Košarka

Video: Prvaci bez Bosha i Allena potopili Clipperse, pobjednički niz Spursa zaustavljen u Detroitu

Igor Šestak • subota, 09.02.2013.
Video: Prvaci bez Bosha i Allena potopili Clipperse, pobjednički niz Spursa zaustavljen u Detroitu
Foto: EPA

Vrlo aktivan petak je iza košarkaša u NBA ligi. Odigrano je čak 12 utakmica, a najviše je pažnje bilo usmjereno na dvoboj Heata i Clippersa, koji na kraju nije ispunio očekivanja. Aktualni prvaci igrali su bez dvojice važnih igrača, ali su ipak upisali vrlo uvjerljivu pobjedu. Za veliko iznenađenje pobrinuli su se Pistonsi pobjedom nad Spursima, čija je pobjednička serija stala na broju 11. Još je jednom sjajan bio Carmelo Anthony te je donio preokret Knicksima u Minnesoti, sjajnu večer imao je i James Harden u pobjedi Rocketsa protiv Trail Blazersa, a odlične momčadske predstave donijele su pobjede Thunderu i Grizzliesima. Zvijezda večeri ipak je bio Greivis Vasquez koji je u pobjedu svojih Hornetsa ugradio prvi triple-double u karijeri.

Los Angeles Clippersi teško stradali kod oslabljenih prvaka

Mnogo se očekivalo od utakmice Miami Heata (33-14) i Los Angeles Clippersa (35-17) na Floridi, no neizvjesnost je u potpunosti izostala. Bila je to posve jednosmjerna utakmica u kojoj su domaći košarkaši briljirali, a gosti iz Kalifornije bili daleko od te razine. O odnosu snaga dovoljno govori činjenica da su Clippersi posljednjih 30 minuta utakmice proveli u dvoznamenkastom zaostatku.

"Moramo zadržati zajedništvo. Ovo je za nas pravi test", izjavio je trener Clippersa Vinny Del Negro pa se osvrnuo na igru Chrisa Paula: "On se sada pokušava vratiti u normalan ritam. Da bi bio pravi, mora u svoje ruke uzimati kontrolu nad utakmicom, a trenutno fizički nije spreman za to."

Aktualni prvaci igrali su bez Chrisa Bosha i Raya Allena, a u prvoj četvrtini nisu uspjeli doći do značajnije prednosti. Nakon 12 minuta rezultat je bio 30:29, no sredinom druge četvrtine došli su do dvoznamenkaste prednosti i na poluvrijeme otišli s 62:50. Ključna za tijek utakmice bila je treća četvrtina. Miami ju je otvorio serijom 16:4, a nešto kasnije došao do svog najvećeg vodstva od 89:75. Posljednja četvrtina bila je puko odrađivanje posla, a Heat je na kraju slavio sa 111:89.

LeBron James je igrao tek 31 minutu, ali je utakmicu ipak završio s 30 poena, šest asistencija i pet skokova. Wade je upisao 20 poena, sedam asistencija i šest skokova, a pobjedi su još značajno doprinijeli Mario Chalmers s 18 poena, Shane Battier s 12 poena i Rashard Lewis s deset poena i sedam skokova. Najbolji pojedinac Clippersa bio je DeAndre Jordan sa 17 poena i šest skokova, a po 13 poena zabili su Blake Griffin i Jamal Crawford. U početnoj petorci Los Angelesa zaigrali su Chauncey Billups i Chris Paul, ali su zajedno postigli tek deset poena uz šut iz igre 3/10. O igri Paula najbolje govore tek dvije asistencije.

Spursi posrnuli u Detroitu, veliki preokret Knicksa u Minnesoti

Veliku večer imali su u svojoj dvorani Detroit Pistonsi (19-32) te su sa 119:109 pobijedili San Antonio Spurse (39-12) i prekinuli njihov niz od 11 pobjeda. Sjajnom igrom sredinom druge četvrtine Pistonsi su došli do svog najvećeg vodstva na utakmici od 65:44. Tijekom treće četvrtine uspješno su se držali na sigurnoj udaljenosti, no Spursi su u posljednjem periodu igre uspjeli ozbiljnije zaprijetiti. Dvaput su došli na osam poena zaostatka, jednom na sedam, no Pistonsi su svaki put imali odgovor - tricu. Ukupno su ih zabili deset iz 22 pokušaja, a čak pet ih je djelo Charlieja Villanueve. Dvije njegove i jedna Brandona Knighta zaustavile su potpuni povratak Spursa u utakmicu i osigurale Pistonsima veliku pobjedu.

