Nogomet

Kada ni 2:0 ni Interov napadač nisu dovoljni

Piše:Borna Rupnik • ponedjeljak, 13.08.2012.
Kada ni 2:0 ni Interov napadač nisu dovoljni
Foto: Bruno Karadža

Utakmicama četvrtog kola nastavljeno je natjecanje u hrvatskom nogometnom prvenstvu, a gledatelji, ako ništa drugo, nisu bili zakinuti za pogotke. Vidjeli su ih čak 22, odnosno 3,67 po utakmici...

Da ni vodstva 2:0 na poluvremenu ponekad ne garantiraju pobjedu, u subotu i nedjelju demonstrirali su Lokomotiva i Split, koji su na gostovanjima kod Rijeke i Dinama naposljetku osvojili tek jedan bod. Rijeka je izvukla 2:2, a hrvatski je prvak smjestio čak četiri lopte iza Danijela Zagorca, koji se u prvom dijelu nadao znatno boljem ishodu, pogotovo nakon sjajne obrane udarca Ante Rukavine iz velike blizine.

Iza utakmice s Maksimira ostat će repovi o (ne)dosuđenim kaznenim udarcima, dok iza poljudskog dvoboja Hajduka i Zagreba, sažeo je trener Mišo Krstičević, ostaje konstatacija kako je "ovih dana lijepo biti Hajdukovac". I činjenica da je Zagreb jedini na "nuli".

Za razliku od drugih terena, u Vinkovcima je Istri 1961 za prvu ovosezonsku pobjedu dostatan bio i jedan jedini pogodak, onaj Sandija Križmana, a uz Hajduk je najuvjerljivija momčad kola bila ona iz Gradskog vrta.

Osijek se s tri gola - od kojih su dva bila djelo Antonija Peroševića - i tri boda vratio kući iz Zaprešića te drži visoko četvrto mjesto te se smije pohvaliti da je jedini prvoligaš koji još nije primio ni pogotka, a ispred njega je koprivnički prvoligaš koji kao ni Hajduk nije dopustio da ga "opije" velika europska pobjeda pod tjednom.

Štoviše, Slaven Belupo je manirom iskusne momčadi rutinski otpravio Zadrane (2:0) i još jednom pokazao da misli ozbiljno, a Koprivničane raduje i da je prvi puta ove sezone precizan bio i Davor Vugrinec. Realizirani jedanaesterac, makar vratar Gluić nije bio daleko od te lopte, ukupno je 129. pogodak najboljeg napadača hrvatskog prvenstva u povijesti.

Igrač kola

Dinamov kapetan Milan Badelj bio je najistaknutija figura u velikom Dinamovom preokretu protiv Splita, s 0:2 na 4:2. Prvi je pogodak sam postigao, drugi je pripremio preciznim centaršutom prema Josipu Šimuniću, a treći je postignut iz kaznenog udarca, nakon starta Mirka Hrgovića upravo na Badelju. Badelj se tako na vrlo učinkovit način počinje opraštati od Maksimira jer poslije dvije utakmice s Mariborom odlazi u HSV.

Pogodak kola

U subotu je kandidaturu za pogodak kola istaknuo Lokomotivin Marcelo Brozović, koji je sjajno opalio na Kantridi za vodstvo 1:0, u susretu koji je završio bez pobjednika, 2:2.

Dan poslije, u Hajdukovoj petardi Pjesnicima, parirao mu je Mijo Caktaš, mladi nogometaš splitske momčadi, koji je postigao dva pogotka, za 2:1 i za 3:1. "Nije mi preostalo ništa drugo nego šutirati. Gol je stvarno bio prekrasan", opisao je Caktaš svoj drugi pogodak.

Potez kola

Trener Rijeke Elvis Scoria morao je na poluvremenu susreta s Lokomotivom smišljati kako uloviti prednost gostiju 2:0. Makar Jurica Vranješ ima bundesligaško iskustvo, Scoria je umjesto njega poslao na teren nogometaša koji je prošlu sezonu (i to vrlo dobro) odradio u drugoj ligi i - pogodio. Ivoru Weitzeru trebalo je samo šest minuta za pogodak koji je pomogao sastavu s Kantride naposljetku doći do boda.

Tragičar kola

Cibalijin Josip Gegić dobio je priliku od svog trenera Željka Kopića u 66. minuti utakmice u Vinkovcima, protiv Istre 1961. Za samo 13 minuta Gegić je već bio van terena, s dva žuta kartona pored svog imena i prisilnim prijevremenim tuširanjem zbog dva oštra starta.

Izjava kola

Premda je burno bilo i poslije susreta Rijeke i Lokomotive, Zagrebov trener Dražen Besek bio je vrlo izravan poslije teškog poraza svoje momčadi na Poljudu (5:1): "Nije ugodno nakon ovakvog rezultata i moram priznati da me je sram prezentacije moje ekipe. Nemamo opravdanja za ovako lošu predstavu. Trka koju su moji igrači prezentirali nije na razini prvoligaškog nogometa, agresivnost također. Moji igrači nisu imali strast koju su imali igrači Hajduka. Naime, ona se njeguje, a mi to nemamo. Ipak, moj sram i krivica su najveći u ovom porazu".

Slobodni udarac kola

Alena Marasa je krenulo - osim što je zabio iz slobodnog udarca Athletic Bilbau u četvrtak, isto je ponovio i protiv Zadra, za vodstvo Koprivničana. Vrataru i živom zidu Zagreba u sljedećem kolu, bude li slične prilike za Slaven Belupo, sigurno neće biti svejedno.

Interov napadač kola

"Zanimljivo, ni jedan od glavnih napadača Intera nije zabio Hajduku u četvrtak na San Siru, ali zato jest mladi Slovak kojeg je milanski klub posudio Zagrebu", zgodno je uočio Sportnetov izvjestitelj s Poljuda, Bernard Jurišić.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.08.2012. u 15:11
    zasto si nerealan i ono što ti ne paše to ne spominjes (u sazetku je isto prikazan bezrazlozno ponisten dinamov gol - na koji se isti taj ćosić cudio i nije znao zasto je ponisten).. za dinamo je dvojben penal, ali za split nije - posto nije penal, lopta je izbijena puno prije nego je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2012. u 23:15
    Ovo je super.Daju se skoro 4 gola po utakmici,tekme su čak i zanimljive,klubovi su počeli igratii sa svojim mladim igračima...Čini mi se da HNL postaje sve bolji i zanimljiviji.Nadam se da će tako i ostati.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.08.2012. u 02:07
    evo pogledao sam sažetak utakmice dinamo-split. pa to je tragikomedija. malo je reć upitan penal se svira dinamu dok se čisti penal ne svira splitu. čak je se i ćosić malo začudio hahahaha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2012. u 23:11
    Ne, tek sad se vidi koliko Zagrebu fali Trebotić
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2012. u 22:34
    Katastrofa! Svaki put kad pogledam sažetak za mrvicu se više iznerviram... Obrana nam je katastrofa... Pristup ispod svake razine... Ne znam, ne mogu vjerovati da je to navlas ista momčad kao prošle godine... ili se tek sad kuži koliko je momčadi značio Maleš... Hajduku sve čestitke!
    Obrisan korisnik