Košarka

Tomić se aklimatizirao u Barceloni, Planinić, Popović i Simon odlični u Euroligi

Pripremio:Ivor Krapac • ponedjeljak, 15.10.2012.
Tomić se aklimatizirao u Barceloni, Planinić, Popović i Simon odlični u Euroligi
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

S početkom Eurolige, hrvatski košarkaši koji igraju u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju su proteklog tjedna imali nešto više posla, a sa svim obvezama najbolje se nosio Ante Tomić, koji je bio dobar u tri Barcelonine utakmice. Raspoloženih je bilo i drugdje, što u euroligaškim nastupima, u kojima su se osobito istaknuli Zoran Planinić, Marko Popović i Kruno Simon, što u domaćim ili regionalnim ligama...

Igrač tjedna

Ante Tomić (Barcelona): Naporan tjedan je iza Ante Tomića koji se može sa zadovoljstvom osvrnuti i reći kako je bio itekako uspješan. Barcelona je u manje od tjedan dana odigrala čak tri susreta i u sva tri je upisala pobjedu i to uz vrlo dobru igru hrvatskog reprezentativca. Sve je počelo u utorak navečer kada je Barcelona odigrala prijateljsku utakmicu s Dallas Mavericksima i upisala pobjedu 99:85. Naš centar je odradio 31 minutu i ubacio 12 poena (4/9 za dva, 4/4 slobodna) uz deset skokova, dvije asistencije i dvije blokade. Tri dana kasnije čekao je Brose Baskets u Euroligi i Tomić je ponovno bio vrlo dobar. Barcelona je rutinski stigla do pobjede, a Dubrovčanin je za 25 minuta ubilježio 12 poena (5/10 za dva, 2/2 slobodna) uz devet skokova i četiri asistencije. Konstantne brojke i konstantnu igru prikazao je i u nedjelju u pobjedi Barcelone u španjolskom prvenstvu protiv Murcije kada je za 28 minuta ubacio 14 poena (7/11 za dva, 0/1 slobodna) uz šest skokova i četiri asistencije.

Ugodno iznenađenje

Mario Delaš (Žalgiris): Iza Delaša je tjedan na koji se neće moći požaliti. Osim što je Žalgiris upisao dvije pobjede, euroligaških 90:62 protiv Cedevite i 80:76 u ogledu s Triumphom u VTB ligi, tada u produžetku, u obje utakmice imao je finu minutažu. Protiv Cedevite je 13 minuta iskoristio za pet poena, tri skoka i po dvije osvojene i izgubljene lopte. Te večeri bio je zaslužan za jednu među najljepšim akcijama utakmice, sa zakucavanjem za Žalgirisovo povećanje na 74:51 u trećoj četvrtini. U nedjelju protiv Triumpha igrao je još više. Za 18 minuta je osobito raspoložen bio skakački, s 10 uhvaćenih lopti, čemu je pridodao četiri poena, uz 1/2 iz igre i 2/4 iz slobodnih bacanja.

Mario Hezonja (Barcelona): Mariju Hezonji neće trebati previše vremena da se prekomandira iz Barcelonine B u prvu momčad, barem sudeći prema startu u drugoj momčadi. Talentirani hrvatski košarkaš je nakratko bio u kadru prve Barcelonine momčadi kada je igran dvoboj protiv Dallasa, Xavi Pascual mu je tu dao šest minuta, a Hezonja je promašio jedan šut za dva i napravio osobnu pogrešku. Za vikend ga je očekivao prvenstveni dvoboj u B momčadi protiv Alicantea kojeg je Barcelona dobila rezultatom 88:78. Hezonja je odigrao odličnu utakmicu, bio je uvjerljivo najraspoloženiji napadač na terenu te je za 24 minute ubacio 26 poena (8/12 za dva, 2/6 za tri, 4/4 slobodna) uz dva skoka, dvije ukradene i četiri izgubljene lopte, a učinak bi bio zasigurno još bolji da nije imao problema s osobnim pogreškama što je dovelo do smanjene minutaže.

Visoka forma

Krunoslav Simon (Unicaja): Na kraju još jednog tjedna Kruno Simon ima razloga za zadovoljstvo. Euroligaška premijera u dresu Unicaje je bila za njega dobra, uz razigranog Callowaya bio je prvo ime Unicaje i čovjek s najvećom minutažom na parketu. Jasmin Repeša mu je dao 31 minutu, a Simon ih je iskoristio za ubacivanje 19 poena (1/4 za dva, 3/7 za tri, 8/10 slobodna) i hvatanje četiri skoka. Najveću minutažu u svojoj momčadi Simon je imao i u trećem kolu Lige Endese u kojem je Unicaja nadigrala Valladolid. Tu je Simon čisto korektno odradio posao, ubacio je deset poena (3/5 za dva, 1/4 za tri, 1/2 slobodna) uz tri skoka i dvije asistencije.

