Rukomet

Može li Atletico uz virtuoza Balića pomrsiti račune Barceloni i preuzeti španjolski vrh?

Piše:Zvonka Keliš • petak, 07.09.2012.
Može li Atletico uz virtuoza Balića pomrsiti račune Barceloni i preuzeti španjolski vrh?

Španjolski Superkup već tradicionalno označava kako je vrijeme da rukometnim prvenstvom Španjolske zavladaju najbolji rukometaši svijeta koji će ove sezone biti ni manje ni više negoli predvođeni najboljim rukometašem svih vremena Ivanom Balićem u bojama Atletico de Madrida koji će pod trenerskom palicom Talanta Dujšebajeva pokušati sa španjolskog trona svrgnuti momčad Barcelone i učiniti novu sezonu uzbudljivijom no ikad.

Palača Vistalegre u subotnje će predvečerje ponovno biti poprište najuzbudljivijeg početka rukometne sezone u Španjolskoj. Borba španjolskih rukometnih divova, dvije najveće, najjače i najbolje momčadi lige poznatija kao Superkup ponovno će svim zaljubljenicima u rukomet pokazati što ih očekuje u novoj, ali možda i do sada najzanimljivijoj sezoni španjolskog rukometnog prvenstva koja već naveliko kuca na vrata.

Nakon što su svojim posjetom na samom otvaranju protekle sezone oborili stari te tako i postavili novi rekord po broju posjetitelja jedne rukometne utakmice u španjolskoj ligi, ove sezone palača Vistalegre, dom europskog i španjolskog viceprvaka, nanovo otvara vrata svim ljubiteljima rukometa te željno iščekuje što će i oni sami na tribinama prirediti svojim herojima na terenu, jer sasvim je sigurno kako ih momci na parketu, od Šterbika, Šarića, Entrerriosa, Rutenke, Sorhainda do Balića, Hombradosa, Lazarova, Aguinagaldea, Canellasa i ostatka neće razočarati, upravo suprotno, mogu ih samo natjerati da još više i jače upregnu svoje glasnice i dlanove te da postanu najbrojnija i najglasnija rukometna publika drugu godinu za redom.

Ukoliko podrška bude prava dobre igre, ako ništa drugo osim po samim najavama, ne bi trebalo nedostajati, a standardno rivalstvo na relaciji Barcelona-Atletico koje uvijek najviše začini Ligu Asobal na samom otvaranju moglo bi privući brojne rukometne duše koje ništa manje borbe i uzbuđenja ne očekuju ove subote ni od onih koji uvijek vole pomrsiti račune najvećima, poput Ademar Leona, Valladolida ili Aragona, kao ni od momčadi koje se uistinu lavovski bore za sredinu tablice i svake sezone iznova žele korak dalje, korak više. Uvijek je zanimljivo pitanje i kakvo će iznenađenje prirediti i novi članovi elitnog španjolskog rukometnog društva, a zanimljivo bude i uz one ekipe koje se uvijek vjerno bore za opstanak među najboljima. Nova sezona, dakle, samo što nije počela, 30 kola ponovno je pred nama, 16 klubova vjerno čeka da pokaže što zna i može, a promjene su uvijek tu kako bi samo dodatno začinile sve što nudi Liga Asobal.

Kupi,prodaj,zamijeni

Kraj stare i pogled prema novoj sezoni u većini rukometnih klubova, pa tako i onih španjolskih, označava vrijeme za kupovinu. Vrijeme je to u kojem svi žele dobro kupiti i tržiti, a da pritom ništa ne izgube. Međutim, ne ide uvijek sve po zamišljenom planu. Naime, dva španjolska rukometna diva, unatoč svom imenu, veličini i uspjesima, u novoj sezoni nisu uspjela izbjeći financijske poteškoće koje već određeno vrijeme pokoravaju svijet, a samim time i rukometne klubove, od onih najmanjih pa sve do najvećih, što je utjecalo i na njihovu kupovinu pred novu sezonu, no unatoč tome uspjeli su se pobrinuti za nekoliko pravih iznenađenja.

