Košarka

Hrvatska borba za izbjegavanje posljednjeg mjesta: Split i Široki u utakmici sezone

Piše:Branimir Korać • četvrtak, 28.02.2013.
Hrvatska borba za izbjegavanje posljednjeg mjesta: Split i Široki u utakmici sezone
Foto: Ivana Karačić

Do kraja regularnog dijela sezone u ABA ligi ostala su tek četiri kola, a svako kolo za hrvatske klubove bi moglo biti kvalifikacijsko. Već 23. kolo donosi dvoboj koji bi mogao izravno odlučiti u borbi za opstanak, a u njemu se susreću Split i Široki. Poraženi iz tog dvoboja naći će se u vrlo teškoj situaciji. U nešto boljoj poziciji nalazi se Zadar koji ima za nijansu lakši raspored dok je Cibona unatoč teškom rasporedu u najkomotnijoj situaciji...

Slobodni pad hrvatske klupske košarke se nastavlja. Niti najveći pesimisti nisu uoči sezone prognozirali da će se do posljednjeg kola tri od četiri hrvatska kluba grčevito boriti za izbjegavanje posljednjeg mjesta u ABA ligi dok će onaj četvrti biti daleko od plasmana u doigravanje.

Međutim, situacija je upravo takva, neki su lutali u selekciji i napravili seriju pogrešaka dok su neki jednostavno financijski i igrački limitirani i ovo je njihova realnost.

Tko će završiti kao posljednji?

ANKETA#533

Prije nego se posvetimo temi teksta i onima koje očekuje borba za preživljavanje, pogledajmo kakve su šanse Cedevite za prolazak na Final Four.

Jasno je da Cedevita nema nikakvih šansi uhvatiti Igokeu i Crvenu zvezdu koji su predaleko, no trećeplasirana Budućnost i četvrtoplasirani Radnički Cedeviti bježe dvije pobjede. Protiv Budućnosti je upisala dvije pobjede i bolja je u međusobnom omjeru dok je protiv petoplasiranog Partizana tijesno poražena na gostovanju i sada je očekuje hvatanje posljednje šanse za uključenje u borbu za doigravanje - u Domu sportova dočekuje beogradsku momčad koju jednostavno mora svladati. Protiv Radničkog ima pobjedu i poraz, pobjedu od plus 18 i poraz minus osam.

Do kraja regularnog dijela sezone Cedevita ima četiri utakmice u kojima može slaviti. Na svom parketu dočekuje Partizan i Cibonu dok ide na papiru na lakša gostovanja kod Krke i Širokog. Nije nemoguće da do kraja sezone upiše sve četiri pobjede i pritom vreba kiks onih ispred sebe. Svaki sljedeći poraz značit će i siguran oproštaj od ambicija za doigravanje.

Dobra vijest za Cedevitu je da Budućnost i Radnički još moraju odigrati međusobno u Kragujevcu, Budućnost ima i teško gostovanje kod Crvene zvezde dok Radnički dočekuje Crvenu zvezdu i ide na gostovanja u Dalmaciju. Nije nimalo nemoguće da ove dvije momčadi upišu još barem dva poraza stoga nada još uvijek traje.

Loša vijest je ipak sama Cedevita koja igra loše, rezultati nisu niti blizu očekivanih i svi pokušaji "mobilizacije" dosad su bili neuspješni. Sigurno je da će nakon sezone biti velikih pospremanja u klubu i toga su svjesni i igrači i struka što im baš i ne olakšava posao. Ipak, pojedinačna kvaliteta nije sporna i dok god nada postoji, treba se boriti.

Cibona (8-14)

Iako do kraja regularnog dijela sezone ima na papiru najteži raspored, Cibona nije u toliko kritičnoj situaciji. Jedino je sa Splitom slabija u međusobnim susretima dok ima prednost u ostalim dvobojima tako da su šanse da upravo Cibona bude posljednja najmanje.

Cibona raspored

23. kolo: Crvena zvezda - Cibona

24. kolo: Cibona - Union Olimpija

25. kolo: Cedevita - Cibona

26. kolo: Cibona - Igokea

Do kraja sezone bi se u Ciboni vjerojatno zadovoljili s još dvije pobjede, međutim gostovanja kod Crvene zvezde više i Cedevite manje su prilično teška, a u Dom Dražena Petrovića dolaze Union Olimpija i vodeća Igokea.

Pobjeda protiv Splita u prošlom kolu mogla bi se pokazati ključnom u borbi za izbjegavanje posljednjeg mjesta iako bi i s porazom u tom susretu Cibona i dalje imala veće šanse od ostalih prvenstveno zbog toga što ima igrače koji mogu donijeti prevagu.

Cibosi su se potpuno nepotrebno doveli u situaciju da se spominju u kontekstu borbe za izbjegavanje posljednjeg mjesta. Upravo oni su primjer lutanja u izboru igrača i to ponajprije na najosjetljivijoj razigravačkoj poziciji. Dolaskom Jerela Blassingamea situacija se značajno promijenila i Cibona je postala konkurentnija.

U njihovom slučaju bilo je jednostavno previše poraza u tijesnim završnicama, utakmica koje su praktički imali u svojim rukama pa su im pobjede pobjegle, puno toga se rješavalo u hodu i sve je to dovelo do ove teške situacije.

Bez obzira na činjenicu da još uvijek imaju sve u svojim rukama i da će se najvjerojatnije spasiti, u Ciboni ne mogu biti zadovoljni nastupom u ABA ligi ove sezone.

Široki WWin (7-15)

Početak sezone bio je solidan za Široki i više od polovice pobjeda ostvareno je u prvih deset kola. Pobjedom protiv Splita u Pecari u desetom kolu Široki je bio na omjeru 4-6, međutim nastavak sezone donosio je uglavnom poraze.

Široki raspored

23. kolo: Split - Široki

24. kolo: Široki - Crvena zvezda

25. kolo: Union Olimpija - Široki

26. kolo: Široki - Cedevita

Dodatni hendikep predstavljao je odlazak najboljeg igrača Darka Planinića u Maccabi čime je ova momčad postala za dosta postotaka slabija i nastavak sezone nije se baš činio obećavajućim.

U siječnju su u Širokom angažirali još dvojicu Amerikanaca, u međuvremenu je došlo i do promjene na klupi, no do četiri kola prije kraja Široki je na svega sedam pobjeda i u jako teškoj situaciji.

Do kraja sezone ih očekuju dvije teške utakmice u kojima je upitno mogu li išta očekivati, a to je domaći dvoboj s jakom Crvenom zvezdom i gostovanje u Ljubljani kod Union Olimpije. Svoju priliku morat će hvatati u preostale dvije utakmice, prvenstveno u onoj sljedećoj u Splitu.

Može se slobodno reći da je dvoboj Splita i Širokog za momčad Damira Vujanovića kvalifikacijski. U slučaju tog poraza, izbjegavanje posljednjeg mjesta bit će iznimno teška misija.

Realna je mogućnost i da Široki o svojoj sudbini bude odlučivao u posljednjem kolu na svom parketu protiv Cedevite, kluba koji osim što je sebe uvalio u probleme porazom u Mađarskoj, nije nimalo pomogao niti hrvatskim klubovima u borbi za izbjegavanje posljednjeg mjesta.

Zadar (7-15)

Od četiri utakmice do kraja sezone, Zadar ima šanse u barem dvije za upisati pobjede. Nisu niti u preostale dvije bez šanse, ali ipak je realnije za očekivati borbu za bodove u posljednja dva kola.

Zadar raspored

23. kolo: MZT - Zadar

24. kolo: Zadar - Radnički

25. kolo: Szolnoki - Zadar

26. kolo: Zadar - Split

Ukoliko uspiju doći do barem jedne pobjede u naredna dva kola s težim protivnicima, Zadrani bi vrlo vjerojatno napravili ogroman korak prema izbjegavanju posljednjeg mjesta.

Gostovanje u Skoplju je prvo na redu, MZT se još nada nekom čudesnom raspletu u kojem bi se ugurao i na Final Four, a osim toga poznato je koliko je teško igrati u njegovoj dvorani.

Druga prilika bit će na domaćem terenu protiv Radničkog. Kragujevčani imaju jaču i bolju momčad, nalaze se u borbi za Final Four i tražit će u Zadru bodove. Međutim domaćin tu neće imati što posebno izgubiti, može igrati neopterećeno jer u susret ulazi kao autsajder.

Prave šanse Zadranima slijede u posljednja dva kola u susretima s izravnim konkurentima u borbi za opstanak. Prvo će na gostovanje u Mađarsku kod Szolnokija, momčadi koju su neki podcijenili pa se opekli. Zadar to sigurno neće učiniti jer nije u situaciji da ikoga podcijeni i to je još jedna prilika za upisivanje pobjede.

Ako niti ta tri pokušaja ne budu uspješna, ostat će im i četvrta šansa i to protiv Splita u Zadru. Nemoguće je predvidjeti kako će se sve rasplesti jer je kombinacija previše kao i izjednačenih klubova i poput Širokom možda će i Zadranima ovo biti ključna utakmica.

Za završnicu sezone u ABA ligi i hrvatsko prvenstvo doveli su novog Amerikanca na poziciji razigravača, za širu javnost riječ je o igraču koji je prilična nepoznanica i ukoliko su s njim napokon pogodili, moglo bi biti dobrih vijesti u Zadru.

Split (7-15)

Još od one iznenađujuće pobjede kod Cedevite u 16. kolu, Split ne zna za pobjedu. Uoči sezone najave su govorile kako će Splićani biti klasična domaćinska momčad koja će na svom parketu biti vrlo težak protivnik, no s gostovanja će teško odnositi bodove. Ipak, ta pobjeda u Domu sportova pokazala je da mogu iznenaditi i "na strani", a još jedan takav rezultat bi im sada bio krucijalan.

