Ostali sportovi

Prednost Flaccu pred Kaepernickom, ali i Ninersima pred Ravensima

Pripremili:Tomislav Pacak, Mario Majdić Natrlin, Tomislav Viduka • subota, 02.02.2013.
Prednost Flaccu pred Kaepernickom, ali i Ninersima pred Ravensima
Foto: EPA

Flacco ili Kaepernick? Jim ili John Harbaugh? Ninersi ili Ravensi? Naš team poznavatelja NFL prigoda odgovara vam na ključna pitanja uoči Super Bowla XLVII, uključujući ono najvažnije - tko će osvojiti naslov prvaka? Dakako, prave odgovore dat će utakmica...

Tko ima boljeg quarterbacka?

Tomislav Pacak: Odgovor na to pitanje možda će i odlučiti pobjednika, ali ako moram birati prije utakmice, ipak ću reći - Joe Flacco. Uz Rodgersa ima najjaču ruku u NFL-u, može izvesti sva moguća dodavanja, u vrhunskoj je formi i igra s puno samopouzdanja nakon što je nadigrao i Peytona Manninga i Toma Bradyja, na njihovom terenu, s vjerojatno slabijom momčadi. Nakon promjene ofenzivnog koordinatora, napad Baltimorea je eksplozivniji, a koliko god Flacco bio nekonzistentan QB u regularnoj sezoni, pokazao je dovoljno puta vrhunsku formu u velikim utakmicama. Colina Kaepernicka se treba bojati, pokazao je koliko štete može napraviti i rukom, ali i nogama, no još uvijek je "zelen" igrač s puno manje iskustva - a veće pozornice od ove nema. Ni Atlanta ni Green Bay nisu imale obrane koje mogu žestokim tackleom "kazniti" Kaepernickove bjegove, Baltimore to ima.

Mario Majdić Natrlin: Baltimore Ravensi. U ovom trenutku, "dosadni" Joe Flacco se nameće kao jedini odgovor unatoč karizmi i talentu Kaepernicka. Osobno, smatram da je Flaccu nekonstantnost velika mana (doduše bila je i Eliju Manningu dok čovjek nije osvojio dva Super Bowla), ali Flacco od svoje prve godine pobjeđuje u NFL doigravanju i ima fantastičnih šest pobjeda u gostima. I ove sezone mu je passer rating skočio s 87,7 na 114,7 u doigravanju, a uzmimo u obzir da ta brojka dosta toga i ne pokazuje. Ne pokazuje odlične predstave u drugim poluvremenima neizvjesnih utakmica te iznimnu pribranost. Čovjek ni jednom još nije presječen što puno toga govori s obzirom na to koliko dubokih lopti baca (15 dodavanja od 20+ yardi) i ludi prosjek od 9,2 yarda po dodavanju. Flacco ima top, ali ima laserski precizan top. Rekavši sve to, i dalje mislim da je problem što nije "mrvu" efikasniji u kraćim i bržim dodavanjima jer duboka dodavanja su prevelik teret i rizik.

Tomislav Viduka: Colin Kaepernick na teren donosi dinamičnost, uzbuđenje, neizvjesnost, nevjerojatne atletske sposobnosti te uz sve navedeno ima "haubicu" pričvršćenu na rame. Ali jednako tako ovaj mladić koji oduševljava javnost još od svojih nastupa na sveučilištu Nevada iza sebe ima "tek" sedam utakmica regularne sezone i dva nastupa u doigravanju. U jednome od njih razorio je obranu Green Bay Packersa dok se u drugome u potpunosti podredio ekipi i taktičkim zamislima trenera. S druge strane nalazi se čovjek koji vrlo vjerojatno ima najjaču ruku lige i otkada je došao u redove Ravensa nije prošla nijedna sezona da Joe Flacco nije predvodio svoju ekipu do bar jedne pobjede u doigravanju. S obzirom na to da se nalazi iza jedne od najčvršćih napadačkih linija u čitavoj ligi u stanju je iskorištavati svoje talente do maksimuma te je barem za sada na temelju iskustva i prikazanih igara bolji dodavač od mlade nade 49ersa.

U dvoboju Harbaugha, kojem bratu više vjerujete?