Zoran Planinić (Himki): Od tri prošlotjedna nastupa njegove momčadi, Planinić će po dobrom osobnom učinku osobito pamtiti onaj euroligaški, u četvrtak u Istanbulu, no u toj utakmici Himki je doživio poraz (92:80). Ipak, hrvatski razigravač za to nije bio kriv - svoje 33 minute iskoristio je za 17 poena, osam asistencija, šest skokova i dvije osvojene lopte, uz tri izgubljene, za visoku valorizaciju 31. U uvjerljivoj pobjedi nad Astanom (104:75) imao je tri poena, pet asistencija i tri skoka za 18 minuta na parketu, dok je na putu do gostujućih 86:79 protiv Turowa za 22 minute upisao devet poena, tri asistencije i dva skoka.

Krešimir Lončar (Himki): Naporan tjedan momčadi iz Moskovske oblasti donio je tri utakmice, s dvije pobjede u VTB ligi, 104:75 protiv Astane i gostujućih 86:79 protiv Turowa, uz euroligaški poraz s 92:80 protiv Fenerbahče Ülkera u Istanbulu. Lončar je u sva tri susreta bio dobar, s 14 poena i tri skoka protiv Astane, 11 poena, po tri skoka i blokade protiv Fenera, a 11 poena, dva skoka i blokadom u pobjedi nad Turowom u Poljskoj.

Marko Popović (Žalgiris): Na Cedevitinu žalost, Popović je bolji prošlotjedni nastup imao upravo protiv hrvatskih predstavnika u Euroligi. U tom susretu, na putu do Žalgirisovih 90:62, ubacio je tri trice i sveukupno 11 poena u odvajanju momčadi iz Kaunasa do 44:27 sredinom druge četvrtine, a završio je s 15 poena i pet asistencija za 17 i pol minuta u igri. Žalgiris je novu utakmicu igrao u nedjelju u VTB ligi, ponovno na domaćem parketu, slavivši s 80:76 protiv ruskog Triumpha u produžetku, a Popović je taj susret završio s dva poena i po tri asistencije i izgubljene lopte za 25 i pol minuta u igri. Šuterski nije bio raspoložen, s 1/7 iz igre, 0/5 za tricu.

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): Iza bivšeg Ciboninog centra je dobar osobni, ali slabiji momčadski tjedan, uzimajući u obzir da je klub iz Vilniusa uvjerljivo izgubio prošlog ponedjeljka protiv Spartaka iz Sankt Peterburga u VTB ligi (75:48) i tijesno pao u euroligaškom nastupu u Moskvi, u kojem je CSKA u četvrtak bio jači sa 75:73. Protiv Spartaka Radošević je za 28 i pol minuta upisao osam poena, dva skoka i blokadu, dok je u euroligaškom susretu u glavnom gradu Rusije za 17 minuta imao 10 poena (3/4 za dvicu, 4/4 iz slobodnih bacanja) i pet skokova. S četiri pogođena slobodna u završnici utakmice, predvodio je Lietuvosovu seriju od 7:0 kojom je njegova momčad stigla do vodstva od 71:67 u 39. minuti - no, tu prednost nisu zadržali, što se pokazalo presudnim za trenera Aleksandra Džikića, koji mora tražiti novi posao. S Dariusom Maskoliunasom na klupi, Lietuvos je ovog ponedjeljka slavio pobjedu, 81:70 protiv Krasnje Krilje, a Radošević je u toj utakmici bio nešto skromniji, s dva poena i šest skokova.

Darko Planinić (Široki WWin): Igrao je najviše uz Vragovića u Pioniru, ubacio 14 poena i bio najkorisniji igrač gostiju. Ipak, upadaju u oči tek jedan skok i tri izgubljene lopte.

Boris Barać (Široki WWin): Nakon blijedog početka sezone, počinje odrađivati posao koji mu je namijenjen ove godine. U Beogradu je u porazu od Partizana s klupe donio doprinos od 13 poena, četiri skoka, jedne ukradene, ali i dvije izgubljene lopte. Dobio je 20 minuta, ali je primjetno da mu treba čvrstine u sudarima s goropadnijim centrima.

Na standardnoj razini

Lukša Andrić (Cedevita): U uvjerljivom euroligaškom porazu kod Žalgirisa u Kaunasu (90:62) nije bilo jednostavno naći jako raspoloženog Cedevitaša, a u tu sliku uklopio se i Andrić, koji je za 28 minuta imao osam poena i tri skoka. U dolasku do pobjede nad Crvenom zvezdom mučio se s osobnim pogreškama, zbog kojih nije dočekao kraj susreta na parketu, a za 14 minuta ubilježio je 11 poena, po tri skoka i osvojene lopte, uz pet izgubljenih lopti.