Split raspored

23. kolo: Split - Široki

24. kolo: Budućnost - Split

25. kolo: Split - Radnički

26. kolo: Zadar - Split

Uz sve već znane financijske probleme s kojima se susreću, nisu imali niti sreće s ozljedama i ostajali su bez najboljih igrača, krpali se i bez obzira na to upisali tih sedam pobjeda. Kako god sezona završila, u Splitu su već pobjednici jer su uopće uspjeli izgurati sezonu do kraja i to praktički s volonterima.

Utakmicu sezone Splićani igraju u sljedećem kolu kada na Gripe dolazi Široki, izravni suparnik u borbi za opstanak. I jednima i drugima je to najveća šansa za dolazak do pobjede i poboljšavanje statusa u toj neizvjesnoj završnici. Momčad koja tu upiše poraz imat će vrlo vrlo tešku zadaću do kraja.

Osim tog susreta, Splićani imaju još jedan izravni dvoboj s kandidatom za ispadanje i to u posljednjem kolu u Zadru. Preostala dva susreta su protiv objektivno jačih protivnika gdje bi pobjede predstavljale iznenađenje.

Nakon domaće utakmice sa Širokim, Split će u goste Budućnosti u Podgoricu gdje je domaćinu to vrlo važna utakmica u borbi za Final Four, a sličan protivnik dolazi im u goste u pretposljednjem kolu kada će u Splitu gostovati Radnički.

Najveći problem za Splićane je u ovom trenutku igrački kadar kojeg će slagati liječnici. Tko god nastupio, nema nikakve dvojbe da će dati sve od sebe.

Szolnoki Olaj 7-15

Mađari nemaju brige oko ispadanja jer imaju zagarantirano mjesto u ABA ligi i sljedeće sezone, međutim njihov raspored u završnici sezone je važan i za hrvatske klubove.

Szolnoki raspored

23. kolo: Igokea - Szolnoki

24. kolo: Szolnoki - MZT

25. kolo: Szolnoki - Zadar

26. kolo: Partizan - Szolnoki

Svaka pobjeda Szolnokija umanjit će šanse ostalih klubova za izbjegavanje posljednjeg mjesta, a Mađari će realno imati dvije prilike za upisati barem jednu pobjedu.

Najveća će im biti u domaćem dvoboju protiv Zadra u pretposljednjem kolu kada će Zadrani doputovati pod pritiskom, a Szolnoki ionako nema mač nad glavom i može igrati opušteno do kraja.

Upravo takvim pristupom su i svladali Cedevitu stoga su zbog te neopterećenosti i najopasniji.

Druga prilika Szolnokija je još jedan domaći dvoboj i to protiv MZT-a iz Skoplja, no Makedonci su se isto pokazali vrlo dobrima. Gostovanja kod Igokee i Partizana za Szolnoki bi ipak trebala biti preteška.

Dvoboj Splita i Širokog će puno toga reći

Slijedom svega jasno je kako je dvoboj Splita i Širokog možda i najvažniji u toj borbi za ostanak. Poraženi iz tog susreta naći će se u ogromnim problemima i njegove šanse za izbjegavanje posljednjeg mjesta bit će značajno manje.

Široki bi taj poraz doveo u situaciju da se mora boriti za pobjedu protiv jačih od sebe ili se s druge strane nadati da će Szolnoki izgubiti sve do kraja jer barem u međusobnom omjeru s Mađarima dobro stoji.

U slučaju poraza Splita, Splićani će se naći u sličnoj situaciji kao Široki, međutim njima neće biti dosta čekati poraze Szolnokija jer su od Mađara dvaput izgubili.

U cijeloj priči najbolje stoji Szolnoki jer mu je svejedno bio posljednji ili deseti, zatim slijedi Cibona koja unatoč teškom rasporedu ima dobre omjere i pobjedu više, zatim Zadar pa onda Split i Široki.

U svakom slučaju očekuju nas četiri vrlo neizvjesna kola s hrvatskim akterima u nezavidnoj situaciji.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 11:52
    @LjuboReci mi bili ti radio u firmi u kojoj nisi dobio placu vec godinu i kusur? Nazivalo ih se volonterima ili nekim drugim mozda prikladnijim imenom ne mjenja puno na stvari, a ta je da bi 95% igraca nakon vec koje neisplacene place isla na arbitrazu i zatrazila raskid a ovi momci koji tu igraju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 10:55
    vjerojatno će dobit široki, ali to ne mijenja na činjenici da su mlakonje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 10:52
    split je gomila razmaženih maminih maza. kada treba odigrati muški podviju rep.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2013. u 18:03
    @sciroco3 sljedeće sezone ćemo imati 3 predstavnika bez obzira tko bio zadnji, samo što klub koji bude zadnji neće moći nastupiti dogodine u ABA ligi bez obzira na plasman u prvenstvu. znači ako npr. Split bude zadnji u ABA ligi, a poredak u PH bude 1. Split, 2. Zadar, 3. Cibona. 4. Cedevita, u ABA... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2013. u 17:33
    Cibona ispada!!!
    Obrisan korisnik