Tomislav Pacak: Da sam kojim slučajem vlasnik NFL momčadi, bio bih presretan s obojicom. Ipak, biram manje eksponiranog Johna jer je Baltimore u njegovoj eri pokazao visoku razinu konzistentnosti - uvijek u doigravanju, uvijek kvalitetni, bez velikih padova i uspona, momčad s karakterom i momčad koja se nakon razočaranja (kao lanjskog protiv New Englanda) vraća još jača. John pokazuje puno manje emocija od mlađeg brata, no mislim da njegova smirenost i očito vrhunski rad i u taktičkom i strateškom smislu imaju izuzetan utjecaj na zrelost s kojom Ravensi igraju. Jim je ostvario fantastične uspjehe s Ninersima u samo dvije godine, pretvorivši ih od razočaranja u velesilu praktički preko noći, za što zaslužuje veliki kredit. Odluka da Smitha zamijeni Kaepernickom svjedoči koliko je hrabar, odlučan i konačnog uspjeha željan trener, što se vidi i u igri njegove momčadi, ali u ovoj jednoj utakmici prednost dajem starijem bratu koji mi se čini lukavijim, zrelijim i mudrijim.

Mario Majdić Natrlin: Koje braće? Hm, vidi stvarno. Super da je ta priča prošla ispod radara. Tko bi o tome dva tjedna slušao!? Inače, sitna prednost Jimu Harbaughu - treneru 49ersa. A upravo je Jim za svoga brata Johna Harbaugha rekao da je najkompletniji trener u NFL-u. To nije obični nepotizam jer je trener Ravensa trenirao i obrambene pozicije i koordinirao specijalnim timovima te ima sveobuhvatan uvid u sve faze footballa. John je Ravense svake godine odveo do doigravanja i izgradio efikasnu i discipliniranu momčad. Ipak, ovo što je Jim Harbaugh napravio u dvije godine u San Franciscu je predivno. Užitak je gledati njegovu filozofiju i mješavinu stare škole i razbijačkog footballa s primjesama suvremenih ideja. Uostalom, sviđa mi se što se ne boji riskirati i ne kalkulira, a i povremena arogantnost te belichickovski/mourinhovski odnos s medijima i javnosti mi iz nekog razloga baš odgovara. Svaka čast obitelji Harbaugh!

Tomislav Viduka: U dvoboju stratega definitivno će odlučivati nijanse. Agresivnost i imaginacija Jima Harbaugha bit će suprotstavljena odličnom i postupno građenom sustavu Johna Harbaugha. Napad koji je doveden skoro do savršenstva kombinirajući snažne probijače, s pistolom i read optionom bit će ono s čime će 49ersi iz situaciju u situaciju moći izluđivati Ravense. No pokaže li momčad iz Baltimorea strpljenje koje im je usađeno do strane njihova glavnog trenera Kaepernick će morati igrati igru tipičniju za dodavača starog kova u kojoj nikako neće smjeti biti brzoplet. Upravo u tome leži prednost stratega Ravensa koji se također može pohvaliti jednim od najbolji no huddle napada lige s kojim će dovoditi protivničku obranu do ludila.

Čiji će se probijači bolje nametnuti?

Tomislav Pacak: Čini mi se da bolju šansu za to imaju Frank Gore i LeMichael James nego Ray Rice ili Bernard Pierce, iako je Rice najbolji i najopasniji među tim probijačima. Ipak, defenzivna linija Ninersa je zastrašujuća i toliko dobra protiv probijanja da je teško vidjeti puno prostora čak i za omalenog Ricea. S druge strane, žestoka će sigurno biti i obrana Ravensa, no oni moraju razmišljati i o zaustavljanju Kaepernickove trke, što otvara više mjesta za Gorea i Jamesa. Međutim, teško mi je vjerovati da će i jedna ekipa upravo probijanjem ostvariti ključnu prednost.

