Automoto

Vettel ipak nije imao svoga Glocka

Piše:Lovro Štrbinić • utorak, 27.11.2012.
Vettel ipak nije imao svoga Glocka
Foto: EPA

U studenom 2008. godine Interlagos je skoro već počeo slaviti naslov domaćeg vozača na kraju dramatične sezone, ali je Timo Glock negdje krajem posljednjeg kruga izgubio ritam i poziciju. Četiri godine kasnije, krajem studenog, Sebastian Vettel nije dobio svoga Glocka, a vozač Ferrarija ponovno je bio gotovo zanemarivo prekratak...

Bruno Senna ili Jenson Button? Tko je bio bliži da bude Vettelov Timo Glock na kraju sezone, kraju kakvog je Interlagos često znao ponuditi ljubiteljima oktana koji na stazi često ponudi i cirkus, u najljepšem smislu te riječi?

Samo čvrstoći bolida Red Bulla i nekom zaštitniku Vettela Senna može zahvaliti što nije bio "onaj koji je Vettelu odnio naslov", dok Button zapravo niti jednim svojim potezom nije dao za pravo ikome da ga stavlja u ovaj kontekst, ali situacija u kojoj se našao pretvorila ga je u najbitnijeg vozača za Vettela u posljednjih godinu dana. Niti jednoj pobjedi Britanca najmlađi trostruki svjetski prvak u Formuli 1 nije se radovao kao ovoj, a teško je zamisliti i da hoće nekoj drugoj.

"Onda su kapi kiše uljepšale sve", tim ili sličnim riječima nakon svoje posljednje utrke u karijeri, ako se to i sad može reći, Michael Schumacher opisao zbivanja na Interlagosu u nedjelju. Tim riječima utrku bi opisali i milijuni obožavatelja ovog sporta diljem svijeta, dok bi Fernando Alonso mogao reći kako su mu kapi kiše ponudile nadu.

Ipak, realno gledajući, navijači Alonsa u naslov su u potpunosti vjerovali samo onih nekoliko minuta početkom utrke dok se Španjolac probijao do postolja, a Vettel mislio o odlasku u boks. Dva peha za Nijemca u Red Bullu ipak bi bila previše, a ostatak brazilske utrke zahtijevao je upravo nešto takvo da bi se zadovoljio završetak u kojem bi Alonso iz bolida izašao uzdignutih ruku. Doduše, u ovom slučaju pod pehom Vettela smatrao bi se i problem na bolidu Jensona Buttona.

Na kraju, utrka koja je izvlačila emociju i iz onih koji ne gaje emocije prema onima koji su ostali u konkurenciji za titulu u potpunosti je opravdala stavljanje Interlagosa na začelje kalendara Formule 1. Na mjesto posljednje utrke koja Sao Paulu omogućuje domaćinstvo događaja i dalje svježih u riznicama sjećanja, koji su suze, sreće ili tuge, donosile u nekoliko navrata posljednjih pet godina.

Kimi vs. Hamilton (2007.)

Kimi Raikkonen, tada u Ferrariju, u posljednju utrku sezone ušao je sa sedam bodova zaostatka za vodećim Hamiltonom, odnosno tri za drugoplasiranim Alonsom. Ipak, sve je uspio nadoknaditi u Interlagosu, u situaciji kad je na snazi bio stari bodovni sustav s pobjednikom koji dobiva deset bodova, dok osmoplasirani vozač dobiva jedan bod.

Hamilton je u utrci imao problema s mjenjačem i uspio je doći tek do sedmog mjesta i dva boda, dok je Alonso zauzeo treću poziciju sa skoro minutom zaostatka za dva Ferrarija na vrhu. Konačni rasplet tako je u svjetskog prvaka prometnuo Finca, s bodom prednosti ispred oba vozača McLarena.

Hamilton vs. Massa (2008.)

Godinu dana kasnije dogodio se rasplet iz uvoda ovog teksta, možda i najdramatičniji ikad u ovom sportu. Ponovno je Hamilton bio vodeći, i ovaj put je riječ bila o razlici od sedam bodova između njega i vozača Ferrarija, u ovom slučaju Masse. Britancu je u Brazilu bilo dovoljno peto mjesto da osigura naslov, a na ulasku u posljednji krug nalazio se na šestoj poziciji, što uz vodstvo Masse nije bilo dovoljno za naslov.