"Sretan sam što sam u Madridu i želim osvojiti Ligu prvaka s Atleticom. Klub je pokazao velik interes za mojim dovođenjem i ovdje mogu igrati na visokom nivou. Za mene je Dujšebajev jedan od najvećih trenera svijeta ili čak i najbolji, a njegova momčad deset godina igra na visokom nivou. Da bismo postigli velike stvari, treba nam velika podrška. Nadam se da će navijači biti tu uz momčad i pomoći nam na putu", izjavio je bivši Zagrebaš Ivano Balić na svom predstavljanju u Madridu gdje je ponovno uzeo broj 34.

Prava trakavica odvijala se od samoga početka na relaciji Barcelona-Veszprem, naime, španjolska i mađarska ekipa nikako se nisu mogle dogovoriti čije će boje u narednoj sezoni braniti Laszlo Nagy, no na koncu su Mađari bili dovoljno uporni te su uspjeli dočekati novog/starog mađarskog reprezentativca, ali i Barcine Cristiana Ugaldea te Marca Oneta. Put Njemačke, točnije Berlina, krenuo je potom Konstantin Igropulo, dok je praktički na samom kraju priče, pred začetak nove sezone slobodne ruke da pronađe novo okruženje dobio i vratar Johan Sjostrand, no sve to uzrokovano je pravom malom senzacijom koja se zbila u posljednjih nekoliko dana.

Naime, standardni vratar Barcelonina najvećeg rivala, Atletico de Madrida, Arpad Šterbik, sa svojim je sada već bivšim suigračima odbio otputovati na Super Globe u Katar čime su španjolski prvak i viceprvak započeli pregovore oko njegova prelaska u najbolju španjolsku ekipu koji su se, pak, pokazali uspješnima te je Lepi u zadnji tren promijenio svoju sredinu u kojoj su se kao pojačanja pronašli i Martin Stranovsky, Angel Montoro te Eduardo Gurbindo.

Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni u redovima europskog viceprvaka koji je u francuske klubove pustio Luca Abaloa, Alberta Entrerriosa te Didera Dinarta, u njemačke Lavove Isaiasa Guardiolu, a u mađarski Veszprem Chemu Rodrigueza. I dok se činilo kako je momčad Talanta Dujšebajeva ostala bez svojih najvrjednijih igrača za koje neće moći pronaći one prave zamjene počela je prava španjolska kupovina.

U glavni grad Španjolske stigli su redom Xavier Barachet, Angel Romero, Miguel Sanchez, Alvaro Ferrer, Josep Masachs, vratar Magnus Dahl kao zamjena za Šterbika te Zagrebova obrambena snaga Jakov Gojun. No, nije Atletico sjedio prekriženih ruku uza sva ova pojačanja, naime, želio je on dugo jedno pravo pojačanje, a nikako ga nije mogao imati, pratio ga je stalno, a nikako da pristane, no na koncu je ipak došlo vrijeme da crveno-bijele boje Atletica obuče i pravi rukometni virtuoz i mag, najbolji rukometaš svih vremena prema izboru IHF-a, Ivano Balić.

Loše poslovali nisu ni preostali sudionici Asobal lige, a posebice ne oni koji i dalje žele svoje mjesto na vrhu. Ademar Leon tako je gotovo u potpunosti izmijenio svoju momčad pa tako i samoga trenera. Naime, na klupu trećeplasirane momčadi protekle sezone stigao je Manolo Cadenas iz Granollersa koji je već na pripremnim turnirima poput onoga u Doboju gdje je njegova momčad izborila drugo mjesto, tik iza Barcelone, pokazao kako zna kako dobro posložiti ekipu za pothvate koji je očekuju. Doveo je Ademar još i Vladimira Vranješa, Faruka Vražalića, Đorđe Golubovića, Juana Castra, Raula Nantesa, Inakija Malumbresa, ali i Zagrebova vratara Mateja Ašanina na kojeg će uvelike računati u novoj sezoni.

