Nogomet

Veliki derbi bez znaka jednakosti, prednost i jednima i drugima

Pripremili:Damir Žbulj, Mišo Gulić • subota, 23.02.2013.
Veliki derbi bez znaka jednakosti, prednost i jednima i drugima
Foto: Bruno Karadža

Pred nama je još jedan veliki, najveći pa i jedini pravi nogometni derbi u Hrvatskoj. Sraz Hajduka i Dinama već je nekoliko dana glavna tema, slažu se formacije, svi na tu temu imaju nešto (pametno) za reći, neki su u pravu, drugi pak nisu, no na nama je da pogledamo kakvo je stanje u linijama, tko raspolaže s kakvim arsenalom i tko na kraju krajeva ulazi s prednošću. Sportnetova debata i "pregovori", ali i "prijateljska uvjeravanja", vođena su od strane Miše Gulića koji je zastupao stranu Hajduka i Damira Žbulja čiji je interes bio na Modroj strani...

Ukupan zbroj ocjena blagu je prednost dao Dinamu, 22,5 - 23, ipak su veliki problemi s Hajdukovim stoperima bitno utjecali na ovaj ishod, no u konačan zbroj nije ušao faktor domaćinstva i činjenica da onda bod ide na stranu Bijelih, stoga svojevrsnu zadovoljštinu ima i jedna i druga strana, ovisno iz kojeg kuta gledate. No, jasno je da ćete i vi imati što za reći...

Vratari: Hajduk 4,5; Dinamo 4

Hajduk: Goran Blažević sigurno je prvo vratarsko ime u ligi, a dok su njegove kvalitete za vrijeme stolovanja u Šibeniku bile pomalo i nepravedno minorizirane, "pečat" je dobio prelaskom u Hajduk. Popularni Šiljo u pravilu nema sklonosti kiksevima, standardnost mu je jedna od većih kvaliteta, a skloni su u Splitu tvrditi da je nakon Stipe Pletikose Hajduk ponovno dobio klasnog vratara. Također, iza njega je i veliko iskustvo, odigranih preko 9250 prvoligaških minuta, za derbi sasvim dovoljno.

Dinamo: Zimske priče oko problema Dinama na vratarskoj poziciji, odnosno oko nekakvog nezadovoljstva s Kelavom, nestale su čim je krenuo nastavak sezone. Modrima još uvijek nije potreban drugi vratar. Kelava ima jako puno svojih prednosti, ima naravno i mana, ali bez obzira na svoju trenutnu formu, on je još uvijek među najboljim vratarima lige, koliko god da ga pokušavaju maknuti iz tog društva.

Stoperi: Hajduk 3, Dinamo 4

Gdje je najveća prednost Hajduka?

ANKETA#524

Hajduk: Kad te neće, neće. Upravo bi se tim riječima mogla opisati situacija s Hajdukovim stoperima kojih za sraz s Dinamom, ne da nedostaje, nego ih bolje reći uopće nema. Već je dobro poznata priča o pomalo nevjerojatnim ozljedama Mateja Jonjića i Gorana Milovića, još otprije izvan stroja je kapetan Mario Maloča, dok je Antonio Milić tek nedavno vraćen u puni program, no jasno je da bez treninga i utakmica to baš i nije to. Drugi stoper prema svemu sudeći trebao bi biti Zoran Nižić ili pak junior Josip Elez, ali to još uvijek ostaje u sferi nagađanja. Kako god da bilo, jasno je gdje Hajduka "svrbi"...

Dinamo: Joe Šimunić, nogometni centurion hrvatske reprezentacije, najbolji je stoper domaće lige i bit će glavna obrambena Jurčićeva figura na Poljudu. Pod budnim okom imat će mladog i neiskusnog Tina Jedvaja, donedavnog juniora, ali koji se već iskazao u utakmici proti Rijeke i nema razloga da ga Jurčić ne gurne u vatru i protiv Hajduka. Odlaskom Tonela i Vide Dinamo je sasvim sigurno hendikepiran i nema previše opcija, ali mogla bi njih dvojica sasvim dobro obaviti svoj posao u nedjelju.