Pistonsi su susret završili s 51,7 posto pogođenih šuteva, a svoje su protivnike značajno nadmašili u skokovima (49-33). Villanueva je utakmicu završio s 21 poenom i osam skokova, Knight s 24 poena i pet skokova, no najefikasniji igrač Detroita bio je Greg Monroe s 26 poena, 16 skokova i pet asistencija, uz šut iz igre 9/16. Spursi su i ovu utakmicu morali igrati bez Tima Duncana i Manua Ginobilija, a po običaju predvodio ih je Tony Parker. Ovaj je put zabio 31 poena i osam puta asistirao, no nedostajalo mu je raspoloženih suigrača. Kawhi Leonard je zabio 16, a Danny Green 15 poena.

Veliki preokret u posljednjih sedam minuta bio je potreban New York Knicksima (32-16) za pobjedu na gostovanju kod Minnesota Timberwolvesa (18-29). Domaćini su sedam minuta prije kraja susreta vodili s 87:76, no sjajna obrana i raspoloženi Carmelo Anthony i J.R. Smith donijeli su Knicksima pobjedu rezultatom 100:94. Minutu prije kraja Anthony je pogodio za 95:92, a nakon koša Rickyja Rubija Knickse je na presudnih 98:94 odveo Smith ubačajem i dodatnim slobodnim bacanjem. Wolvesi su i ovaj susret igrali znatno oslabljeni ozljedama (Love, Kiriljenko, Budinger, Roy, Lee), a odličan otpor pružili su unatoč činjenici da su u cijeloj utakmici pogodili samo jednu tricu iz 13 pokušaja.

Carmelo Anthony: "Bila je to jedna od onih utakmica koje jednostavno morate dobiti. Bili smo pritisnuti uza zid u trenucima kada smo gubili s 11 poena, ali jednostavno nismo željeli nakon utakmice razmišljati o tome kako smo ovo trebali dobiti. Baš kao što smo razmišljali nakon utakmice protiv Wizardsa."

Prvi strijelac domaćina bio je Luke Ridnour s 20 poena, Derrick Williams je zabio jedan manje, Rubio je ubacio 18 poena i podijelio 11 asistencija, a Nikola Peković je upisao 16 poena i 11 skokova. Sve to bilo je nedovoljno protiv sjajnog Anthonyja koji je utakmicu završio s 36 poena (12 u zadnjih sedam minuta) i devet skokova, uz šut iz igre 13/26. Smith je zabio 15 poena i dodao osam skokova, a po 11 poena upisali su Amare Stoudemire, Steve Novak i Raymond Felton.

Oklahoma City Thunder (28-12) ugostio je slabašne Phoenix Sunse (17-34), zagrijavao se tijekom prvog poluvremena, a onda u drugom eksplodirao i upisao pobjedu s visokih 127:96. Nakon prve 24 minute igre Sunsi su gubili sa samo pet poena, no tijekom treće četvrtine čak su šest minuta ostali bez poena i domaćini su taj period dobili s 36:20. Isti broj poena igrači OKC-a su zabili i u posljednjoj četvrtini, a drugo su poluvrijeme ukupno dobili sa 72:46. Bilo je to njihovo najefikasnije poluvrijeme ove sezone. U četvrtoj su četvrtini iz igre šutirali 16/22 (72,7 posto), u drugom poluvremenu ukupno 29/46 (63 posto), od toga trice 7/11. U cijeloj utakmici Sunsima su zabili čak 30 poena iz kontranapada.

Momčad Thundera utakmicu je završila s 57,5 posto realizacije i odličnom tricom 14/21. Svoje najbolje utakmice ove sezone odigrali su Thabo Sefolosha i Kendrick Perkins. Sefolosha je iz igre šutirao 7/11, trice 4/6 i upisao 18 poena. Jedan manje zabio je Perkins uz šut iz igre 8/9, devet skokova, tri asistencije, tri blokade i dvije ukradene lopte. Najbolji strijelac bio je Kevin Durant s 21 poenom, a on i Russell Westbrook (17 poena) odmarali su u četvrtoj četvrtini. Svojih 16 poena u pobjedu je ugradio Kevin Martin (trice 3/5). Sunsi su imali dvojicu raspoloženih igrača, Michaela Beasleya (25 poena, sedam skokova) i Gorana Dragića (19 poena, šest asistencija).

Treći uzastopni poraz Warriorsa, sjajna partija Jamesa Hardena

Odličnu večer imali su u petak Stephen Curry (32 poena, osam asistencija, pet skokova) i David Lee (26 poena, šest skokova) iz Golden State Warriorsa (30-20), ali nisu uspjeli spriječiti treći uzastopni poraz svoje momčadi. U Memphisu su ih porazili domaći Grizzliesi (31-18) rezultatom 99:93. Warriorsi su nadoknadili zaostatak od 14 poena iz prvog poluvremena i uzastopnim tricama Curryja poveli s 86:83 osam minuta prije kraja, no Grizzliesi su imali odgovor i utakmicu okrenuli u svoju korist serijom 13:2. S 20 poena i 11 skokova predvodio ih je Marc Gasol (šut iz igre 9/14), 17 poena zabio je Tony Allen, a jedan manje uz 12 skokova Zach Randolph. Do dvoznamenkastog broja poena došli su još Jerryd Bayless (14) i Austin Daye (12), a Grizzliesi su se momčadski istaknuli s čak 26 asistencija za njihovih 36 ubačaja iz igre.

