Rukomet

Sudar njemačkih titana: Kiel preko Hamburga započinje lov na obranu naslova i četvrtu titulu prvaka Europe

Piše:Ivan Dominik • petak, 31.05.2013.
Sudar njemačkih titana: Kiel preko Hamburga započinje lov na obranu naslova i četvrtu titulu prvaka Europe
Foto: EPA

Rukometna Liga prvaka došla je, kao i sva druga natjecanja u gotovo svim drugim sportovima diljem svijeta, do svoga kraja i onog najslađeg - Final Foura, koji se i ove sezone igra na njemačkom tlu, u Köln, po četvrti put zaredom. Definitivno značajnija polufinalna utakmica sraz je dvaju njemačkih giganta, Kiela koji brani naslov prvaka Europe i lovi četvrtu titulu u LP te HSV-a iz Hamburga, koji će se braniteljima naslova suprotstaviti i na "hrvatski pogon"...

Final Four turnir, kao završnicu rukometne Lige prvaka, ove su sezone izborile momčadi Barcelone, poljskog Kielcea, te njemačkih divova - Kiela i HSV Hamburga. Upravo potonja dva kluba susrest će se u "finalu prije finala" te će se "potući" za mjesto u pravom finalu i borbi za titulu prvaka Europe, koju trenutno drži upravo Kiel.

Na završnom turniru autsajdera nema, međutim, uvijek postoje favoriti, barem oni blagi ili na papiru. U ovoj utakmici, ali i općenito za osvajanje cijelog F4 turnira glavni i najveći favorit opet je apsolutno Kiel. No, ako ga itko može šokirati i iznenaditi, pogotovo s obzirom da se igra bez uzvrata, samo jedna nokaut utakmica, onda je to sigurno "hrvatski" Hamburg. Zašto?

THW Kiel

Momčad iz najsjevernijeg europskog grada koji sudjeluje na završnom turniru Lige prvaka već nekoliko godina suvereno vlada svjetskim rukometom, a u posljednjih desetak godina je konstantno u vrhu istog. THW Kiel je najbolji njemački rukometni kolektiv ikad, ima 18 titula u Bundesligi, nedavno je osigurao i drugo uzastopno prvenstvo, a u posljednjem desetljeću ih ima osam. Od 2004. godine kada je prvak bio Flensburg, Kiel je osvojio sve naslove u Bundesligi uz čak šest titula zaredom, izuzev 2011. godine kada je dominaciju popularnih Zebri prekinuo upravo - Hamburg.

Također, Kiel, kojeg od 2008. godine vodi Islanđanin Alfred Gislason, prvak je Europe već dvije godine zaredom te će ove tražiti i treću uzastopnu titulu, koliko ih zasad ukupno ima uz trijumf iz 2007. godine kada su padali u dvije utakmice Portland San Antonio i Flensburg. Uz sve to, Kiel je osvojio i najviše njemačkih kupova, dok je najzanimljivija činjenica od svega da je uspon tog kluba s granice s Danskom sredinom 90-ih započela jedna legenda bivše Jugoslavije i pogotovo Partizana i Bjelovara, Zvonimir 'Noka' Serdarušić, a plodove njegove ostavštine i danas beru njegovi nasljednici na klupi Kiela.

Klaus Elwardt, menadžer Kiela: "Svi igrači naše momčadi spremni su i zdravi te žele pobijediti u obje utakmice u Kölnu."

Poruka igrača Kiela napisana na prtljazi s kojom su došli u Köln: "Želimo postati prva njemačka momčad u povijesti, koja je osvojila trostruku krunu dvije godine zaredom".

Kiel je uvijek, još od Nokine ere, imao strašne igrače svjetske klase. Tada su to bili legendarni Šveđani Magnus Wislander, Staffan Olsson i genijalni Stefan Lövgren, a danas su to u prvom redu Francuz Daniel Narcisse, aktualni najbolji igrač svijeta, potom bivši dobitnici te nagrade, Čeh Filip Jicha i ponajbolji vratar svih vremena, Thierry Omeyer. Dok se još od važnijih karika u momčadi nalaze i Srbi Momir Ilić i Marko Vujin, vrhunsko švedsko desno krilo Niclas Ekberg te islandsko lijevo, Gudjon Valur Sigurdsson, kao i također odlični igrači poput Arona Palmarssona, Marcusa Ahlma, Dominika Kleina...

Kiel je ove sezone već obranio dvije od tri lanjske titule i sada želi i treću, međutim, to će mu vjerojatno biti teže nego ikad. Jer, Kiel je možda i najteže i zadnjih šest godina došao do završnice Lige prvaka. Iako je u dvije utakmice potpuno deklasirao jaki Atletico Madrid, gubio je od Veszprema, Celja, Čehovskih Medvjeda. Final Four je zaista izborio jedva, pobjedom od 29:28 u Mađarskoj kod Veszprema u uzvratu, ali Kiel je nepredvidljiva momčad koja nije navikla na ništa manje nego na pobjede, što i govori ovogodišnja statistika u LP - plasman u finale uz 11 pobjeda, tri poraza i gol razliku 455:361.

