Nogomet

Štimac: "U prvih 11 ući će se teško, a ispasti lako"

Iz Maksimira:Tomislav Pacak • petak, 07.09.2012.
Štimac: "U prvih 11 ući će se teško, a ispasti lako"
Foto: Davor Sajko

Zahvaljujući pogotku Nikice Jelavića, Igor Štimac upisao je prvu pobjedu na klupi Hrvatske i tako pobjednički startao na putu prema Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Štimac nije bježao od problema u igri Hrvatske, posebno onih koji su se pojavili po drugi puta, no ponovio je više puta kako su na početku kvalifikacija najvažnija bila tri boda…

Ovoga puta nije izbjegao TV kamere, odradio je dugačko druženje s Milom Horvat, da bi se onda ukazao pred sedmom silom naizgled držao suzdržanim, odgovarajući jednom rečenicom dok se nije raspričao:

"Ostvaren, ispunjen prvi cilj. Bili smo svjesni poteškoća koje smo imali uoči ovog susreta kojeg nije bilo lako pripremati. S Modrićevom situacijom, ne dovoljno oporavljenim Ćorlukom, s Eduardom koji ne igra 90 minuta, bilo je teško, a najteže su utakmice koje morate dobiti. Makedonci nisu bezazleni, to smo vidjeli večeras. Strašno sam ponosan na momčad jer su ostali strpljivi, a to smo ponavljali ovih pet dana. Vjerovali smo da ćemo doći do prostora koji će osigurati mirnu realizaciju. Čestitke igračima, neki su bili kolosalni večeras, neki ispod svoje razine, ali zato smo tu kako bi pravovremeno reagirali."

Znači li ovakva ocjena susreta da će Hrvatska u Bruxellesu igrati u nešto drugačijem sastavu? Stigla je ozbiljna kritika igre Ivana Rakitića:

"Moramo vidjeti koliko su ozbiljne rane koje smo dobili. Prerano je govoriti o nekim promjenama, iako sam zadovoljan reakcijom igrača s klupe. Jako sam puno očekivao od Rakitića koji nije odigrao na toj razini, i morat će se puno potruditi da se vrati u prvih 11 odakle je danas ispao. U prvih 11 će biti teško ući, ali lako ispasti."

Makedonija, tvrdi Štimac, ničime nije iznenadila Hrvatsku:

"Makedonija je igrala ono što smo znali da može igrati. Imali su svoje prigode, dolazili su u prigode otkuda mogu šutirati. Mi smo se dosta koncentrirali na Pandeva, Vukojević ga je dosta striktno pazio, iako smo jedno vrijeme plesali na ivici rizika, ali nikada je nismo prešli, i to je snaga Hrvatske."

Koliko je teško u prilično negativnoj atmosferi pripremati momčad za ovako važne utakmice?

"Sve što se događa oko nas je otežavajuća okolnost, bez obzira koliko iskustva imaju. Oni najviše od svih žele pobjede, više od medija ili tribina. Kada izostane podrška s tribina, utoliko je teže. Ambijent je prilično negativan, i nije lako ostati hladan kada igrate s ozbiljnim protivnikom. Mi smo došli do značajne pobjede, siguran sam da će biti ekipa koje će slomiti nos na Makedoniji ako će ovako igrati."

Štimac je iskoristio ovu prigodu da ponovi kako su njegove inicijalne velike najave o promjenama u igri Hrvatske pogrešno protumačene:

"Volio bih da zaboravite neke stvari o kojima ste se raspisali. Nećemo ići u radikalne izmjene, radit ćemo sitne korekcije kako bi ostvarili prvi cilj. Radikalnije pripreme će doći kada ćemo imati više vremena, dakle pred SP ako se plasiramo. "

Bi li izbornik danas pristao na bod u Belgiji? Štimac je bio prilično jasan: "Ne, nisam takvog temperamenta. Za osvojiti bod u Belgiji morate igrati na sva tri, ali smo uvijek nakon utakmice pametniji."