Nakon tri poraza u posljednje četiri utakmice, Chicago Bullsi (30-20) su svoju gostujuću turneju dugu šest utakmica ipak uspjeli završiti pobjedom i na omjeru 3-3. U izjednačenoj utakmici u Salt Lake Cityju uspjeli su s 93:89 pobijediti domaći Utah Jazz, a dvoboj je odlučen u samoj završnici preciznim slobodnim bacanjima Bullsa i promašajima Paula Millsapa, koji svojoj momčadi nije uspio donijeti barem produžetak. Prvi strijelac Bullsa bio je Carlos Boozer s 19 poena, a njih 11 zabio je zaredom u četvrtoj četvrtini. U raznovrsnoj predstavi Bullsa 18 poena i devet asistencija imao je Nate Robinson, 15 poena i deset skokova Luol Deng, 14 poena i osam skokova Taj Gibson, a 12 poena i 11 skokova Joakim Noah. Najbolji kod Jazza bio je Al Jefferson s 32 poena (iz igre 15/22) i 13 skokova, dok je Millsap zabio 21 poen.

Houston Rocketsi (28-24) su ove sezone već dvaput poraženi od Portland Trail Blazersa (24-24), no treću im pobjedu nisu dozvolili. Na krilima fantastičnog Jamesa Hardena slavili su sa 118:103. "Rakete" su u posljednje vrijeme u odličnoj formi i imaju šest pobjeda u posljednjih osam utakmica te četiri uzastopne kod kuće. Do posljednje u nizu došli su zahvaljujući seriji 15:5 u trećoj četvrtini kojom su došli do 15 poena prednosti, a nakon toga njihova prednost nije padala ispod 11 poena. Raspoloženi Harden iz igre je šutirao 13/16, a utakmicu završio s 35 poena, 11 asistencija i sedam skokova. Dobrim igrama podržali su ga Chandler Parsons (20 poena), Patrick Patterson (16 poena, šest skokova) i Jeremy Lin (16 poena). Najbolji igrač Portlanda bio je LaMarcus Aldridge s 31 poenom i 11 skokova, dok je 24 poena ubacio Nicholas Batum.

Lakersi kidali živce navijačima, Vasquezova utakmica karijere

Dvoboj Indiana Pacersa (31-20) i Toronto Raptorsa (18-32) odlučivan je u produžetku nakon što su gosti iz Kanade u posljednjih 11 sekundi regularnog dijela nadoknadili zaostatak od četiri poena. Junak je bio Amir Johnson koji je postigao oba važna koša, od toga drugi sa zvukom sirene. U dodatnih pet minuta vodila se velika bitka, a pobjedu Raptorsima donio je njihov novi igrač, Rudy Gay, ubačajem sekundu i sedam desetinki prije isteka vremena. Na drugoj je strani pokušao Paul George, ali nije pogodio. Gay je loše počeo utakmicu, ali je u četvrtoj četvrtini i produžetku postigao 17 od svoja 23 poena. Jedan manje zabio je DeMar DeRozan, a po 14 su ubacili Johnson (14 skokova), Jonas Valanciunas (13 skokova) i Andrea Bargnani. Najefikasniji kod domaćina bio je David West s 30 poena i osam skokova, dok je George zabio 26 poena uz 14 skokova i pet asistencija.

Veliki rast Vasquezovih brojki

U ovoj sezoni Vasquez u prosjeku ostvaruje učinak od 14 poena, 9,4 asistencije i 4,5 skokova, što je veliki skok u odnosu na prošlu sezonu u kojoj je imao prosjeke od 8,9 poena, 5,4 asistencija i 2,6 skokova. Pritom je sve utakmice Hornetsa započeo u startnoj petorci, a nastavi li ovako do kraja sezone mogao bi dobiti nagradu za igrača koji je najviše napredovao (Most Improved Player).

