Ostali sportovi

Paul Brown - otac modernog footballa

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 02.07.2012.
Paul Brown - otac modernog footballa

Trener Paul Brown jedan je od najvećih i najboljih football trenera u povijesti. Smatra ga se jednim od najzaslužnijih pojedinaca za razvoj footballa kakvog poznajemo i gledamo danas u sklopu NFL-a. Jedan je od najboljih učitelja i najvećih inovatora u povijesti tog sporta...

Trener Paul Eugene Brown sa svojim je Cleveland Brownsima u NFL ušao 1950. Prije toga Brownsi su nastupali u All-America Football Conference ligi gdje su dominirali i u kojoj su osvojili sva četiri naslova. Vlasnici NFL momčadi i dužnosnici te lige AAFC nisu pretjerano cijenili. Smatrali su je neozbiljnom, amaterskom ligom gdje se ne igra kvalitetni football.

Osobni karton

Paul Brown

7.9.1908. - 5.8.1991. (82 godine)

Proveo 45 godina kao trener

Srednju školu Massillion odveo do četiri naslova nacionalnih prvaka i omjera 80-8-2

Sveučilište Ohio State 1942. odveo do NCAA naslova

Trenirao Cleveland Brownse (1946.-1962.) i Cincinnati Bengalse (1968.-1975.)

S Cleveland Brownsima osvojio četiri AAFC naslova i tri NFL naslova prvaka

Šest puta proglašen najboljim trenerom godine

Završio trenersku karijeru s ukupnim omjerom 222-112-9

Stadion srednje škole u Massillionu i stadion NFL momčadi Cincinnati Bengalsa nose njegovo ime

George Marshall, tadašnji vlasnik NFL momčadi Washington Redskinsa jednom je rekao: "Naša najlošija momčad mogla bi pobijediti njihovu najbolju."

Brownsi su bili "njihova" najbolja. Svoju premijeru u NFL-u doživjeli su 16. rujna 1950. Raspored je namjerno sastavljen na način da se na otvaranju sezone susretnu s Philadelphia Eaglesima - najboljom NFL momčadi koja je upravo osvojila naslov dvije godine zaredom. Nitko u NFL-u trenera Paula Browna i njegove Cleveland Brownse nije uzimao suviše ozbiljno. Očekivala se lagana pobjeda favoriziranih Eaglesa pred 71 tisućom svojih navijača.

Danas je ta utakmica poznata kao jedno od najvećih iznenađenja u povijesti američkog nogometa.

Brownsi su došli spremni i motivirani. Kao što je to bila i svaka druga momčad trenera Browna. Brzi i s iznimno razvijenom igrom dodavanjem, već na poluvremenu nametnuli su svoju volju u Philadelphiji. Slavili su s konačnih 35:10 i već te sezone osvojili naslov prvaka u NFL-u!

Ali ni ta utakmica ni taj naslov ne govore toliko o treneru Brownu koliko idući obračun koji je iste te sezone imao protiv Philadelphia Eaglesa i njihovog trenera Greasyja Nealea.

Nakon poraza 35:10 na otvaranju Greasy Neal je rekao: "Brown bi bio još bolji košarkaški trener jer im je lopta stalno u zraku."

Kako su Brownsi dobili ime

Paul Brown je u Cleveland stigao na nagovor vlasnika Mickeyja McBridea koji mu je dao i određene vlasničke udjele u momčadi. Već tada bio je iznimno poznat i cijenjen trener te ikona u svom Ohiju i gradiću Massillion gdje je odrastao i gdje se kasnije vratio kao trener i momčad podigao iz pepela te odveo do nekoliko nacionalnih naslova prvaka.

U Clevelandu je raspisan natječaj da se izabere ime nove momčadi. Najpopularniji izbor bio je "Brownsi" - upravo u čast njemu. On je to u nekoliko navrata odbio, ali s obzirom da je drugi izbor bio "Panthersi", na kraju je ipak uz negodovanje prihvatio. Panthersi su, naime, bili ime jedne druge momčad koja je propala. "Ne želim imati posla s tim imenom", rezolutan je bio Brown.

Bio je to direktna provokacija upućena Brownu koji je u Clevelandu razvio, za to vrijeme, iznimno sofisticiran napad dodavanjem i odlično ga koristio jer je znao da obrane u NFL-u, pa čak ni odlična obrana Eaglesa, nije spremna na to. Takav fini napad, s naglaskom na dodavanje i bez prevelikog oslona na probijače i igru probijanjem, smatrao se neozbiljnim i praktički na rubu krivovjerja.

Brownsi i Eaglesi sastali su se ponovno te sezone. Brownsi su ponovno slavili i to 13:7. Brown je htio poslati poruku - pobijedio je Neala bez ijednog(!) pokušaja dodavanja u cijeloj utakmici!

To je bio Paul Brown - jedan od najvećih football trenera. Motiviran i tvrdoglav. Autokrata i autoritet. Inovativan i inteligentan.

Malo je za njega reći da je bio ispred svog vremena. Još 40-ih godina stvarao je football kakav se igra danas, gotovo 70 godina poslije. Bio je uspješan na svim nivoima. Kao trener u srednjoj školi, na sveučilištu i u profesionalnim ligama.

Svojom je čvrstinom i ozbiljnošću na terenu i oko njega mnoge znao odbiti. Prema igračima je bio tvrd, ali pravedan. Standarde je podigao na jednu sasvim novu razinu i profesionalizirao svijet footballa. Još 30-ih godina bez problema je u svoje momčadi dovodio Afroamerikance, a rasa nikad nije bila problem u njegovoj svlačionici.