Štimac je bio prilično zadovoljniji drugim dijelom, iako Hrvatska tada nije stvorila puno šansi – barem je bolje kontrolirala Makedonce:

"Dobro ste vidjeli što je naša težnja u prvom dijelu. Htjeli smo dobiti Eduarda i Perišića u međuliniji, što nam je polazilo za rukom samo u prvih 10 minuta. Prvi ozbiljniji napad Makedonije stvorio je jednu konfuziju, i bili smo blizu onoga što smo vidjeli protiv Švicarske, da nam se razdvoji prostor između linija, a tamo je onda teško kontrolirati suparnika, posebno Pandeva. Imali smo i sreće kod udarca koji je završio u gredi, ali kasnije smo kroz reakcije s klupe uspjeli odlično iskontrolirati drugih 45 minuta."

Izbornik je bio oduševljen nastupom Luke Modrića:

"Modriću mogu dati desetku za ovo što je odigrao. Odradio je 90 minuta u situaciji gdje to sigurno ni Mourinho nije očekivao. Prvo smo ga gurnuli ispred sredine, želeći ga malo sačuvati, no indolentnost Rakitića večeras natjerala nas je da vratimo Modrića u sredinu da dobijemo pravu vezu. Tako smo rano morali napraviti zamjenu, nismo mogli sačuvati Ćorluku koji ima kronične probleme s tetivama i koji je upitan za Belgiju."

Štimac je naglasio da će trebati vremena da se poboljša atmosfere oko hrvatske reprezentacije, boljih nastupa momčadi, ali i više rada HNS-a:

"Trebat će i razumijevanja našeg vodstva kada su u pitanju pozivnice za navijače. Mogu samo plakati nad time što večeras nismo imali podršku kakvu Hrvatska treba, ali nadam se da će i to doći ubrzo. Zahvaljujem svima koji su večeras došli i navijali za Hrvatsku."

Je li već sada utakmica u Bruxellesu ključna? "Nije. Igramo 10 utakmica, svaka je važna ili ako hoćete krucijalna. Mi ćemo za Belgiju biti spremni."

SP 2014. kval. skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica
15.10.2013.
Škotska2:0Hrvatska
Belgija1:1Wales
Srbija5:1Sjeverna Makedonija
11.10.2013.
Hrvatska1:2Belgija
Wales1:0Sjeverna Makedonija
10.09.2013.
Sjeverna Makedonija1:2Škotska
Wales0:3Srbija
06.09.2013.
Škotska0:2Belgija
Srbija1:1Hrvatska
Sjeverna Makedonija2:1Wales
07.06.2013.
Belgija2:1Srbija
Hrvatska0:1Škotska
26.03.2013.
Wales1:2Hrvatska
Belgija1:0Sjeverna Makedonija
Srbija2:0Škotska
1Belgija 1018:4+1426
2Hrvatska 1012:9+317
3Srbija 1018:11+714
4Škotska 108:12-411
5Wales 109:20-1110
6Sjeverna Makedonija 107:16-97

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 21:13
    Kako bi volio da Hrvatska ekspolodira i dobije Belgiju u sred Brukselesa 3-0 i da svima vama zacepi gubicu. Pa sta vi mislite da mi imamo Messija, sta je odma za sve je trener kriv. Hajde ne serite i na Bilica ste IZ DANA U DAN SRALI, SMJENJIVALI GA, TJERALI, PSOVALI I KAD JE SKORO na EP proso... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 13:48
    Zakaj ti pišeš ovo na svakom članku? daj pusti nas više sa svojim frustracijama...
    Obrisan korisnik
  • The Phantom08.09.2012. u 12:28
    Ovo je da ispadne nisan ja kriv,igrači su loše igrali
    The Phantom
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 12:22
    ovaj štimac je debil na kvadrat...ne znam za vas,ali ja sam skeptičan...kad je bio Bilić,barem smo imali sustav igre,a ono mi je ličilo na nogomet dvije ekipe koje su upravo sišle s brda igrat vrhunski nogomet. Bit će zajebano :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2012. u 10:31
    veli on ako se plasiramo na sp.nema ako,moramo se plasirati na sp.
    Obrisan korisnik