Nogomet

Mandžukić oduševljava i kad ne zabija, Livaja se dokazao "svojima"

Pripremili:Josip Piršljin, Josip Tolić, Igor Šestak • ponedjeljak, 08.04.2013.
Mandžukić oduševljava i kad ne zabija, Livaja se dokazao "svojima"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U tjednu koji je iza nas nitko se od hrvatskih reprezentativaca nije upisivao u strijelce, ali i bez postignutog pogotka među najbolje se ponovno svrstao Mario Mandžukić. Svojom borbenošću jedan je od zaslužnijih što Bayern u Torino putuje s ugodnom prednošću. Dobar nastup imao je i Marko Livaja koji je pokrenuo preokret protiv "svog" Intera, a Igor Štimac može biti zabrinut što veliki dio njegove momčadi nije igrao.

Igrač tjedna

Mario Mandžukić (Bayern München): Na vrlo visokom nivou odigrao je prvu utakmicu četvrtfinala Lige prvaka u kojoj je njegov Bayern s 2:0 nadigrao Juventus. Iako je imao nekoliko prilika, nije se upisao u strijelce, no napravio je mnogo dobrih stvari za svoju momčad i olakšao joj put do pobjede. Svojom trkom i zalaganjem još je jednom oduševio Europu. U utakmici 28. kola Bundeslige Bayern je u Frankfurtu svladao Eintracht s 1:0 i potvrdio naslov prvaka Njemačke, a Mandžukić na toj utakmici nije bio u sastavu.

"Mandžukić je radio kao životinja za momčad. Predvodio je borbu, pritiskao Juventus i naprijed, i u sredini, i otraga, i lijevo i desno. Da je imao krila, prekrio bi nebo", oduševljen je Mandžukićem bio sportski direktor Bayerna Matthias Sammer.

Ugodno iznenađenje

Marko Livaja (Atalanta): Odigrao vrlo dobrih 35 minuta u iznenađujućoj pobjedi Atalante protiv Intera na San Siru. Hrvatski napadač je bio asistent za prvi pogodak svoje momčadi, a kasnije je izborio jedanaesterac čime je započeo veliki preokret momčadi iz Bergama (4:3).

Neugodno iznenađenje

Milan Badelj (HSV): Prvi put otkad je stigao u HSV nije započeo utakmicu. Nakon debakla protiv Bayerna (poraz 9:2) trener Fink je za utakmicu protiv Freiburga odlučio promiješati sastav, a jedan od igrača koji su ispali iz početne postave bio je i Badelj. HSV je ponovno izgubio, a Badelj je u igru ušao s klupe u 70. minuti.

Članovi liga "petice"

Luka Modrić (Real Madrid): Mourinho mu je dao svih 90 minuta u visokoj pobjedi Kraljevskog kluba nad Levanteom (5:1). Modrić je svoj posao u paru s Xabi Alonsom odradio vrlo dobro, a sudjelovao je i deset minuta u pobjedi Reala protiv Galatasaraya u Ligi prvaka.

Ivica Olić (Wolfsburg): Golgeterskoj seriji napadača iz Davora stigao je kraj. Nakon što je na pet uzastopnih utakmica Wolfsburga tresao suparničke mreže, to mu nije uspjelo u 28. kolu Bundeslige na gostovanju u Leverkusenu. U remiju rezultatom 1:1 igrao je do 90. minute i nije se značajnije istaknuo.

Srđan Lakić (Eintracht Frankfurt): U utakmici protiv Bayerna trener Veh ga je u igru uveo u 75. minuti. Iako na terenu nije bio dugo, mogao se proslaviti kao igrač koji je za još tjedan dana odgodio Bayernovu potvrdu naslova prvaka. U 78. minuti našao se oči u oči s Neuerom, no nije uspio svladati bavarskog čuvara mreže, koji je sjajnom paradom Bayernu osigurao sva tri boda.

Danijel Pranjić (Celta): Na svom stadionu Celtu je s 2:0 pobijedio Rayo Vallecano, a hrvatski veznjak igrao je do 61. minute bez značajnijeg učinka.

Nikica Jelavić (Everton): U remiju na gostovanju kod Tottenhama (2:2) ušao u igru na početku drugog poluvremena. U samoj završnici našao se u vrlo dobroj situaciji donijeti svojoj momčadi pobjedu, ali nije pogodio.

Mateo Kovačić (Inter): Odigrao svih 90 minuta u domaćem porazu protiv Atalante (3:4) uz vrlo dobru igru.

U ostatku Europe

Danijel Subašić (Monaco): Primio je gol u domaćoj utakmici protiv Niorta, a njegova je momčad remijem 1:1 povećala prednost ispred Nantesa na čelu ljestvice Ligue 2.

Darijo Srna (Šahtar): U nastavku pohoda na titulu Šahtar je dokazao svoju moć pobijedivši najvećeg rivala Dynamo na njegovom terenu. Srna je odigrao cijelu utakmicu na poziciji desnog beka.

Eduardo da Silva (Šahtar): Lucescu mu je dao priliku od prve minute protiv Dynama u Kijevu, a hrvatski napadač mu je uzvratio asistencijom. Dudu je u 75. minuti poslao loptu Mkhitaryanu za pobjednički gol, izašao je u sudačkoj nadoknadi.

Domagoj Vida (Dynamo Kijev): Na poziciji stopera odigrao je svih 90 minuta protiv Šahtara. Njegova je momčad porazom 2:1 pala na treće mjesto.

Ivan Strinić (Dnipro): Dnipro je neočekivano izgubio na domaćem terenu od Vorskle, a Strinić je na lijevoj strani obrane odigrao cijelu utakmicu.