Miro Bilan (Cedevita): Poslije propuštene utakmice u Cedevitinom euroligaškom debitantskom nastupu u Litvi, kada ga nije bilo zbog alergije, Bilan je bio spreman za nedjeljni ogled s Crvenom zvezdom. U tom susretu bio je među boljima u momčadi, s 10 poena i pet skokova za 19 minuta u igri, za valorizaciju 14.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Klub iz Ankare poražen je na gostovanju kod Bešiktaša u prvom kolu turskog prvenstva sa samo jednim poenom razlike, a Pašalić je u toj utakmici igrao 29 minuta te ostvario učinak od 13 poena i šest skokova, ali uz prilično slab šut iz igre 5/14.

Forma u padu

Luka Babić (Cedevita): U dvije prošlotjedne utakmice momčadi Božidara Maljkovića Babić je bio bez značajnijeg učinka. U euroligaškom porazu od Žalgirisa imao je tri poena i dva skoka za 11 minuta na parketu, dok je na putu do pobjede nad Crvenom zvezdom u ABA ligi bio bez poena za 17 minuta u igri, uz po dvije asistencije i izgubljene lopte. Valorizacija mu je bila ispod nule, -3.

Goran Suton (Cedevita): Veću priliku imao je u Kaunasu, zaigravši 18 i pol minuta u porazu od Žalgirisa (90:62). Ubilježio je po dva poena, skoka i izgubljene lopte, za valorizaciju -1. Protiv Crvene zvezde, u pobjedi sa 68:66, na parketu je bio pet minuta i u tom razdoblju imao pet poena i dva skoka.

Pavle Marčinković (Cibona): Vrlo nevidljiv u Ciboninom nedjeljnom porazu kod Krke u Novom Mestu (69:67). Na parketu je proveo svega pet minuta i u tom razdoblju stigao stići do valorizacije -4, zahvaljujući jednom promašaju iz igre, izgubljenoj lopti i trima osobnim pogreškama.

Goran Vrbanc (Zadar): Vodeći Zadrov strijelac u pobjedi nad Crvenom zvezdom nije bio ni približno toliko raspoložen u susretu s Krkom u Novom Mestu, odigranom prošlog ponedjeljka. Nakon što je rano ušao u poteškoće s osobnim pogreškama, s rane dvije u prvoj četvrtini, Vrbanc je odigrao svega 10 minuta i ubilježio tri poena uz 1/5 iz igre, dodajući i dvije izgubljene lopte. Zadar je pritom izgubio uvjerljivo, sa 78:62.

Luka Žorić (Unicaja): Polovičan tjedan je iza Luke Žorića. Hrvatski reprezentativac odradio je dvije utakmice u dresu Unicaje i to s posve različitim dojmom i učinkom. U euroligaškom srazu protiv Maccabija odigrao je prilično loše i za 12 minuta provedenih na parketu napravio je vrlo malo toga dobroga. Ubacio je tek jedan poen (0/3 za dva, 1/2 slobodna) uz dva skoka, ali i tri izgubljene lopte i pet počinjenih prekršaja. U prvenstvenom dvoboju protiv Valladolida bio je značajno bolji. Odradio je veliki dio posla s Vazquezom po košem, a za 21 minutu upisao je deset poena (5/9 za dva) uz tri skoka.

Damjan Rudež (Zaragoza): Zaragoza nije uspjela u Ligi Endesi svladati ipak prejaku Valenciju. Domaćin je bio bolji, a u porazu Zaragoze jedan od onih koji se nisu posebno istaknuli bio je i Damjan Rudež. Izostao je veći šuterski doprinos hrvatskog krila, Rudež je dobio 24 minute međutim nije bio napadački posebno učinkovit i završio je sa sedam poena (2/5 za dva, 0/1 za tri, 3/4 slobodna). Svemu tome je dodao dva skoka, ali je i napravio tri osobne pogreške i izgubio dvije lopte.

Fran Pilepić (Bilbao): Fran Pilepić se u početku sezone nije uspio izboriti za značajnu minutažu u dresu Bilbaa. Još uvijek igra malo iako je u dvoboju protiv Lagun Ara ipak dobio nešto više minuta nego u prošlom kolu protiv Barcelone. Bilbao je ponovno slavio, a Pilepić je za 11 minuta ubacio tri poena (0/1 za dva, 1/2 za tri) čemu je dodao i tri skoka. U nastavku sezone pred mladim hrvatskim internacionalcem je dosta rada i potvrđivanja kako bi dobio značajnije mjesto u rotaciji baskijske momčadi.

