Nogomet

Borussiji prednost, Andalužanima opipljiva nada

Piše:Ivor Krapac • četvrtak, 04.04.2013.
Borussiji prednost, Andalužanima opipljiva nada
Foto: EPA

U potrazi za prolaskom nove prepreke u Ligi prvaka, dortmundska Borussia je u prvoj utakmici četvrtfinala protiv Malage obavila solidan posao na gostujućem terenu. Sa samo jednim izrazitim kriznim razdobljem tijekom prvih 90 minuta ovog ogleda, momčad Jürgena Kloppa izborila je dobru priliku za proboj među posljednja četiri u utorak u Dortmundu. No, prvi susret bez golova ostavio je otvorena vrata i klubu iz Andaluzije, koji će u uzvratu probati bolje odgovoriti na pitanja postavljena u srijedu navečer...

Bez drugog koraka neće ići, ali s prikazanim na La Rosaledi u Malagi, Borussia iz Dortmunda dobila je dovoljno razloga za optimizam da njihov ovosezonski put u Ligi prvaka neće biti završen u četvrtfinalu. Prije prve utakmice protiv momčadi iz Andaluzije, njemački klub bio je u prednosti na papiru, a svoju ulogu favorita učvrstili su tijekom gostujućih prvih 90 minuta.

Borussia ponovno postavila dobar temelj

Kao što je bio slučaj u osmini finala protiv Šahtara, dortmundska momčad ponovno je odgodila odluku o prolazu za drugu utakmicu, ovog puta s nešto drugačije početne pozicije uoči uzvrata. Rezultatski, Borussia sada ne stoji toliko dobro. U ogledu sa Šahtarom kući je donijela remi s dva postignuta pogotka, ali u novom slučaju, plus će im biti što im igra u Donecku nije bila toliko obećavajuća kao ona u Malagi. Iz tog kuta gledanja, Jürgen Klopp ima dovoljno razloga biti spokojan da će se u Dortmundu i nakon ovog ogleda slaviti ukupna pobjeda.

Još uvijek bez poraza na svojem ovosezonskom putu u Ligi prvaka, Borussia je u srijedu navečer bila u ozbiljnim problemima samo u završnih 15-ak minuta prvog poluvremena. Malaga je imala jednu vrlo lijepu priliku i u nastavku utakmice, kada je Weidenfeller obranio opasan udarac Isca, ali posljednja trećina prvog dijela donijela je kontinuirani pritisak prema vratima Kloppove momčadi, koja je sve ostalo riješila bez da je njihov trener morao previše brinuti. Jedini razlog za brigu ostavile su propuštene prilike, ponajprije one Marija Götzea, koji ovog puta nije bio realizatorski raspoložen.

Götze, Robert Lewandowski i Marco Reus nisu odigrali najbolje što mogu, ali uz podršku ponajprije Grosskreutza i Gündogana, zadali su iskusnim, ali ne previše brzim domaćim stoperima Weligtonu i Demichelisu puno problema. Vratar Willy Caballero često je bio na ozbiljnim iskušenjima, ali srećom za domaću momčad, svaki put bio je na pravom mjestu.

U igri prema naprijed, Borussijini glavni aduti u postizanju pogotka mogli bi imati bolju podršku u Dortmundu, s još više posla za obranu momčadi iz Malage. Kako to može izgledati, Šahtar je iskusio u gostujućem porazu s 3:0 u osmini finala, pa ne iznenađuje što je Jürgen Klopp istaknuo da mirno očekuje utakmicu u Dortmundu.

"Mogu živjeti s 0:0. Znamo što nam je činiti u uzvratu", osvrnuo se Borussijin trener poslije prve utakmice, spominjući pogreške u završnici akcija kao glavni razlog što u Malagi nisu ostvarili bolji rezultat.

Može li Pellegrinijeva momčad pokazati više?

Ni Manuel Pellegrini nije bio nezadovoljan poslije prve utakmice, koja je Malagi donijela mogućnost da s pogotkom ili više njih u Dortmundu povećaju svoje izglede za prolaz. No, za to će im trebati više raspoloženih igrača nego su ih imali pred svojim navijačima.

