Nogomet

Zagrepčani i Dinamovci u Hajduku: Ni jedan prijelaz ni blizu Nike Kranjčara

Piše:Bernard Jurišić • petak, 22.02.2013.
Zagrepčani i Dinamovci u Hajduku: Ni jedan prijelaz ni blizu Nike Kranjčara
Foto: Bruno Karadža

Iz Dinama u Hajduk nije se baš često prelazilo, kao ni iz Hajduka u Dinamo do hrvatske samostalnosti tijekom koje je financijska premoć otišla na stranu zagrebačkog kluba. Nekoliko rođenih Zagrepčana ostavilo je značajan trag u Hajdukovoj povijesti, a zanimljivo je da je i današnji kapetan Hajduka rođeni Zagrepčanin. Ipak, ni jedan prijelaz iz Dinama u Hajduk ne može se usporediti s onim Nike Kranjčara 2005...

Do hrvatske samostalnosti malo je nogometaša "fluktuiralo" na relaciji Hajduk - Dinamo i obratno. Logično, ni jedan od ta dva kluba nije bio financijski toliko dominantan drugome da bi mogao tek tako "grabiti" iz njegove kuće. S hrvatskom samostalošću Dinamo je postao financijski moćniji suparnik, pa se i nešto više "prometa" odvijalo iz Splita prema Zagrebu nego obratno. Ali i dalje ne pretjerano često. Bilo je dosta Hajdukovaca s Dinamovom ponudom, no većina njih se zahvalila otpjevavši navijačima uvijek drage stihove koji počinju s "Nikad..."

Slika 1 od 1.

Neki od najvećih igrača u povijesti splitskog kluba su "fetivi" Zagrepčani. Bernard Vukas i Zlatko Papec zauvijek su zapisani u Hajdukove knjige kao "najveći od najvećih", uz bok Iviću, Matošiću, Beari, Jerkoviću i brojnim drugim domaćim igračima koji su pisali hajdučku povijest.

Upravo zbog izraženog rivaliteta zagrebački su igrači u pravilu bili miljenici Hajdukovih navijača, iako su i Vukas i Papec u Split su stigli iz manjih zagrebačkih klubova i nikad u svojoj karijeri nisu oblačili Dinamov dres. Simbioza srednjoeuropskog "štiha" Zagreba iz tog vremena i mediteranskog mentaliteta kojeg su "nadogradili" u Splitu od njih je učinila raritetni hibrid "splitskih purgera" o kojima se i danas prepričavaju legende. Hajdukovcima nikad nije bitno odakle je netko ukoliko "gine" za bijeli dres, ali Zagrepčani koji su to radili ipak su imali poseban status. Dijelom i zato jer ih nije bilo puno.

Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća mnoge je iznenadio prijelaz Stjepana Štefa Deverića iz Dinama u Hajduk. Napadač koji je osvojio naslov prvaka Jugoslavije s Dinamom 1982. također je brzo postao ljubimac splitskih navijača, a nakon tri sezone odrađene u Hajduku opet se vratio u Dinamo. Iz Dinama su nešto kasnije stizali brat Zvone Bobana Dražen i Željko Šoić, sin tadašnjeg predsjednika HNS-a i Dinama Josipa Šoića, no nisu u bijelom dresu ostavili poseban trag.

Slika 2 od 2.
Foto: Darko Kraljević

U devedesetima je Hajduk od Dinama uzeo stopera Sašu Peršona, koji je s Hajdukom igrao Ligu prvaka, a nešto kasnije je obilaznim putem otišao još jedan Riječanin Mladen Mladenović. Aktualni pomoćnik Krunoslava Jurčića Tomislav Rukavina imao je nekoliko prijelaza između Hajduka i Dinama u juniorskim i seniorskim danima, a Hajdukov dres nakon Dinamovog oblačili su i Mladen Bartolović, Mate Dragičević, Danijel Hrman. Kao najveći promašaj u takvim transakcijama zvuče (pre)skupi angažmani Darija Jerteca i Marijana Buljata od kojih se Hajduk još uvijek financijski oporavlja.

Ipak, ni jedan se prijelaz iz Dinama u Hajduk ne može usporediti s onim Nike Kranjčara u zimu 2005. godine. Kapetan Dinama i "programirani" nasljednik Zvonimira Bobana došao je u nemilost klupskih čelnika, a Igor Štimac spremno je Zdravku Mamiću stavio na stol iznos na koji je Dinamov gazda procijenio Kranjčara. Posao je dovršen, Niko je uz navijačku euforiju na jugu, a depresiju na sjeveru - burno dočekan u Splitu. U Hajduku je proveo tek sezonu i pol, ali je u srcima navijača splitskog kluba ostao puno duže.

I danas je živa tradicija da Zagrepčani u Hajdukovom dresu imaju poseban tretman. 19-godišnji Tomislav Kiš jedan je od rijetkih čije se ime skandira na poljudskim tribinama, a rođeni Zagrepčanin i nekadašnji junior Dinama Mario Maloča svojim je beskompromisnim stavom i igrama usprkos ozljedi zaradio Hajdukovu kapetansku vrpcu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3333:51-1837
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lamarida23.02.2013. u 18:29
    Jedan je Niko Kranjčar... ja čak sinu po njemu ime da....
    Lamarida
  • Obrisan korisnik23.02.2013. u 02:53
    kranjcar je legenda i gospodin....ne znam tko ne voli ovog momka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.02.2013. u 02:37
    maloca je zagrepcanin i dinamovac? ahahhaha
    Obrisan korisnik
  • nido22.02.2013. u 21:42
    ...joj kad se sjetim skandiranja: "svinjo debela".... ....
    nido
  • Obrisan korisnik22.02.2013. u 21:26
    danijel hrman i dario jertec u jebate....
    Obrisan korisnik