"Hrvatska je taktički bila izvrsna i primila pogodak tek u očajničkoj potrazi za pobjedom. Slaven Bilić poslao je na teren momčad koja je trebala frustrirati Španjolsku i oni su to činili od početka, a ujedno su Hrvati - neočekivano - stvarali bolje prilike. Luka Modrić je ponovno bio čaroban, a Strinić i Ćorluka još jednom veličanstveni".

"Španjolska nije bila nadahnuta u napadu. Osim kasnog pogotka, nisu opasno prijetili Hrvatskoj. Iniesta i Xavi bili su daleko od najboljih izdanja, dok Torres nije ni primirisao golu. Alba i Arbeloa moraju znatno napredovati ako Španjolska želi borbu za titulu, prečesto su uhvaćeni izvan svojih pozicija".

Španjolska Marca kaže: "Španjolska je zaigrala opasnu igru, bila je na konopcima i mogla je pasti. Hvala Bogu, nebesima i Casillasu što Rakitić nije postigao pogodak koji je mogao biti koban. Ipak, Jesus Navas je zaustavio španjolsku patnju".

AS ističe kako je utakmicu pratilo čak 18 milijuna Španjolaca pred televizijskim ekranima. "Sveti Iker je spasio Španjolsku, a utakmica je u drugom poluvremenu postala agonija", stoji u tim novinama.

Talijani su strahovali od mogućeg dogovora na 2:2, no La Gazetta dello Sport poslije utakmice piše: "Španjolska ne zna za namještanja. Bilo je riskantno, ali su eliminirali Hrvatsku, a Hrvatska je bila na pragu izbacivanja aktualnog prvaka".

"Španjolska je drhtala protiv Hrvatske, a spasio ju je Jesus Navas. Svjetski i europski prvaci namučili su se kako bi došli do pobjede, a igrali su vrlo slabo", piše pak njemački Bild.

"Iako je Hrvatska izgubila posljednju utakmicu u skupini protiv Španjolske, bila je to vjerojatno najbolja hrvatska predstava na cijelom turniru. Zbog neriješenog s Italijom i poraza od Španjolske, Hrvatska je postala tragični junak ove neizvjesne skupine", stoji u komentaru na službenim stranicama Uefe.

Britanski Sky Sports piše o "nervoznoj noći za Španjolce u Gdansku": "Španjolska je lakoćom slomila Irsku, no Hrvatska je bila znatno tvrđi orah. Momčad Slavena Bilića bila je vrlo dobro organizirana i bez većih je problema odbijala sve napade Španjolaca. U napetoj završnici Hrvatska je bila opasna i nevjerojatno blizu pobjedi".

"Rakitićev je promašaj bio skup", ističe BBC, "ali Hrvatska je pokazala da momčad Vicentea del Bosquea ima slabosti koje im sljedeći suparnici mogu probati iskoristiti". Ističe se i kako je Hrvatska ograničila Španjolsku na manje dodavanja nego što je bio slučaj protiv Italije i Republike Irske.

Svoj je komentar ponudio i stručni komentator BBC-a, Alan Hansen: "Ne može vam ne biti žao Hrvatske. Tako je dugo igrala dobro protiv Španjolske, koja nije bila na uobičajenoj razini".

"Svjetski prvak nakon remija u prvoj utakmici osvaja skupinu sa sedam bodova, a Bilićevoj su Hrvatskoj slomljena srca", stoji u izvještaju utakmice na Fifinim stranicama.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.06.2012. u 19:12
    Historija pamti rezultat a ne dobru igru,nazalost...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2012. u 14:11
    MAteo Beusan je zakon!
    Obrisan korisnik
  • howitzer19.06.2012. u 23:30
    Za nešto više morali smo igrati upravo onako kako smo igrali.... frustrirati Španjolce savršenom obranom, učiniti ih nervoznima kada shvate da mogu ispasti prime li gol i onda par minuta prije kraja zabiti gol iz penala koji je trebao biti suđen .
    howitzer
  • Obrisan korisnik19.06.2012. u 19:26
    Za nesto vise morali smo preuzeti kontrolu u prvom poluvremenu..Inace smo ih razvalili u nastavku.. Steta, no najbitnije je da su Modric i Mandzukic pokazali da su najbolji igraci Europe
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2012. u 18:59
    JOŠ JEDNA SJAJNA PARTIJA HRVATSKE NA VELIKIM NATJECANJIMA,DODUŠE BEZ PROLAZA ALI PUNA SRCA,ŽELJE,EMOCIJA SVE ŠTO KRASI CIJELI HRVATSKI NAROD:O HRVATSKA PONOSU MOJ <3 SUZE MI TEKU :).JOŠ BI VAM OVOM PRILIKOM HTIO UKAZATI NA ZAJEDNIŠTVO SVIH... [više na forumu]
    Obrisan korisnik