Nogomet

Pobijedit će Dinamo! Neće, nego Hajduk!

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • nedjelja, 24.02.2013.
Pobijedit će Dinamo! Neće, nego Hajduk!
Foto: Bruno Karadža

Hajduk i Dinamo ukrstit će koplja na Poljudu od 18 sati, a naši kolumnisti Bernard Jurišić i Tomislav Pacak ukrstili su koplja u prognozi tko će slaviti večeras u Splitu...

Pobijedit će Dinamo

Lako bi bilo reći da je odgovor na pitanje iz naslova - zato što ima kvalitetniju momčad. No, Dinamo je i proteklih godina u Prvoj ligi imao očigledno kvalitetniju momčad, čemu svjedoče velike bodovne razlike na kraju prvenstva, pa je ipak u Splitu prolazio loše - na Poljudu čeka pobjedu još od listopada 2007. Zašto bi sada Dinamo prošao bolje?

Teška financijska situacija u teoriji je oslabila Hajdukovu momčad, no kao što je pobjeda u Koprivnici pokazala, a još puno prije toga i onaj trijumf na San Siru, ima nešto u Miši Krstičeviću i njegovom fokusu na mlađe igrače, među kojima su i oni koje je upoznao kao trener mlađih kategorija na Poljudu. 20-ak tisuća navijača uvijek su izuzetan podstrek splitskoj momčadi kojoj je gostovanje Dinama najveća utakmica u sezoni, a taj dodatan motiv i podrška s tribina uobičajeno su dovoljni Hajduku da prevlada određeni kvalitativni jaz.

No, Dinamo je i nakon odlazaka Matea Kovačića i Domagoja Vide viši kvalitativni razred za pojmove hrvatskog prvenstva, što je dokazala i dominantna predstava protiv Rijeke u kojem je, kažu u Maksimiru, Dinamo pokazao svoje pravo proljetno lice, za razliku od onoga u Osijeku. Je li tomu uistinu tako, pokazat će upravo Poljud.

Dinamo ima iskustvo Šimunića, Leke, Sammira ili Krstanovića, ima mladenačku energiju Vrsaljka, Ademija, Brozovića ili Halilovića. Ima oštrinu i agresiju u sredini terena zahvaljujući Ademiju, Leki i Brozoviću, ima kreativnost i individualnu kvalitetu Sammira. Duje Čop pokazao je zavidnu formu protiv Rijeke, tu su i robusni Beqiraj i "finiji" Rukavina. Nije to više (ili barem ne još) kvaliteta momčadi na razini one koja je slavila 2007. (tada su golove zabili Modrić i Mandžukić), no broj aktualnih igrača s užeg i šireg popisa izbornika Štimca jasno govori kako je kvaliteta na strani gostiju.

Dinamu na ruku idu i problemi u stoperskoj liniji Hajduka, a iako će i Splićani u mladom stoperu Tinu Jedvaju detektirati slabu točku, Dinamo se barem može osloniti na reprezentativnu kvalitetu Josipa Šimunića. Dinamo je ovoga puta dobro "opremljen" za žestoku bitku na sredini terena, Brozović, a posebno Ademi i Leko neće povući nogu i spremni su Dinamu osigurati barem izjednačnost u agresiji, žestini i trci. To je jedna od razlika u odnosu na prethodne derbije.

Za ostalo bi se trebao pobrinuti Sammir, igrač utakmice u prvom ogledu ova dva sastava u Zagrebu, zajedno s trokutom napadački orijentiranih igrača ispred sebe. Hajduk nema tog igrača koji bi napravio višak 1 na 1, i iako će zbog klasično isprekidane igre i ovoga puta stvoriti malo prigoda, Dinamo ima dovoljno kvalitete tamo gdje Hajduk ima slabosti (stoperi) da bi poneku iskoristio za rijetku pobjedu na Poljudu. Pobijedit će Hajduk

Gotovo godinu i pol dana (točnio 17 i pol mjeseci) nije bilo velikog derbija u Poljudu. Čitava 2012. godina protekla je bez Dinamovog gostovanja u Splitu i bez obzira što su u zadnje dvije godine u Splitu gostovali i Barcelona i milanski Inter ne može se reći da se Hajdukovci nisu zaželjeli svog najvećeg rivala. Vidjeti ga, pozdraviti i - pobijediti...

Dinamo je opet stigao u Split. Između 10. rujna 2011. (1:1) i 24. veljače 2013. rastegla su se dva prvenstva u kojima je Dinamo dominirao, a Hajduk se konsolidirao. Promijenio se opet i sustav natjecanja, opet imamo ovo nesretno trokružno igranje koje je dovelo do apsurdne situacije da u završnici nekim klubovima više odgovara izgubiti, nego pobijediti. Tako bi i Splićanima teoretski više odgovaralo ne loviti pobjedu protiv Dinama nego biti treći prije trećeg kruga, jer bi onda Modre još jednom dočekali na Poljudu i dobili još jednu prigodu za toliko potrebnu zaradu. To su "čari" našeg trokružnog sustava koji, Bogu hvala, na kraju ove sezone ide u povijest. Nadajmo se - zauvijek.

Hajduk je iz Koprivnice donio bodove, ali i uvjerenje da je vrlo brzo dosegnuo razinu čvrstine i uigranosti koju je pokazivao u završnici jesenskog dijela. Je li zaista tako - vidjet ćemo već danas. Ono što Hajdukovce uvijek krasi protiv Dinama, barem na poljudskim derbijima, ni ovog puta sigurno neće izostati. Čvrstoća, agresija, motivacija.

U takvim se uvjetima Dinamo često znao raspasti u poljudskoj školjci, a kvalitetom inferiorni(ji) Hajduk znao dolaziti do bod(ov)a. Ovaj Hajduk temelji se upravo na tim postulatima koji Dinamovim igračima najmanje odgovaraju. Ukoliko Bili uspiju u naumu da visoko napadnu Dinamovu veznu i zadnju liniju, smanjit će se i potencijalni problemi u neuigranoj zadnjoj liniji koja nikad i nigdje nije igrala u sastavu u kojem će se suprostaviti Dinamu. Iako i sami imaju obrambenih problema, Hajdukovci će zacijelo zaigrati na kartu neiskustva mladog stopera Jedvaja, a Maglica će zasigurno dobiti "naređenje" da vrši što veći pritisak na njemu i pokuša ga prisiliti na pogrešku.

Teško je vjerovati da će Dinamo u Poljud istrčati "bunkeraški", a baš takav stil igre protivnika Hajdukovcima predstavlja najviše problema. Hajduk nema individualnu kvalitetu kojom bi "izbušio" zgusnutu obranu, pa će Bilima zasigurno puno više pasati protivnik koji će željeti igrati s njima, bez nabijanja lopte čim uđe u njihovih 30 metara. Tu do izražaja može doći agresivnost splitskih igrača tijekom protivničkog posjeda i lov na tehničke pogreške Dinamovaca koje im mogu otvoriti put prema mreži.

Bez obzira na bodovnu, kvalitativnu ili financijsku razliku - Dinamo na Poljudu nikad nije bio favorit. Nije ni ovog puta.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3333:51-1837
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The Phantom24.02.2013. u 21:51
    Hendikep na kišu!
    The Phantom
  • grga94424.02.2013. u 20:40
    e pa nitko nije
    grga944
  • Obrisan korisnik24.02.2013. u 17:52
    ma kakav derbi, jurišić ga gazi bez da se oznoji
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.02.2013. u 17:46
    Pacak vs. Jurišić - e to je vječni derbi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.02.2013. u 17:15
    x ko kuća
    Obrisan korisnik