Nogomet

Repovi utakmice Šibenik – Gorica: različite verzije istog događaja

Piše:Ivana Jurica • utorak, 02.10.2012.
Repovi utakmice Šibenik – Gorica: različite verzije istog događaja
Foto: Martina Japundžić

Utakmica Šibenika i Gorice na Šubićevcu u kojoj su domaćini pobijedili s 2:1 izazvala je buru negodovanja momčadi iz Velike Gorice, koja preko klupskih stranica poručuje kako su "sramotne odluke Franolića usmjerile utakmicu". Pojavila se i snimka koja demantira njihovu kad je u pitanju prvi šibenski gol, dok se o jedanaestercu može razgovarati. Ono što Gorica nigdje ne spominje je ponašanje njihovih igrača i izazivanje publike nakon postignutog gola, a pogotovo ponašanje i lupanje po svlačionici nakon utakmice.

Preko svojih službenih klupskih stranica Hrvatski nogometni klub Gorica ponudio je svoju verziju događanja na Šubićevcu. Ali nije baš sve onako kako se čini na prvi pogled, pogotovo kad se pregleda jedna od dvije kratke snimke objavljene na stranici. Snimka koja je danas objavljena, također s nedjeljne utakmice, pokazuje istinu kod izjednačujućeg gola domaće momčadi i u potpunosti je suprotna od onog što tvrde na stranici kluba iz Velike Gorice.

Situacija prva – gol Šibenika za izjednačenje

Oduzet bod

Ovog utorka Šibenik je ostao i uskraćen za jedan bod na tablici. Naime, još u prvom kolu, 18. kolovoza, na gostovanju kod Radnika u Sesvetama, za Šibenčane je zaigrao član kadetske momčadi Duje Ćaleta-Car. Problem je u tome što u tom trenutku mladi stoper nije imao napunjenih 16 godina (navršio ih je 17. rujna), samim time ni pravo nastupa. Nakon što su se morali očitovati i Šibenčani i delegat te utakmice, donijeta je odluka o kazni na koju se klub sa Šubićevca žalio, ali žalba im je odbijena. Ostali su uskraćeni za jedan bod, a odluka je objavljena baš na današnji dan.

Do komentara direktora kluba Marka Karađole nismo uspjeli doći, na telefonske pozive nije odgovarao.

Krenimo od tog prvog gola Šibenika. Na službenoj stranici Gorice stoji: "I dok je više od polovice igrača Gorice bilo kod kabine za rezervne igrače, a Abramović na polovici Šibenika, Franolić protivno propozicijama daje znak da se igra može nastaviti, a u akciji Šibenika dok je cijela vezna linija Gorice trčala od aut linije na svoje pozicije što se jasno vidi i na snimci domaćin postiže pogodak za izjednačenje."

Kvaka je u tome što je ta snimka tek djelomična, sa samo nekoliko kadrova koji ne otkrivaju realno stanje događanja na travnjaku. Od trenutka kad je Milanović postigao gol prošlo je punih 15 sekundi prije nego što su Šibenčani loptu donijeli do centra, a od trenutka kad su je postavili na centar i utakmica se nastavila prošlo je čitavih novih 20 sekundi. U tom je razdoblju sudac pozivao igrače Gorice da se vrate na teren. I kad su Narančasti krenuli s centra, lopta je došla do desne strane, već na prvi centaršut Fuština praktički svi gostujući igrači bili su u svom kaznenom prostoru, kao i u drugom pokušaju kad je centaršut Španje Slavica pretvorio u gol.

Svi igrači Gorice, osim Abramovića, nalazili su se u svom kaznenom prostoru, pa ne stoji njihova tvrdnja da su im igrači trčali od aut linije na svoje pozicije. Kažu da slika vrijedi 1000 riječi, pa uostalom pogledajte sami. Donosimo vam video od kornera iz kojeg je Gorica povela, pa sve do prvog šibenskog gola.

Situacija druga – dosuđeni jedanaesterac za Šibenik

Poludjeli su u Gorici na dosuđeni jedanaesterac na samom kraju utakmice. Ono što je tvrdio odmah nakon utakmice, Šibenikov branič Blaić tvrdi i danas: "Kontakta je bilo, udario me po lijevoj nozi, pao sam malo nespretno, ali, poslije udarca nisam uspio održati ravnotežu i pao sam".

Novi zahtjev za odgodom suspenzije

Šibenčani su u ponedjeljak poslali i zahtjev Disciplinskoj komisiji Hrvatskog nogometnog saveza za još jednom odgodom suspenzije i Šibeniku i Hajduku, na dodatnih mjesec dana. Oba su kluba od 1. listopada ponovno pod suspenzijom. U srijedu bi se trebalo znati kakva je odluka disciplinaca.

Da je mladi domaći branič pao odmah nakon kontakta vjerojatno se ovoliko prašine ne bi podiglo, ovako, njegov pad mnogi karakteriziraju kao glumu, ali kao da ne žele uzeti u obzir da je prije toga bilo kontakta između igrača Šibenika i Gorice. Uostalom, igrač koji je udario Blaića, za razliku od njegovih suigrača, se ne buni. Valjda i to nešto govori.

