Ostali sportovi

Crnogorke u pokušaju ostvarivanja najluđih snova

Piše:Martina Oštrić • ponedjeljak, 23.07.2012.
Crnogorke u pokušaju ostvarivanja najluđih snova
Foto: Axel Heimken

Po prvi puta otkad su se odcijepili od Jugoslavije, odnosno Srbije, rukometna reprezentacija Crne Gore plasirala se na Olimpijske igre. Mlada crnogorska ekipa neće u London poći na razgledavanje. Prema nekim stručnjacima, ekipa Dragana Adžića četvrti je favorit najvažnijeg natjecanja u ovoj godini, a ta tvrdnja itekako drži vodu.

Rukomet u Crnoj Gori ima svoju povijest. Sve je počelo daleke 1949. godine, kada su prvu rukometnu utakmicu odigrali Srednjoškolac i Ekonomski tehnikum. Iste godine osnovani su rukometni klubovi Budućnost iz Podgorice (tadašnji Titograd), Arsenal iz Tivta, kotorski Bokelj, Lovćen iz Cetinja, Sutjeska iz Nikšića te Radnički iz Ivangrada. Prvo službeno prvenstvo u Crnoj Gori održano je u Nikšiću u listopadu 1949. godine, a sudjelovali su podgoričke ekipe Srednjoškolac, Ekonomski tehnikum i Budućnost, te Sutjeska iz Nikšića. Rukometni Savez osnovan je 1958. godine.

Crnogorski su klubovi osvajali titule bivše države u muškoj i ženskoj konkurenciji. Tu posebno valja istaknuti ženski rukometni klub Budućnost iz Podgorice, koji titulama na domaćoj, ali i međunarodnoj sceni smatra najuspješnijim kolektivom ove mlade države. Od 2006. godine članovi su EHF-a i IHF-a.

Ususret Olimpijskim igrama

15 sretnica

Selektor ženske seniorske reprezentacije Crne Gore, Dragan Adžić, objavio je popis reprezentativki za Olimpijske igre u Londonu. Na popisu se nalazi 14 igračica i jedna rezerva.
Golmani: Sonja Barjaktarović i Marina Vukčević
Lijeva krila: Maja Savić i Majda Mehmedović
Desna krila:Radmila Miljanić i Jovanka Radičević
Pivoti: Ana Đokić i Suzana Lazović
Lijevi bekovi: Bojana Popović i Marija Jovanović
Srednji bekovi:Milena Knežević, Anđela Bulatović i Ana Radović
Desni bekovi:Katarina Bulatović
Rezerva: Jasna Tošković

Crna Gora dosad je sudjelovala na jednom Europskom, i jednom Svjetskom prvenstvu. Što se kontinentalne smotre tiče, sudjelovale su na onoj 2010. godine u Danskoj i Norveškoj. Do Skandinavije su došle kao pobjednice skupine 6, ispred jake Rusije, Slovačke i Poljske. Na samom natjecanju Rusija im se osvetila za poraz u kvalifikacijama, te su u daljnje natjecanje išle kao drugoplasirane s četiri bodova. Drugi su krug završili na trećem mjestu, iza Danske i Rumunjske, s istim brojem bodova (šest) kao i polufinalistice. U utakmici za peto mjesto nisu imali snage protiv Francuske, te je utakmica završila rezultatom 19:23, čime je Crnogorkama pripalo šesto mjesto.

Šesto mjesto s posljednjeg Europskog prvenstva pokušat će popraviti na sljedećem europskom natjecanju koje će se održati na gotovo domaćem im terenu, u Srbiji. Do tamo su došli kroz kvalifikacije kao pobjednici treće grupe. U Srbiji neće imati lak zadatak jer ih čekaju reprezentacije Rumunjske, Rusije i Islanda.

Kad su Svjetska prvenstva u pitanju, jedino na kojem su Crnogorke sudjelovale jest prošlogodišnje u Brazilu. Do njega su došle uvjerljivo porazivši Čehinje u obje utakmice. U Brazilu su svrstane u skupinu A, te uspješno prošle dalje uz Norvešku i Angolu. U drugom kolu porazile su ih Španjolke 23:19, te su reprezentativke Crne Gore osvojile deseto mjesto.

Što se Olimpijskih igara tiče, na njih su se plasirale na kvalifikacijskom turniru u francuskom Lyonu koji se održao od 25. - 27.5. Uz domaćina Francusku, oglede su vrlo uspješno odigrale i protiv Rumunjske te Japana. U olimpijskoj skupini A čekaju ih Velika Britanija, Brazil, Angola, Rusija, i, naravno, Hrvatska. "Naša grupa je lakša nego ona druga, ali će biti teško u četvrtfinalu", objasnila je Jasna Tošković. "Mislim da u prvoj fazi nećemo imati problema, no to su Olimpijske igre, veliki turnir, i tu svako može iznenaditi".

Zanimljivo, Crnogorke neće odigrati niti jednu pripremnu utakmicu pred London, a trener Adžić za to ima zanimljivo objašnjenje. "Pokušali smo osigurati utakmicu s nekom od sudionica Igara, no nismo uspjeli. To su sve stariji savezi koji imaju bolju suradnju među sobom, i sve su dogovorili izbjegavajući nas, a zašto je to tako, pokazat će se u Londonu". Ipak, Adžić se nada kako će kvalitetnim radom nadoknaditi taj gubitak.