Mario Majdić Natrlin: Ključno pitanje. Rice i Gore su dva izuzetna probijača, ali ne zaboravimo i njihove zamjene Piercea (Ravens) i Jamesa (49ers). Taktički, vjerojatnije je da će bolju statistiku ostvariti Rice jer ga Ravensi intenzivno koriste i u igri probijanjem i u igri dodavanjem (što bi mogao biti važan element). Ali Rice ne igra na visokoj razini i u biti je Pierce s prosjekom od 6,3 yardi najefikasniji probijač Ravensa. Uz to, tu je i genijalni fullback Vonta Leach. Unatoč tome, laganu prednost ipak dajem Franku Goreu i FB Milleru te Jamesu kojima odlično odgovara ovaj napadački sustav, ispred sebe imaju vrhunsku napadačku liniju, a OC Roman uvijek nađe načine da ih pravilno iskoristi.

Tomislav Viduka: I jedna i druga momčad kroz doigravanje su pokazale sposobnost kombiniranja dvaju probijača, ali u redovima ekipe iz San Francisca i dodavač je u stanju priprijetiti protivniku probijanjem ako se otvori prostor. Doda li se tomu da je kroz čitavu sezonu obrana Ravensa bila poprilično ranjiva protiv probijanja prednost je definitivno na strani 49ersa. Međutim, ne valja smetnuti s uma kako je momčad iz Baltimorea u potpunosti neutralizirala probijače Coltsa, Broncosa i Patriotsa. Iako njihova kvaliteta nije ni približna dvojcu Ninersa (Gore i James) crveno-zlatni neće se samo "prošetati" do zadnjeg polja protivnika. Njima bi probleme mogli stvarati korpulentni tight endovi i hvatači koji će bar na tren odvratiti pažnju sjajnim Patricku Willisu i NaVorrou Bowmanu.

Tko je ključni igrač za Ravense, a tko za Ninerse?

Tomislav Pacak: U svakoj utakmici NFL-a, lagan je odgovor - quarterback. I realno, ni Baltimore ni San Francisco ne mogu se oporaviti od užasno lošeg nastupa Flacca ili Kaepernicka, dok njihovi fantastični nastupi mogu zasjeniti lošu utakmicu bilo kojeg drugog igrača. No, uz sve važne direktne dvoboje, poput Rogers-Boldin ili Ngata-Goodwin odnosno neke manje direktne poput Reed-Kaepernick, izdvojio bih sljedeću dvojicu: Ray Rice za Baltimore i Aldon Smith za 49erse. Ako Rice nekim slučajem pronađe mjesta pored defenzivne linije Ninersa, to će u potpunosti otvoriti utakmicu za Flacca i njegove hvatače, on je igrač na kojeg uvijek morate paziti i koji baš u svakom trenutku može ostvariti važnu i dugačku akciju. S druge strane, Aldon Smith ne ulazi u utakmicu u savršenoj formi, ni igračkoj ni fizičkoj, no nakon sezone s 19 i pol rušenja protivničkih QB-ova, on je igrač koji može upropastiti dan Joeu Flaccu i tako usmjeriti mlin na kotač Ninersa.

Mario Majdić Natrlin: Izuzmemo li protagoniste i standardne sumnjivce, najviše me zanima kako će Ravensi u napadu koristiti tight enda Dennisa Pittu koji je već uhvatio dva TD dodavanja. Obrane imaju puno posla s krilnim hvatačima i Pitta ima mjesta u sredini. TE Vernon Davis po meni je i dalje najvažniji napadač 49ersa, ali dosta ovisi o planu koji će Harbaugh i Roman osmisliti. U obrani svakako genijalni Haloti Ngata kod Ravensa. San Franciscu treba kvalitetan pass rush i ponovno pravi Aldon Smith.

Tomislav Viduka: Fizički dominantne momčadi i ove su sezone Ninersima stvarale podosta problema. Baš će taj fizički element doći do izražaja u napadu Ravensa. Anquan Boldin iz utakmice u utakmicu stvara sve više problema protivničkim obranama. Fizički je moćan i u stanju nadvisiti većinu cornerbackova, a u isto vrijeme brz i agilan dovoljno da izludi i najbolje unutarnje obrambene igrače. Zaustave li ga 49ersi napravit će dosta posla prema pobjedi u nedjelju. S druge strane glavni adut ekipe iz San Francisca trebao bi biti famozni tight end Vernon Davis koji prikazuje sve bolju i bolju igru u novom sustavu s Colinom Kaepernickom na čelu napada. Njegove fizičke sposobnosti dopuštaju mu da se "izvuče" prema rubu terena te povuče za sobom i linebackere i safetyje pa samim time prisili obranu Ravensa na mnogo više zonskih pokrivanja.