Borba za vrh

Najbolje momčadi španjolskog prvenstva, a samim time i ekipe koje će se boriti za naslov španjolskog prvaka posljednjih se nekoliko sezona uistinu ne mijenjaju stoga će i ove godine najljući protivnici, Barcelona i Atletico de Madrid, biti glavni konkurenti za titulu najbolje španjolske momčadi.

Slika 1 od 1.

Nakon što je u sezoni iza nas napeto, ali i neizvjesno bilo zapravo do samoga kraja prvenstva, točnije, njegova posljednjeg kola, ništa manje uzbudljivo ne bi trebalo biti ni sezoni koja slijedi. Atletico je doista izgubio svoje važne i ključne karike, nosioce igre, no s novim je pojačanjima, posebice na nedavno održanom turniru u Dohi gdje je osvojio naslov svjetskog klupskog prvaka pokazao kako je trener Dujšebajev nanovo odradio odličan posao, dobro je posložio svoje redove, a iako uvijek ima vremena i mjesta za napredak, treba računati i na činjenicu kako je u Kataru ponajbolji rukometaš svijeta svoje suigrače gledao s tribina, a upravo bi njegov doprinos mogao biti taj koji bi uz nadasve zanimljivu suradnju s trenerom Dujšebajevim mogao i trebao biti ona stavka koja će presuditi u borbi za španjolski, ali i europski vrh.

Barcelona nije izgubila koliko i njen najveći rival, što se pogleda na samu ekipu tiče, a uistinu je mnogo dobila posebice dolaskom Šterbika iz Atletica, a pokazala je i na nekoliko pripremnih turnira kako formu nije izgubila te je u Doboju uistinu dala do znanja kako je i dalje jedna od najboljih rukometnih momčadi svijeta te da je se ne smije zaboraviti ni u borbi za tron Europe, a kamoli u naumu da obrani naslov španjolskog prvaka.

Međutim, borba za sam vrh nigdje ne ovisi baš samo o dvije ekipe jer uvijek se tu nađe nekoliko momčadi koje vole pomrsiti račune baš svima. Ove se sezone to, praktički kao i one prethodne očekuje od trećeg španjolskog sudionika Lige prvaka, Ademar Leona, kao i momčadi Valladolida te Aragona u svom najboljem izdanju uz pomoć mladog Alexa Dujšebajeva. Trener Cadenas te ponovljena postava Ademara zasigurno ni u novoj rukometnoj godini neće posustati u svom naumu da se popnu koju stepenicu više od tradicionalne treće pozicije, no koliko će zapravo biti uspješni treba tek vidjeti. Dobro su najavili sezonu, odigrali nekoliko odličnih susreta, no ono što slijedi u subotnje poslije podne te u narednih 30 kola ono jest što zapravo vrijedi i što se piše, a to isto vrijedi i za Valladolid i sve ekipe koje će, ako ništa drugo rasterećeno ući u oglede s onim najboljima te im pokušati prirediti pokoje iznenađenje ili dva.

Uvijek zanimljivo i borbeno u sredini, svi bježe od dna

Sredina tablice onaj je dio priče španjolskog rukometnog prvenstva koji uvijek donosi svježinu i u kojem nikada ne nedostaje odlične igre i velike borbe. Iako se u ovom društvu nalaze momčadi koje ne konkuriraju za sam vrh tablice to su i dalje ekipe koje vrlo lako mogu namučiti baš svakog protivnika.

Iako Aragon naginje prema onom pravom vrhu može se reći kako ipak drži onaj mini vrh sredine tablice koji vodi prema gornjem domu. No, tik do njega uvijek se baš zgusnuto smjeste ekipe Naturhouse La Rioje, Granollersa, Huesce, Anaitasune, Academije Octavio ili, pak, Guadalajare koje se najviše od svega žele izboriti za stepenicu što dalje od dna tablice stoga je sasvim sigurno kako će i u narednoj sezoni dobro gristi kako bi bile što bliže vrhu sredine nego samom dnu ljestvice gdje bi se ponovno mogao naći Alser Puerto Sagunto koji, iako je ispao u sezoni iza nas, zbog određenih je financijskih poteškoća drugih klubova dobio priliku za povratak u društvo onih najboljih.