Greivis Vasquez, jedan od igrača koji su ove sezone najviše napredovali, oduševio je na gostovanju njegovih New Orleans Hornetsa (17-33) u Atlanti. Hornetsi su domaće Hawkse (27-22) porazili sa 111:100, a Vaquez je s 21 poenom, 12 asistencija i 11 skokova upisao svoj prvi triple-double u karijeri. Hornetsi su u drugoj četvrtini gubili i s 14 poena razlike, no vratili su se u susret i serijom 20:4 u trećem periodu došli do značajnije prednosti, koju su kasnije uspješno sačuvali. Osim sjajnog Vasqueza u pobjedničkoj momčadi istaknuli su se Eric Gordon s 27 poena, Ryan Anderson s 19 poena i osam skokova te Robin Lopez sa 17 poena i osam skokova. Najbolji kod Atlante bili su Josh Smith s 23 poena, osam asistencija i šest skokova te Jeff Teague s 21 poenom i devet asistencija.

Sve bolje izgledaju Washington Wizardsi (14-35). U petak su u svom Verizon Centru ugostili Brooklyn Netse (29-21) i rezultatom 89:74 upisali treću uzastopnu pobjedu. Ključna je bila druga četvrtina koju su Wizardsi dobili s 30:11 nakon što su Netse zadržali bez ubačaja iz igre čak osam minuta i 50 sekundi. Momčad iz Brooklyna od toga se nije uspjela oporaviti i upisala je svoj peti poraz u posljednjih osam utakmica. Wizardse je predvodila raspoložena trojka u sastavu Nene (20 poena, 11 skokova), Martell Webster (16 poena, četiri skoka) i John Wall (15 poena, devet asistencija). Netsi su utakmicu završili sa samo 32,9 posto realizacije iz igre, a čak je i najefikasniji Deron Williams (20 poena, šest skokova, pet asistencija) imao vrlo skroman šut iz igre 7/20.

Ne nazire se kraj pada Orlando Magica (14-36). Momčad s Floride u petak je upisala i 12. uzastopni poraz te je trenutno pretposljednja momčad Istočne konferencije. Sa 119:108 bolji su bili Cleveland Cavaliersi (16-34), kojima je to treće uzastopno slavlje. Cavsi su utakmicu riješili serijom 13:0 na prijelazu iz treće u četvrtu četvrtinu, a na putu do pobjede u velikoj im je mjeri pomoglo čak 19 izgubljenih lopti gostiju. Još je jednom najbolji igrač Clevelanda bio Kyrie Irving i upisao učinak od 24 poena, osam asistencija i šest skokova, a raspoloženi su još bili Marreese Speights s 18 poena i pet skokova, Tristan Thompson sa 16 poena i pet skokova te Dion Waiters s 15 poena. Orlando je imao trojicu s više od 20 poena, no nije uspio prekinuti gubitnički niz. Nikola Vučević je zabio 25 uz 13 skokova, Arron Afflalo 23, a Andrew Nicholson 21 uz osam skokova.

Los Angeles Lakersi (24-27) su ponovno živcirali vlastite navijače. Na gostovanju kod najslabije momčadi lige, Charlotte Bobcatsa (11-38), gubili su s čak 20 poena razlike 5 minuta i 26 sekundi prije isteka treće četvrtine. Ipak, uspjeli su se na vrijeme probuditi i vratiti u utakmicu, a do pobjede su došli zahvaljujući seriji od sedam uzastopnih poena za vodstvo 96:91 minutu i pol prije kraja. Utakmicu je obilježio jedan raritet, prvo poluvrijeme bez poena Kobea Bryanta. Svoj prvi koš zabio je nakon tri minute igre u trećoj četvrtini, ali je utakmicu ipak završio s 20 poena, osam asistencija i sedam skokova te bio najbolji strijelac Lakersa. Po 17 poena zabili su Earl Clark (deset skokova) i Steve Nash (sedam asistencija). Odlični su kod Bobcatsa bili Byron Mullens s 20 poena i 12 skokova, Gerald Henderson s 20 poena i deset skokova te Kemba Walker s 18 poena i osam asistencija.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.02.2013. u 15:24
    steta sta se andre sad ozljedia i nemaga oko misec dana
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.02.2013. u 12:49
    moze se pricati sta tko hoce, al kosarka su brojke odnosno statistika, a james ih bome ima...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.02.2013. u 12:31
    Lebron je zvijer! Kad on ima loš dan mislim da mu je šut oko 50% jučer je bila neka statistika,neznam koliko utakmica točno,falio mu je jedan asist ili skok,i baš su pričali da nije forsirao za tu statistiku,i da je mogao pitat trenera za više minuta da i to napravi al mu nije do toga,nekako to i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Master Yoda09.02.2013. u 11:50
    moram reći da sam počašćen što živim u vrijeme lebrona jamesa i što ga mogu gledat uživo
    Master Yoda
  • Obrisan korisnik09.02.2013. u 11:35
    kako LeBron igra ovo je strasno 4 utakmice za redom 75% mu je sut a i utakmice u utakmicu sve bolji, ima samopouzdanje i zna kad ce uzeti sut The King
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies