Nogomet

Jelavić otključao bravu Makedonije, Modrić i Mandžukić pomogli

S Maksimira:Tomislav Pacak • petak, 07.09.2012.
Jelavić otključao bravu Makedonije, Modrić i Mandžukić pomogli
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska nije pružila posebno dojmljivu partiju protiv Makedonije – na što smo već i navikli – ali je upisala izuzetno važnu pobjedu na startu kvalifikacija za SP 2014. godine. Nikica Jelavić bio je pravi potez Igora Štimca, a pozitivne ocjene idu i kreatorima tog pogotka, Luki Modriću i Mariju Mandžukića, koji su u toj jednoj akciji pokazali zašto su prve "violine" današnje Hrvatske..

Stipe Pletikosa: Imao je tek dvije situacije koje će pamtiti – jednom je sudjelovao u dvojbenoj situaciji kada je Pandev pao nakon što je došao do lopte prije hrvatske jedinice, iako je upitno uz koliko kontakta, a drugi puta je pogledom pratio udarac istog igrača koji je odsjeo na gredi.

Darijo Srna: Krenuo je vrlo ofenzivno, bio je hrvatski Dani Alves u otvaranju utakmice, ali kada su se Makedonci tomu prilagodili, ugasio se i njegov doprinos igri Hrvatske. Šteta je što je Eduardo rano propustio realizirati njegov sjajan ubačaj na startu utakmice, Hrvatskoj bi bilo puno lakše.

Vedran Ćorluka: Namučili su se hrvatski stoperi s Pandevom više nego što su priželjkivali, ali sveukupno su ipak limitirali Makedonce na malen broj opasnih situacija pred Pletikosom. Nije bilo sjajno, ali u odnosu na nastup obrane protiv Švicarske, bio je to značajan napredak.

Josip Šimunić: Nije bio u svom najboljem izdanju, ali je obrani dao puno više sigurnosti, stabilnosti i snage nego Maloča u prethodnoj utakmici. Dobar u zraku, s malo više problema na zemlji s okretnim Makedoncima. U Bruxellesu ga čeka pakao...

Ivan Strinić: Krenuo je kao defenzivniji bek dok je Srna letio naprijed, i to je izgledalo bolje nego kada je Strinić i sam išao naprijed gdje mu večeras nije puno toga polazilo za nogom. Nekoliko upućenih centaršuteva nije bilo dovoljno oštro i brzo, bili su lagan plijen za Bogatinova. U obrani korektan, što mu je glavna zadaća, ali protiv ovakvog suparnika Hrvatskoj treba i malo više ofenzive.

Ognjen Vukojević: Nije odradio svoju rolu onako kvalitetno kao, primjerice, protiv Italije na Euru, Makedonci su dosta prolazili kroz sredinu i dolazili iz drugog plana, a to je Vukojevićeva osnovna zadaća. No, to je čini se i glavni problem Štimčeve reprezentacije, a Makedonci su ipak bili puno neopasniji od Švicarske, za što zasluge u jednoj mjeri sigurno ima Dynamov veznjak.

Ivan Rakitić: Prva taktička žrtva slabe igre Hrvatske u prvom dijelu. Opravdano, osim nekoliko dobrih dijagonala što mu je i inače vrlo jako oružje, Rakitić je odradio poluvrijeme s previše pogrešaka, nije uspio povezati redove na način kako je to izbornik priželjkivao kada mu je dao ulogu u sredini terena.

Eduardo da Silva: Nije ponovio splitsko izdanje protiv Švicarske, prvenstveno jer se nije našao u pravoj prigodi. Koliko god Štimac nakon te utakmice hvalio Dudua, istina je da on nije u velikoj igračkoj formi duže vremena, iako još uvijek ima klasu i golgeterski instinkt za postizanje pogodaka.

Luka Modrić: U narednom periodu će za reprezentaciju igrati pod dodatnim pritiskom da kao igrač Reala treba izvoditi čuda, a to, dakako, nije lagano. Protiv Makedonije je učinio ono što se od takvog igrača očekuje, otključao je protivnika proigravanjem za Mandžukića nakon čega je pao hrvatski pogodak za 1:0, a više je pokazao u nastavku kada je povučen više u sredinu gdje je bio više u kontaktu s loptom. Trkački je nadmašio očekivanja, u završnici je bio igrač koji je držao hrvatsku sredinu u oba smjera.

Ivan Perišić: Imao je prigoda učiniti puno više nego što je učinio, imao je situacije u kojima je trebao bolje reagirati – bilo kada se radi o udarcima, centaršutevima ili 1 na 1 ogledima. Pokretljivost mu je vrlina, ali na konkretnosti će morati još poraditi.

Mario Mandžukić: Spretno je dodao Jelaviću za pobjednički pogodak, popravivši time ne posebno dojmljivu partiju. Mandžukić je danas među ključnim igračima Hrvatske, pa se od njega očekuje i veći doprinos.

Niko Kranjčar (od 46. minute): Prvih pola sata nastavka ni Kranjčar nije uspio poboljšati igru Hrvatske, iako se trudio to učiniti i iako je u nekoliko situacija povezao nekoliko dodavanja sa suigračima. Nekoliko solidnih pasova premali je učinak da bi Kranjčar vratio mjesto u prvih 11, nije dolazio u šanse za udarac niti je tražio dribling ili opasnije lopte u prostor.

Nikica Jelavić (od 62. minute): Postigao pogodak što je u ovakvoj utakmici bilo ključno te je tako opravdao ulogu "jokera" s klupe, ali i podsjetio izbornika da je trenutno potentniji igrač od Eduarda.

Domagoj Vida (od 81. minute): Ušao kao Štimčev osigurač za završnicu i svoj posao odradio korektno, bez upečatljivih grešaka.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 13:56
    Ne vidim ovdje analizu stručnog stožera. Naime, Štimac, Bokšić, Jurčić, i sva sila nekih čudnih analitičara u reprezentaciji nisu vidjeli da je lijevi bočni Makedonije vjerojatno najgori igrač u cijeloj našoj grupi.. Tehnički i taktički neobučen, zalutao u nogomet, a repka 95 % forsira suprotnu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • greenhorn08.09.2012. u 13:38
    stvarno mi nikako nije jasno sta nam je trebalo eksperimentiranje sa simunicem i malocom... na euru su se iskristalizirali corluka i schifo kao tandem sa puno potencijala, naravno ne savrseni, ali kroz vrijeme bi se sigurno bolje upoznali, nakon dugo vremena imali bi klvaitetan stoperski par koji... [više na forumu]
    greenhorn
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 11:46
    Ma bwavo Pacak, Joe je bia sigurniji i bolji od netom oporavljenog Maloče, igrača kojeg ni Hajdukovci ne bi zvali u reprezentaciju, koji neće skoro bit zvan u utakmicu, a koji na tjedan utakmice nije spojia valjda dva treninga prije tih 90 minuta. Izvrsna i nadasve potrebna usporedba.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 09:34
    Dudu je igrao povuceno i sa strane, sto je odlicno primjetio i Goran Vlaovic... da je igrao u sredini napada 100% bi zabio... kasnije ga je Jela zamijenio i odigrao u sredini napada i naravno zabio....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 08:40
    Njegove sjajne golgeterske učinkovitosti u Engleskoj daju i ovdje rezultata.Neka tako ostane i dalje.
    Obrisan korisnik