Isco je bio vrlo aktivan u prvom poluvremenu i posustao u nastavku, a Jeremy Toulalan nije prestao raditi tijekom cijelog susreta, ali s izuzetkom njih dvojice i s nešto podrške dobro pokrivenoga Julija Baptiste, bilo je to premalo da se testira koliko je Borussijina obrana zapravo čvrsta. Kada među igračima od kojih se očekuje da pomognu u stvaranju pritiska prema suparničkim vratima imate dvojicu legitimnih kandidata za zamjenu nakon 45 minuta ili u ranom dijelu drugog poluvremena, a Malaga ih je imala s neuvjerljivima Joaquinom i Saviolom, teško je očekivati nešto više protiv kvalitetnog suparnika.

Je li Čileanac na klupi Andalužana mogao i ranije posegnuti za osvježenjima s klupe i je li među zamijenjenima trebao biti Joaquin, koji je ostao na terenu do kraja, otvoreno je raspravi, ali uoči uzvrata nešto će morati mijenjati. Zbog zarađenih žutih kartona u prvoj utakmici, u Dortmundu neće moći igrati stoper i kapetan Weligton i defanzivni veznjak Iturra, što bi moglo otežati stvar gostima, a olakšati Borussijinu potragu za pogocima i prolaskom u polufinale.

Pored toga, malo vremena prije uzvrata Malagi ne odgovara ni zbog važne prvenstvene utakmice koju će u subotu odigrati u San Sebastianu. Pellegrinijeva momčad gostovat će kod Real Sociedada, s kojim se bore za četvrto mjesto ljestvice, s bodom zaostatka za svojim subotnjim suparnikom poslije 29 kola.

No, samo jedan pogodak ili više minuta poput onih koje su imali u završnici prvog poluvremena prve utakmice mogu sasvim promijeniti sliku ovog dvoboja.

Otvoreno i bez puno prekida

Iako je ulog bio velik, a utakmice takve važnosti obično su rastrgane i ne previše tečne, susret u Malagi obilježila je igra bez puno prekida. Nedostajali su golovi, ali igralo se dobro, s puno akcije i dosta prilika, uz visoke ocjene za obojicu vratara. Pritom vrijedi izdvojiti da je domaća momčad ostala na jednoznamenkastom broju prekršaja, s devet na kraju utakmice, a samo dva tijekom prvih 45 minuta, što se Manuelu Pellegriniju vjerojatno neće previše svidjeti.

Poslije izgubljenih lopti, domaći su koji puta mogli reagirati i ponekim profesionalnim prekršajem, a jedanput to i jesu napravili - no, ne dovoljno brzo da Borussia već ne bi poslala loptu dalje i time natjerala švedskog suca Jonasa Erikssona da pusti prednost, što je u prvom dijelu dovelo do jedne od nekoliko povoljnih Götzeovih prilika.

Čileanac na Malaginoj klupi voli da se igra čvrsto, bilo bi iznenađenje da ne inzistira na tome uoči nastupa u Dortmundu i da momčad iz Andaluzije ne završi tu utakmicu s više od devet prekršaja.

Uzvrat u Njemačkoj igra se za pet dana, a osim prednosti do koje su došli remijem u gostima, Borussiji će pomoć biti i mnoštvo navijača u žuto-crnom. Početkom ožujka to se pokazalo kao previsoka prepreka za Šahtar, hoće li se nedavna povijest ponoviti i u utorak?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.04.2013. u 19:28
    Moja želja je da Dortmund prodje,ali nikako ne dajem prednost B.D..50/50 %
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 18:51
    volio bih da u polufinalu zaigraju barca, bayern, real i borussija. svaka čast malagi ali realno nemaju nikakve šanse protiv barce, reala i bayerna za razliku od borussije koja bi svima njima mogla dobro zapapriti. želim što jače polufinale, a ne da se netko od ovih preko malage prošeta do finala.
    Obrisan korisnik
  • Špeki1604.04.2013. u 18:10
    Neznam zašto ti daju minuse, rekao si činjenicu.
    Špeki16
  • nido04.04.2013. u 18:04
    Al je i Dortmund sposoban na svome stadionu uvaliti svakome bar dva komada!!!
    nido
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 17:56
    Iz kontre ce Malaga postignut pogodak to je 100% sigurno, obranu igraju odlicno u LP
    Obrisan korisnik