Financije iz Asobala otjerale San Antonio, stigle nove momčadi

Financijske poteškoće uistinu su pokolebale brojne klubove diljem Europe pa se tako ugasio jedan moćan klub s odličnim rezultatima poput Kobenhavna, a nakon velikog truda i 11. pozicije u protekloj sezoni u novoj u sklopu Asobala više neće biti bivše ekipe Ivana Balića, San Antonija, koji nije mogao pronaći sponzora koji bi mu pokrio troškove sudjelovanja u najboljem španjolskom rukometnom natjecanju. Ista sudbina zadesila je i momčad Torrevieje koja je nakon devete pozicije u sezoni iza nas zbog loših financija ne samo napustila Ligu Asobal već se odrekla i sudjelovanja u Prvoj muškoj španjolskoj ligi, Primeri Division, u koju se u novoj sezoni ipak preselio San Antonio, španjolski prvak 2002. i 2005. te europski prvak 2001. godine.

Zbog istih razloga momčad Valladolida morala se odreći sudjelovanja u novom europskom natjecanju, Europskom kupu, te se za njeno mjesto u Europi sada bori ekipa Naturhouse La Rioje.

Tako su na koncu umjesto dvije, tri momčadi pravi novitet u sezoni Lige Asobal koja slijedi. Izravno se, odličnim rezultatom i prvim mjestom u Prvoj ligi, u društvo najboljih španjolskih rukometnih ekipa plasirala momčad Palme del Rio predvođena trenerom Cesarom Montesom, a koja u svom toliko željenom nastupu u Asobalu želi polučiti uistinu što bolji rezultat koji zasigurno ne znači borbu za opstanak ili još gore, povratak u Primeru Division.

Doigravanje za posljednje mjesto koje vodi u Asobal ligu je, pak, u svom finalu imalo pravu malu borbu u kojoj je najbolja bila ekipa Cangasa koja će se tako nakon dvije godine izbivanja ponovno vratiti u sam vrh, a iako je od Cangasa poražena u finalu play-offa ekipa Villa de Arande zbog odustajanja San Antonija na koncu je ipak pronašla svoje mjesto među 16 najboljih španjolskih rukometnih momčadi stoga vrijedi pričekati i vidjeti što su nove tri ekipe priredile za svoje nove protivnike te mogu li im konkurirati kako spada ili će ipak morati zauzeti svoju poziciju u borbi za opstanak.

Asobal obogatili Balić, Gojun i Ašanin

Najveće hrvatsko pojačanje u Španjolsku je stiglo u liku Ivana Balića koji se tako nakon epizode u redovima hrvatskog prvaka CO Zagreba vratio u Španjolsku gdje od ove sezone više nema njegova bivšeg kluba, San Antonija. Najbolji igrač svijeta 2003. i 2006. godine čekao je kraj Olimpijskih igara u Londonu na kojima je s Hrvatskom toliko željeno zlato morao zamijeniti broncom te se potom odlučio za ono na što prije nije htio pristati, odlučio je obući boje bivšeg Ciudad Reala, ekipe Mirze Džombe i Pere Metličića, od protekle sezone poznatijeg pod nazivom Atletico de Madrid.

Stigao je 33-godišnji srednji vanjski rukometaš u redove europskog i španjolskog viceprvaka, pod trenersku palicu ponajboljeg trenera današnjice i još jednog virtuoza, Dujšebajeva, s kojim bi Balić mogao stvoriti čuda te se popeti na rukometni tron Europe, ali i Španjolske. Momčad za najbolje uspjehe i najveće podvige Balić uza sebe ima, a ukoliko u nju ugradi svoje majstorije vrlo lako bi s njome mogao stati na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja na Final Fouru Lige prvaka u Kölnu sljedeće godine.