Dontaye Draper (Real Madrid): Amerikanac s hrvatskom putovnicom Dontaye Draper još uvijek se prilagođava ulozi kakvu u Cedeviti nije imao. Dok je U Cedeviti imao velike ovlasti i bio jedan od glavnih igrača, u Realu je samo jedan od igrača što se vidi i po njegovoj minutaži i samom učinku. Rezervni razigravač Madriđana dobiva prosječno petnaestak minuta po susretu i pokušava ih iskoristiti na najbolji način. U Euroligi protiv Panathinaikosa je dobro otvorio drugo poluvrijeme i krađom i polaganjem poveo je seriju Reala kojom su se uspjeli vratiti iz minusa. U 13 minuta bili su mu to jedini poeni iz igre (1/3 za dva, 0/2 za tri, 2/2 slobodna), no upisao je pet ukradenih lopti i dvije asistencije. Otprilike na sličnom učinku je bio i u prvenstvenoj pobjedi protiv Fuenlabrade kada je za 15 minuta ubacio pet poena (1/2 za dva, 1/3 za tri) uz tri asistencije i dvije ukradene lopte.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Momčad Bojana Bogdanovića prošlog je tjedna uspješno startala i u Euroligu i u domaće prvenstvo. U prvom kolu prestižnog europskog natjecanja svladala je Himki s 92:80, a hrvatski reprezentativac sudjelovao je s četiri poena, tri skoka i jednom asistencijom za 13 i pol minuta u igri. Nešto bolji učinak ostvario je u prvom kolu turskog prvenstva. Fenerbahče je slavio na gostovanju kod Erdemira, a Bojan je za 28 minuta ubacio deset poena, dvaput asistirao i uhvatio jedan skok.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Anadolu Efes se nije proslavio na otvaranju Eurolige, baš kao ni hrvatski košarkaš Stanko Barać. Turska momčad je poražena na gostovanju u Milanu, a Barać je odigrao tek šest minuta utakmice i postigao tri poena te izgubio četiri lopte. Svoju prvu ovosezonsku utakmicu u TBL-u Anadolu Efes će odigrati u ponedjeljak protiv Banvita.

Damir Markota (Bešiktaš): Svoj debitantski euroligaški nastup za Bešiktaš Markota neće dugo pamtiti. U pobjedi svog kluba nad Partizanom odigrao je 22 minute, ali je postigao tek dva poena te upisao dvije asistencije i tri skoka. U prvom kolu turskog košarkaškog prvenstva Bešiktaš je ugostio Turk Telekom i slavio s jednim poenom razlike, a Markota je za 21 minutu zabio osam poena uz šut iz igre 2/5. Jednom je asistirao i uhvatio četiri skoka.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Na početku svojeg puta u dresu Zelenih iz Atene, Ukić nije bio osobito raspoložen u euroligaškom porazu od Reala u Madridu (85:78). Igrao je 30 minuta i za to vrijeme ubilježio šest poena (šut 3/8), dodajući i po jedan skok, asistenciju i osvojenu loptu.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Nije se proslavio protiv Partizana. Iako je imao tri ukradene lopte, šut za dva bio mu je 2/5 za sedam poena, čemu je dodao jedan skok i jednu asistenciju.

Klupa, tribina, doktori...

Marko Tomas (Cedevita): I dalje bez ovosezonskog nastupa zbog ozljede.

Toni Katić (Split): Još uvijek neoporavljen od ozljede, propustio je i poraz Žutih na gostovanju u Laktašima, gdje ih je nadjačala Igokea (79:64).

Dario Šarić: U očekivanju odgovora na pitanje gdje će ove sezone igrati, Šarić i dalje ne nastupa u službenim utakmicama.

Marko Banić (Uniks): Propustio je još jednu utakmicu svojeg kluba, muči ga ozljeda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.10.2012. u 14:56
    mali hezonja je programirani nasljednik navarra u barci. možda to sada zvuči prepotentno ali mali će biti zvjer od igrača...a u to sam siguran, jer se maknuo van iz Hr žabokrečine! samo nastavi marljivo raditi i za 2-3 godine ćeš biti najbolji bek šuter u europi! jel' netko zna što je s onom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • mala truba16.10.2012. u 10:28
    za Hezonju tvrde da je najbolji posao Barce ovog ljeta - Šaric ne igra, Mavra?hebem ti Upravu Zagreba - sta su oni bisera imali prosle sezone u klubu...samo malo pameti da je bilo danas bi uzivali u njima. Regionalna liga izmisljena za taku ekipu...dodas dva iskusna da ne zablesaju (recimo... [više na forumu]
    mala truba
  • Obrisan korisnik15.10.2012. u 21:14
    jako teško.
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina15.10.2012. u 20:26
    izgleda da će ipak biti nešto od Delaša
    pikepiletina