Kontakt je nedvojben, isto tako stoji i da je Šibenikov igrač nespretno i kasno pao nakon toga. Je li kontakt bio dovoljan za jedanaesterac ili ne, procjena je suca. A Franolić je bio blizu i odmah pokazao na bijelu točku. Je li pogriješio ili ne? Vjerojatno nikada neće postojati jedinstven odgovor, za jedne će uvijek biti riječ o glumi, a za druge o zadobivenom udarcu prije pada. U svakom slučaju, definitivno dvojbena situacija.

Situacija treća – proslava gola Gorice

Nakon što je Damir Milanović zabio gol za vodstvo krenulo je veliko slavlje Gorice. I ništa tu ne bi bilo sporno da nije načina kako su ga slavili, provocirajući i iritirajući domaće navijače u čemu su prednjačila trojica igrača (što se vrlo dobro vidi i na gore postavljenoj snimci).

Mnoge su momčadi gostovale na Šubićevcu, ali ne sjećamo se da je itko na ovaj način doslovno provocirao domaće navijače. Takvo ponašanje izazvalo je bijes na tribinama koje su od tada postale u punom smislu riječi 12. igrač Šibenika i praktički su ga nosile do pobjede.

Situacija četvrta – ponašanje dijela igrača Gorice nakon utakmice

Čim je sudac u 89. minuti pokazao na bijelu točku, dio gostujućih igrača pritrčao je sucu i počeo s prigovorima na tu odluku. Uobičajena scena rekli bismo, ali nastavilo se i nakon utakmice: gosti su s prigovorima nastavili, na adresu drugog pomoćnog suca kojeg su verbalno napali pogrdnim riječima i na ulazu u svlačionicu.

Nije im to bilo dovoljno već su ljutnju nastavili iskaljivati i u svlačionici. Lupali su po vratima i drugom inventaru u svlačionici, aparatu za vodu, pa kad ih je povjerenik za sigurnost (inače službena osoba na utakmici) na kulturan način došao zamoliti da prestanu s lupanjem, skočila su dvojica igrača, a dio ostalih suigrača spriječio ih je da krenu u daljnji obračun, ali verbalne prijetnje "Doći ćete vi kod nas, vidjet ćete što vas čeka, dat ćemo mi vama", nitko nije mogao zaustaviti.

Zaključak

I nakon ovog teksta mišljenja će o utakmici i pojedinim detaljima ostati podijeljena. Tko je u pravu, a tko u krivu procijenite sami!

Supersport Prva NL

1Zrinski 3050:15+3575
2Šibenik 3063:17+4673
3Vukovar '91 3049:32+1755
4Sesvete 3033:36-339
5Jarun 3033:44-1137
6Cibalia 3034:49-1536
7Dubrava 3133:43-1035
8Dugopolje 3035:43-833
9Croatia Zmijavci 3036:44-832
10Orijent 3032:46-1430
11BSK Bijelo Brdo 3127:43-1628
12Solin 3031:44-1323

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.10.2012. u 08:11
    Puno tog nije točno, a to što je samo jedan bija preko je dovoljno da se ne krene i da se to naziva materijalna povreda pravila. Jel to dovoljno za žalbu? Da! Da li se Gorica žalila ili najavila žalbu? Ne! Po meni trebala je biti samo malo realnija, a u svim svojim tekstovima Gorica nije ni dirnula... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.10.2012. u 00:14
    Slažem se Troja s tobom! Ova navodna novinarčica očigledno je.zaboravila polazište objektivnosti tj.neutralnosti, pljuje Goricu a uzdiže svoje šibenčančiće kao da piše za šibenik journal. Žao mi je što kvari odličan prosjek drugih novinara ovog portala. Možda i piše pod dirigentnom palicom neke... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.10.2012. u 23:59
    Šta nije točno u članku? Šta je sudac falija ako nije dopustija gostima da slave svoj gol toliko dugo i još na svojoj klupi uz ispijanje vode, ko in je to dopustija? Uostalon svi bijeli su bili u svojoj polovici kad ih je sudac pozva, to nije vidija samo onaj ko nije bija na utakmici! Puj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.10.2012. u 23:35
    Ili ja nisam normalan ili ovo nije i više nego korektan tekst. A ljudima prekipilo pa moraju reagirati a plavuše se like ka muve na govna. http://www.hnk-gorica.hr/sadrzaj/blicinfo/gorica-u-vinkovce-reakcije-na-sibenik-34-2060.html
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.10.2012. u 23:14
    E moja Ivana, hoćeš možda reć da boravak Abramovića preko nije povreda pravila. Ne odobravam razbijanje i način proslave, ali sudac nije smija nastaviti dok se Abramović ne preseli na svoju polovicu, ili mu dati opomenu. Na snimci se jasno vide igrači broj 8, 10, 14 i 28 kako trče s klupe na drugu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik