Nogomet

Hajdukovci i Dalmatinci u Dinamu: od uvreda i prijetnji do sjajnih voleja i kapetanske vrpce

Piše:Borna Rupnik • petak, 22.02.2013.
Hajdukovci i Dalmatinci u Dinamu: od uvreda i prijetnji do sjajnih voleja i kapetanske vrpce
Foto: Davor Sajko

S obzirom na izraženi rivalitet najvećih hrvatskih klubova, Hajduka i Dinama, igrači zagrebačkih Modrih koji su ranije u svojim karijerama nosili bijeli dres našli su se pod posebnom pažnjom. Njihove su priče, od hrvatskog osamostaljenja nadalje, vrlo različite, kao i njihovi uspjesi, a nisu svi niti jednako prihvaćeni na Maksimiru. Naprotiv...

Paket Jeličića i Novakovića

Jedan od najvećih i najpamtljivijih transfera iz Hajdukovih redova među Modre bio je onaj iz 1993. godine, kada je na Maksimir preselio Joško Jeličić, u paketu s Marijom Novakovićem. Jeličić nije bio najpopularnija figura u Zagrebu, a u Splitu - još manje. U povijesti je ostala zapisana njegova rečenica kojom je slikovito opisao kako nakon prelaska u Dinamo više nije omiljen niti u jednoj sredini.

Jeličić je tri godine poslije otišao u Sevillu, a zatim se vratio u Dinamo, na još četiri godine.

"I danas smatram da sam učinio jedino što sam mogao. U Hajduku mi nisu htjeli dati ono što sam zasluživao. Nekim igračima koji su dolazili sa strane davali su 'na lopate'. A meni koji sam odrastao u Poljudu nudili su mrvice. Normalno je onda da sam izabrao Dinamo i nisam pogriješio. Zaradio sam veliki novac, napravio solidnu karijeru, prodao se u inozemstvo, igrao sam dvije sezone Ligu prvaka. Moram biti zadovoljan. Možda je moglo biti i bolje, ali i gore", poručio je svojedobno Jeličić za Slobodnu Dalmaciju.

Jeličić je karijeru priveo kraju potpisom za - Zagreb.

Tko će kome, nego svoj svome

Od 1995. godine boje Dinama, nakon jedne sezone u Hajduku i kratke epizode u Primorcu, branio je branič Srđan Mladinić, koji je 1998. godine produžio za Karlsruhe. U modrom dresu istaknuo se borbenošću i srčanim pristupom, zbog čega je brzo stekao simpatije maksimirske publike, a poseban je trag ostavio pogocima Hajduku 1996. godine, u visokoj pobjedi Dinama 4:1 te u splitskom porazu 3:2. Oba je puta mrežu zatresao atraktivnim volejima.

Prvi strijelac prvog prvenstva i "ptica selica" Jurčec

Hrvatski reprezentativac Ardian Kozniku bio je najbolji strijelac prvog prvenstva nakon osamostaljenja te je Hajduku s 12 golova pomogao uzeti premijernu titulu, a nogometni ga je put odveo u Francusku i Cipar. U Hrvatsku se vratio 1998. godine iz Bastije te tri sezone nastupao za Dinamo i osvojio još dva naslova prvaka države.

Renato Jurčec jedna je od napadačkih legendi HNL-a iz devedesetih godina i s prijelaza stoljeća, a u Hajduk je stigao preko Zagreba i Intera. Na Poljudu se zadržao godinu dana i pol dana, a onda je preko Zagreba stigao i na Maksimir. Opet, zadržao se godinu i pol dana pa produžio u Cibaliju. Slast osvajanja titule osjetio je i s Hajdukom i dva puta s Dinamom.

Od Poljuda do kapetanske vrpce Dinama

Makedonac Goce Sedloski ostavio je dubok trag i u Hajduku od 1995. do 1997. godine i u Dinamu od 1999. do 2004. godine pa u drugom navratu 2005. godine, a među Zagrepčanima je nosio i kapetansku vrpcu, što dokazuje kakav je status stekao na Maksimiru.

U međuvremenu se okušao u Engleskoj, u Sheffield Wednesdayu, a u Hrvatskoj je uglavnom uvijek uživao navijačku podršku, makar mu dio Hajdukovih navijača nikada nije "zaboravio" plavi dres. Za Dinamo je često bio i strijelac, čime je učvrstio ostavljen dobar dojam.

Hajdučka srca u Dinamu

Hajdukovi navijači izrazito cijene predanost pojedinih igrača svom klubu, a najzaslužniji redovito dobivaju nagradu Hajdučko srce. Dobitnici tih priznanja zaradili su posebno mjesto u splitskim srcima, stoga je pomalo nepojmljivo da isti kasnije zaigraju za Dinamo. No, Ivan Bošnjak i Mirko Hrgović srušili su i taj tabu.

