Nogomet

Rezultat je važan, ali ima nešto i u dojmu

Ante Dubravac • ponedjeljak, 06.08.2012.
Rezultat je važan, ali ima nešto i u dojmu
Foto: Duje Bonačić

Treće kolo MAXtv Prve lige ponudilo je nekoliko neizvjesnih dvoboja, a najbolji dojam je ostavio Hajduk koji je pobjedom na gostovanju u Zadru nakon dugo vremena preuzeo vodeće mjesto na ljestvici.

Ante Čačić i njegov Dinamo nastavili su s blijedim igrama, ali novi bodovi su osvojeni. Dinamov trener voli isticati da je za vrijeme njegovog mandata odigrano 25 utakmica i da Modri nemaju niti jedan poraz, ali od Dinama se očekuje i nešto više od minimalnih pobjeda do kojih se dolazi uz dosta muke i bez velike igre. Na teškom gostovanju u Puli domaćini su počastili aktualne prvake s dva jedanaesterca u prvih 45 minuta i da je Jerko Leko bio precizan Dinamo bi vjerojatno došao do sigurne pobjede. Ovako su Čačićevi igrači strepili do posljednjeg trenutka, ali to već postaje stvarnost na koju se lagano navikavaju i svi Dinamovi navijači. I sve se to još nekako podnosi dok dolaze pobjede, ali zato bi već prvi poraz mogao izazvati velike potrese u Maksimiru.

S druge strane ljepoticu kola odigrali su u Stanovima nogometaši Zadra i Hajduka. Nakon što su uživali i učili u dvoboju s europskim velikanom Interom nogometaši trenera Miše Krstičevića morali su se vratiti u domaću stvarnost i ako je suditi po prikazanom to im nije niti malo predstavljalo probleme. Susret je obilježio veliki broj prilika i lijepih poteza, a sve je bilo začinjeno s šest pogodaka. Hajdukova mladost i u Zadru je pokazala da se na nju može računati i da je u stanju odigrati jako dobru utakmicu te da su svi fizički vrlo dobro pripremljeni jer se nije osjetilo da su samo tri dana ranije imali svoje europske ispite. Hajduk nema individualnu kvalitetu kao Dinamo, nema niti iskustvo kao što ga imaju Tonel, Badelj, Šimunić i ostali članovi Dinamove svlačionice, ali Hajduk ima ono nešto što privlači publiku. Kod Krstičevića borbenost i fizička pripremljenost su glavni kriterij i to za sada pokazuje vrlo dobre rezultate.

Ako su Dinamo i Hajduk "predodređeni" za prva dva mjesta onda su Split i Slaven Belupo najozbiljniji kandidati za poziciju broj tri. U prvom ovosezonskom međusobnom dvoboju Split je iskoristio prednost domaćeg terena i došao do pobjede 2:0. To je ujedno i druga ovosezonska pobjeda Crvenih na domaćem terenu gdje još uvijek nisu primili pogodak dok su Farmaceuti doživjeli svoj prvi poraz.

Najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva Lokomotiva je imala lijepu priliku nastaviti sa maksimalnim učinkom na svom terenu protiv Osijeka. Poprilično izjednačen i pomalo dosadan susret okrenuo se na Lokomotivin mlin kada je 30 minuta prije kraja Ivo Smoje zaradio drugi žuti karton, a meč loptu imao je Domagoj Antolić međutim njegov pokušaj s bijele točke obranio je gostujući vratar. U iduća četiri kola Lokomotivu očekuju teški ispiti protiv Rijeke, Hajduka, Slaven Belupa i Dinama i ti bi susreti trebali pokazati koja je prava snaga mlade momčadi Tomislava Ivkovića.

Nakon što su u novu sezonu ušli s dva poraza na klupu Cibalije sjeo je bivši trener Lučkog Željko Kopić i odmah osvojio prvi bod te najavio da bi za momčad iz Vinkovaca ipak mogli doći bolji dani. Iako Inter iz Zaprešića ne spada u vrh domaćeg nogometa svaki pozitivan rezultat za Cibaliju je u ovome trenutku bio od velike važnosti. S druge strane Inter je i na svom drugom gostovanju odigrao 1:1 čime može biti zadovoljan, ali zato mora popraviti rezultate na domaćem terenu jer malo će im značiti bod u gostima ako već u idućem kolu doma kiksaju kao što su to napravili protiv Lokomotive.

Niti nakon tri kola Zagreb još uvijek nije došao do svog prvog boda, a dodatan znak za uzbunu leži u činjenici da svojim protivnicima u 270 minuta igre nisu uspjeli zatresti mrežu. Uz sve u idućem kolu Pjesnici moraju na Poljud i situacija za trenera Dražena Beseka nije nimalo lagana. Zato je do svojih prvih bodova došla rekonstruirana Rijeke koja je time smirila nervozu koja se počela pojavljivati nakon prva dva kola i pomalo razočaravajućih rezultata.

Igrač kola

U dvije domaće utakmice Ivan Baraban je postigao dva pogotka, a za to mu je trebalo manje od dvije minute. Sigurno je ugodan osjećaj treneru Splita kada zna da na klupi ima igrača koji čim uđe odmah zabije. Prvo je Baraban protiv Rijeke ušao u 56. minuti i nakon 22 sekunde zabio za 2:0, a isto je ponovio i protiv Slaven Belupa gdje se u listu strijelca opet upisao u svom prvom dodiru s loptom.

Pogodak kola

U 81. minuti utakmice s Hajdukom Ivan Ćurjurić je namjestio loptu na 25 metara udaljenosti po sredini gola vratara Blaževića te neobranjivo preko zida pogodio za smanjenje vodstva gostiju. Ipak njegov pogodak nije bio dostatan Zadru da dođe barem do boda.

Potez kola

Drugi pogodak Hajduka kojim su ujedno Splićani preuzeli vodstvo pokazao je svu jednostavnost nogometa. Franko Andrijašević je oduzeo jednu loptu na sredini terena i kratko dodao do Ivana Vukovića nakon čega je uslijedio dupli pas istih igrača. Vuković je izašao sam pred Ježinu, ali je nesebično uposlio Miju Caktaša kojem nije bio problem pogotkom okruniti ovu lijepu akciju.

Tragičar kola

Lokomotiva je protiv Osijeka u završnici susreta imala sve u svojim rukama. Igrač više i najstroža kazna deset minuta prije kraja gotovo je idealan rasplet dvoboja, ali tada se u tragičara pretvara Domagoj Antolić čiji udarac zaustavlja Ivan Vargić. Zanimljivo je da je u drugom kolu upravo Antolić i baš s bijele točke zabio jedini pogodak na susretu protiv Intera.

Izjava kola

"Borili smo se i to je vrlo važno, upravo taj pristup i ta velika borbenost su nam donijeli ovaj bod," izjavio je novi trener Cibalije Željko Kopić i otkrio jedan od glavnih preduvjeta za dobar rezultat u izjednačenoj domaćoj ligi u kojoj se samo eventualno Dinamo može nadati da će do bodova doći na individualnu kvalitetu.

Promašaj kola, a možda i više

U 13. minuti susreta između Zadra i Hajduka Mirko Oremuš je lijepo prošao trojicu igrača, izašao sam pred vratara Ježinu te i njega zaobišao i kada je ispred sebe imao potpuno prazna vrata neočekivano se spetljao i sa samo pet metara promašio okvir gola.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Hektor33307.08.2012. u 14:02
    mirko sivonjić XD
    Hektor333
  • Obrisan korisnik06.08.2012. u 18:44
    A Mirko, Mirko...pa ono falit
    Obrisan korisnik