Nogomet

Zaustaviti Sammira, iskoristiti stoperske probleme i - odigrati neriješeno?

Pišu:Tomislav Pacak, Josip Piršljin, Ante Dubravac • nedjelja, 24.02.2013.
Zaustaviti Sammira, iskoristiti stoperske probleme i - odigrati neriješeno?
Foto: Bruno Karadža

Tri Sportnetova autora donose vam odgovore na pet zanimljivih pitanja uoči večerašnjeg derbija između Hajduka i Dinama. Koga moraju Modri zaustaviti, a koga Bili, odakle prijete opanosti, zašto Dinamo igra slabo na Poljudu i tko će večeras slaviti?

Zašto Dinamo ima slabe rezultate na Poljudu usprkos dominaciji u proteklim sezonama?

Tomislav Pacak: Zato što nije toliko kvalitetniji od Hajduka da bi prevladao publiku i golemi motiv s kojim Hajduk igra. Derbi je uglavnom izrazito borbena utakmica, posebno na Poljudu, u kojoj nije lako kroz igru stvarati šanse, a Dinamovi prekidi i kontra nisu posebno snažno oružje kojim bi se došlo do pogodaka u Splitu jer Modri nisu naviknuti tako tražiti golove. Kao što i nastupi u Ligi prvaka zorno pokazuju.

Josip Piršljin: Zato što igrači Hajduka s puno više angažmana, želje i borbe ulaze u taj susret nego što bi to činili primjerice protiv Intera u Zaprešiću. Dvoboj protiv Dinama na Poljudu Hajdukovci čekaju cijelu sezonu, njima je to najvažnija utakmica u godini s obzirom na to da u posljednje vrijeme nemaju većih uspjeha u Europi. Daju maksimum od sebe, atmosfera na stadionu ih nosi i Dinamo vrlo često nije imao odgovor na to sve. Modri igraju premalo takvih utakmica, stoga se ne mogu brzo prilagoditi na uvjete koji vladaju Poljudom u derbiju.

Ante Dubravac: Koliko god će to možda zvučati pretjerano teško se oteti dojmu da Dinamo čim krene prema Splitu u glavama igrača gubi s 1:0. Upravo tu činjenicu Hajduk jako dobro koristi i dolazi do vrlo dobrih rezultata u međusobnim dvobojima. Druga bitna stvar je ta da Dinamo jednostavno nije naviknut igrati pod pritiskom kakav se stvori na Poljudu. Modri tijekom cijele sezone veliku većinu vremena provedu na protivničkoj polovici i nakon toga se vrlo teško privikavaju na to da neka momčad protiv njih dominira i stvara prilike te da bi primarni zadatak trebao biti obrana vlastitog gola.

Odakle Dinamu prijeti najveća opasnost?

Tomislav Pacak: Od igrača iz drugog plana, posebice Andrijaševića i Caktaša koji su ove sezone zajedno zabili više pogodaka od svih napadača Hajduka zajedno. Leko i Ademi moraju pokriti njihova priključivanja napadu, ne vjerujem da će igra biti toliko otvorena da bi puno prostora imali vrlo dobri Vuković i sve aktivniji Maglica (ipak, samo dva gola ove sezone) pored Josipa Šimunića i, usprkos neiskustvu, Tina Jedvaja.

Josip Piršljin: Napadačka linija Hajduka iz utakmice u utakmicu je sve bolja. Ivan Vuković sve češće zabija, opasan je za protivničke obrane i vratare, a pridružuje mu se i Anton Maglica. Dinamo definitivno mora najviše pažnje obratiti na napadački dvojac Splićana, Vuković i Maglica znat će kazniti pogreške u obrani. Uz iskusnog Josipa Šimunića stoperski par vjerojatno će upotpuniti Tin Jedvaj, a tu će "udarne igle" Hajduka posebno navaliti. Jedvaj je odigrao samo dvije prave utakmice i možda je još "zelen" za derbi.

Ante Dubravac: Kao i u većini derbija koji se igraju na Poljudu glavna opasnost za Dinamo je motiviranost domaćih igrača koja često, na krilima navijača, dovede to toga da svaki pojedinac pruži i puno više nego što to inače čini. Osim toga domaćini posjeduju i neospornu kvalitetu, a prvo ime trenutno je Ivan Vuković koji je u svoje noge preuzeo sve konce igre i koji posjeduje veliku kvalitetu da svoje suigrače čini boljima.

Koga Hajduk mora zaustaviti da bi došao do pobjede?

Tomislav Pacak: Sammira. I utakmice u Osijeku i protiv Rijeke pokazale su da igra Dinama još uvijek dosta ovisi o raspoloženosti Sammira, čak i više nakon odlaska Matea Kovačića. Agresivnim pristupom može se natjerati Sammira u pasivniju igru, no agresiju treba koristiti pametno jer Sammir ima kvalitetu i fizičke kapacitete izdržati pretjerano agresivan start protivnika - treba ga čuvati pozicijski inteligentno. Hajduk također mora zaustaviti dalekometne pokušaje Leke i Brozovića koji imaju vrlo opasne i snažne udarce ako im se ostavi prostora.

Josip Piršljin: Dinamov vezni red. Tu je zagrebačka momčad puno jača od splitske i ako žele pobijediti, igrači Miše Krstičevića ne smiju dopustiti previše prostora suparničkim veznjacima i ne smiju im dati previše vremena da kontroliraju loptu. Dinamo je u veznom redu jak i u defenzivnom i u ofenzivnom smislu. Arijan Ademi u zadnje vrijeme sjajno igra na poziciji zadnjeg veznog, dok je napadački orijentirani Sammir i dalje glavni adut Krunoslava Jurčića. U posljednjem derbiju demonstrirao je svoje umijeće i Krstičević bi trebao zadužiti nekoga posebno za Sammira.

Ante Dubravac: Unatoč tome što u javnosti vlada podijeljeno mišljenje oko Sammirove kvalitete ipak igra aktualnog prvaka poprilično ovisi o njegovom raspoloženju i svakako će jedan od prvih zadataka momčadi Miše Krstičevića biti njegovo zaustavljanje. Odlaskom Matea Kovačića u Inter Sammir je ostao jedini pravi kreativac u veznom redu i sve akcije kreću od njega. Hajdukov strateg sigurno će pažnju svojim igračima skrenuti i na bivšeg Hajdukovca Duju Čopa koji je u prošlom kolu postigao hat-trick u derbiju protiv Rijeke i pokazao da se trenutno nalazi u dobroj formi.

Koje slabosti protivnika će napasti Jurčić, a koje Krstičević?

Tomislav Pacak: Ne treba biti Jose Mourinho da bi se prepoznali stoperski problemi u Hajduku, odnosno ne iskustvo Tina Jedvaja u Dinamu (ako se Jurčić odluči za njega, iako je skučen s opcijama). No, Hajduk prvenstveno treba iskoristiti obrambene manjkavosti Luisa Ibaneza, jer kroz sredinu će ionako teško do Kelave, a preko bokova bi mogao (i trebao).

Josip Piršljin: Jurčić će svakako pokušati iskoristiti ozljede Hajdukovih braniča. Stoperi Goran Milović i Matej Jonjić ispali su iz konkurencije, a s obzirom na otprije povrijeđenog Marija Maloču u obrani će morati zaigrati netko od mlađih i neiskusnijih. Zadnja linija Hajduka je, dakle, "skrpana" i tu će Dinamo tražiti svoju šansu. S druge strane, Šimunić je na stoperskoj poziciji možda i najbolji u ligi, ali Krstičević će upozoriti svoje prvotimce na neiskusnog Jedvaja. Iako je pokazao da bi u budućnosti mogao biti solidan stoper, njegova mladost ovog puta neće biti prednost, a na to će računati i Bijeli.

Ante Dubravac: Iako bi obrana u svakom momčadi trebala biti temelj upravo je taj dio igre, kod oba kluba, pod posebnim povećalom uoči današnjeg derbija. Odlaskom Tonela i Vide Dinamo je ostao samo na Šimuniću kao iskusnom stoperu koji igra u paru s još uvijek golobradim klincima. S druge strane Hajduk je u Koprivnici izgubio Jonjića i Milovića, a ako se zna da Maloča ima problema od prije veliko je pitanje kako će izgledati Hajdukova obrana. Zbog svega navedenog glavne zvijezde ovoga derbija mogli biti napadači koji će imati poprilično olakšan posao.

Kako će završiti derbi?

Tomislav Pacak: Minimalnom pobjedom Modrih. Dinamo je protiv Rijeke odigrao zaista odličnu utakmicu, takav ima pravo doći u Split po pobjedu i riješiti Prvenstvo bilo kakve drame. S ovakvim sastavom trebala bi mu i bolje odgovarati jedna izjednačena utakmica u kojoj ne boravi cijelo vrijeme na suparničkoj polovici (kao u Osijeku), lakše će se braniti s više igrača i lakše napadati otvoreniji prostor. Iako derbi mogu odlučiti sitnice, pogreške ili neki vrhunski potez protiv kojeg nema obrane, Modri su kvalitativno u značajnoj prednosti i to će, ovoga puta, iskoristiti.

Josip Piršljin: Remijem s niti jednim ili dva pogotka. Svima je jasno kako je Dinamo kvalitetnija i jača momčad od Hajduka (već dugi niz godina), ali i kako je Hajduk uvijek favorit protiv najvećeg rivala na Poljudu, bez obzira na stanje na tablici. Susret će obilježiti velika borbenost Hajdukovaca koji će nošeni publikom "navaliti" u prvih 10-15 minuta svakog poluvremena, no Dinamovo nogometno znanje i iskustvo igranja europskih utakmica izjednačit će omjer snaga na terenu. Preko 40 prekršaja, po jedan crveni karton na svakoj strani, a možda i koji jedanaesterac ne bi bilo ništa neuobičajeno.

Ante Dubravac: Vjerojatno bismo svi bili najsretniji kada bi danas vidjeli jednu dobru, atraktivnu utakmicu s puno prilika i lijepih poteza koja bi završila rezultatom 2:2, međutim poučeni iskustvom tako nešto je vrlo teško očekivati. Dinamo je posljednjih godina na Poljud dolazio s puno boljim sastavom i bio puno veći favorit nego je danas pa se u Zagreb uglavnom vraćao praznih ruku. Upravo zbog toga, ali i zbog svega do sada navedenog mislim da ni ovoga puta Dinamo neće doći do pobjede i da neće opravdati ulogu favorita.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ElKun1024.02.2013. u 17:14
    Da Bog da ih se ne spominje večeras.
    ElKun10
  • nido24.02.2013. u 16:57
    Neka pobjedi nogomet, neka bude atraktivnih 3:3 :-D
    nido
  • Obrisan korisnik24.02.2013. u 14:31
    Pacak, utakmica će završit minimalnom pobjedom Bilih.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.02.2013. u 13:37
    zato šta na poljudu suci ne mogu utjecat na rezultat kao u osijeku ili na maksimiru kad gostuju kod lokomotive
    Obrisan korisnik
  • Tizzou24.02.2013. u 13:35
    josipe kaj sereš o interu :P
    Tizzou