Nikola Kalinić (Dnipro): Juande Ramos mu je konačno dao priliku igrati cijelu utakmicu, ali Kalinić je ostao na brojci od tri prvenstvena gola ove sezone. Dnipro je pred svojim navijačima ostao bez bodova protiv Vorskle.

Mladen Bartulović (Kryvbas): I dalje standardan u momčadi Kryvbasa. Na lijevoj strani veznog reda odradio cijeli susret u pobjedi nad Iličevcem u gostima.

Ognjen Vukojević (Spartak Moskva): Prvi put odigrao cijelu utakmicu za Spartak u ruskom prvenstvu. Moskovljani su ostali bez bodova na gostovanju kod Rostova.

Stipe Pletikosa (Rostov): S minimalnih 1:0 Rostov je iznenadio moskovski Spartak, a Pletikosa je odradio dobar posao, upisao nekoliko važnih obrana i sačuvao svoju mrežu.

Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva): Odradio je svih 90 minuta u novom neuspjehu Lokomotiva. Na svom terenu Bilićeva je momčad osvojila samo bod protiv Tereka iz Groznog.

Gordon Schildenfeld (PAOK): Odigrao je svih 90 minuta u domaćoj pobjedi PAOK-a nad Verijom rezultatom 2:0.

Ivan Runje (Nordsjaelland): Proteklog tjedna Nordsjaelland je uspješno odradio dva prvenstvena gostovanja. Aalborg je svladao s 1:0, Horsens s 2:0, a mladi hrvatski stoper odigrao je obje utakmice od prvog do posljednjeg sučevog zvižduka.

Manuel Pamić (Sparta Prag): Sparta je u posljednjih sedam dana dvaput pobijedila Sigmu Olomouc. Prvo u Kupu s 4:2, a zatim i u Prvenstvu s 3:0. Hrvatski branič odigrao je svih 90 minuta kup-utakmice, dok je prvenstveni dvoboj odgledao s klupe za pričuve.

Hrvati u Hrvatskoj

Ivan Kelava (Dinamo Zagreb): Ponovno sačuvao praznu mrežu Modrih, ovaj put u pobjedi na gostovanju u Kranjčevićevoj (0:3).

Dario Knežević (Rijeka): Sudjelovao svih 90 minuta u četvrtoj pobjedi svoje momčadi u nizu; ovaj put na Kantridi protiv Osijeka.

Šime Vrsaljko (Dinamo Zagreb): Zbog ozljede morao je napustiti igru u ogledu protiv Zagreba nakon samo 29 minuta igre.

Arijan Ademi (Dinamo Zagreb): Nije imao dan za pamćenje u pobjedi nad Zagrebom (0:3). Zaradio je žuti karton u 56. minuti, a samo nekoliko minuta poslije morao je napustiti teren zbog ozljede.

Sammir (Dinamo Zagreb): Jedan od najraspoloženijih Jurčićevih igrača u pobjedi nad Zagrebom. Kreirao otvarajući pogodak Fatosa Beqiraja u 48. minuti.

Goran Blažević (Hajduk): Čovjek s najviše prikupljenih minuta među Bilima (2160) kapitulirao je jednom na gostovanju kod zaprešićkog Intera, što se pokazalo nedostatnim za pobjedu Splićana (1:1).

Klupa, tribina, liječnici...

Ivan Rakitić (Sevilla): Utakmica 30. kola Primere između Seville i Athletic Bilbaa na rasporedu je u ponedjeljak navečer.

Ante Vukušić (Pescara): Njegova je momčad gostovala kod lidera prvenstva Juventusa i ubilježila novi poraz kojim je ostala na dnu tablice, a Vukušić je cijeli susret odgledao s klupe za pričuve.

Igor Budan (Atalanta): Nije konkurirao za dvoboj Intera i Atalante na San Siru.

Dejan Lovren (Lyon): Hrvatski reprezentativac ovog puta nije bio među kandidatima za dvoboj protiv Reimsa, a Lyon je i bez njega izgubio s 1:0 čime se praktički oprostio od borbe za naslov prvaka.

Niko Kranjčar (Dynamo Kijev): Zbog ozljede nije konkurirao za derbi sa Šahtarom.

Ivan Perišić (Wolfsburg): Zbog ozljede nije konkurirao za gostovanje u Leverkusenu.

Ivo Iličević (HSV): U sezoni prepunoj ozljeda propustio je još jednu utakmicu, domaći poraz HSV-a od Freiburga.

Ivan Klasnić (Mainz): Nije bio u sastavu za gostovanje kod Nürnberga. Njegovi suigrači poraženi su s 2:1.

Dario Krešić (Lokomotiv Moskva): Utakmicu Lokomotiva i Tereka pratio je s klupe za pričuve.

Tomislav Dujmović (Mordovija Saransk): Svoju utakmicu 23. kola ruske Premier lige Mordovija će odigrati u ponedjeljak protiv Krasnodara.

Mladen Petrić (Fulham): Nije bio u konkurenciji za oba prošlotjedna nastupa Cottagersa, domaću pobjedu nad QPR-om (3:2) te poraz kod Newcastlea (1:0). Razlog je ozljeda aduktora.

Josip Radošević (Napoli): Nije bio u zapisniku za domaću pobjedu Azzurra nad Genoom (2:0).

Josip Šimunić (Dinamo Zagreb): Još uvijek izvan stroja zbog ozljede.

Mario Maloča (Hajduk): Preskočio je susret s Interom zbog nedovoljne pripremljenosti.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!