Na svom putu Balić neće biti sam, naime, već krajem protekle sezone obranu ekipe iz Madrida pojačao je još jedan Zagrebaš, Jakov Gojun, koji bi svoju snagu i čvrstoću u narednoj sezoni trebao upotrijebiti kako bi zaustavio napade protivnika, blokirao suparničke udarce te po potrebi pokazao što zna i na svojoj napadačkoj poziciji. Trebao bi Gojun zamijeniti vrhunskog Francuza Dinarta što mu neće biti nimalo lak posao, no vrijedi vidjeti što će i kako će Gojun u sezoni koja kreće.

Desetkovano je hrvatsko društvo bilo proteklih godina u Asobalu, a tako će biti i u njegovoj novoj sezoni, naime, nakon što je iz Guadalajare u mađarski Pick Szeged otišao Alen Blažević, a Tin Tokić Valladolida zamijenio Pays d'Aixom, novu sredinu potražio je i odličan hrvatski reprezentativni vratar, osvajač tri olimpijske medalje s Hrvatskom, Venio Losert koji se nakon Ademar Leona smjestio u Danskom Koldingu koji se sada spojio s Kobenhavnom te najavio nove vrhunske rukometne pohode.

Mjesto vratara u redovima prošlogodišnjeg četvrtfinaliste Lige prvaka tako se upraznilo, a popunio ga je još jedan Zagrebaš, Matej Ašanin koji je proteklu sezonu proveo na posudbi u varaždinskom Varteks di Capriju, a svoj je talent i dobre obrane pokazao već na turniru u Doboju gdje je zajedno sa svojom momčadi odličnu formu potvrdio osvojenim drugim mjestom.

Tradicionalni španjolski Superkup nakon odličnog uspjeha protekle sezone u madridskom Vistalegreu te važne i velike pobjede domaćina, Atletico de Madrida, i u novoj će sezoni označiti početak Lige Asobal, jedne od najboljih rukometnih liga svijeta. I dok će Ademar Leon pokušati zapapriti onim najboljima, a ostatak španjolskog društva polako, ali sigurno graditi svoj put stepenicu po stepenicu više kako bi bili što bliže velikoj dvojici na vrhu, ono što će sigurno ponovno krasiti svih trideset kola Asobala jesu odlične igre rukometaša Barcelone predvođene prijelaznikom Šterbikom, kao i vrhunske majstorije Balića, Aguinagaldea i društva koji će uz Dujšebajeva nakon svjetskog vrha pokušati zauzeti i onaj španjolski, ali i europski.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 13:33
    Angel Romero, Miguel Sanchez, Alvaro Ferrer, Josep Masachs ova cetvorica kaj ih je doveo dusebajev su za vecinu nas anonimusi....vidjet cemo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2012. u 19:54
    Prosle sezone Barcelona i Atletiko su se sastali cetri puta,od toga Atletiko je slavio tri puta dva puta po 6 razlike i jednom sa jednim golom u razlike.Barcelona je slavila jednom u Madridu sa dva pogodka razlike,taj jenad gol razike je i odlucio prava Asobala mada je Atletiko u drugoj utaknici u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis07.09.2012. u 19:26
    moj odgovor: je li papa katolik? :D dobar članak!
    cameosis
  • Obrisan korisnik07.09.2012. u 12:45
    Španjolski nogomet kao i rukomet. Dva glavna, ostali su tu da pomrse račune vrhu, svake godine padaju velikani npr. (Villareal i Portland San Antonio).
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2012. u 12:43
    dobar clanak, aktivno pratim rukomet 10-ak godina, iako je njemacka liga po kvaliteti bolja najvise volim spanjolsku ligu, 2 kluba odskacu kvalitetom od ostalih tako da nema sanse da se netko treci ukljuci u borbu za naslov (kao i u vecini rukometnih liga), razlog sto volim spanjolsku ligu je dobra... [više na forumu]
    Obrisan korisnik