Inovator i arhitekt modernog footballa

Prije svega treba istaknuti da je Paul Brown bio fantastičan učitelj koji je svoje igrače pripremao do minucioznih detalja. Broj inovacija koje je uveo tijekom svoje trenerske karijere nije samo kvantitativno velik već i kvalitativno jer su uspješno položile test vremena i zadržale se do današnjeg dana.

- Brown je polagao puno toga na pripremu uoči utakmice. Danas je analiza snimki i rad trenera s igračima u učionicama standard bez kojeg se ne može. Brown je prvi trener koji je uveo pregledavanje snimki kako za analizu protivnika tako i za analizu vlastitih igrača. Gledao bi ih i proučavao zajedno s igračima u velikim dvoranama u kojima bi ih kasnije analizirali i pripremali strategiju.

- Čim je stigao u Cleveland Brownse, uveo je strog režim. Bez opijanja, bez pušenja u javnosti. Bez seksa nakon utorka kada vas u nedjelju čeka utakmica. Odijela i kravate obavezni. U velikoj je mjeri profesionalizirao football i uveo stalne pomoćne trenere koji su radili s igračima.

- Jedan je od najzaslužnijih za uvođenje kaciga sa zaštitom za lice s jednom poprečnom šipkom. Prvenstveno je to uveo zbog zaštite svog dodavača Otta Grahama, a kasnije i za sve svoje igrače. NFL je veoma brzo tu inovaciju prihvatio i učinio je obaveznom.

- Brown je osmislio i poseban način komunikacije s dodavačem. Napadački linijaš (najčešće guard) bio je zadužen da nakon odrađene akcije dođe do Browna koji bi mu rekao koja je sljedeća akcija. Uz to je i razvio sustav ručnih signala s kojima je komunicirao s dodavačem. Sve to koristio je do 1955. kada je krenuo eksperimentirati s radijom unutar kacige dodavača. NFL je prvotno tu inovaciju zabranio, ali danas su radio prijem i zvučnici u kacigi, ne samo dodavača već i glavnog obrambenog igrača, najnormalniji oblik komunikacije.

Odlazak iz Clevelanda, golf i Cincinnati

1961. Brownse je kupio mladi Art Modell, a već nekoliko godina u momčadi je igrao proslavljeni probijač Jim Brown koji se s trenerom Brownom nije najbolje slagao. Modell je bio puno bliži Jimu Brownu i igračima nego treneru. Razmirice su postale nesavladive i Brown je momčad napustio 1963.

Nakon što je pet godina proveo igrajući golf i razmišljajući o budućnosti, 1968. napokon se pridružio novoj momčadi Cincinnati Bengalsa gdje je bio trener do 1975. Kao svoju najveću pobjedu ističe onu nad Cleveland Brownsima 1970.

- Ono što je danas poznato kao practice squad (igrači koji sudjeluju na treningu, ali nisu dio momčadi u nedjelju) Brown je uveo još 40-ih i nazvao taxi-squad. To su ime dobili prema tadašnjem vlasniku Brownsa, Mickeyju McBrideu, koji je u svom vlasništvu imao i neke taksi firme preko kojih ih je i plaćao.

- Više od svega treba naglasiti Brownovu ulogu u razvoju napadačke igre. Jedan je od izumitelja west coast napada na kojem je puno radio sa svojim tadašnjim asistentom, velikim Billom Walshom. Brown je naglasak stavio na kratka, precizna dodavanja koja bi zamijenila probijanje. Bila je to preteča west coast napada kojeg je kasnije u San Franciscu usavršio upravo Walsh. Ta napadačka filozofija u ogromnoj je mjeri promijenila način razmišljanja u NFL-u i utjecala na dinamiku razvoja i napada, ali i obrana koje su joj se sada morale prilagoditi.

- Uveo je novi sustav blokiranja napadačkih linijaša kako bi kvalitetnije zaštitili svog dodavača i stvorili tzv. pocket, prostor unutar napadačke linije koji dodavač koristi kako bi dobio na vremenu i pripremio se na dodavanje.

- Izum draw play akcije stigao je slučajno. Dodavač Otto Graham s loptom se kretao unatrag i pripremao za dodavanje, spotaknuo se i u zadnjem trenutku loptu dodao svom probijaču koji je iskoristio nespremnost obrane i pobjegao joj. Paul Brown je promislio da bi to bila dobra akcija. Draw play u svojoj bazičnoj formi sporazumijeva diverziju jer dodavač se kreće unatrag i naizgled se sprema za dodavanje, ali zatim loptu daje probijaču koji prolazi kroz rupu između centra i guarda. Standardni je dio modernog playbooka.

- A i taj playbook (knjiga s akcijama) ideja je Paula Browna koji je svoje igrače tjerao da na sastancima u bilježnice rade zabilježbe i upisuju akcije. Danas je nemoguće zamisliti momčad američkog nogometa na bilo kojoj razini bez playbooka koji je itekako zaštićen, a evoluirao je preko bilježnica, uveza i knjiga pa sve do iPada.

Iako, nismo baš sigurni da bi se strogom i discipliniranom Paulu Brownu ta ideja s iPadom previše svidjela.

(foto: wikipedia.org, autor Sean P Bender)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.08.2012. u 16:58
    Drago mi je da još ljudi prati NFL, ali i američki nogomet u cijelosti. Odličan članak.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2012. u 19:24
    Ne mogu vjerovati da je D.J. Williams bio tako glup.
    Obrisan korisnik
  • totti202.07.2012. u 19:12
    http://www.nfl.com/videos/cleveland-browns/09000d5d81c506cb/Belichick-wears-a-fedora
    totti2
  • Obrisan korisnik02.07.2012. u 16:47
    odličan članak ;)
    Obrisan korisnik