Košarka

Cedevitino sazrijevanje tek počinje

Piše:Edvard Burić • subota, 09.02.2013.
Cedevitino sazrijevanje tek počinje
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaški klub Cedevita igra najzahtjevniju sezonu u svojoj povijesti. Izborivši Euroligu, ciljevi su s pravom postavljeni vrlo visoko. Zagrepčani su u borbi za završni turnir ABA lige, u Kupu Krešimira Ćosića došli su do finala, a u premijernoj sezoni Eurolige ostvarili dvije pobjede. Dovoljno dobro za sada?

Cedevita je definitivno prodrmala hrvatsku klupsku košarkašku scenu. Sezona 2005./06. upisana je zlatnim slovima u povijest kluba budući da je financijski u klub ušla Atlantic Grupa. Već tada su dobri poznavatelji Emila Tedeschija znali da se neće zadovoljiti prosječnošću i da će Cedevita prije ili kasnije doći na sam hrvatski košarkaški vrh.

Od tada su prolazile sezone, Cedevita je bilježila sve bolje rezultate, između ostalog treće mjesto Eurokupa (sezona 2010./11.), a došli su i prvi trofeji (hrvatski Superkup tj. trofej Dražena Petrovića i Kup Krešimira Ćosića) u sezoni 2011./12..

Maljković došao i otišao

Prošle sezonu Cedevita je kroz bodovanje izborila Euroligu. U ovu se ušlo ambicioznije nego ikad. Dovedeno je provjereno i ugledno trenersko ime, Božidar Maljković, sastavljena je za hrvatske, ali i regionalne prilike dosta skupa i kvalitetna ekipa. U međuvremenu, Maljković je otišao, a došao je Aco Petrović. Euroliga je apsolvirana s dvije pobjede, momčad je načeta ozljedama, Lukša Andrić je suspendiran, a Cedevita je došla do finala Kupa Krešimira Ćosića.

Cedevita će do kraja sezone:

ANKETA#492

Tu je čekala Cibona. Gradski protivnik s kojim polako počinje izrastati pravo rivalstvo, veliki gradski derbi. U vrlo zanimljivoj utakmici Cibona je na kraju bila s(p)retnija i uzela trofej.

Iz Cedevite su po završetku utakmice sipali gorčinu i nezadovoljstvo suđenjem, iako krajnji rezultat suci nisu režirali. Možda je bilo pogrešaka na štetu Cedevite, pogotovo u prvom poluvremenu, ali Vitamini su utakmicu mogli, čak i morali dobiti budući da su imali +11 u posljednjoj četvrtini i +4 u produžetku.

Razloge poraza u Cedeviti moraju tražiti isključivo u svojim redovima. Momčad Ace Petrovića ne igra najbolje, iako je još u igri za najviše pozicije u ABA ligi. Promijenjen je trener što znači da trenutni strateg Cedevite nije slagao roster. Popriličan hendikep u ostvarivanju vrhunskih rezultata.

Borba za trofeje tek počinje

Pred Vitaminima je odlučujući dio sezone. Borba za naslove najbolje hrvatske i regionalne momčadi. U Cedevitu je uložen velik novac i s pravom su u klubu i oko njega nervozni. Iako, energiju moraju usmjeriti i uložiti u to kako da budu još bolji.

Prvo trebaju osigurati što bolju poziciju za završni turnir ABA lige. Raspored im ide na ruku i postoji mogućnost da uhvate svih šest pobjeda do kraja. Iako će morati igrati na nivou najboljih utakmica sezone.

Tomasova glupost i Tedeschijevo odustajanje

Završnicu kupa pokvarila je velika glupost Marka Tomasa. Igrač je nasrnuo na jednog navijača na kraju utakmice i zbog toga će vjerojatno dobiti suspenziju Hrvatskog košarkaškog saveza. Iz kluba su također najavili "primjerenu sankciju za iskazano nesportsko ponašanje". Šteta za Tomasa koji je morao kontrolirati emocije bez obzira na situaciju na parketu i oko njega.

S druge strane, u Cedeviti su vrlo nezadovoljni tretmanom Saveza. Čak se u nekim medijima spominje odustajanje od čitavog projekta i povlačenje najvećeg sponzora, Atlantic Grupe. Nadamo se da od toga neće biti ništa, ako zbog ničeg drugog, onda zbog oko 800-900 dječaka i djevojčica koji treniraju u omladinskom pogonu Cedevite.

Klub kao što je Cedevita potreban je hrvatskoj košarci. Prve sezone uvijek su teške, ali Vitamini idu u pravom smjeru. Napredak je vidljiv iz godine u godinu, a ništa veliko se ne može stvoriti preko noći. Tedeschi to sasvim sigurno najbolje zna...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 08:10
    Koji je tvoj problem?? Postoje ustanove koje ti mogu pomoci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.02.2013. u 17:08
    A zbog cega bi mene bilo briga porijeklo njegove love?! Jel on meni steti sa tim? Ne,nije me briga i nek radi s njom kaj hoce-kaj se mene tice moze ju stavit na hrpu i spalit! Ali ak se daju gradski novci-znaci svih nas,onda zelim da se ulazu u buducnost kluba a ne na preplacene nekvalitetne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.02.2013. u 12:58
    'ništa veliko se ne može sagraditi preko noći, a tedeschi to zna' - naravno da zna....kao i njegov otac, koji je financijskim makinacijama još krajem 80-tih (dakle prije 25 godina), ostavio svom sineku par milijončića, da pokrene biznis, dok je većina krvarila na ratištima. za prvi, ključni milijon... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2013. u 21:35
    Sazrijevanje je počelo,samo je pitanje dokle će trajati?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2013. u 20:21
    Za Zefira--- Prka je koliko znam za plaću 0 kuna samo na svoje ime, reputaciju i ugled ispregovarao masu smanjenja potraživanja prema klubu. To su silni milijuni (neznam cifru) i vjerojatno veća lova nego što je grad upumpao u klub. A ovo lutanje sa strancima je nevjerojatno. Pa ćorava koka bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik