Nogomet

Istrina pobjeda veća i od Dinamove, "klinac" ušao u povijest domaćeg prvenstva

Josip Piršljin • ponedjeljak, 01.04.2013.
Istrina pobjeda veća i od Dinamove, "klinac" ušao u povijest domaćeg prvenstva
Foto: FaH

U 25. kolu hrvatskog nogometnog prvenstva aktualni prvak i lider upisao je uvjerljivu pobjedu nad Zadrom, no zbog značaja "većom" se može smatrati pobjeda Istre protiv Osijeka. Hajduk se vratio na drugu poziciju, a njegov suparnik Zagreb na zadnju. Kolo je obilježio i jedan 16-godišnjak, Marko Dabro, koji je ušao u povijest HNL-a kao najmlađi debitant.

Na Maksimiru nije bilo nikakvih iznenađenja. Dinamo je ugostio Zadar u utakmici u kojoj se želio osvetiti protivniku za izbacivanje iz Hrvatskog kupa ove sezone. Aktualni prvak i lider na najbolji je mogući način otvorio utakmicu i u prvoj minuti golom Krstanovića pokazao Zadranima da ne mogu očekivati ništa više od poraza. Susret će ostati zapamćen po prvom golu mladog stopera Šimunovića za Modre, ali i po debiju Ganca Addyja. Dinamo je u zadnjim minutama zabio čak tri gola, Beqiraj, Pivarić i Ademi su dovršili posao.

Hajduk se u ovom kolu vratio na drugo mjesto. Splićani su nešto teže od očekivanog svladali posljednjeplasiranu momčad lige Zagreb. Otprilike pet tisuća gledatelja na Poljudu vidjelo je vrlo uzbudljivu utakmicu u kojoj su domaći dosta rano poveli s 2:0 preko Maloče i Caktaša, ali su se uporni Pjesnici vratili. Šovšić i Jurendić su izjednačili i Blaževićeva je momčad bila blizu iznenađenja, no ubrzo je stvari na svoje mjesto vratio Vuković. Ukoliko želi ostati odmah iza vodećeg Dinama, Hajduk će morati do kraja prvenstva pružati bolje predstave od subotnje.

Svakako najzanimljiviji rezultat u 25. kolu je visoka pobjeda Istre 1961 na Gradskom vrtu. Zeleno-žuti su demonstrirali rast forme u proljetnom dijelu prvenstva i slavljem protiv Osijeka preskočili su Bijelo-plave na tablici. Pamićeva momčad još uvijek nije izgubila niti jednu utakmicu u 2013. godini i na dobrom je putu da izbjegne borbu za ostanak do posljednjeg kola. Briljirao je Goran Roce upisavši hat-trick, a pridružio mu se pogotkom Aganović. Osječani su utakmicu završili s četiri pogodaka u mreži i s dva igrača manje na terenu.

Rijeka je nastavila pozitivan niz otkad je na klupu sjeo slovenski stručnjak Matjaž Kek. Bijeli su na Kantridi ugostili Slaven Belupo koji je totalno pokvario svoju poziciju na ljestvici lošim igrama u proljetnom dijelu. Farmaceuti su definitivno otpali u borbi za Europu, a s druge strane Istra im se približila na samo tri boda. Benko je bio čovjek odluke zabivši dva gola, dok je utješni za goste djelo Novinića. Riječani su osam kola prije kraja bodovno izjednačeni s Hajdukom i Lokomotivom.

U igri za Europu ostao je i Split koji je na Parku mladeži minimalno svladao Cibaliju. Splitovci su do vrijednih bodova došli nakon skromne predstave i vrlo lijepog pogotka Ante Ercega iz rane faze susreta. Utakmica će ostati zabilježena po tome što je Marko Dabro srušio rekord Alena Halilovića i postao najmlađi igrač koji je nastupio u HNL-u sa 16 godina i dva dana.

25. kolo su još u četvrtak otvorili Lokomotiva i Inter. Zaprešićani su kod favoriziranog suparnika osvojili jedan bod i tako jedini od posljednja četiri sastava lige ostali neporaženi u ovom kolu. Žuti su se spasili u posljednjim trenucima utakmice kada je Oršić zabio svoj drugi gol, a prije njega za plavo-bijele su zabijali Šitum i Chago. Ivkovićeva ekipa izgubila je drugo mjesto koje je držala zadnja dva tjedna.

Pogodak kola

U dosta efikasnom 25. kolu MAXtv Prve lige bilo je više lijepih pogodaka, ali izdvaja se zadnji gol Gorana Rocea u pobjedi Istre 1961 nad Osijekom. Roce je tim pogotkom dovršio hat-trick, i to sa stilom. Odlično mu je u kazneni prostor ubacio Havojić, a napadač Puljana sjajno je reagirao i volejem opalio po lopti koju Mikulić nije mogao zaustaviti. To mu je bio deseti put da je zatresao protivničke mreže ove sezone.

Podbačaj kola

Veliko razočaranje priredio je Osijek svojim navijačima. Dan prije utakmice s Istrom Bijelo-plavi su obilježili dovršetak preoblikovanja kluba u sportsko dioničko društvo, a dvoboj s Puljanima trebao je biti početak nove, uspješne ere osječkog prvoligaša. No, dogodilo se ono što je malo tko očekivao, Mršićeva momčad je "popila" četiri pogotka i pala na osmo mjesto na tablici.

"Ni u snu nisam očekivao da ćemo odigrati ovako loše. Nisam ja predložio da igramo neagresivno i bez zajedništva. To nam se osvetilo, a ključni trenutak utakmice bilo je isključenje Aleksića na kraju prvog poluvremena. Imali smo velik broj slabih pojedinaca, a ostanak u ligi neće biti lako osigurati. Ipak, možda je bolje da se ovakav poraz dogodio sada jer imamo još vremena za konsolidaciju", kazao je strateg Osječana.

Igrač kola

I ova rubrika se odnosi na dvoboj Osijeka i Istre. Titulu najboljeg igrača proteklog vikenda definitivno je zaslužio Goran Roce koji je s tri pogotka najzaslužniji za visoku pobjedu zeleno-žutih. Pulski napadač bio je neumoljiv u okršajima s osječkom obranom koja nije imala rješenja za njega. Posebno je upečatljiv bio gol za 4:0 u završnici susreta.

"Ovo mi je bio prvi hat-trick u prvoj ligi. Bilo ih je kada sam igrao u Žminju, ali to je bila treća liga pa se nikako ne može mjeriti s Prvom ligom. Došla je do izražaja naša igra s mnogo dodira i stvarno smo napravili super stvar, odigrali smo fantastično", izjavio je 26-godišnji napadač.

Debitanti kola

25. kolo ostat će upamćeno i po tome što je Marko Dabro postao najmlađi igrač koji je zaigrao u jednoj utakmici prvog razreda hrvatske nogometne lige. Dobio je zadnjih deset minuta u dresu Cibalije protiv Splita, a sa 16 godina i dva dana nadmašio je Alena Halilovića. "On je igrač kakvog tražim od početka priprema", rekao je trener Bojko za svog perspektivnog igrača.

U MAXtv Prvoj ligi debitirao je i Lee Addy, ganski nogometaš koji je ove zime pojačao redove Dinama. Dobio je priliku jer su čak tri modra braniča bila u nemogućnosti igrati protiv Zadra, no vrlo je dobro obavio svoj posao i pokazao da se na njega može ozbiljnije računati. "U nekoliko je situacija pokazao da je prekaljeni internacionalac. Bio je smiren i lijepo ih je riješio, takav nam igrač treba", pohvalio je Ganca Jurčić.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • terrible05.04.2013. u 19:46
    Osim medija i sveopće mišljenje je negativno o hrvatskom ne-reprezentativnom nogometu. koliko ljudi znam koji imaju stav da je to loše, negledljivo itd itd. bez da su ikad pogledali jednu utakmicu. Pratim lokalni klub na svakoj domaćoj utakmici, gledao sam sve ekipe u hnlu zadnjih par godina i ne... [više na forumu]
    terrible
  • Obrisan korisnik02.04.2013. u 21:53
    Zapravo su mediji najviše krivi za ovu močvaru jer prate samo dva kluba (i Sportnet ima onu kut i kantun), a ostale spomenu u izvještajima i tu i tamo nešto napišu (istina, Sportnet je tu za koplje od drugih)... Da se malo više pozabave drugim momčadima imali bi daleko zanimljiviju ligu sa daleko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ttt200801.04.2013. u 20:40
    Nije Halilović bio najmlađi nego Dinjar (debitirao 10.8.2002.)
    ttt2008
  • Obrisan korisnik01.04.2013. u 19:28
    Žalosno je da se ovom dečku piše samo jedna rečenica dok se o Haliloviću pisalo kada ide pišat,a kada ručati, u koju šk ide kakve ocjene ima. Ajmo malo obratite i pažnju na ovog malog!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.04.2013. u 19:12
    e i još nešto, momka iz cibalije oslovljavate sa "klinac" , a dinamovi i hajdukovi "klinci" su odma wunderkid, supertalent, novi messi...itd...
    Obrisan korisnik