Zebre su i dalje gladne i jedino što žele je najviše mjesto na postolju. A budući da je to grupa ljudi koja je navikla samo dobivati ono što poželi, neće ju biti lako zaustaviti baš nikome, iako sve momčadi imaju kvalitetu za učiniti upravo to - a pogotovo jedna...

HSV Hamburg

Argumenata koje HSV ima na svojoj strani za pobjedu nad vrhunskim Gislasonovim strojem ima dosta. HSV ima također jak kolektiv, po dva vrhunska igrača na svakoj poziciji i dugu klupu kao i Kiel. Premda su češće gubili, nego pobjeđivali Hamburžani se imaju pravo nadati u jednoj, polufinalnoj, ključnoj i utakmici izuzetne važnosti, pobijediti Kiel. Jer, upravo su oni 2011. prekinuli vladavinu svojih sjevernjačkih susjeda u Njemačkoj, upravo su oni skidali "skalpove" Zebrama kada je to HSV-u trebalo, oni imaju Martina Schwalba, trenera koji može i zna odgovoriti na sve rukometne izazove itd.

HSV je snažna momčad koja može dobiti bilo koga na svijetu, u posljednjih devet godina, koliko igraju na ovom nivou, također su navikli samo na najbolje i najviše te imaju takve i domete. Bundesligu su osvojili, 2007. su uzeli i Kup pobjednika kupova, a nedostaje im jedino Liga prvaka u kojoj su ispadali prije finala već tri puta, a uvijek im je koban bio Ciudad Real. Novu priliku su sada dobili, kvalitete i argumenata za naslov imaju, ali njega mogu dohvatiti samo ako prvo preskoče Kiel, što bi bio veliki rezultat sam po sebi, dok bi euforija kasnije vjerojatno napravila ostalo.

Uz velike rezultate, momčad, povijest i ugled - HSV je i momčad koja je najdužim putem od svih drugih stigla u Köln. Prvo je u kvalifikacijama pala poljska Wisla Plock Hrvata Marina Šege, a sama Lige prvaka potvrđena je u Hamburgu pobjedom protiv francuskog St. Raphaela 32:31 u produžetku dramatične utakmice, koju je HSV umalo izgubio na vlastitom parketu, budući da je bio u rezultatskom deficitu tijekom većine utakmice.

Domagoj Duvnjak, srednji vanjski Hamburga i hrvatski reprezentativac: "Svi su fit, spremni i odmorni, a atmosfera u momčadi je briljantna. Opušteni smo, ali i sretni što nam se bliže najvažnije utakmice sezone".

U skupinama LP uslijedili su okršaji s Montpellierom, Ademar Leonom, Partizanom, koji su završavali pobjedama, remiji protiv Čehovskih Medvjeda te polovičan učinak s Flensburgom. HSV je dograbio nokaut fazu i onda izbacio prvo slovensko Celje te potom i Flensburg nakon dvije šokantne i dramatične utakmice. Devet pobjeda, dva remija i tri poraza uz gol-razliku 434:383 saldo je momčadi koja zbog Domagoja Duvnjaka i Blaženka Lackovića te Igora Vorija - koji su među glavnim igračima uz Lindberga, Carlena, Hensa, Krausa i Marcina Lijewskog - igra i na "hrvatski pogon".

HSV definitivno jest momčad koja može u Ligi prvaka otići do kraja, no i momčad koja je sposobna prosuti svašta. Ove sezone ne briljira, kao ni Kiel, no još uvijek je u vrhu, još uvijek može puno, pogotovo kada se radi o utakmicama sezone, o prilikama koje se, jednostavno, ne smiju propustiti...

Odluka

Sigurno je da će polufinalna utakmica između Kiela i HSV-a biti pravi spektakl, utakmica s brzim protokom lopte i fanatičnom obranom, ali i s puno golova. Njemački rukomet je dinamičan, brz i efikasan, a takav će najvjerojatnije pružiti obje ekipe u utakmici iz koje će jedna najvjerojatnije nakon mnogo neizvjesnosti, fizičke igre i napetosti, izaći kao pobjednik. Za sada je favorit Kiel i najveća je vjerojatnost da će Zebre, ponajviše zbog iskustva i boljih rezultata ove sezone, slaviti u tom finalu. Premda niti pobjeda Hamburga ne bi trebala izazvati iznenađujuće reakcije.

Liga prvaka, Final Four, polufinale:
THW Kiel - HSV Hamburg, subota 1. lipnja 2013., 18h

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Barlinek Industria Kielce23:28Barcelona
Kiel33:39HSV Hamburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2013. u 23:34
    daj molim vas, pa po kojoj je to logici kiel-hsv "finale prije finala"??
    Obrisan korisnik
  • perrroo31.05.2013. u 16:26
    "...potom i Flensburg šokantnim gostujućim slavljem od 32:26 nakon "minus dva" iz prve, domaće utakmice." prva utakmica je bila pobjeda u gostima 26:32, a drugu je HSV kod kuce izgubio 2 razlike, a 10ak minuta prije kraja gubio cak 7 te bio na rubu ispadanja..
    perrroo