Bošnjak je s Poljuda bio otišao u Libiju, a dvije godine kasnije stigao je na Maksimir te se zadržao dvije sezone, do odlaska u belgijski Genk. Hrgovićev je potpis za Dinamo izazvao još više bure, pa čak i otvorene prijetnje rođenom Sinjaninu, reprezentativcu Bosne i Hercegovine.

Hrgović je put od Hajduka do Dinama prevalio preko japanskog JEF Uniteda, između 2008. i 2009. godine, a u Zagrebu se zadržao samo godinu dana, nakon čega je otišao u njemački Greuther Fürth. Uvrede su ga zbog igranja za Modre pratile jako dugo, makar je upravo zbog njih stekao i određeni broj simpatizera koji su ga branili. Po dolasku u Dinamo, zanimljivo, Joško Jeličić mu je poručio kako nije povukao najmudriji potez.

Mladi i talentirani

U potrazi za mladim, talentiranim nogometašima, Dinamo se 2005. godine okrenuo Zadraninu Mariju Grguroviću te ga doveo u svoje redove. Tada 20-godišnji nogometaš Hajduka pokušao se probiti kroz posudbe u Međimurju, Istri 1961 i Interu, ali naposljetku se zaputio prema Litvi i Žalgirisu da bi se prošlog ljeta vratio u Goricu. Njegova selidba s Poljuda na Maksimir aktualizirala je raspravu oko transfera mladih nada između dva najveća hrvatska kluba.

Slična je zasad priča Mate Maleša, koji je mlađe kategorije Hajduka 2008. godine zamijenio Dinamom, a nakon toga se kalio u Lokomotivi te jednu sezonu u Zagrebu. Danas je 24-godišnji Šibenčanin u dresu momčadi s Kajzerice još uvijek pod budnim okom Dinama.

Aktualni napadački dvojac Dinama

Uz Beqiraja i Krstanovića, najisturenija prijetnja Dinamovim su protivnicima iz aktualnog kadra Ante Rukavina i Duje Čop.

Rukavina je slovio za jednu od najperspektivnijih kupnji Hajduka kada je 2007. godine transferiran iz Šibenika, a u bijelom dresu postigao je devet pogodaka. Potom se zainteresirao grčki Panathinaikos te se Rukavina okušao u inozemstvu da bi se 2010. godine vratio u Hrvatsku i pokušao se nametnuti među plavim pukom.

Čop se kroz mlađe kategorije Hajduka izborio za angažman u portugalskom Nacionalu, ali se ubrzo vratio na Poljud, a potom sreću tražio u susjedstvu, u taboru Hajdukovog gradskog rivala Splita. Dobrim se igrama izborio za selidbu u Dinamo, gdje ove sezone na kontu ima već 12 pogodaka i možda će biti jedan od ključnih likova u nadolazećem derbiju.

Nesuđeni

Hajduk je "pred nosom" imao i neke igrače koji naposljetku nikada nisu zaigrali za ponos Dalmacije, a prvi je na tom popisu svakako Luka Modrić, rođen u Zadru, kojega su u Maksimiru brzo prepoznali te se uskoro prometnuo u jedan od simbola Dinama. Za nemali je novac kasnije prodan u Tottenham, a završio je u Real Madridu, kao jedan od nositelja igre hrvatske reprezentacije.

Današnji član Dinama je Šime Vrsaljko, koji je trenirao u Zadru i potom s 14 godina preselio u Zagreb, gdje se preko Lokomotive probio do prve momčadi aktualnog prvaka Hrvatske. Sa 16 godina u Dinamo je stigao Josip Čalušić, talentirani branič, nakon što je prve nogometne korake odradio u Hajduku i Omladincu te je ove zime priključen prvoj momčadi, a daleko od Hajduka nije bio ni Arijan Ademi, novopečeni hrvatski reprezentativac, rođen u Šibeniku, koji je u Dinamo stigao sa Šubićevca u ljeto 2010. godine.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.02.2013. u 15:02
    Jurcec i Kozniku su titule osvojene u Dinamu uglavnom odgledali s klupe i tribina...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2013. u 14:51
    uglavnom se radi o normalnom prelasku iz malog provincijskog kluba u veliki klub;-)
    Obrisan korisnik
  • Cantera24.02.2013. u 13:16
    Odlomak o Sedloskom "...makar mu dio Hajdukovih navijača nikada nije "zaboravio" plavi dres". Tipično novinarsko izvrtanje činjenica.Najmanji je problem bio u tome što je otišao u Dinamo, nego jer nije imao poštovanja u izjavama i ponašanju prema klubu koji mu je omogućio karijeru.
    Cantera
  • Obrisan korisnik22.02.2013. u 22:33
    ivan bosnjak, nekada hajducko srce, najvece je razocaranje, barem za navijace hajduka..
    Obrisan korisnik
  • nido22.02.2013. u 21:36
    Nesudeni su legende!!!
    nido