Bekovi/ krila: Hajduk 4; Dinamo 3,5

Hajduk: Mirko Oremuš i Goran Jozinović iz zimskih priprema su izronili kao bekovski par, dok su bliže golu uz crtu gurnuti Avdija Vršajević s desne i Danijel Stojanović ili Mijo Caktaš s lijeve strane igrališta. Prema viđenom kroz pripreme, ali još važnije i svježije u Koprivnici, upravo je spomenuta čet-pet-orka možda i najjača karika splitske momčadi. Dosta je trener Bijelih miksao na tim pozicijama protekle jeseni, što silom prilika što iz uvjerenja, no očito je u možda i najvažnijem trenutku posložio kockice na najbolje mjesto.

Dinamo: Šime Vrsaljko i Luis Ibanez bit će prvi Jurčićev izbor na bekovskim pozicijama i u ovom dvoboju, a tu bi Dinamo možda mogao imati najviše problema. Oboje bi mogli puno vremena razmišljati o napadu, ostavljajući po običaju previše prostora iza svojih leđa, koja će možda na vrijeme stići zatvoriti Dinamovi defenzivci. Ali, možda i neće. Kao njihove logične alternative nameću se Tomečak i Pivarić, ali u ovom trenutku, Dinamo tu nema neku ekstra klasu kojom bi se mogao pohvaliti. Bez obzira na najave, Krstičević će Hajduk sigurno posložiti da svoju priliku vreba iz protunapada, a preko bočnih pozicija zagrebački sastav bi mogao biti najranjiviji.

Vezna linija: Hajduk 3,5; Dinamo 4

Hajduk: Jesen života je iza prvog Hajdukovog veznjaka Franka Andrijaševića, a.k.a Mladoženje, koji motiva ima na pretek, barem što se derbija tiče, a jasno je i zašto. Odlično je to izgledalo u paru s Josipom Radoševićem, no njega više nema, ali izgleda neće biti ni Antonija Milića koji će biti u zadnjoj liniji obrane, stoga će priliku bliže centru dobiti Ruben Lima, univerzalac u punom smislu riječi, ali i jedan od najpouzdanijih igrača Bijelih. Dosta posla čeka obojicu, jasno je da će oni imati veliku pomoć od krilih igrača, prvenstveno ako to bude već spomenuti Caktaš, ali na muci se poznaju junaci.

Gdje je najveća prednost Dinama?

ANKETA#525

Dinamo: Nema tu puno dvojbi, odlaskom Radoševića, Dinamo bi 'na papiru' trebao imati dominaciju u veznoj liniji, ali naravno, pitanje je koliko će uspjeti nametnuti svoju igru. Iskusni Jerko Leko glavni je defenzivni Jurčićev adut, koji ima dodatan motiv slavlja na Poljudu, gdje u svojoj dugogodišnjoj karijeri nikada nije stigao do pobjede. Za mladog Brozovića ovo je još jedna utakmica dokazivanja, gdje mora pokazati kako može podnijeti pritisak jednog pravog derbija. Međutim, Dinamo ima prednost u Ademiju koji je je procvjetao nakon reprezentativne epizode, ali i promjene pozicije, jer Jurčić na njega računa u nešto ofenzivnijim kombinacijama. Sammir je već HNL veteran, i dalje najefikasniji ovosezonski igrač Dinama, koji će biti prevaga u ovom dvoboju na Poljudu.

Napadači: Hajduk 3,5; Dinamo 3,5

Hajduk: Splitska napadačka linija izgleda obećavajuće, Giga Vuković je možda i u životnoj formi, zabija Crnogorac kao na traci, smisao za asistenciju nikad nije bio ni upitan, ali krenulo je napokon i Antona Maglicu, doslovno napokon, stoga je nova splitska "senzacija" Jean Evrard Kouassi za sada na čekanju, što je jedna od izglednijih opcija u nastavku igre. Jedno je sigurno, tko god da se u formaciji nađe u vrhu, bio on jedan, dva ili tri, trebat će se natrčati za tri života, a dobra vijest za Bijele je da su igrači i više nego spremni pa i za takve zadatke.