Tko će osvojiti Super Bowl XLVII?

Tomislav Pacak: Bacite novčić. Ipak, želimo ovdje direktne odgovore, pa igram na San Francisco koji je jednostavno sjajno izbalansirana momčad s talentom na svim razinama, ali i koji igra s potrebnom žestinom. Baltimore ima i srce i pravog trenera i QB-a koji može dobiti ovakvu utakmicu, ima playmakere u obrani koji mogu pokvariti dan neiskusnom Kaepernicku, no ako već moram na nekoga "staviti kunu", onda je to San Francisco. Vrhunska obrana i raznovrstan napad, čini mi se da imaju mrvicu više toga nego Baltimore.

Mario Majdić Natrlin: Novija povijest nas uči da prednost ne dajemo višim nositeljima, već "vrućoj" momčadi koja je dosegla vrhunac forme. Daleko od toga da Ninersi nisu "vrući", osobito s nepredvidljivim Kaepernickom, ali po toj logici išlo bi se na Baltimore koji je još u prosincu izgubio tri od četiri utakmice, a onda eksplodirao u doigravanju. Hvala, ali ne hvala. Jednostavno ne mogu protiv konstante i kvalitete koju prikazuju 49ersi. Fantastično su vođeni. Fantastično! Treneri su nepredvidljivi i lukavi, igrači efikasni i znaju svoju ulogu. Iako je Baltimore već godinama na vrhu i užitak ih je pratiti s Johnom Harbaughom na čelu, ipak nisam oduševljen njihovim napadom koji, za moj ukus, previše ovisi o velikim akcijama. Stoga, bez razmišljanja biram - San Francisco. Ali Super Bowl je jedna utakmica. Sve je moguće, uključujući i konverziju četvrtog pokušaja za 29 yardi pa se nikad ne zna.

Tomislav Viduka: S obzirom na prikazano u finišu sezone i kroz svaki novi izazov bliže osvajanju naslova su iskusni Ravensi. Iako je momčad koju vodi mlađi brat Harbaugh definitivno talentiranija i ima više igrača u cvijetu igračke mladosti iskustvo kojim imponiraju igrači ekipe iz Baltimorea jednostavno fascinira. "Presložena" ofenzivna linija ovog tima vrlo lako se "poigrala" s grdosijama na čelu s Vinceom Wilforkom te je gotovo bez problema zaustavljala izvrsni pass rush Broncosa. Čini se kako vođeni izvrsnim strateškim zamislima u napadu i obranom koja još jednom fascinira u najvažnijim trenucima Ravensi daju ono najbolje što je u ovom trenutku pružiti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.02.2013. u 21:37
    pa evo i prognoza: ravens - 49 ers 27-24
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.02.2013. u 15:10
    @raven neće ti igrati vjerojatno Ray Lewis jer je koristio raznorazna ....sr.anja :/ no dovoljno su jaki u d-line da malo pretuku ninerse. Mala prednost Flaccu iako Ninersi imaju dvije opcije na QB i ne bi me uopce cudilo da izleti Smith najednom na teren i malo prodrma kako svoje tako i ravensima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • renimus02.02.2013. u 17:04
    solidne analize, apsolutno je sve moguce u ovoj utakmici: puno-malo poena, atraktivna-dosadna, niners-ravens!? jedno je sigurno - bit ce zestoka! zivo me zanima jel se braca harbaugh provociraju text porukama tipa; najebo si sutra i slicno
    renimus
  • danchy02.02.2013. u 15:56
    po prvi puta otkad pratim nfl ću u SB navijat za ekipu iz AFC-a, zato go Ravens!!!
    danchy
  • Obrisan korisnik02.02.2013. u 14:27
    Ni riječi o Ray Lewisu? Mislim da kad obrana Ravensa stisne nema pomoći 49sima. Jedva čekam!!!!
    Obrisan korisnik