Najveće zvijezde

Samo tri igračice crnogorskog nacionalnog tima imaju više od 30 godina. Uz Anu Đokić, to su 36-godišnja Maja Savić i 32-godišnja Bojana Popović. Svima njima ovo je posljednje natjecanje u aktivnoj rukometnoj karijeri.

32-godišnja rođena Nišanka, Popović je rukomet počela igrati s 11 godina, nakon čega se seli u Podgoricu gdje je igrala sve do 2002. godine. Tada je Anja Anderson dovodi u danski Slagelse DT, čime počinje svoju uspješnu internacionalnu karijeru. U četiri godine tri puta je osvajala Ligu prvaka, jednom EHF kup, tri puta nacionalno prvenstvo, te jednom kup prije nego se preselila u Viborg. I tamo je donijela Ligu prvaka, njima prvu, sebi četvrtu, a u tri provedene sezone, osvojila je i dva kupa. 2010. godine ponovno se vraća u Podgoricu, i još jednom osvaja Ligu prvaka, petu u karijeri.

"Mene stvarno prati sreća, jer znanje vjerojatno nije. Pehari stalno idu za mnom. Hvala sreći, nadam se da će ostati u Crnoj Gori", kazala je lijeva vanjska igračica crnogorske reprezentacije nakon osvajanja europskog naslova.

Uz Popović, prvo ime reprezentacije je i Maja Savić. Četiri godine starija Savić također će karijeru završiti u Londonu. Najbolje lijevo krilo na svijetu želi se nakon aktivne karijere posvetiti zapostavljenom fakultetu, te obitelji. Ipak, prije nego ode u igračku mirovinu, želi još jednom razveseliti cijelu naciju. "Prvi put smo osvojile Ligu prvaka, napravile veliki uspjeh, sada želimo osvojiti zlato u Londonu, pa da mlađima ostavimo zadatak. Teže sačuvati rezultat nego ga osvojiti. Voljela bih da mi osvojimo medalju, pa da obradujemo malu Crnu Goru zlatnim odličjem".

Crnogorski izbornik, trener Budućnosti

Dosadašnji susreti Hrvatica i Crnogorki

Hrvatska reprezentacija sa Crnogorkama se sastala tri puta. U dva su navrata Hrvatice poražene, dok su jednom bile bolje. No, unatoč negativnom omjeru, nije nužno hrvatska reprezentacija lošija od crnogorske. Dva poraza Canjugine su rukometašice doživjele na pripremnom turniru u Baru, u studenom 2011. godine, dok su pobjedu od 29:28 odnijele 2010. godine u prvom krugu Europskog prvenstva u Danskoj i Norveškoj.

Kao i Budućnost, i reprezentaciju Crne Gore vodi Dragan Adžić. Ovaj 42-godišnji Beranac rukometno je znanje kalio uglavnom po klubovima bivše Jugoslavije. Osim u Budućnosti i Rudaru, igrao je i u srpskom Epoksidu, zatim u Hrvatskoj, te u makedonskim klubovima Borcu, Mladosti i Rimaku.

Nakon igračke karijere ostao je u rukometu vrlo uspješno trenirajući mlađe uzraste. Prije nego je postao izbornikom ženske reprezentacije, a to se dogodilo u rujnu 2010. godine, zanat je kalio četiri godine kao pomoćni trener reprezentacije, a uz to je vodio i juniorsku reprezentaciju. "Još uvijek se osjećam počašćenim što sam izabran za trenera reprezentacije, jer je vrhunac svakog trenerskog posla biti trener nacionalne vrste".

Pogled prema kraju srpnja...

Na predstojećim Olimpijskim igrama reprezentacija Crne Gore zasigurno je jedan od favorita, a mlada ekipa Dragana Adžića ima pravo na optimizam. Okosnicu reprezentacije čine igračice podgoričke Budućnosti, pobjednika ovogodišnje Lige prvaka. Od 15 igračica, uključujući i rezervnu Jasnu Tošković, njih čak 13 dolazi iz podgoričkog kluba, stoga im, za razliku od ostalih reprezentacija, uigranost ne bi trebala biti problem.

Crnogorska reprezentacija igra agresivan rukomet. Imaju brze izlaske, i rade dosta prekršaja. Po riječima hrvatskog izbornika Vladimira Canjuge Crna Gora isto igra oštro, grubo i prljavo u obrani, ali nema visinu. Također, ključ pobjede protiv ove jake ekipe je zatvaranje playmakera Bojane Popović.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.07.2012. u 17:16
    Tkzv.reprezentacija Crne Gore,nikada ne bi bila to sto jeste da za nju ne igraju Srpkinje,Bojana Petrovic-Popovic iz Nisa,Katarina Bulatovic iz Kragujevca i Ana Djokic iz Beograda.Tesko ce u buducnosti vise uspeti parama da stvaraju reprezentaciju....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.07.2012. u 15:53
    Odlične su Crnogorke,Bojana je fanatastična igračica i zasigurno jedna od najboljih ikada.Kakvo novinarsko neznanje,samo ću podsjetiti što se tiče dosadašnjih utakmica HR protiv CG da su naše cureizbacile CG 2008 u kvalifikacijama za EP u Makedoniji!!Tako da mi s njima imamo pozitvan a ne negativan... [više na forumu]
    Obrisan korisnik