Dinamo: Ako je postojala ikakva sumnja u mogućnosti Duje Čopa, odagnala ju je utakmica protiv Rijeke na Maksimiru proteklog vikenda. Čop je fantastično iskoristio prilike koje su mu se pružile i u nikad boljoj formi dolazi 'svojem' Hajduku, na 'svoj' Poljud napuniti Hajdukovu mrežu. Ukupno je ove sezone postigao devet pogodaka, rapidno se penje na listi strijelaca i ako u ovom ritmu nastavit, mogao bi postati i najbolji topnik lige. Neće biti lako s njim desetkovanoj Biloj obrani. Uz njega priliku će dobiti Ivan Krstanović, koji je s obzirom na broj provedenih minuta na terenu vjerojatno najefikasniji Dinamovac, a uvijek je volio zabiti Hajduku, što u modrom Dinamovom dresu, što u dresu Zagreba.

Treneri: Mišo Krstičević 4; Krunoslav Jurčić 4

Hajduk: Hajdukov trener pred veliki derbi se nalazi na "sto muka", teško je prognozirati kakav će sastav poslati na teren, a još manje za kakvu će se formaciju odlučiti. U nekoliko navrata strateg Bijelih je naglašavao da prava obrana počinje od napada, što su Hajdukovci zorno prikazali u prvom kolu proljetnog dijela prvenstva, a presing se nameće kao možda i jedno suvislo rješenje u nedostatku nekoliko obrambenih igrača, jer teško je takav hendikep prikriti na postavljenu igru. Temperament i ratnički duh velika su njegova snaga, zaradio je povjerenje momčadi, ali i navijačkog puka, znat će motivirati svoje trupe, a već je nekoliko puta pokazao da je najjači upravo kad se nađe u donekle bezizlaznoj situaciji s hrpom problema na vratu.

Dinamo: Bit će ovo Povratak u budućnost 3 za Dinamova trenera Krunu Jurčića, koji već u svojem trećem modrom mandatu ima priliku sa zagrebačkim sastavom gostovati na vrućem Poljudu. Kruno se sigurno sjeća legendarnog 3:0 poraza 2009. godine u Kupu, kada je ipak na penale stigao do trofeja. Iduće sezone Poljud mu je presudio u polufinalu istog natjecanja, u prvenstvu je gubio i igrao neodlučeno tamo, ali što je najvažnije u Splitu još uvijek s Modrima pobjede nema. Jurčić sada već ima dovoljno trenerskog iskustva, a možda je i napredovao kao stručnjak u posljednje vrijeme, neumorni je radnik i još je uvijek željan dokazivanja. Ove nedjelje ima veliku priliku stići do slavlja, a valjda je pronašao način na koji će posložiti momčad kako bi ostvario željeni rezultat. Jedno je sigurno, do cilja ga vjerojatno neće odvesti njegov romb.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido23.02.2013. u 18:30
    Hajdukovi bekovi da su bolji od Dinamovih i napadaci da su podjednaki. Ma nema hebene sanse, sta vam je?!?!? I jedni i drugi su makar zeru bolji od Hajdukovih!!! I golmani su u najmanju ruku podjednaki ako vec Kely nije bolji. Treneri hajde, hajde, ne zna se koji je gori!
    nido
  • Obrisan korisnik23.02.2013. u 18:21
    nažalost to je nekad davno bio derbi,već 7-8 godina to je daleko od ozbiljnog derbija!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.02.2013. u 18:20
    Dinamo je igrački po svin linijama jači od Hajduka osin na golmanskoj poziciji di mi imamo za klasu boljeg. Ali najveća prednost Hajduka (ako se ne gleda atmosfera oko kluba i ljubav ljudi prema klubu) je trener, možda i ne toliko po znanju i sl. nego po karakteru. Jurčić je jedan beskičmenjak koji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.02.2013. u 15:35
    "Nema tu puno dvojbi, odlaskom Radoševića, Dinamo bi 'na papiru' trebao imati dominaciju u veznoj liniji, ali naravno, pitanje je koliko će uspjeti nametnuti svoju igru." u prvoj utakmici u zagrebu, igrao je i taj famozni radošević, a nije bilo leke pa je vezni red dinama doslovno pojeo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.02.2013. u 15:12
    Jean Kouassi prije spada pod rubriku krila nego napadači, jer nije klasični napadač ka Maglica ili povučeni ka Giga.
    Obrisan korisnik