Nogomet

Pušteni s lanca

Piše:Borna Rupnik • subota, 23.06.2012.
Pušteni s lanca
Foto: EPA

Njemački izbornik Joachim Löw zorno je pokazao da Elf ne mora nužno značiti samo - 11. Promijenio je napadačku liniju i poslao vrlo jasnu poruku sljedećim suparnicima...

Od 55. do 61. minute, zbog njegovog veličanstva rezultata, činilo se kao kocka. U preostalim minutama bila je izvanredna demonstracija mogućnosti i sposobnosti.

Gotovo je prepotentno djelovala odluka njemačkog izbornika Joachima Löwa da za četvrtfinale Europskog prvenstva, nakon sve tri pobjede u skupini, promijeni svu trojicu ofenzivaca oko razigranog Mesuta Özila.

"Imao sam osjećaj da treba unijeti malo svježine u momčad. Bilo je vrijeme za promjene", staloženo je obrazložio Löw svoju odluku o postavljanju Reusa, Schürrlea i Klosea umjesto Podolskog, Müllera i Gomeza (prvog strijelca momčadi i cijelog turnira). Odluku zbog koje bi ga "razapeli" da je Njemačka ispala od čvrstih Grka.

Međutim, Njemačka je prema prikazanom teško mogla ispasti.

Čak i da je konačni rezultat bio manje uvjerljiv, Löwu se ne bi moglo previše zamjeriti jer je Njemačka i u ovoj neočekivanoj postavi igrala vrlo dobro, čak i nijansu bolje nego u prva tri susreta. Na tečnosti, ideji i motorici nije se izgubilo ništa, cijelo su vrijeme postojali "glava i rep", a efekt puštanja s lanca onih koji su čekali svoju priliku u potpunosti je uspio.

Začarani kazneni prostor

O njemačkoj uvjerljivosti na terenu Arene Gdansk govori i podatak da Grčka, bez obzira što je bila prije svega usredotočena na obranu, u prvih 45 minuta nije uspjela niti jednom (!) dotaknuti loptu u kaznenom prostoru Elfa.

Pogotovo je Schürrle pokazao veliku samouvjerenost, pa i drskost, raznovrsni Reus je eventualne sitnije propuste nadoknadio pogotkom, a Klose je ometao, pa i zbunjivao Grke povučenijom, naizgled manje učinkovitom igrom od Gomeza da bi naposljetku opet odradio svoju osnovnu zadaću - realizirao pravu prigodu u kojoj se našao. Nimalo iznenađujuće, glavom (tako postiže sve svoje golove na Europskim prvenstvima), uz prijateljsku pomoć grčkog vratara Sifakisa koji je krenuo u prazno, a time je Klose dao još jedan motiv više Gomezu za (očekivani) nastup u polufinalu.

"Očekivali smo drugačiju momčad Njemačke, a ulazak Klosea bio je ključan", priznao je poslije utakmice grčki izbornik Fernando Santos.

I sada, kada je Löw dokazao koliko širokim, a kvalitetnim kadrom raspolaže, još uvijek "u zasjedi" ima jednog Götzea, možda i najtalentiranijeg svog mladića, koji je dobio tek završnih 11 minuta u prvom nastupu na Europskom prvenstvu, a odlični, dinamični i probojni Schmelzer nije dobio niti to. Mogao je Löw ovoga puta i bez Bendera, strijelca protiv Danske, a do Mertesackera i Gündogana još se praktično nije ni stiglo u svim raspravama o mogućim sastavima Nijemaca.

Impresivno.

Ipak, nije ni ovoga puta Njemačka bila nedodirljiva i neprobojna, što je grčka izabrana vrsta znala, barem privremeno, kazniti. U više je navrata obrana Elfa ostavljala previše praznina iza svojih leđa te su Hummels i Badstuber ostajali sami na vjetrometini. Ostaje otvoreno pitanje jesu li već sada spremni slijediti primjer Puyola i Piquea u Barceloni, koji su sjajnim intervencijama u katalonskom sustavu redovito spašavali stvar kada je "zagustilo", a suigrači im se nisu stigli vratiti.

Prostora za Grke je bilo i na bokovima, što je dobro iskorišteno u protunapadu za 1:1, i na to će Löw morati pažljivije pripaziti kada mu s druge strane terena bude stajala ofenzivno bogatija i ambicioznija momčad od Grčke.

Grčkoj se, pak, nema što predbaciti.

Nogometaši Fernanda Santosa nikada ne skrivaju da su svjesni svojih vrlina, ali i svojih mana na igralištu te da pokušavaju izvući maksimum iz toga. Dugo su odolijevali, ponovno su nevjerojatnom upornošću uspjeli uhvatiti minimalni zaostatak, ali rješenja za njemačku "brzinu više" poslije izjednačenja nisu imali, kao što ne bi imali ni mnogi drugi.

Grčka u porazu ima i jednu veliku olakotnu okolnost, neigranje kapetana Giorgiosa Karagounisa.

S Karagounisom u momčadi, Grčka bi također izgubila utakmicu. No, Grčka bi na terenu sigurno bila žešći protivnik, koji ne bi od prve minute djelovao kao da je svjestan da protiv jačeg protivnika ide u poraz. Karagounis bi Grcima donio trunčicu više posjeda lopte, nekoliko točnijih dodavanja i možda poneki opasni udarac po golu. Ono važnije, donio bi im žilavost, agresivniju trku i veliku dozu fanatičnosti koja ga krasi i koja ga čini ključnom karikom svoje reprezentacije.

Koliko žara Karagounis unosi na teren, pa tako i među svoje suigrače, najbolje se vidjelo kroz njegovu reakciju kada mu je (pogrešno) pokazan žuti karton protiv Rusa, koji ga je izbacio iz četvrtfinala. Mnogi su igrači tugovali i očajavali u sličnim situacijama.

Karagounisu se - srušio svijet.

Tako su Nijemci u Gdansku rušili i srušili, gotovo i sravnili sa zemljom grčki bedem te potpuno zasluženo pronašli svoje mjesto u polufinalu. I ne čini se kao da tamo planiraju stati, Engleskoj ili Italiji usprkos. I bez obzira na sastav koji će Löw složiti protiv njih, makar u tome leži i jedna potencijalna zamka: hrabar eksperiment ovoga se puta itekako isplatio, ali njemački izbornik mora paziti kako se ne bi i - prekombinirao.

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 00:00
    Je, točno se osjetio nedostatak Karagounisova nogometnog genija.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2012. u 21:32
    Kako bi rekao Katalinić u jednoj poznatoj emisiji koju vodi isto tako poznata stručnjakinja mila horvat NJEMAČA DO SADA NIJE POKAZALA APSOLUTNO NIŠTA
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2012. u 16:03
    Isto ti je kao i korištenje "kontre" i "polukontre". Šta je to "polukontra"? Kreneš pa ćeš stati? Doći do pola, ali nećeš zabiti?
    Obrisan korisnik
  • cameosis23.06.2012. u 14:39
    mozemo li se okaniti uporabe izraza "motorika" ili barem procitati njegovo znacenje i onda uvidjeti da je malo besmisleno toliko inflacionarno zacinjavati clanke s "motorikom"? bez motorike, nogomet (i koordinirano kretanje opcenito) ne bi bio moguc!
    cameosis
  • Obrisan korisnik23.06.2012. u 14:04
    Koji od svih navedenih dolazi u Rijeku?
    Obrisan korisnik