U trenutku kad je ušao u cilj Massa je bio svjetski prvak, prema tadašnjem poretku na stazi. No, nekoliko zavoja prije cilja Timo Glock je na gumama za suho u uvjetima koji se nisu mogli takvima okarakterizirati omogućio prolazak Hamiltonu i veliko slavlje Britanca koji je došao do prvog, do sada i jedinog, naslova svjetskog prvaka.

Nakon svega bilo je mnogo sumnji u potez Nijemca u Toyoti, ali ubrzo su one jenjale, a Glock je cijelu situaciju opisao riječima: "Uvjeti su bili toliko loši da nisam niti znao da me Hamilton prošao dok utrka nije završila."

Vettel vs. Alonso (2010.)

Dvije godine prije velikog ovosezonskog obračuna Vettel i Alonso također su se borili za naslov, no tada Interlagos nije bio posljednja postaja u kalendaru. Ipak, ponudio je naznaku raspleta Svjetskog prvenstva.

Dvostruka pobjeda pripala je Red Bullu, uz Vettela na čelu, dok je Alonso bio treći. Prednost Španjolca uoči posljednje utrke sezone u Abu Dhabiju smanjena je na osam bodova, a ondje je i pretvorena u premijerni naslov Nijemca u austrijskoj momčadi.

Vozač vikenda

Jenson Button: U sjeni velikog obračuna za naslov prvaka ostao je sjajan vikend momčadi iz Wokinga. Osiguran prvi startni red na kraju je najbolje iskoristio Jenson Button, dok je Hamilton ponovno imao razlog da ne završi utrku i spriječio McLaren da bude i momčad vikenda.

Momčad vikenda

Ferrari: Iako slavlje u talijanskoj ekipi nije bilo potpuno, ipak su s dva vozača na postolju osigurali drugo mjesto u ukupnom poretku konstruktora na kraju sezone. Massa i Alonso izgledali su dobro u Interlagosu, za zadovoljavajući kraj godine Scuderije.

Potez vikenda

Fernando Alonso:Krajem prvog kruga, odnosno početkom drugog, Mark Webber je napao Felipe Massu, a iza njih sve je pratio Fernando Alonso i sjajnim potezom pronašao prostor za napredak od čak dvije pozicije u jednom zavoju. (od 1:15 na videu)

Pogreška vikenda

Kimi Raikkonen: "Ondje gdje sam izašao sa staze možete se vratiti natrag na stazu kroz sporedni put, ali morate proći kroz vrata. Znam to jer sam to napravio 2001. i vrata su te godine bila otvorena. Ovaj put netko ih je zatvorio. Sljedeće godine pobrinut ću se da budu otvorena", rekao je Finac o situaciji iz 52. kruga, koja se ne može toliko dobro opisati koliko će je priloženi video dočarati. Pogreška ili možda potez vikenda, prosudite sami.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.11.2012. u 19:06
    deceiver vjerojatno misli o slucaju s kobayashiem, ali ovo je nova činjenica -video- šteta što sve završava ovako ..baš me zanima stajalište i odluka fia-e . Pogledajte odličnu analizu na ovom forumu uz video: http://www.totalf1.com/forums/index.php?showtopic=1852729256
    Obrisan korisnik
  • DeceiverOfFools28.11.2012. u 15:31
    glup si i lažeš, tj. iznosis krive informacije, malo bolje prati taj sport pa ces vidjet sta je bilo, a ne sta nije bilo, pozz
    DeceiverOfFools
  • Obrisan korisnik28.11.2012. u 15:04
    inače, upravo se saznalo, tj. vidjelo da je na VN brazila, vetell prešao sauberov bolid pod žutom zastavom, što je grubo kršenje propisa, za koje je kazna 20 sec. to bi značilo da bi službeno bio 8. u utrci i trebalo bi mu oduzeti naslov:) vidjet ćemo;)
    Obrisan korisnik